Idrottsförsäkring

Skydda föreningen & spelarna

Oavsett om du tränar på amatör- eller proffsnivå är det en bra idé att ha en idrottsförsäkring. Ibland ingår den automatiskt när du är medlem i en idrottsförening, men du kan också teckna en egen idrottsförsäkring om du har behov av det. Genom att jämföra olika idrottsförsäkringar kan du hitta det bästa och mest prisvärda alternativet för just din situation. 

Om du är med i styrelsen för en idrottsförening är det också bra att hålla koll på er idrottsförsäkring. Jämför alternativ nedan!

Senast uppdaterad:
22 juli 2024
Idrottsförsäkring illustration

Jämför idrottsförsäkringar

  • Samarbete med 3 stora idrottsförbund
  • Komplement till offentlig sjukvård
  • Sjukvårdsrådgivning via telefon
  Information
  Avtal med följande idrottförbund:Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Cykelförbundet, Svenska Handbollförbundet
  Om försäkringsbolaget

  Gjensidige är ett stort försäkringsbolag som är erfarna inom försäkringsbranschen. Hos dem kan du teckna de flesta personförsäkringar och känna dig trygg. Nedan kan du läsa vad andra säger om Gjensidige, vad de erbjuder samt deras poäng i oberoende undersökningar.
  Få ett prisförslag inom några minuter genom att gå till Gjensidige.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
  • Många samarbeten med stora förbund
  • Erbjuder elitidrottsförsäkring
  • Rådgivning & skadekontroll
  Information
  Avtal med följande idrottförbund:Svenska fotbollsförbundet, Svenska innebandyförbundet, Golfförbundet, Svenska Ridsportförbundet, Svenska Skidförbundet, Svenska Basketbollförbundet
  Om försäkringsbolaget

  Folksam är ett av Sveriges största försäkringsbolag och har ett brett utbud av schyssta försäkringar. Förutom att försäkra de allra vanligaste som bilen, hemmet och familjen har man valt fokusera på mindre ovanligare objekt.
  Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Folksam.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.

Bästa idrottsförsäkringen

Folksam – Bästa för dig som utövar en stor (vanlig) sport i Sverige och som är med i ett förbund.
Gjensidige – Bästa för dig som vill ha en privat idrottsförsäkring.

Vad är en idrottsförsäkring?

En idrottsförsäkring är till för dig som tränar eller utövar någon typ av sport, men idrottsföreningar kan även teckna försäkringar som skydd för sina medlemmar. Många av de svenska idrottsförbunden erbjuder ett bra grundläggande försäkringsskydd, som sedan kan utökas utifrån behov och önskemål.

En idrottsförsäkring är främst till för dig som deltar i idrottstävlingar eller tävlingsinriktad idrott, eller som utövar riskfyllda sporter. Du kan också teckna en speciell idrottsförsäkring inför resan om du ska utöva en riskfylld sport eller delta i aktiviteter som dykning, klättring, ballongflygning eller fallskärmshopp.

Det kan kännas tryggt att ha en idrottsförsäkring eftersom du då får ersättning om du skadas medan du tränar eller tävlar. Du kan också få tillgång till kostnadsfri vård, rehabilitering och hälsorådgivning. Om du däremot inte tävlar eller utövar en riskfylld idrott täcks vanligtvis eventuella skador av en sjukförsäkring eller utökad olycksfallsförsäkring.

Idrottsförsäkring

Vad ingår i idrottsförsäkring?

Det finns ett flertal moment som kan ingå i en idrottsförsäkring och beroende på sporten kan skyddet variera. Därför kommer vi nedan att gå genom de vanligaste momenten som brukar ingå i en idrottsförsäkring. Det gör vi för att du ska få en bild av vad en sådan försäkring innebär, men även för att du ska kunna jämföra idrottsförsäkring och hitta den bästa för dig.

För idrottsförening

Ansvarsskydd

Genom ett ansvarsskydd kan en idrottsförening få ersättning vid skadeståndskrav när en medlem råkar ut för en skada, eller om föreningen anses vara skyldig till en skada på någon annans egendom. Då hjälper försäkringsbolaget till med utredning och förhandling och betalar ut ersättning för eventuellt skadestånd.

