Husvagnsförsäkring

Känslan att en efterlängtad semester helt plötsligt förstörs genom sura och onödiga kostnader är ingenting vi önskar någon husvagnsägare där ute. För att slippa det eller ens oron rekommenderar vi dig att skaffa en bra husvagnsförsäkring. På denna sida kan du enkelt jämföra och hitta det bästa alternativet direkt på webben.

Hos oss:

  • Jämför alla husvagnsförsäkringar
  • Teckna redan idag

Bäst husvagnsförsäkring

FörsäkringsbolagTeckna
Moderna försäkringar
  • Låg självrisk
  • Glasskada ingår
  • Inklusive lösören (förtält, kylskåp)
Tillägg:
Vagnskada och skadegörelse
Rabatter:
20%
Teckna nu ›
husvagnsförsäkring

Jämför husvagnsförsäkringar

En husvagn klassas inte som ett fordon och kräver inte enligt lag att man har den försäkrad. Man kan dock försäkra sin husvagn till en ofta billig peng och det skiljer sig oftast väldigt lite prismässigt mellan en halvförsäkring och en helförsäkring vilket gör att de flesta väljer en helförsäkring på sin husvagn. Valmöjligheterna är inte lika många som på en vanlig bilförsäkring men det finns ändå saker som kan vara bra att tänka på och gå igenom innan du tecknar dig en husvagnsflrsäkring. Ibland kan det även vara så att dragbilens försäkring på bilen täcker husvagnen. Här är det noga att läsa på om sin egen bilförsäkring för vad som gäller vid påkopplande av husvagn.

Halvförsäkring och de moment som ingår

Rättskydd

Med rättsskydd menas att du kan få hjälp med advokatskostnader om en tvist skulle ske vid exempelvis försäljning, köp eller reparation av husvagnen. Här kan du få hjälp med kostnader för advokat och rättegång.

Inget krisskydd

Det är ovanligt med krisskydd på husvagnsförsäkring. Detta är någonting som man oftast har genom sin bilförsäkring och det ska hjälpa till att täcka eventuella kostnader för psykolog om någonting traumatiskt händer när du är med om en olycka exempelvis.

Reseavbrott

Om du är på resande fot med din husvagn och plötsligt behöver avbryta resan av olika anledningar så kan försäkringen ersätta för de dagar som du inte kunnat genomföra din inplanerade resa. Det kan vara exempelvis om husvagnen blir stulen eller om du är med om en olycka. Det varierar mellan bolagen hur många dagar du blir ersatt för och på vilken nivå ersättning ligger.

Drulle

En del försäkringsbolag har även en drulleförsäkring i halvförsäkringen. Vissa försäkringsbolag erbjuder det som en tilläggsförsäkring. En drulle försäkring även kallad allrisk försäkrar egendom och inventarier inne i vagnen, det kan vara att du spiller ut färg eller skadad din kläder.

Stöld

Hela husvagnen i sig är täckt mot stöld. Förutom detta så är även fastmonterade vagnstillbehör även skyddade av försäkringen. Försäkringen kan även ge ersättning för skador som uppkommit vid inbrott, även personliga tillhörigheter som stjäls ur vagnen kan täckas av försäkringen.

Glasskada

En halvförsäkring täcker väldigt lite gällande just skador på din husvagn. Därför bör du teckna en helförsäkring om du vill vara försäkrad mot de flesta skador som kan ske. Ersättning för glasruteskador ingår i en halvförsäkring vid vissa händelser, det kan vara ett stenskott exempelvis.

Brand

Vid explosion, blixtnedslag eller sabotage så kan halvförsäkringen ersätta skador som uppstått vid brand. Korrosion eller väta är något som oftast inte ersätts då detta är något som husvagnsägaren ska skydda sin husvagn mot.

Ansvar

Om din husvagn vållar skador på annans egendom så kan försäkringen täcka detta. Om vattentanken läcker eller andra olyckor som kan ske så täcker ansvarsförsäkringen in de flesta momenten här. Det kan även vara om husvagnen börjar rulla och skadar annan egendom.

Helförsäkring på din husvagn

Den del som tillkommen när du tecknar en helförsäkring på din husvagn är vagnskadeförsäkringen. Det innebär att du kan få ersättning för de skador som inträffar bland annat om du är vållande till en olycka. Förutom detta kan det vara bra att du som husvagnsägare undersöker hur försäkringen gäller för uterum och tillhörande förtält. Oftast täcker en husvagnsförsäkring dessa delar men det är inte alltid säkert. Noga att kolla detta och gå igenom vilka tilläggsförsäkringar som finns för att säkerställa att du skaffar en bra försäkring till din husvagn.

Billigaste husvagnsförsäkringen

Vilket pris du får på din husvagn beror på flera olika faktorer. Bland annat så bedöms premien på: Husvagnens vikt och årsmodell, vart du bor och hur gammal du är, vilket självrisk du väljer för din husvagnsförsäkring samt försäkringens omfattning.

Att tänka vid försäkring av husvagn

Som vi skrev tidigare så skiljer det sig ofta ganska lite i pris mellan bolagen på vad en husvagnsförsäkring kostar. På en lite äldre husvagn betalar du sällan mer än 100kr i månaden för en helförsäkring och det är även de vid rekommenderar att du tecknar på din husvagn. En halvförsäkring kanske är någon hundralapp billigare men det är ofta ganska små pengar vi talar om och det kan alltid vara tryggt att ha en helförsäkring för att vara säker på att alla eventuella skador som kan uppkomma är täckta av försäkringen.

Utöver detta så kan det vara bra att veta att man kan få ersättning till ett högre valt belopp ofta för lös egendom som kan finnas i husvagnen. Det kan vara kläder eller andra saker och prylar. En husvagn är ju inte bara ett stort släp utan även ett hem på sätt och vis och det är ju så att man ofta har med sig en hel del saker, ibland till ett högt värde dessutom. Kolla noggrant vilka tilläggsförsäkringar det bolaget erbjuder som du jämför hos för att se om du kan få ett bättre försäkringsskydd. Det kan vara bra att ha ett skydd som siktar in sig på mer specifika lägen då en husvagn har fler användningsområden än exempelvis en bil har.