Avbeställningsskydd

Var skyddad när det oväntade sker

Ett avbeställningskydd är en form av försäkring som ersätter om något plötsligt eller oväntat som gör att du inte kan komma iväg på din resa eller specifikt evenemang. På denna sida har vi samlat all tänkbar information om avbeställningskydd.

Konkreta avbeställningsskydd

 1. ERV
  • Specialanpassade försäkringar
  • Anpassa per datum
  • Specificera land
  • Företag Konferens, affärsresor m.m
  Information
  Ingår: Missad avreda, Bagageförsening, sjukdom, överfallsskydd
  Tillägg: Sportutrustning
  Styrkor
  • Specialanpassade försäkringar
  • Anpassa per datum
  • Specificera land
  Om försäkringsbolaget

  ERV är ett försäkringsbolag fokuserat på resor. De har tagit fram en stor bredd av alternativ som passar unga, äldre och även andra mer nischade upplevelser.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 2. Gouda försäkring
  • Från dag 46
  • Semestergaranti
  • Egendom på resa
  Information
  Ingår:
  Tillägg:
  Styrkor
  • Från dag 46
  • Semestergaranti
  • Egendom på resa
  Om försäkringsbolaget

  Gouda Reseförsäkring är en del av Gjensidige, ett av Nordens största försäkringsbolag. De erbjuder smarta och enkla försäkringar för din resa, både privat och för företag.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
avbeställningsskydd illustration

Vad är avbeställningsskydd?

Ett avbeställningsskydd ersätter om du inte kommer iväg på resa eller till ett evenemang. Det är vanligt att du erhåller ersättning för kostnaden men även oväntade utgifter och annat som kan orsaka dig ett ekonomiskt lidande. Giltiga anledningar är allt från sjukdom till plötsliga skador för dig eller någon i din närhet.

Exakt vad som gäller regleras av villkoren hos försäkringsbolaget eller kreditgivaren som utfärdat avbeställningsskyddet.

Olika typer av avbeställningsskydd

I grund och botten finns det fyra olika typer av avbeställningsskydd, separata som tecknas för sig och de som ingår i dina redan befintliga tjänster.

Separat avbeställningsskydd

Ett sparat skydd tecknas som tillägg eller fristående hos ett försäkringsbolag. Ett exempel på ett sådant är ERV. Det finns ingen tydlig för- eller nackdel med någon av de olika alternativen.

Detta kallas också ofta för separat reseförsäkring.

Via hemförsäkring

I en del hemförsäkringar ingår reseskydd. De har däremot inte samma villkor som de separata som erbjuds via betalkort eller försäkringsbolag. Gör en noggrann titt i dina villkor så att du har koll på att skyddet är tillräckligt.

Via Mastercard/VISA

Många kreditkort, kortgivare och banker erbjuder avbeställningsskydd som en förmån. Det är ofta Mastercard eller VISA som utfärdar och ansvarar.

Via resebolag

En del resebolag som t.ex. Ving erbjuder av- och ombokningsskydd. Dessa kan vara ett bra skydd men ofta något dyrare än separata. Ibland kan även du som betalar med kreditkort redan ha liknande villkor.

Källa: Konsumentverket 2022-12-08.

Sammanfattat

Det första du kan börja att göra är att kontrollera om du skyddas för någon av de respektive alternativen. Allra vanligaste är att man antingen via sin försäkring för hemmet eller via kreditkortet har ett grundligt skydd. Kom däremot ihåg att avbeställningsskydden kan täcka olika delar av resan och att ha flera skydd kan behövas. Enligt Konsumenternas kan en dyr resa behöva flera skydd mot avbeställning.

Regler och villkor

Som nämnt regleras det exakta innehållet i försäkringen av regler och villkor från som utfärdar skyddet. Det finns en rad vanliga aspekter som kan vara bra att hålla koll på – för att enklare kunna förhålla sig.

Intyg

Samtliga avbokningen behöver styrkas av intyg från berörd myndighet eller annat vittne. Det kan t.ex. vara polis eller läkare.

Anledningen är att du inte ska kunna nyttja ditt skydd vårdslöst och faktiskt bara få ersättning när något oväntat händer.

Framförhållning

När du köper ett separat avbeställningskydd via ett försäkringsbolag behöver du ofta teckna med viss framförhållning på ett par dagar.

Om du använder ett kreditkort aktiveras skyddet ofta i samband med köpet automatiskt.

Vanliga frågor

När kan jag teckna ett separat avbeställningsskydd?

Ofta behöver du göra det ett par dagar innan avresa – ungefär 3 dagar i snitt.

Har jag avbokning med mitt kreditkort?

Inte alltid! MasterCard och VISA utfärdar tillsammans med bankar avbokningsskydd. Kontrollera exakt vad som gäller för ditt kort.

Behöver jag ett intyg?

Ja! Alla plötsliga händelser som leder till att en resa eller event ställs in behöver styrkas med ett intyg.

Pris för avbeställningsskydd

Priset eller kostnaden för ett avbeställningsskydd varierar men generellt baseras det på resans totala pris. Hur mycket varierar på en rad faktorer men ungefär 3-6 procent av resekostnaden. För att sätta det i perspektiv kan ett avbeställningsskydd som separat försäkring kosta 300 kr baserat på resa på 10 000 kr (vid 3% av beloppet).

Många resonerar så att det är en avvägning men att man även tar ett kontinuerligt spår. Antingen kör man alltid avbeställningsskydd och ombokningsbara biljetter eller så tar man aldrig det. Vid taktiken att aldrig teckna får man istället räkna med att besparingen i att hoppa skyddet betalar av sig den dagen man inte kan åka.