Hästförsäkring

Att ha en hästförsäkring är en ekonomisk trygghet för dig som hästägare, det är viktigt att ha ett bra skydd om hästen blir sjuk eller skadar sig. Ute på marknaden finns det ofta ett par olika försäkringar man kan välja för sin häst. Vi kommer på denna sida informera om allt du behöver veta för att försäkra din häst.

Jämför hästförsäkring

 1. Agria
  • Ridhäst/Trav/Avel
  • Sveriges mest valda
  • Räkna pris direkt
  Mer info
  Maximal veterinärvård: 120 000 kr
  Livförsäkring upphör: 21 år
  Självriskperiod: 125 dagar
  Om försäkringsbolaget

  Agria Djurförsäkring är ett helägt dotterbolag till Länsförsäkringar och specialiserar sig på djurförsäkringar. Agria finns i Norge, Danmark, Finland, Frankrike och Storbritanien.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 2. Sveland
  • Flera val
  • Lång erfarenhet
  • Omtyckt
  Mer info
  Maximal veterinärvård: 180 000 kr
  Livförsäkring upphör: 24 eller 26 år
  Självriskperiod: 150 dagar
  Om försäkringsbolaget

  Sveland Djurförsäkringar är ett kundägt och renodlat djurförsäkringsbolag som grundades 1911. Idag har de ett stort utbud och ett mycket gott omdöme.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 3. Dina Försäkringar
  • Ersätter resor
  • Rehab upp till 10 000 kr
  • MR- och CT-röntgen
  Mer info
  Maximal veterinärvård: 120 000 kr
  Livförsäkring upphör: 25 år
  Självriskperiod: 4 månader
  Om försäkringsbolaget

  Dina Försäkringar är ett mycket omtyckt och stort försäkringsbolag i Sverige. Med ett sort utbud för både privatpersoner och företag är man idag en etablerad och trygg partner.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 4. Folksam
  • Rid-, trav- och galopphäst
  • Special för föl
  • Bra betyg
  Mer info
  Maximal veterinärvård: 125 000 kr
  Livförsäkring upphör: 26 år
  Självriskperiod: 365 dagar
  Om försäkringsbolaget

  Folksam är ett av Sveriges största försäkringsbolag och har ett brett utbud av schyssta försäkringar. Förutom att försäkra de allra vanligaste som bilen, hemmet och familjen har man valt fokusera på mindre ovanligare objekt.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 5. IF Försäkringsbolag
  • Gäller hela livet
  • 3 gratisbesök
  • Fokus på hälta
  Mer info
  Maximal veterinärvård: 130 000 kr
  Livförsäkring upphör: 25 år
  Självriskperiod: 125 dagar
  Om försäkringsbolaget

  IF är ett ledande sakförsäkringsbolag med över 3,7 miljoner kunder i hela Norden. Försäkringsbolaget är verksamma i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Baltikum.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
hästförsäkring

Vad är en hästförsäkring?

En hästförsäkring innefattar en så kallad veterinärvårdsförsäkring. Det innebär att du får ersättning om din häst behöver uppsöka veterinärvård. Att inte ha en försäkring på din häst innebär att du får betala veterinären själv om det behövs. Utöver ersättning för veterinärvård finns det även tillägg och moment för om din häst skulle behöva avlivas eller inte går att använda som planerat, t.ex. i samband med tävling.

Jämföra hästförsäkringar

När du jämför hästförsäkring kommer du att märka att det skiljer sig mycket från varje försäkringsbolag hur försäkringen är uppbyggd. Som vi skrev ovan så är det vanligt att man hittar olika försäkringstyper där du kan välja till vilken grad du vill försäkra din häst.

Det finns även försäkringsbolag där försäkringen är heltäckande från början. Detta innebär att du behöver inte fundera över extra tilläggsförsäkringar och liknande. Vårt tips är därför att ta tillfället och jämföra samt läsa igenom försäkringarnas innehåll, villkor, tillägg och andra faktorer som nämns nedan.

Pris

Att jämföra priset och kostnaden för en hästförsäkring är ett mycket klokt val. Priset kan variera mycket och snittpriset är ungefär 15 000 kr per år.

För att jämföra priser behöver du samla in offerter och förslag från flera försäkringsbolag. Börja med att skicka från de aktörer vi listar ovan.

Tillgängliga tillägg

Varje situation är unik och exakt vilka tillägg som passar dig kan vi inte avgöra. Försök förstå din egen situation och kontrollera dels vad som går att lägga till men även vilka tillägg som istället kan ligga i grundutbudet.

Det viktiga är att du betalar för det skyddet du verkligen behöver. Dels för att inte betala för skydd du inte behöver men även för att långsiktigt ha en trygg situation.

Veterinärvård

Precis som vid en katt- eller hundförsäkring innefattar hästförsäkringen ett veterinärvårdsbelopp. Det är det maximala belopp ditt försäkringsbolag betalar veterinärvård för. Ett vanligt spann att välja på bland olika aktörer är 40 000 till 180 000 kr.

