Hemförsäkring

Teckna en hemförsäkring som är anpassad för hur du bor och lever idag.

Beige soffa i ett vardagsrum med eftermiddagssol.
Hemförsäkring Hyresrätt

Rätt skydd för dig som hyr bostad

Se ditt pris
Hylla med prydnader i en bostadsrätt.
Hemförsäkring Bostadsrätt

För dig som äger din lägenhet

Se ditt pris
Laptop och andra saker på golvet i en studentlägenhet.
Hemförsäkring Student

Från 49 kr i månaden

Se ditt pris
Villor på rad bakom några träd.
Villaförsäkring

Hemförsäkring för hus och villa

Se ditt pris

Alltid i våra hemförsäkringar

  • Utmärkt service

    Enkel skadeanmälan och personlig hjälp till klockan 20 varje dag.

  • Drulle inkluderat

    Mycket skydd för pengarna. I priset ingår alltid drulleförsäkring.

  • Ingen bindningstid

    Hedvig har aldrig någon bindningstid. Avsluta när du vill i appen.

  • Enkelt att byta

    Vi jämför ditt pris och hjälper dig säga upp din gamla försäkring.

Så fungerar hemförsäkring

Matplats i lägenhet med hemförsäkring.

Är det en försäkring du verkligen behöver så är det en hemförsäkring, även om den inte är obligatorisk. Den innehåller ett viktigt skydd som täcker dig, din familj, din bostad och dina saker. Både hemma, utanför bostaden och på resan. Här kan du läsa mer om vad det innebär att försäkra dig och ditt hem.

Vad täcker hemförsäkring?

Det finns ett grundskydd för dig och dina saker som alla hemförsäkringar i Sverige innehåller. Utöver det täcker den olika delar av bostaden beroende på om hyr ditt boende, har köpt en lägenhet eller äger ett hus. Det som ingår i hemförsäkring omfattar flera olika skadehändelser - bland annat brand, vattenläcka, stöld och trasiga vitvaror. Men en hemförsäkring ger inte bara ersättning för skador och förlust av det du äger. Den gäller också för andra situationer i livet, till exempel om du krävs på skadestånd, hamnar i en rättslig tvist, behöver sjukvård utomlands, blir överfallen eller är i behov av kristerapi.

Varför behöver man hemförsäkring?

Hemförsäkringen ger ett skyddsnät mot händelser som kan leda till höga kostnader, belasta din ekonomi eller i värsta fall göra dig skuldsatt. Det är en viktig försäkring som alla bör ha, vilket rekommenderas av bland annat myndigheter som Konsumentverket och Finansinspektionen. Men det finns ingen lag som bestämmer över detta, så frågan om man måste ha hemförsäkring handlar mer om varför den behövs om du råkar ut för något. Däremot kan din hyresvärd eller bostadsrättsförening kräva att du är försäkrad för att få bo i bostaden.

Hur mycket kostar en hemförsäkring?

Det finns inte ett fast pris som gäller för alla. Vad försäkringen kostar bestäms utifrån flera olika faktorer, till exempel var du bor, om du hyr eller äger ditt boende och hur stort du bor. Det kan alltså vara skillnad i priset beroende på var i Sverige du bor, men också var i exempelvis Stockholm du bor. Även din ålder påverkar priset. Du betala mer eller mindre hos olika försäkringsbolag beroende på försäkringens innehåll, ersättningsbelopp och begränsningar. Läs mer om vad hemförsäkring kostar.

Vilka omfattas av hemförsäkring?

Den gäller för dig som har tecknat försäkringen och de som bor och är folkbokförda på din adress, till exempel din sambo och dina barn. Du kan även lägga till personer som medförsäkrade. En hemförsäkring behöver alltså inte vara personlig för dig som försäkringstagare. Om du flyttar till ett eget boende behöver du teckna en egen försäkring. Det är ditt ansvar att se till att du täcks av en hemförsäkring, det gäller också när du flyttar in hos någon annan eller bor i andra hand.

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om att försäkra sitt hem.

Du måste inte ha en hemförsäkring enligt lag, till skillnad från exempelvis trafikförsäkring som är obligatorisk för att få köra sin bil. Men de flesta är överens om att alla behöver minst det basskydd som försäkringen innehåller, vilket cirka 96 procent av Sveriges befolkning täcks av.

Tänk på att det kan finnas krav på att teckna en hemförsäkring när du flyttar in i en hyresrätt eller bostadsrätt. I vissa fall kan även banker kräva att du har hemförsäkring för att bevilja ett bostadslån.

I de flesta fall behöver du teckna en egen hemförsäkring som inneboende. När du flyttar in hos någon annan eller hyr i andra hand omfattas du inte av bostadsinnehavarens försäkring per automatik. Du behöver då en egen försäkring som gäller för dig och dina saker. Den du bor hos eller hyr av ansvarar i sin tur för att ha rätt försäkring för sin bostad.

Vad man menar när man säger ”sambo” kan ha olika betydelse beroende på vem du frågar. När man pratar om vem hemförsäkringen gäller för blir det mer konkret. Om din sambo är folkbokförd på din adress och stadigvarande bor hos dig, gäller försäkringen för er båda. Ni behöver alltså inte ha en separat hemförsäkring för sambo, men det är viktigt att meddela oss att det är fler som bor i bostaden.

