Assistansförsäkring

Vad är en Assistansförsäkring?

En Assistansförsäkring är en försäkring som hjälper dig när du råkar ut för en olycka med din bil eller om bilen inte startar. När din bil står still och du behöver hjälp snabbt, då är denna försäkring ett måste! Det finns olika typer av assistansförsäkringar så vi på försäkrat har tänkt hjälpa dig med ditt val. Det finns de som ingår i din personbilsförsäkring, det finns tilläggsförsäkringar på din personbilsförsäkring samt att det finns särskilda assistansförsäkringar som man tecknar enbart för det syftet. Assistansförsäkringar som tecknas på sidan om din bilförsäkring gäller ofta alla dina bilar och har ett extra bra skydd, de är heller inte särskilt dyra och har många bra förmåner. Vi kommer i denna recension att djupdyka i assistansförsäkringar och rekommendera dig om de försäkringar vi tycker är bäst.

Bäst Assistansförsäkring

FörsäkringsbolagTeckna
Folksam

Läs mer

 • Topprankad
 • Motorförsäkring ingår för nya bilar
 • Ingen självrisk vid lagning av glasruta
Tillägg:
Vägassistans, Hyrbil, Köra Säkert
Rabatter:
10% vid samlad försäkring
Teckna nu ›

Skillnaden på olika assistansförsäkringar

Den vanligaste typen av assistansförsäkring idag är den som ingår i din halv eller helförsäkring på din personbil. Här ingår oftast ett skydd som hjälper dig om din bil stannar oavsett anledning. Bilen bärgas då till den närmsta verkstaden för en självrisk som oftast ligger på 1500 kr. Denna typ av assistansförsäkring ingår i de allra flesta personbilsförsäkringar, så länge du inte har en trafikförsäkring.

Tilläggsförsäkring

När du försäkrar din personbil kan du ofta välja att lägga till en assistansförsäkring till din hel eller halvförsäkring på bilen. Denna assistansförsäkring tar allt som oftast bort självrisken du behöver betala vid bärgning. Utöver detta så kan bärgaren oftast ta din bil dit du väljer dessutom istället för till den närmsta verkstaden ( inom en rimlig radie ). Tilläggsförsäkringen assistans kostar ofta mellan 30-70kr beroende på vilket försäkringsbolag du väljer och vilken bil du har. Assistanstillägget har ofta ingen begränsning på när du kan få hjälp, det kan vara så att du behöver bärgning om du har glömt att tanka bilen, oftast får du då gratis hjälp så länge du har detta tillägg.

En seperat Assistansförsäkring

Det finns några företag i Sverige som erbjuder separata assistansförsäkringar, detta är oftast de företag som dessutom erbjuder dig assistans. Det är en sammanslagning av försäkring och bärgningsfirma som hjälper sina kunder. De alternativ vi har att välja på i Sverige idag är ganska få, det är stora bolag som har många kunder och kan i sin tur erbjuda låga premier.

Att ha en separat assistansförsäkring kan vara extra intressant om du äger flera bilar, detta eftersom dessa försäkringar ofta gäller för flera bilar och även flera förare. Du har ofta möjlighet att lägga till extra förare som exempelvis andra familjemedlemmar.

Vad ingår i en separat assistansförsäkring?

Vi går här igenom ett exempel på en separat assistansförsäkring, vi går igenom ett prisexempel samt vilket skydd som faktiskt ingår i försäkringen:

 • Vägassistans Bil – 49kr/mån
 • Du får: Reparation på plats
 • Bärgning till verkstad
 • Starthjälp / Nyckelproblem
 • Punktering/Drivmedelsbrist
 • Kollision/Dikeskörning
 • Brand/Stöld
 • Hyrbil
 • Hotell
 • Transport till hemort
 • Hämtning av fordon
 • Väldigt ofta 0 kr i självrisk

Detta är ett exempel på hur en assistansförsäkring kan se ut. För en väldigt låg premie så får man ett liknande skydd som detta vilket man kan anse vara ett mer personligt skydd. Oavsett om du råkar ut för en olycka eller om du har glömt att tanka bilen så kan du lita på att bärgaren kommer och hjälper dig om du får stillestånd med din bil. Dessutom gäller en sådan försäkring oftast i hela Europa helt utan självrisk.

Vägassistans MC, Husvagn och andra fordon

Ovanstående exempel på en assistansförsäkring gäller även för MC & Husvagn. För MC & Husvagn är det oftast ännu billigare att försäkra en assistansförsäkring. Det som skiljer sig i försäkringarna kan vara vissa villkor eftersom det är olika fordonstyper. När det kommer till en Motorcykel så får den oftast inte vara över 25 år gammal. När det gäller en husvagn så får den oftast bara ha en maxvikt på 10 ton. Det kan finnas specifika villkor och omfattningar man kan välja om det skulle vara så att husvagnen man äger väger mer än detta. Det går ofta att skräddarsy försäkringar på det stora hela. Nu är det allt vanligare med mopedbilar också som tagit en del av marknaden från mopeder och a-traktorer. Vanligtvis så ingår även assistansförsäkring när du skaffar en mopedbilsförsäkring men de är viktigt att du kollar upp detta.

Jämför Assistansförsäkringar

När det gäller assistansförsäkringar så rekommenderar vi starkt att ha en separat sådan även om du har möjlighet att lägga till det på din personbilsförsäkring. Du får oftast en lägre premie samt ett bättre skydd som dessutom gäller dygnet runt och även i hela Europa. Det är en stor trygghet att ha en assistansförsäkring som hjälper dig om du blir stillastående. Ännu viktigare tycker vi det är på Vintern eftersom statistiken helt klart säger att det är mer olyckor och stillastående bilar. För en summa så liten som vad det kostar att köpa en snusdosa varje månad så får du helt självriskfri hjälp när du som mest behöver det.

Vi råder dig att gå igenom våra olika förslag på assistansförsäkringar, vi har endast valt fram och rekommenderar de assistansförsäkringar som vi tycker är de bästa på marknaden. Oavsett om du äger en personbil, MC eller Husbil så kan man teckna en assistansförsäkring. Gå igenom vilket behov du har och ta ställning till vilken assistansförsäkring som just du behöver.