Jämför dessa olika nivåer och kontrollera hur det i sin tur påverkar kostnaden för din hästförsäkring.

Självrisker

Självrisk är det belopp du får betala när du behöver nyttja din hästförsäkring. Detta engångsbelopp är kopplat till en självriskperiod. Under den perioden behöver du endast betala en gång.

När du jämför hästförsäkringar kan det vara smart kolla på olika självrisker samt vilken period som gäller. En högre självrisk ger generellt lägre pris och tvärtom.

Ditt behov av hästförsäkring

För att du skall kunna välja den bästa hästförsäkringen så kan man behöva fundera över olika faktorer. Är din häst ung eller gammal? Har hästen haft en sjukdom tidigare? Har det tävlats med hästen?

Det kan dyka upp många saker som påverkar vilken försäkring som är bäst för just din häst. Man bör gå igenom de olika bolagen som vi listar här på försäkrat och ställa försäkringarna mot varandra. Vi listar alla tillgängliga försäkringar. Med det sagt så kan olika försäkringsbolag vara olika bra för olika hästar. Målet blir att hitta det försäkringsbolag som passar just din häst som du tävlar med exempelvis, eller kanske vill du ha en mer generell försäkring som täcker allt det väsentliga men som inte behöver ta hänsyn till eventuella skador som kan uppstå vid tävlingar.

Användningsomårde

Ordet kan känns tungt men i grund och botten kan man nyttja hästar på olika sätt. Vissa använder dessa i yrket eller tävlar på väldigt hög nivå, och då blir det mer affärer till skillnad från dig som bara vill ha en häst för sällskapet.

Att tydligt veta användningsområdet kan du få en bättre försäkring.

Ta över eller inte

Att ta över en hästförsäkring är lite knepigt och en mycket viktig process. Hästar är som bekant mycket dyra och det är viktigt att du inte tappar det befintliga skyddet eller på något sätt äventyrar att du står utan ersättning vid köp eller försäljning.

Kontrollera därför exakt vilket skydd som finns vid köp, och se till att du tar över detta. Genom att byta försäkringsbolag eller omfattning på nuvarande försäkring kan det utgå en karenstid på t.ex. 20 dagar där hästen inte är försäkrad.

Vad ingår i en hästförsäkring?

Att din häst behöver besöka veterinär kan vara svårt att undkomma. Kostnaden för att undersöka eller behandla din häst kan vara dyrt och genom en försäkring får du ekonomisk ersättning. I denna sektion kommer vi lyfta några vanliga moment som ofta ingår. Kom däremot ihåg att det kan skilja sig mellan försäkringsbolagen.

Veterinärvård

Veterinärvård är stommen i en hästförsäkring och reglerar den ersättning du kan få för vård. Ofta uppgår det till ett maximalt belopp du enkelt kan jämföra mellan olika försäkringsbolag samt påverka och välja själv.

Att nyttja veterinvårdsersättningen är ofta kopplat till en självrisk.

Livförsäkring

Ett mycket vanligt moment i hästförsäkringar är livförsäkring. Det fungerar precis som livförsäkring för människor och är ett mycket vanligt moment i samtliga djurförsäkringar.

Ersättning betalas ut till dig som ägare om din häst går bort eller inte längre går att använda för ditt ändamål. Sistnämnde är en något annorlunda form i vanliga fall, men inte för hästar.

Videosamtal

Digitaliseringen i samhället har bidragit till flera goda saker och veterinärvård via telefonen är ett sådant. Hos vissa försäkringsbolag får du ett förbestämt antal fria videobesök till en digital veterinär.

Medicin

Att få ersättning för eventuell vård är ett mycket tryggt skydd och många förstår vikten av det. Medicin är däremot något som man ofta inte tänker på, som också kan bli väldigt dyrt. Framförallt för djur där det inte gäller något högkostnadsskydd.

Avlivning

Tyvärr kan verkligheten bli tuff för många och avlivning är enda lösningen för din hästs bästa hälsa. Kostnaden för avlivning samt hantering av djurkroppen kan vara dyrt. Endel försäkringsbolag inkluderar däremot ersättning för detta i sin grundförsäkring.

Hälta och hältutredning

Mer än 50% av alla skador rapporterade hos Agria via deras hästförsäkring är hältor från leder, senor och ligament. Problemet ser heller inte ut att avta, utan tvärtom öka.

Hos flera försäkringsbolag på marknaden ingår undersökning samt behandling och rekommendationer om din häst har fått hälta.

Kameraundersökning (CT & MRI)

Vid undersökning av din häst kan det ibland behöva göras kameraundersökning, ofta via CT eller MR/MRI. En sådan undersökning kan vara dyr och med rätt försäkring ingår detta i din ordinarie premie.

