Entusiastförsäkring

En entusiastförsäkring kallas ibland för veteranbilsförsäkring eller samlarfordonsförsäkring. Det är en försäkring för bilar som främst används som samlarobjekt eller körs sällan. När man är ute efter en försäkring för sin veteranbil så finns det en viss del kriterier som bilen måste uppfylla för att det ska vara möjligt att teckna. Man behöver bland annat vara medlem i en klubb för samlarbilar och fordonet måste vara äldre än 20 år gammalt. Andra krav är att fordonet bara får användas för nöjeskörning och att man alltid förvarar fordonet i ett låst utrymme på sin hemort. 

De olika kraven kan skilja sig lite grann mellan de olika försäkringsbolagen. Det går ofta att anpassa försäkringen på olika sätt, vissa försäkringsbolag erbjuder fria mil vilket alltså inte påverkar premien beroende på hur många mil du kör med fordonet per år. Andra begränsningar finns som att man inte får använda bilen som bruksbil till jobbet och tillbaka. Veteranbilsförsäkring ligger oftast ganska bra till prismässigt jämfört med en vanlig bilförsäkring, detta på grund av att veteranbilen inte får användas på samma vis som en vanlig bil.

Försäkra veteranbil


Fördelar
 • Avställningsbar
 • Flera tillägg
 • Generösa rabatter
Tillägg
Utökade tillbehör: Ja
Hyrbil: Ja
Lackförsäkring: Ja
Krav
Bruksbil: Ja
Godkänt garage: Ja
Max antal mil: Ja
Om försäkringen

Bilsport & MC är en nischad del av Moderna försäkringar. De har över 120 000 entusiaster försäkrade och erbjuder även nischade val som t.ex. veteranbilar.

Besök webbplats →

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.

Fördelar
 • Av bilentusiaster
 • Samlingsrabatter
 • Välj verkstad fritt
Tillägg
Utökade tillbehör: Ja
Hyrbil: Ja
Lackförsäkring: Ja
Krav
Bruksbil: Ja
Godkänt garage: Ja
Max antal mil: Ja
Om försäkringen

Sveriges femte största sakförsäkringsbolag heter Moderna försäkringar. De har stort fokus på motorfordon och fritidsobjekt som båtar. Däremot är utbudet komplett och du hittar även villa, hem och specifika produkter.

Besök webbplats →

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.

Fördelar
 • Ansökan via PDF
 • Avställningsbar
 • Rörlig självrisk vid stöld
Tillägg
Utökade tillbehör:
Hyrbil:
Lackförsäkring:
Krav
Bruksbil: Ja
Godkänt garage: Ja
Max antal mil: Ja
Om försäkringen

Länsförsäkringar är ett kundägt försäkringsbolag däribland Agria ingår. De erbjuder försäkringar inom flera områden däribland hem, sak och fordon. Länsförsäkringar försäkring har gott omdöme.

Besök webbplats →

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.

Fördelar
 • Teckna via samtal
 • Rättskydd
 • Flera val
Tillägg
Utökade tillbehör:
Hyrbil:
Lackförsäkring:
Krav
Bruksbil: Ja
Godkänt garage:
Max antal mil: Ja
Om försäkringen

Trygg-Hansa är ett av nordens största skadeförsäkringsbolag och är en del av det danska försäkringsbolaget Codan.

Besök webbplats →

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
veteranbilsförsäkring till entusiastbil

Jämför veteranbilsförsäkring

Om du är ägare av en veteranbil och söker en bra försäkring till ditt entusiastfordon som också ligger bra till prismässigt så är det bästa du kan göra att jämföra olika försäkringsbolag mot varandra. Även om försäkringsbolagen håller denna typ av försäkring rätt lika varandra oavsett försäkringsbolag så kan det vara vissa skillnader i innehållet och villkoren. Självrisker och andra begränsningar kan skilja sig till en viss del vilket gör det av ännu större vikt att jämföra olika försäkringsbolag mot varandra. Undvik att uteslutande kolla på årspremien på den försäkring du får för din veteranbil. Vi vill påstå att försäkringens innehåll är den viktigaste delen när du ska försäkra din veteranbil.

Det finns en hel del försäkringsbolag som tillåter dig att försäkra din veteranbil hos dem. För att hitta bästa kan du kikar igenom de försäkringsbolag i listan över för att hitta den försäkring som passar dig och ditt fordon bäst. Veteranbilar är en kategori som sällan drabbar försäkringsbolagen ersättningsmässigt. Det är en försäkring som oftast tecknas som en trygghet mer än för de vanliga skador som brukar uppkomma. 

Vad ingår i en veteranbilsförsäkring?

En veteranbilsförsäkring kallas ibland även entusiastförsäkring eller samlarfordonsförsäkring. Detta av den anledning att det inte endast är bilar som man kan försäkra som samlarfordon. Man kan även försäkra andra typer av fordon såsom mc, moped, snöskoter, lätt lastbil och husbil. Hos vissa försäkringsbolag måste fordonet vara äldre än 20 år gammalt och hos andra bolag äldre än 30 år gammalt. Detta beror på fordonet och andra krav som ställs på försäkringstagaren och dess fordon. 

En entusiastförsäkring kan omfatta följande moment: 

 • Personskada i trafik
 • Skada egendom i trafik
 • Stöld 
 • Brand
 • Rättsskydd
 • Vagnskada
 • Glas
 • Räddning

Trafikförsäkringen täcker precis som ett vanligt fordon den del av skador som kan uppstå i trafiken när man skadar en annan person eller egendom. Om man är vållande till en olycka där en annan person skadas eller om man exempelvis kör in i ett hus kan täckas av trafik-delen. Extra delar omfattar saker som du förvarar i bilen som blir stulna eller om fordonet stjäls och anmälts stulet. 

