Hästförsäkring

Att ha en hästförsäkring är en ekonomisk trygghet för dig som hästägare, det är viktigt att ha ett bra skydd om hästen blir sjuk eller skadar sig. Ute på marknaden finns det ofta ett par olika försäkringar man kan välja för sin häst. Vi kommer på denna sida informera om allt du behöver veta för att försäkra din häst.

Jämför hästförsäkring

 1. Agria
  • Ridhäst/Trav/Avel
  • Sveriges mest valda
  • Räkna pris direkt
 2. Sveland
  • Flera val
  • Lång erfarenhet
  • Omtyckt
jämför hästförsäkring

Vad är en hästförsäkring?

En hästförsäkring innefattar en så kallad veterinärvårdsförsäkring. Det innebär att du får ersättning om din häst behöver uppsöka veterinärvård. Att inte ha en försäkring på din häst innebär att du får betala veterinären själv om det behövs. Utöver ersättning för veterinärvård finns det även tillägg och moment för om din häst skulle behöva avlivas eller inte går att använda som planerat, t.ex. i samband med tävling.

Jämföra hästförsäkringar

När du jämför hästförsäkring för att hitta den bästa hästförsäkringen så kommer du att märka att det skiljer sig mycket från varje försäkringsbolag hur försäkringen är uppbyggd. Som vi skrev ovan så är det vanligt att man hittar olika försäkringstyper där du kan välja till vilken grad du vill försäkra din häst.

Det finns även försäkringsbolag där försäkringen är heltäckande från början. Detta innebär att du behöver inte fundera över extra tilläggsförsäkringar och liknande. Dock är det vanligt att man får lägga till en livförsäkring för hästen som ger dig ekonomisk ersättning, pengar som är tänkta att kunna användas för att köpa en ny häst. Var noga med att läsa igenom försäkringens innehåll, ibland får man teckna ett extraskydd för tandförsäkring för hästen. Samma gäller för foster- och fölförsäkring om ditt sto är dräktigt.

Pris

Att jämföra priset och kostnaden för en hästförsäkring är ett mycket klokt val. Priset kan variera mycket och snittpriset är ungefär 15 000 kr per år.

För att jämföra priser behöver du samla in offerter och förslag från flera försäkringsbolag. Börja med att skicka från de aktörer vi listar ovan.

Veterinärvård

Precis som vid en katt- eller hundförsäkring innefattar hästförsäkringen ett veterinärvårdsbelopp. Det är det maximala belopp ditt försäkringsbolag betalar veterinärvård för. Ett vanligt spann att välja på bland olika aktörer är 40 000 till 180 000 kr.

Viktiga saker att tänka på

För att du skall kunna välja rätt försäkring för din häst så kan man behöva fundera över olika faktorer. Är din häst ung eller gammal? Har hästen haft en sjukdom tidigare? Har det tävlats med hästen? Det kan dyka upp många saker som påverkar vilken försäkring som är bäst för just din häst. Man bör gå igenom de olika bolagen som vi listar här på försäkrat och ställa försäkringarna mot varandra. Vi listar de försäkringar som vi tycker är allra bäst för att försäkra sin häst. Med det sagt så kan olika försäkringsbolag vara olika bra för olika hästar. Målet blir att hitta det försäkringsbolag som passar just din häst som du tävlar med exempelvis, eller kanske vill du ha en mer generell försäkring som täcker allt det väsentliga men som inte behöver ta hänsyn till eventuella skador som kan uppstå vid tävlingar.

Vad ingår i en hästförsäkring?

Att din häst behöver besöka veterinär kan vara svårt att undkomma. Därför är det viktigt att ha en försäkring för din häst. Vanligt är att det finns en lägre självrisk som ofta ligger på 2000 – 3000 kr, utöver detta finns det ofta en rörlig del på mellan 20 – 30% av totalkostnaden. När det gäller en hästförsäkring så kan du räkna med att alla de vanliga skador och händelser som kan uppstå med hästar så täcks de mer eller mindre av försäkringen hos alla försäkringsbolag som vi listar. Om din häst har haft en tidigare skada eller liknande är det bäst att du läser försäkringsvillkoren för att få reda på specifika villkor och om vad som täcks och inte.

Vanliga frågor

Skiljer det om jag vill försäkra en häst för tävling?

Ja! Du kommer behöva ange hur hästen används i samband med din ansökan. Försäkringsbolaget kommer då ta hänsyn till skador som kan uppkomma under tävling.

Vilket är ert bästa tips för hästförsäkring?

Vårt bästa tips är att hålla koll på hur hästen du planerar köpa är försäkrad. Det finns mycket tråkiga historier på nätet om hästar som skadads oförsäkrade under transporten.

Vad kostar det att försäkra en häst?

Snittpriset för att försäkra en häst är 15 000 kronor per år.

Vilket försäkringsbolag är bäst för häst?

Vilket försäkringsbolag som är bäst för dig och din häst hittar du genom att jämföra de olika försäkringsbolag i vår lista.

När hästen blir sjuk eller skadad

De allra flesta djursjukhus eller kliniker kan erbjuda dig direktreglering. Vanligt är att man betalar sin självrisk på plats hos veterinären och sedan sköts resten av försäkringsbolaget. En direktreglering är oftast någonting som veterinärer tar extra betalt för, hos många försäkringsbolag så ingår denna kostnad och ersätts av din försäkring. Alla de olika mediciner som ges vid behandling av veterinär täcks allt som oftast via försäkringen på din häst. Receptbelagda mediciner kan man få ersättning för beroende på vilken försäkring man väljer. En hästförsäkring gäller oftast inom Norden. Försäkringen kan gälla utanför Norden under förutsättning att du kontaktar försäkringsbolaget och får det godkänt.

Bästa hästförsäkringen 2021

Som vi tidigare nämnt råder vi dig att kika på försäkringsbolagen som vi listar och rekommenderar för att vara säker på att du får en bra försäkring. Alla försäkringsbolag som vi listar erbjuder bra hästförsäkringar, ditt jobb är att ta reda på exakt vilken försäkring du behöver för just din häst. Gå igenom hästens ålder och hälsa och kom fram till vad du vill att hästen ska ha skydd för. Kanske behöver du en försäkring med ett extra bra skydd som täcker allting, kanske har du en häst i toppskick som du inte tävlar med och känner att ett mer lagom skydd är tillräckligt. Kom ihåg att du kan få rabatt på andra försäkringar som exempelvis hemförsäkring när du har flera försäkringar hos ett försäkringsbolag. I vissa hemförsäkringar ingår skydd för dina saker som du har med dig i stallet, ofta upp till 80 – 100.000 kr.