Hästförsäkring

Att ha en hästförsäkring är en ekonomisk trygghet för dig som hästägare, det är viktigt att ha ett bra skydd om hästen blir sjuk eller skadar sig. Ute på marknaden finns det ofta ett par olika försäkringar man kan välja för sin häst. Det skiljer sig från bolag till bolag hur hästförsäkringen ser ut, vanligtvis kan man välja ett basskydd eller en försäkring där man får extra bra skydd. Vi kommer i denna genomgång skriva om vad vi tycker är viktigt att veta när du ska försäkra din häst, vad man bör tänka på och hur du bäst jämför försäkringar och hittar den bästa för just dig och din häst.

Rekommendationen för de allra flesta är att man köper en veterinärvårdsförsäkring för sin häst. En sådan försäkring ersätter kostnader för veterinärvård vid olycka eller sjukdom. Hos vissa bolag kan du välja till en extra-försäkring där försäkringen dessutom gäller för receptbelagda mediciner och rehabilitering.

Jämför hästförsäkring


120 000 kr
900 kr + 15%
25%
20 dagar
 • Bra tillägg
 • Enkel, dubbel eller trippel
 • Samarbete FirstVet
Veterinärvård
Maxersättning: 120 000 kr
Ersättningsminskning: Nej
Karenstid: 20 dagar
Medicin: Ja
Självrisker
Lägsta: 900 kr + 15%
Högsta: 3600 kr + 25%
Period: 180 dagar
Allmänt
Möjlig teckna: 6 veckor – ingen övre gräns
Rabatter: 25%
Dolda fel: Ja
Fri digital vård:
Styrkor
 • Bra tillägg
 • Enkel, dubbel eller trippel
 • Samarbete FirstVet
Om försäkringsbolaget

Sveriges femte största sakförsäkringsbolag heter Moderna försäkringar. De har stort fokus på motorfordon och fritidsobjekt som båtar. Däremot är utbudet komplett och du hittar även villa, hem och specifika produkter.

Besök webbplats →

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.

60 000 kr
2000 kr + 15%
0%
0 dagar
 • Budget-val
 • Karensfri
 • Fri flytträtt
Veterinärvård
Maxersättning: 60 000 kr
Ersättningsminskning: Nej
Karenstid: 0 dagar
Medicin: Ja
Självrisker
Lägsta: 2000 kr + 15%
Högsta: 3000 kr + 25%
Period: 130 dagar
Allmänt
Möjlig teckna: 6 veckor – ingen övre gräns
Rabatter: 0%
Dolda fel: Ja
Fri digital vård:
Styrkor
 • Budget-val
 • Karensfri
 • Fri flytträtt
Om försäkringsbolaget

ICA Försäkring är ett försäkringsbolag med schyssta villkor och prisvärda försäkringar. Huvudsakligen erbjuder de fordons- och sakförsäkringar till privatpersoner. Du som kund får också ICA-bonus som går nyttja i deras matbutiker.

Besök webbplats →

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
jämför hästförsäkring

Skillnad hos olika försäkringsbolag

När du jämför hästförsäkring för att hitta den bästa försäkringen för din häst så kommer du att märka att det skiljer sig mycket från varje försäkringsbolag hur försäkringen är uppbyggd. Som vi skrev ovan så är det vanligt att man hittar olika försäkringstyper där du kan välja till vilken grad du vill försäkra din häst. Det finns även försäkringsbolag där försäkringen är heltäckande från början. Detta innebär att du behöver inte fundera över extra tilläggsförsäkringar och liknande. Dock är det vanligt att man får lägga till en livförsäkring för hästen som ger dig ekonomisk ersättning, pengar som är tänkta att kunna användas för att köpa en ny häst. Var noga med att läsa igenom försäkringens innehåll, ibland får man teckna ett extraskydd för tandförsäkring för hästen. Samma gäller för foster- och fölförsäkring om ditt sto är dräktigt.

Viktiga saker att tänka på

För att du skall kunna välja rätt försäkring för din häst så kan man behöva fundera över olika faktorer. Är din häst ung eller gammal? Har hästen haft en sjukdom tidigare? Har det tävlats med hästen? Det kan dyka upp många saker som påverkar vilken försäkring som är bäst för just din häst. Man bör gå igenom de olika bolagen som vi listar här på försäkrat och ställa försäkringarna mot varandra. Vi listar de försäkringar som vi tycker är allra bäst för att försäkra sin häst. Med det sagt så kan olika försäkringsbolag vara olika bra för olika hästar. Målet blir att hitta det försäkringsbolag som passar just din häst som du tävlar med exempelvis, eller kanske vill du ha en mer generell försäkring som täcker allt det väsentliga men som inte behöver ta hänsyn till eventuella skador som kan uppstå vid tävlingar.

Vad ingår i en hästförsäkring?

Att din häst behöver besöka veterinär kan vara svårt att undkomma. Därför är det viktigt att ha en försäkring för din häst. Vanligt är att det finns en lägre självrisk som ofta ligger på 2000-3000kr, utöver detta finns det ofta en rörlig del på mellan 20-30% av totalkostnaden. När det gäller en hästförsäkring så kan du räkna med att alla de vanliga skador och händelser som kan uppstå med hästar så täcks de mer eller mindre av försäkringen hos alla försäkringsbolag som vi listar. Om din häst har haft en tidigare skada eller liknande är det bäst att du läser försäkringsvillkoren för att få reda på specifika villkor och om vad som täcks och inte.

Vanliga frågor

Skiljer det om jag vill försäkra en häst för tävling?

Ja! Du kommer behöva ange hur hästen används i samband med din ansökan. Försäkringsbolaget kommer då ta hänsyn till skador som kan uppkomma under tävling.

Ert bästa tips för hästförsäkring?

Vårt bästa tips är att hålla koll på hur hästen du planerar köpa är försäkrad. Det finns mycket tråkiga historier på nätet om hästar som skadads oförsäkrade under transporten.

När hästen blir sjuk eller skadad

De allra flesta djursjukhus eller kliniker kan erbjuda dig direktreglering. Vanligt är att man betalar sin självrisk på plats hos veterinären och sedan sköts resten av försäkringsbolaget. En direktreglering är oftast någonting som veterinärer tar extra betalt för, hos många försäkringsbolag så ingår denna kostnad och ersätts av din försäkring. Alla de olika mediciner som ges vid behandling av veterinär täcks allt som oftast via försäkringen på din häst. Receptbelagda mediciner kan man få ersättning för beroende på vilken försäkring man väljer. En hästförsäkring gäller oftast inom Norden. Försäkringen kan gälla utanför Norden under förutsättning att du kontaktar försäkringsbolaget och får det godkänt.

Bästa hästförsäkringen 2020

Som vi tidigare nämnt råder vi dig att kika på försäkringsbolagen som vi listar och rekommenderar för att vara säker på att du får en bra försäkring. Alla försäkringsbolag som vi listar erbjuder bra hästförsäkringar, ditt jobb är att ta reda på exakt vilken försäkring du behöver för just din häst. Gå igenom hästens ålder och hälsa och kom fram till vad du vill att hästen ska ha skydd för. Kanske behöver du en försäkring med ett extra bra skydd som täcker allting, kanske har du en häst i toppskick som du inte tävlar med och känner att ett mer lagom skydd är tillräckligt. Kom ihåg att du kan få rabatt på andra försäkringar som exempelvis hemförsäkring när du har flera försäkringar hos ett försäkringsbolag. I vissa hemförsäkringar ingår skydd för dina saker som du har med dig i stallet, ofta upp till 80 – 100.000 kr.