Försäkrat.se » Nyheter » 3 saker du måste veta om du äger dyra klockor

3 saker du måste veta om du äger dyra klockor

Äger du en klocka som är värd mer än 50 000 kr? Kanske tänker du att din hemförsäkring täcker din klocka om något skulle ske, men så är inte alltid fallet. För att du ska känna dig lugn och trygg i ägandet av en dyrbar klocka har vi samlat 3 rekommendationer och åtgärder som du kan ta del av. I takt med att klockor ökar i värde och köps och säljs som samlarobjekt är det viktigt att veta vad man bör (och inte bör) göra.

Säker förvaring

Klockor används ofta olika mycket eller inte alls, det beror lite på vad syftet är med ägandet av klockan. Viktigt att ha i åtanke i vilket fall som helst är att förvara den på ett säkert ställe i hemmet och vara varsam med vart man lägger den när man inte har den på armen. Det kan exempelvis vara en bra idé att investera i ett robust kassaskåp. Eventuellt har du fler värdefulla föremål som också kan få en säker plats i kassaskåpet. Från 2019 till 2020 ökade antal inbrott med 8% vilket kan vara en bra anledning att vara extra eftertänksam när det gäller uttökat skydd för värdefulla objekt man förvarar i sitt hem. Ytterligare en åtgärd är att inte förlita sig på offentliga inlåsningar som exempelvis gymmets låsbara skåp. I sådana fall är det förmodligen en bättre idé att ta av sig klockan och bära den med sig i en säker och något vadderad väska/förpackning eftersom du då kan ha uppsyn över den.

Kompetent service

För att behålla värdet på klockan är det också viktigt att du gör ett varsamt val av service-ställe. Det behöver inte vara så att du uppsöker ett service-ställle endats vid reparation eller polering, det kan även vara i andra fall. En rekommendation är att lämna klockan att servas var 3-5 år även om den inte används, att ge klockan lite kärlek är bra för att bibehålla dess funktion och utseende. Detta i syfte att andrahandsvärdet ska förbli intakt om du någon gång skulle vilja sälja den. Dessutom, att välja ett professionellt och duktigt service-ställe är otroligt viktigt eftersom de kommer att hantera din klocka och värdet kan förminskas drastiskt vid felhantering.

Förebyggande åtgärd

Det finns alltid en risk att olyckan är framme trots att man gjort alla ovanstående åtgärder. Därför rekommenderar vi även att införskaffa en klockförsäkring. Den skyddar mot sådant som inte täcks av de vanliga försäkringarna man brukar ha och är en så kallad nichad objektförsäkring. Med en sådan kan du bära din klocka med vetskapen om att, om olyckan är framme – kommer din klocka bli ersatt med skälig kompensation av försäkringsbolag som är experter på just klockor och förstår värdet av den.