Brand och glas-momentet ersätter skador som uppstår vid brand/totalbrand eller om en ruta krossas eller behövs bytas ut. Rättsskyddet kan användas då det uppstår en tvist som tas till domstol. Med extra skydd mot räddning kan man få bärgningshjälp mot en självrisk om man exempelvis får punktering. 

Vagnskademomentet fungerar väldigt likt hur det fungerar en vanlig personbil. Man kan få ersättning om fordonet skadas oavsett om föraren är vållande till olyckan eller inte. Vagnskademomentet på veteranbilar har dock ofta särskilda självrisker som kan påverka beroende vilken period på året bilen framförs i trafiken. Det som också kan påverka är om förarens folkbokföringsadress. Extra självrisker kan alltså förekomma, detta är en av de delar som man bör noga gå igenom innan man tecknar en försäkring. Vårt bästa tips är att hitta en försäkring som ligger bra till prismässigt men som också har rimliga självrisker om skadan väl är framme.

Tillägg

Utöver det grundläggande skyddet finns det också tilläggsförsäkring. Ett tillägg är ytterligare skydd ofta mot specifika händelser eller mindre sannolikhet händelser, men som kan vara mycket skönt att ha om det inträffar eller göra dig extra trygg. Nedan är några exempel på tillägg som är vanligt förekommande till en entusiast- eller veteranbil.

Utökade tillbehör

Utöka ersättningen för dina tillbehör. Passar entusiaster med utrustning ofta över 30 000 kronor. Kolla exakt vad som gäller i villkor eller förköpsinformation.

Lackförsäkring

Repor eller andra skador på lacken kan bli dyra och framförallt väldigt tydliga kopplade till veteranbil, klassiker eller entusiastbil. I vissa försäkringar ingår lackförsäkring och tillägg kan då förekomma som utökade ersättning.

Viktigt att tänka på

När det gäller ett samlarfordon så är det viktigt att tänka på att den endast gäller om du följer det aktuella försäkringsbolagets föreskrifter. Det är viktigt att gälla de villkor och regler som gäller. Det kan vara regler om att fordonet endast får användas vid specifika klubbträffar eller enstaka nöjesturer för att ta ett exempel. Om du ska färdas med fordonet utomlands så kan det hända att du måste meddela försäkringsbolaget eller motorklubben om detta. 

Det vanligaste kravet som försäkringsbolaget ställer mot försäkringstagaren är att fordonet inte får användas som bruksbil och att fordonet alltid ska förvaras i en låst lokal. Det är också ofta möjligt att teckna en så kallad avställningsförsäkring som kan vara bra om man exempelvis ska renovera fordonet. Det kan också vara en bra försäkring om det gäller ett fordon som används uteslutande för uppvisning och som aldrig någonsin vistas i trafiken.

Om ditt fordon inte uppfyller kraven för veteran eller entusiastfordon kan det vara så att det går bra teckna en helt vanlig billig bilförsäkring. Läs mer om kraven och vilka alternativ som finns högre upp på vår sida.

Vanliga frågor

Vilka kriterier gäller för veteranbil?

Det finns tre kriterier för att ett fordon ska klassas som veteranbil:

– 30 år eller äldre
– Används inte yrkesmässigt
– Körs högst 500 mil per år

Dessa kriterier kan komma att skilja från en så kallad entusiastbil.

Vad kostar en entusiast- och veteranförsäkring?

Enligt vår undersökning varierar priset mellan 2000 till 6000 kr per år.

Vad innebär egentligen entusiastförsäkring?

I grund och botten är det en ordinarie fordonsförsäkring men med anpassade villkor för äldre bilar. Allt för att du som kund ska ha ett så omfattande och korrekt skydd som möjligt.

Populära veteranbilar att försäkra

Sverige är ett land rikt på veteranbilar och det finns entusiaster över hela landet. Vilka typer av bilar som är populära varierar över tid men Volvo och Chevrolet är två populära märken som håller över tid. Sportbilar och framförallt Porsche har också en stor skara av entusiaster kring sig och ofta prata man då om Porsche 911.

I tabellen nedan presenteras de populäraste veteranbilarna med avseende på hur snabbt de säljs på marknadsplatsen Blocket. 9 av 10 Volvo Amazon blir sålda redan samma vecka.

VeteranbilSåld inom en vecka
Volvo Amazon90%
Chevrolet Corvette57%
SAAB 9650%
Volkswagen 120050%
Chevrolet Bel Air47%
Volovo PV 54444%
Chevrolet Impala34%
Cadillac DeVille33%
Volkswagen 150033%
Ford Mustang30%
Tabell 1.1 – Veteranbilar sålda samma vecka på marknadsplatsen Blocket.

Förbund för entusiaster

Flera försäkringsbolag har gått samman med förbund för entusiaster. På sätt kan man erbjuda medlemmarna en specifik entusiastförsäkring som har flera fördelar. Fördelarna är oftast att försäkringsbolagen skapar ett kluster där endast medlemmarnas fordon påverkar villkoren och premien. På så sätt behöver vanliga skador med fordon inte påverka förbundens gemensamma inbetalda premier.

MHRF

Motorhistoriska riksförbundet har via Folksam ett samarbete som innebär att deras 200 medlemsklubbar kan få ta del en specialförsäkring.

Ansökan sker via MHRF:s klubbar och behöver ibland även besiktas och godkännas innan.

Svenska Veteranbilklubben

SVK bildades 1959 och införde redan 1969 ett samarbete som gav samtliga medlemmar 50% rabatt på försäkring av veteranfordon.

Idag finns ett samarbete med IF som främjar samtliga medlemmar. SVK är helt fristående som en av få klubbar idag.