Entusiastförsäkring

Skydda ditt åk

En entusiastförsäkring kallas ibland för veteranbilsförsäkring eller samlarfordonsförsäkring. Det är en försäkring för bilar som främst används som samlarobjekt eller körs sällan. När du är ute efter en försäkring för din veteranbil finns det en viss del kriterier som bilen måste uppfylla för att det ska vara möjligt att teckna. Du behöver bland annat vara medlem i en klubb för samlarbilar och fordonet måste vara äldre än 20 år gammalt. Andra krav är att fordonet bara får användas för nöjeskörning och att du alltid förvarar fordonet i ett låst utrymme på din hemort.

Jämför alternativ nedan enkelt och smidigt!

Publicerat av:
Joel Ahlby

Skribent & sajtens grundare

Entusiastförsäkring illustration

Försäkra veteranbil

 1. Fördelar
  • Värdering med expert
  • Individuellt försäkringspaket
  • För privat- & företag
  Tillägg
  Utökade tillbehör:Ja
  Hyrbil:Nej
  Lackförsäkring:Ja
  Krav
  Får användas som bruksbil:Nej
  Godkänt garage:Ja
  Max antal mil:Ja
  Om försäkringen

  Brookfield erbjuder en specialförsäkring för bland annat din klocka och konstverk är mer omfattande än en vanlig hemförsäkring. Med deras försäkring vet du alltid din eventuella ersättning eftersom ni tillsammans bestämmer värdet vid teckning av specialförsäkringen, vilket såklart är en trygghet för dig som äger ett dyrt föremål.
  Få ditt prisförslag genom att gå till Brookfield.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 2. Fördelar
  • Ansökan via PDF
  • Avställningsbar
  • Rörlig självrisk vid stöld
  Tillägg
  Utökade tillbehör:Nej
  Hyrbil:Nej
  Lackförsäkring:Nej
  Krav
  Får användas som bruksbil:Nej
  Godkänt garage:Ja
  Max antal mil:Ja
  Om försäkringen

  Länsförsäkringar är ett kundägt försäkringsbolag där bland annat Agria ingår. De erbjuder försäkringar inom flera områden däribland hem, sak och fordon. Länsförsäkringar försäkring har ett dåligt betyg på externa omdömessidor samt hos oss, men vi rekommenderar alltid att du läser på om försäkringsbolaget och skapar en egen uppfattning.
  Jämför försäkringar och få ett prisförslag inom några minuter genom att klicka dig vidare nedan.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 3. Fördelar
  • Teckna via samtal
  • Rättskydd
  • Flera val
  Tillägg
  Utökade tillbehör:Nej
  Hyrbil:Nej
  Lackförsäkring:Nej
  Krav
  Får användas som bruksbil:Nej
  Godkänt garage:Nej
  Max antal mil:Ja
  Om försäkringen

  Trygg-Hansa är en av nordens största skadeförsäkringsbolag och är idag en del av koncernen Tryg.
  Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Trygg-Hansa.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 4. Fördelar
  • Avställningsbar
  • Flera tillägg
  • Generösa rabatter
  Tillägg
  Utökade tillbehör:Ja
  Hyrbil:Ja
  Lackförsäkring:Ja
  Krav
  Får användas som bruksbil:Ja
  Godkänt garage:Ja
  Max antal mil:Ja
  Om försäkringen

  Bilsport & MC är en nischad del av Trygg-Hansa. De har över 120 000 entusiaster försäkrade och erbjuder även nischade val som t.ex. veteranbilar.
  Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Bilsport & MC.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.

Jämför veteranbilsförsäkring

Om du äger en veteranbil och söker en prisvärd men bra försäkring så är det bästa du kan göra att jämföra olika försäkringsbolag mot varandra. Även om försäkringsbolagen håller denna typ av försäkring rätt lika varandra oavsett försäkringsbolag kan det vara vissa skillnader i innehållet och villkoren.

Självrisker och andra begränsningar kan skilja sig till en viss del vilket gör det av ännu större vikt att jämföra olika försäkringsbolag mot varandra. Undvik att uteslutande kolla på årspremien på den försäkring du får för din veteranbil. Vi vill påstå att försäkringens innehåll är den viktigaste delen när du ska försäkra din veteranbil.

