Fackförbund

Jämför fackförbundens erbjudanden och hitta rätt

Att vara medlem i ett fackförbund är inte bara en trygghet för dig som arbetstagare, det är även ett smart beslut för dig som privatperson. Det finns flera fackförbund i Sverige idag och de har sina olikheter. För att göra valet enklare för dig har vi samlat all information och en lista med fackförbund nedan. På detta sätt kan du ta ett snabbt och klokt beslut.

Börja jämförelsen nu och bli medlem på bara några minuter!

Publicerat av:
Evelina Bernardo

Innehållsansvarig

Fackförbund illustration

Populära fackförbund

  • Inkomstförsäkring ingår
  • Medlems- & lönerådgivning
  • Rabatter och förmåner
  • Medlemsavgift: 235 kr/mån
  • Inkomstförsäkring: Ja
  Om fackförbundet

  Unionen är ett av Sveriges största fackförbund för alla tjänstemän i det privata arbetslivet. De tror på ett stort samlat fackförbund där alla är med och bidrar. Unionen har gott omdöme och flera olika förmåner som lån, försäkringar och rabatter.
  Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Unionen.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
  • Flera tjänster ingår
  • Trygg inkomstförsäkring
  • För dig som är chef
  • Medlemsavgift: Från 320 kr/mån
  • Inkomstförsäkring: Ja
  Om fackförbundet

  Ledarna är Sveriges enda fackförbund bara för chefer. I medlemskapet ingår förutom inkomstförsäkring även rättshjälp, avtalsgranskning, chefsrådgivning och lönestatistik för chefer. Allt ingår i månadsavgiften och Ledarna har heller ingen uppsägningstid.
  Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Ledarna.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
  • Rabatter & förmåner
  • Kostnadsfritt för studenter
  • Personlig rådgivning
  • Medlemsavgift: 230 kr/mån + lokal avgift
  • Inkomstförsäkring: Ja
  Om fackförbundet

  Vision är ett fackförbund för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.
  Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Vision.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.

Vad är ett fackförbund?

Ett fackförbund är en organisation som samlar tjänstemän, chefer, eller personer i särskilda yrkesroller eller branscher. Fackförbundens uppgift, det vill säga det du betalar dem för, är att säkerställa en trygg och bra arbetsplats för dig som medlem. Detta gör fackförbunden genom att erbjuda tjänster och även försäkringar till dig som medlem.

Fackförbund illustration
Fackförbund.

Vad gör ett fackförbund?

Ett fackförbund hjälper dig främst med den rådgivning och stöd du kan tänkas behöva på din arbetsplats eller med din arbetsgivare. Nedan listar vi de tjänster som de flesta svenska fackförbund erbjuder sina medlemmar.

Löneförhandling

Om du inte tjänar du en rättvis marknadslön eller den summa du förtjänar kan fackförbund hjälpa dig med rådgivning, statistik och underlag för att du ska kunna begära den lönen du är värd. Fackförbund kan även påverka löner på din arbetsplats genom kollektivavtal.

Arbetsrätt och arbetsmiljö

Det kan hända att du inte är medveten om dina rättigheter på arbetsplatsen eller att du blir behandlad dåligt. I dessa fall kan du vända dig till ditt fackförbund för hjälp.

Juridisk hjälp

Om det skulle uppstå en juridisk tvist mellan dig som arbetstagare och din arbetsgivare kan ditt fackförbund stå bakom dig och hjälpa. Fackförbundet kan även följa med till rätten om det skulle gå så långt.

Karriärvägledning

Fackförbunden förstår hur förvirrande det kan kännas med alla val du som arbetstagare har när det kommer till karriärval. Därför kan du kontakta dem för att prata med experter om vilka möjligheter som finns och vad det innebär. På så sätt slipper du leta efter all information själv och du får även vägledning om du önskar det.

Försäkringar

De flesta fackförbund erbjuder inkomstförsäkring i deras medlemskap. Du kan läsa mer om inkomstförsäkringar här.

Rabatter

Att du är medlem i fackförbund kan ge dig rabatter i butiker och hos företag. Det kan exempelvis vara förmånliga priser för gymkort, böcker och resor.

Jämför fackförbund

Det finns flera faktorer utöver innehållet som skiljer fackförbund åt. Detta kan vara avgörande för dig beroende på dina begränsningar och din nuvarande situation.

Yrke – Viktigast av allt när du jämför fackförbund är att se till att de kan hjälpa dig i din specifika yrkesroll. Det finns exempelvis fackförbund som är utformade för endast chefer och andra som är menade för endast sjuksköterskor.

Medlemsavgift – Det finns fackförbund i olika priskategorier. I de flesta fall reflekterar prisnivån innehållet i medlemskapet. Tänk därför efter om ett lägre pris är värt de förmåner du kan gå miste om.

Existerande kollektivavtal – Om din arbetsgivare redan är ansluten till ett fackförbund som reglerar kollektivavtalen är det ett klokt beslut att välja det fackförbundet. Detta är för att de redan har inlett en relation och lättare kan påverka.

Antal medlemmar – Desto fler medlemmar från din arbetsplats som har samma fackförbund, desto starkare kan ni påverka. I förhandlingar står fler röster bakom vilket är fördelaktigt för dig.

Bästa fackförbundet

Bästa fackförbundet

Det finns flera faktorer som kan påverka din åsikt om vilket fackförbund som är bäst. För det första bör du säkerställa att fackförbundet är anpassat och kan hjälpa dig i din profession och yrkesroll.

I vår undersökning är Unionen det bästa fackförbundet idag. Detta är baserat på deras storlek (och därmed inflytande), deras förmåner samt bra omdömen från nuvarande medlemmar. Med det sagt kan det självklart finnas ett annat fackförbund som är det bästa för dig, därför bör du alltid jämföra olika alternativ innan du gör ett val.

Lista med fackförbund →

Fackförbund pris

I vår undersökning kan vi se att priset för medlemskap är mellan 230-330 kr i månaden. I vår jämförelse av månadskostnaden för fackförbund har vi valt att inkludera följande fackförbund: Unionen, Ledarna och Vision. I nedan tabell kan du se en uppskattad månadskostnaden hos respektive fackförbund.

FackförbundPris per månad
Unionen235 kr
Ledarna320-330 kr
Vision230 kr (+lokal avgift)
Tabell 1.1 – Undersökning genomförd av Försäkrat den 2024-03-28.

Observera att priset för medlemskap i ett fackförbund kan variera beroende på individ och bransch.

Vanliga frågor om fackförbund

Vilket fackförbund tillhör jag?

Detta kan du kolla upp genom att söka på fackförbund för din specifika yrkesroll och befattning.

Hur byter jag fackförbund?

För att byta fackförbund kontaktar du ditt nuvarande och meddelar att du önskar säga upp ditt medlemskap. Ofta är det inga långa bindningstider. Sedan blir du medlem i det fackförbund du önskar byta till.

Vilka fackförbund finns?

Det finns otroligt många fackförbund i Sverige idag. Bland annat finns det fackförbund för chefer, lärare, brandmän, jurister, elektriker och sjuksköterskor.

Sammanfattning

Om det är några viktiga punkter du tar med dig från denna sida om fackförbund tycker vi att det ska vara betydelsen att hitta ett fackförbund som passar dig och din nuvarande situation. Se alltid till att den passar din yrkesroll och att den har förmåner du kommer få användning av. Då kan du känna dig nöjd med ditt val av fackförbund och känna dig trygg på arbetsplatsen.