Hemförsäkringen innehåller ett basskydd för dig och dina saker:

  • Egendomsskydd (brand, stöld, vattenskada)

  • Reseskydd (sjukdom och olycksfall)

  • Ansvarsskydd (skadeståndskrav)

  • Rättsskydd (rättslig tvist)

  • Överfallsskydd (rån, misshandel, övergrepp)

  • Merkostnader (t.ex. ersättning för tillfälligt boende)

Beroende på om du hyr eller äger din bostad innehåller försäkringen också skydd för själva lägenheten eller huset. Hos olika försäkringsbolag kan det även ingå eller läggas till extra skydd för fler typer av skadehändelser, exempelvis allriskförsäkring, ID-stöld eller utökat reseskydd. Läs mer om respektive hemförsäkring hos Hedvig för att se vad den innehåller.

Som exempel kan en hemförsäkring för en student som bor i en enrumslägenhet kosta från 50 kr i månaden, medan en familj i radhus får betala några hundralappar i månaden. Det här påverkar priset:

  • Hur du bor (hyresrätt, bostadsrätt eller hus)

  • Storleken på ditt boende

  • Var du bor

  • Din ålder

  • Antal personer i hushållet

  • Försäkringens innehåll

Priserna skiljer sig också beroende på vad som ingår i försäkringen utöver grundskyddet, hur mycket du kan få i ersättning som mest och eventuella begränsningar för när skyddet gäller.

Enkelt förklarat är lösöre alla dina saker som inte sitter fast i väggen permanent. Alltså lös egendom, som du skulle ta med dig om du flyttar. Skyddet för lösöre i försäkringen gäller bland annat kläder, elektronik och möbler, men inte sådant som sitter fast och är en del av bostaden. Det täcker olika skadehändelser beroende på vad det är för föremål, samt var och hur föremålet skadades eller försvann. Ersättningen för lösöre beräknas utifrån inköpspris och åldern på föremålet, för att bestämma det aktuella marknadsvärdet.

Åldersavdrag påverkar hur mycket du får i ersättning för en sak som går sönder eller försvinner. Avdraget är skillnaden mellan vad du betalade när du köpte ett ny sak och vad den är värd idag. Det går att jämföra med om du skulle sälja exempelvis en iPad på Blocket, fem år efter att du har köpt den. Försäljningspriset är då lägre än vad du betalade för den när den var ny. Det är alltså marknadsvärdet som motsvarar hur mycket du kan få i ersättning från din försäkring efter åldersavdrag.

Att tappa bort sina hemnycklar kan ställa till mycket besvär och byte av lås är ofta är en kostsam åtgärd. Hur du har förlorat dem har betydelse för om vår hemförsäkring täcker nycklar du tappat och ersätter kostnaderna, så det gäller att du är extra försiktig med dina nycklar. Om din nyckel blir stulen, förutsatt att du inte har förvarat nyckeln på ett vårdslöst sätt, så gäller försäkringen.

Hos Hedvig ingår alltid drulle, vilket innebär att vi till exempel ersätter din trasiga mobil om du tappar den i golvet. Men eftersom nycklar ses som en värdehandling så gäller inte försäkringen om du råkar tappa bort nyckeln.

När chocken har lagt sig efter att ha upptäckt en vattenläcka i sin bostad är det skönt att veta att ditt hem är skyddat mot vattenskador. Det allra första du ska göra är att försöka stoppa läckaget och göra att inte skadan blir värre. Beroende på om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller hus så finns det sedan en rad steg att följa. Bor du i lägenhet kommer du i något skede behöva blanda in din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Läs mer i vår guide om hur du använder din försäkring vid vattenskada.

Du har ett bra skydd för de saker som du tar med dig utanför hemmet. Det gäller både i närområdet, till exempel på bussen eller i mataffären, och när du reser utomlands (med undantag för jobbresor). Dessutom gäller ansvarsskyddet om du råkar orsaka en skada på någon annans ägodelar eller om du är vållande till att någon gör illa sig. Du har även ett så kallat överfallsskydd om du blir utsatt för brott.

Det reseskydd som ingår i hemförsäkringen hjälper dig om du blir allvarligt sjuk eller råkar ut för en olycka under en resa. Du får bland annat ersättning för kostnader i samband med vård, eller om du behöver lämna landet på grund av det utbryter en epidemi, naturkatastrof eller andra oroligheter.

Det är många saker att tänka på i en flytt, men glöm inte att också flytta din hemförsäkring. Då är dina saker också försäkrade under själva flytten. Det är viktigt att uppdatera försäkringen med ny information om din bostad (din nya adress, storlek på lägenheten och inflyttningsdatum) så att den fortsätter gälla för både dig och ditt nya hem. Hedvig gäller i hela landet – från mindre orter på landsbygden till storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö.

Försäkringar

HemförsäkringVillaförsäkringStudentförsäkringBilförsäkringOlycksfallsförsäkringHundförsäkringKattförsäkring

© 2024 Hedvig AB

Tulegatan 2A
113 58 Stockholm
Org.nr. 559093-0334