Det finns en hel del försäkringsbolag som tillåter dig att försäkra din veteranbil hos dem. För att hitta den bästa kan du kika igenom försäkringsbolagen i listan för att hitta den försäkring som passar dig och ditt fordon bäst. Veteranbilar är en kategori som sällan drabbar försäkringsbolagen ersättningsmässigt. Denna typ av försäkring tecknas oftast mer som en trygghet än för att täcka vanliga skador. 

veteranbilsförsäkring till entusiastbil
Entusiastförsäkring.
Entusiastförsäkring - vad är det?

Vad ingår i en veteranbilsförsäkring?

En veteranbilsförsäkring kallas ibland även för entusiastförsäkring eller samlarfordonsförsäkring. Detta av den anledning att det inte endast är bilar som du kan försäkra som samlarfordon. Du kan även försäkra andra typer av fordon som exempelvis mc, moped, snöskoter, lätt lastbil och husbil. Hos vissa försäkringsbolag måste fordonet vara äldre än 20 år gammalt och hos andra bolag äldre än 30 år gammalt. Detta beror på fordonet och andra krav som ställs på försäkringstagaren och dess fordon. 

En entusiastförsäkring kan omfatta följande moment: 

 • Personskada i trafik
 • Skada egendom i trafik
 • Stöld 
 • Brand
 • Rättsskydd
 • Vagnskada
 • Glas
 • Räddning

Trafikförsäkringen täcker precis som ett vanligt fordon den del av skador som kan uppstå i trafiken när du skadar en annan person eller egendom. Om du är vållande till en olycka där en annan person skadas eller om du exempelvis kör in i ett hus kan täckas av trafik-delen. Extra delar omfattar saker som du förvarar i bilen som blir stulna eller om fordonet stjäls och anmälts stulet. Här är det viktigt att du kollar försäkringsbolagens villkor. Hos vissa ingår inte trafikförsäkrings-skyddet i entusiastförsäkringen och då måste det tecknas separat om du vill kunna köra bilen.

Brand och glas-momentet ersätter skador som uppstår vid brand/totalbrand eller om en ruta krossas eller behövs bytas ut. Rättsskyddet kan användas om det uppstår en tvist som tas till domstol. Med extra skydd mot räddning kan du få bärgningshjälp mot en självrisk om du exempelvis får punktering. 

Vagnskademomentet fungerar väldigt likt hur det fungerar en vanlig personbil. Du kan få ersättning om fordonet skadas oavsett om föraren är vållande till olyckan eller inte. Vagnskademomentet på veteranbilar har dock ofta särskilda självrisker som kan påverka beroende vilken period på året bilen framförs i trafiken. Det som också kan påverka är förarens folkbokföringsadress. Extra självrisker kan alltså förekomma, detta är en av de delar som du bör noga gå igenom innan du tecknar en försäkring. Vårt bästa tips är att hitta en försäkring som ligger bra till prismässigt, men som också har rimliga självrisker om skadan väl är framme.

Tillägg

Utöver det grundläggande skyddet finns det också tilläggsförsäkring. Ett tillägg är ytterligare skydd, ofta mot specifika händelser eller mindre sannolika händelser, men som kan vara mycket skönt att ha om det inträffar eller göra dig extra trygg. Nedan är några exempel på tillägg som är vanligt förekommande till en entusiast- eller veteranbil.

Utökade tillbehör

Utöka ersättningen för dina tillbehör. Passar entusiaster med utrustning ofta över 30 000 kronor. Kolla exakt vad som gäller i villkor eller förköpsinformation.

Lackförsäkring

Repor eller andra skador på lacken kan bli dyra och framförallt väldigt tydliga kopplade till veteranbil, klassiker eller entusiastbil. I vissa försäkringar ingår lackförsäkring och tillägg kan då förekomma som utökade ersättning.

Viktigt att tänka på

När det gäller ett samlarfordon är det viktigt att tänka på att den endast gäller om du följer det aktuella försäkringsbolagets föreskrifter. Det är viktigt att följa de villkor och regler som gäller. Det kan vara regler om att fordonet endast får användas vid specifika klubbträffar eller enstaka nöjesturer för att ta ett exempel. Om du ska färdas med fordonet utomlands så kan det hända att du måste meddela försäkringsbolaget eller motorklubben om detta. 