Illustration 1.1 – Över hälften av alla skador rapporterade hos Agria är hälta.

Vanliga frågor

Skiljer det om jag vill försäkra en häst för tävling?

Ja! Du kommer behöva ange hur hästen används i samband med din ansökan. Försäkringsbolaget kommer då ta hänsyn till skador som kan uppkomma under tävling.

Vilket är ert bästa tips för hästförsäkring?

Vårt bästa tips är att hålla koll på hur hästen du planerar köpa är försäkrad. Det finns mycket tråkiga historier på nätet om hästar som skadads oförsäkrade under transporten.

Vad kostar det att försäkra en häst?

Snittpriset för att försäkra en häst är 15 000 kronor per år.

Vilket försäkringsbolag är bäst för häst?

Vilket försäkringsbolag som är bäst för dig och din häst hittar du genom att jämföra de olika försäkringsbolag i vår lista.

När hästen blir sjuk eller skadad

De allra flesta djursjukhus eller kliniker kan erbjuda dig direktreglering. Vanligt är att man betalar sin självrisk på plats hos veterinären och sedan sköts resten av försäkringsbolaget. En direktreglering är oftast någonting som veterinärer tar extra betalt för, hos många försäkringsbolag så ingår denna kostnad och ersätts av din försäkring. Alla de olika mediciner som ges vid behandling av veterinär täcks allt som oftast via försäkringen på din häst. Receptbelagda mediciner kan man få ersättning för beroende på vilken försäkring man väljer. En hästförsäkring gäller oftast inom Norden. Försäkringen kan gälla utanför Norden under förutsättning att du kontaktar försäkringsbolaget och får det godkänt.

bästa hästförsäkringen illustration

Bästa hästförsäkringen 2021

Som vi tidigare nämnt råder vi dig att kika på försäkringsbolagen som vi listar över och klokt jämföra vad som passar dig bäst. Genom att göra så kommer du hitta den hästförsäkring som är bäst i test för dig.

Kom ihåg att du kan få rabatt på andra försäkringar som exempelvis hemmet när du har flera försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. I vissa sådana ingår skydd för dina saker som du har med dig i stallet, ofta upp till 80 – 100 000 kr, vilket kan vara värt kolla upp.

På det stora hela finns det några små knep för att hitta den bästa hästförsäkringen, och det är att noga kontrollera följande saker. Vi kommer inte värdera dessa åt dig utan du får själv uppskatta hur viktig respektive faktor är.

 • Maximal veterinärvård
 • Självrisker och period
 • Livförsäkring (död eller ej användbar)

 

Till listan →

Pris (premie) hästförsäkring

Att försäkra sin häst är inte helt gratis – det kostar i snitt ungefär 15 000 kr per år. Det finns inget fast pris som på andra försäkringar utan premien (priset) bestämt utefter en rad olika faktorer som sedan prissätts baserat på den risken försäkringsbolaget anser sig ta.

Priset för hästar påverkas av t.ex. vilken ras, vart i landet du bor, hur gammal din häst är och en rad andra faktorer som också hela tiden påverkas som avgör. Praktiskt finns det även tillägg och andra tjänster som kan komma att kosta extra på ditt totala pris.

Billig hästförsäkring

För att hitta en billig hästförsäkring behöver du jämföra olika försäkringsbolag. Samma försäkring kan ha olika priset då försäkringsbolagen ofta gör olika bedömningar av risken. Du kan även vara smart och försäkra din häst vid rätt tillfälle och inte vänta för länge.

På det stora hela är billig inte rätt ord, för söker faktiskt ett skydd som ska hjälpa dig och vara bra. Ett ord vi gärna premierar är därför prisvärda försäkringar. Kolla på de hästförsäkringar i vår lista och begär in priset för prisvärda förslag.

Typer av hästförsäkring

På det stora hela är alla information över generell för alla typer av hästförsäkringar – men det finns även anpassade och nischade varianter. En del försäkringsbolag presenterar dessa direkt så att du tidigt får göra ditt val, medens andra avvaktar och presenterar på slutet.

Ridhäst

Du som använder din häst för att rida i stallet och ute i naturen kan hos en del försäkringsbolag välja en anpassad försäkring. Den har ofta ett stärkt skydd för hälta och ett långsiktigt rehab-skydd.

Avel

Om det finns ett syfte att avla på dina hästar finns det även försäkringar anpassade för detta. De ersätter i större omfattning resekostnader och skador som kan uppstå vid födsel.

Trav & galopp

Nästa variant är anpassad för trav- och galopphästar. Då är skyddet generellt något tuffare för sårskador och andra saker som i större utsträckning kan uppstå i denna kategori.

Tävlingshäst

För dig som tävlar med din häst, oavsett i vilken klass finns det hästförsäkringar som tar hänsyn till detta. Här är det vanligare med livförsäkringar som ersätter redan när din häst inte längre kan tävla, de vill säga inte brukas som vanligt.