Styrelseansvarsförsäkring

I de försäkringar som kan tecknas av idrottsföreningar brukar det även ingå en styrelseansvarsförsäkring. Försäkringen skyddar dig i styrelsen om krav riktas mot dig, så att du får ersättning för utredning- och försvarskostnader samt eventuellt skadestånd.

Rättsskydd

Skulle idrottsföreningen vara inblandad i ett skattemål eller tvistemål kan försäkringen ersätta kostnaderna för detta. Dit hör till exempel rättegångs- eller ombudskostnader.

Skydd mot förmögenhetsbrott

Denna del av försäkringen ersätter skador som kan uppkomma om någon av idrottsföreningens förtroendevalda eller anställda bedöms vara skyldiga till bedrägeri, förskingring eller stöld.

För idrottare

Patientskydd

Om du som idrottare skadar dig och behöver behandling som inte omfattas av någon annan försäkring kan du eller din idrottsförening få ersättning för detta via idrottsförsäkringen.

Ersättning för rehabiliteringskostnader

Ibland kan du även få ersättning för rehabiliteringskostnader efter en skada. Till exempel kan det handla om sjukgymnastik, vårdkostnader eller läkemedel som du behöver ta för att bli bättre.

Hälsorådgivning

Många idrottsförsäkringar inkluderar också kostnadsfri hälsorådgivning av personal specialiserad på idrottsskador. Då kan du till exempel få hjälp med att bedöma skador, få tips på övningar som kan hjälpa samt råd om vilken behandling  som kan behövas för att åtgärda skadan.

Elitidrottsförsäkring & egen idrottsförsäkring

När du är försäkrad genom ett idrottsförbund är du skyddad mot flertalet situationer där du kan skadas under din idrottsutövning. Men, i vissa fall kan det vara värt att även teckna en egen idrottsförsäkring som är mer omfattande. Det gäller till exempel dig som är elitidrottare och vill ha skydd mot inkomstbortfall vid skada eller ersättning vid medicinsk invaliditet och för högre vårdkostnader än de som ingår i en vanlig idrottsförsäkring. Du som motionerar kan också teckna en särskild försäkring som ger dig ersättning för anmälningsavgiften till tävlingar om du blir sjuk eller skadad.

Idrottsevenemang utomlands försäkring

Om du tränar eller deltar i idrottsevenemang utomlands kan det krävas en speciell försäkring, alternativt att du utökar din vanliga försäkring under den period som du vistas i utlandet. Ska du bara motionera och till exempel utöva cykling, yoga eller  löpning räcker det med din reseförsäkring. Vill du däremot delta i riskfyllda grenar eller aktiviteter behövs en utökad försäkring som täcker eventuella skador även i utlandet. Detta gäller dock inte för barn under 18 år eftersom skydd för skador vid träning eller tävling utomlands även ingår i reseförsäkringen.

Idrottsförsäkring fotboll

De som spelar fotboll aktivt i en förening som tillhör Svenska Fotbollförbundet omfattas automatiskt av en idrottsförsäkring från Folksam. Då inkluderas ett  grundläggande skydd vid skador under matcher eller träningar. Det inkluderar till exempel ersättning för akutvård, tandskador, skadade kläder och kristerapi. Dessutom erbjuds kostnadsfria råd från en fysioterapeut vid en idrottsskada och det ingår även besök hos läkare och fysioterapeut om det bedöms vara nödvändigt.

En idrottsförsäkring för fotboll gäller både under träning, match och turneringar, samt vid resa för att träna eller tävla utomlands. Till den ordinarie idrottsförsäkringen kan du också lägga till en olycksfallsförsäkring eller barnförsäkring som är mer omfattande och gäller för alla typer av skador, även utanför träningen. Föreningen kan också välja till en försäkring som gäller för sjukdom eller olycksfall vid träning eller tävling utomlands.