Det vanligaste kravet som försäkringsbolaget ställer mot försäkringstagaren är att fordonet inte får användas som bruksbil och att fordonet alltid ska förvaras i en låst lokal. Det är också ofta möjligt att teckna en så kallad avställningsförsäkring som kan vara bra om du exempelvis ska renovera fordonet. Det kan också vara en bra försäkring om det gäller ett fordon som används uteslutande för uppvisning och som aldrig någonsin vistas i trafiken.

Om ditt fordon inte uppfyller kraven för veteran- eller entusiastfordon, kan du vanligtvis teckna en standard bilförsäkring. Läs mer om kraven och vilka alternativ som finns högre upp på vår sida.

Vanliga frågor

Vilka kriterier gäller för veteranbil?

Det finns tre kriterier för att ett fordon ska klassas som veteranbil:

– 20-30 år eller äldre
– Används inte yrkesmässigt
– Körs högst 500 mil per år

Dessa kriterier kan komma att skilja från en så kallad entusiastbil.

Vad kostar en entusiast- och veteranförsäkring?

Enligt vår undersökning varierar priset mellan 2000 till 6000 kr per år.

Vad innebär egentligen entusiastförsäkring?

I grund och botten är det en ordinarie fordonsförsäkring, men med anpassade villkor för äldre bilar. Anledning är att du som kund ska ha ett så omfattande och korrekt skydd som möjligt.

Populära veteranbilar att försäkra

Sverige har en rik kultur av veteranbilar med entusiaster spridda över hela landet. Vilka typer av bilar som är populära varierar över tid, men Volvo och Chevrolet är två populära märken som håller över tid. Sportbilar och framförallt Porsche har också en stor skara av entusiaster kring sig och ofta pratar man då om Porsche 911.

I tabellen (tabell 1.1)nedan presenteras de populäraste veteranbilarna med avseende på hur snabbt de säljs på marknadsplatsen Blocket. 9 av 10 Volvo Amazon blir sålda redan samma vecka.

VeteranbilSåld inom en vecka
Volvo Amazon90%
Chevrolet Corvette57%
SAAB 9650%
Volkswagen 120050%
Chevrolet Bel Air47%
Volovo PV 54444%
Chevrolet Impala34%
Cadillac DeVille33%
Volkswagen 150033%
Ford Mustang30%
Tabell 1.1 – Veteranbilar sålda samma vecka på marknadsplatsen Blocket. Undersökning genomförd av Försäkrat.

Förbund för entusiaster

Flera försäkringsbolag har gått samman med förbund för entusiaster. På sätt kan de erbjuda medlemmarna en specifik entusiastförsäkring som har flera fördelar. Fördelarna är oftast att försäkringsbolagen skapar ett kluster där endast medlemmarnas fordon påverkar villkoren och premien. På så sätt behöver vanliga skador med fordon inte påverka förbundens gemensamma inbetalda premier.

MHRF

Motorhistoriska Riksförbundet har via Folksam ett samarbete som innebär att deras 200 medlemsklubbar kan få ta del en specialförsäkring.

Ansökan sker via MHRF:s klubbar och behöver ibland även besiktas och godkännas innan.

Svenska Veteranbilklubben

SVK bildades 1959 och införde redan 1969 ett samarbete som gav samtliga medlemmar 50% rabatt på försäkring av veteranfordon.

Idag finns ett samarbete med IF som främjar samtliga medlemmar. SVK är helt fristående som en av få klubbar idag.

Veteranbil som samlarobjekt: Samlarfordonsförsäkring

Klassiska veteranbilar av äldre modeller kan ha ett enormt värde som inte minskas över tid. Dessa kallas ofta för samlarobjekt och brukas inte på vägarna. Det finns en rad försäkringar som anpassar sig för detta och kallas ofta för samlarfordonsförsäkring.

Försäkringsvillkoren i en sådan försäkring involverar inte skador som kan ske i trafik, utan fokuserar endast på att försäkra värdet likt konst, smycken och andra värdefulla samlarobjekt. Exempel på sådana bilar kan vara Porsche 911.

Denna typ av fordon klassas ofta som en investering vilket också resulterar i att många fordon och samlarfordon går upp i värde. Ett upplägg flera försäkringsbolag erbjuder är regelbunden värdering och ökat försäkringsbelopp. På så sätt säkerställer du som försäkringstagare att du alltid har skydd för hela objektets värde om någonting skulle hända.