Idrottsförsäkring

Skydda föreningen & spelarna

Oavsett om du tränar på amatör- eller proffsnivå är det en bra idé att ha en idrottsförsäkring. Ibland ingår den automatiskt när du är medlem i en idrottsförening, men du kan också teckna en egen idrottsförsäkring om du har behov av det. Genom att jämföra olika idrottsförsäkringar kan du hitta det bästa och mest prisvärda alternativet för just din situation. 

Om du är med i styrelsen för en idrottsförening är det också bra att hålla koll på er idrottsförsäkring. På denna sida kan du även jämföra denna typ av idrottsförsäkring.

Publicerat av:
Evelina Bernardo

Innehållsansvarig

Idrottsförsäkring illustration

Jämför idrottsförsäkringar

  • Samarbete med 3 stora idrottsförbund
  • Komplement till offentlig sjukvård
  • Sjukvårdsrådgivning via telefon
  Information
  Avtal med följande idrottförbund:Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Cykelförbundet, Svenska Handbollförbundet
  Om försäkringsbolaget

  Gjensidige är ett stort försäkringsbolag som är erfarna inom försäkringsbranschen. Hos dem kan du teckna de flesta personförsäkringar och känna dig trygg. Nedan kan du läsa vad andra säger om Gjensidige, vad de erbjuder samt deras poäng i oberoende undersökningar.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
  • Många samarbeten med stora förbund
  • Erbjuder elitidrottsförsäkring
  • Rådgivning & skadekontroll
  Information
  Avtal med följande idrottförbund:Svenska fotbollsförbundet, Svenska innebandyförbundet, Golfförbundet, Svenska Ridsportförbundet, Svenska Skidförbundet, Svenska Basketbollförbundet
  Om försäkringsbolaget

  Folksam är ett av Sveriges största försäkringsbolag och har ett brett utbud av schyssta försäkringar. Förutom att försäkra de allra vanligaste som bilen, hemmet och familjen har man valt fokusera på mindre ovanligare objekt.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
Idrottsförsäkring

Bästa idrottsförsäkringen

Folksam – Bästa för dig som utövar en stor (vanlig) sport i Sverige och som är med i ett förbund.
Gjensidige – Bästa för dig som vill ha en privat idrottsförsäkring.

Vad är idrottsförsäkring

En idrottsförsäkring är till för dig som tränar eller utövar någon typ av sport, men även idrottsföreningar kan teckna försäkringar som skydd för sina medlemmar. Många av de svenska idrottsförbunden erbjuder ett bra grundläggande försäkringsskydd, som sedan kan utökas utifrån behov och önskemål.  

En idrottsförsäkring är främst till för dig som deltar i idrottstävlingar eller tävlingsinriktad idrott, eller som utövar riskfyllda sporter. Du kan också teckna en  speciell idrottsförsäkring inför resan om du ska utöva en riskfylld sport eller delta i aktiviteter såsom dykning, klättring, ballongflygning eller fallskärmshopp.  

Det kan kännas tryggt att ha en idrottsförsäkring eftersom du då får ersättning om du skadas medan du tränar eller tävlar. Du kan också få tillgång till kostnadsfri vård, rehabilitering och hälsorådgivning. Om du däremot inte tävlar inom din idrott och den inte heller räknas som riskfylld, täcks normalt sett eventuella skador av en sjukförsäkring eller utökad olycksfallsförsäkring

Vad ingår idrottsförsäkring

Det finns ett flertal moment som kan ingå i en idrottsförsäkring och beroende på vilken sport försäkringen ser skyddet oftast olika ut. Därför kommer vi nedan att gå genom de vanligaste momenten som brukar ingå i en idrottsförsäkring. Detta för att du ska få en bild av vad en sådan försäkring innebär, men även för att du ska kunna jämföra idrottsförsäkring och hitta den bästa för dig.

För idrottsförening

Ansvarsskydd

Genom ett ansvarsskydd kan en idrottsförening få ersättning vid skadeståndskrav när en medlem råkar ut för en skada, eller om föreningen anses vara skyldig till en skada på någon annans egendom. Då hjälper försäkringsbolaget till med utredningen och förhandlingen och betalar ut ersättning för eventuellt skadestånd. 

Styrelseansvarsförsäkring

I de försäkringar som kan tecknas av idrottsföreningar brukar det även ingå en styrelseansvarsförsäkring. Försäkringen skyddar dig som sitter i styrelsen om ett krav riktas mot dig, så att du får ersättning för utredning- och försvarskostnader samt eventuellt skadestånd. 

Rättsskydd

Skulle idrottsföreningen vara inblandad i ett skattemål eller tvistemål kan  försäkringen ersätta kostnaderna för detta. Dit hör till exempel rättegångs- eller ombudskostnader. 

Skydd mot förmögenhetsbrott

Denna del av försäkringen ersätter skador som kan uppkomma om någon av  idrottsföreningens förtroendevalda eller anställda bedöms vara skyldiga till bedrägeri, förskingring eller stöld. 

För idrottare

Patientskydd

Om du som utövar en idrott skadar sig och behöver behandling som inte omfattas av någon annan försäkring kan du eller din idrottsförening få ersättning för detta via idrottsförsäkringen. 

Ersättning för rehabiliteringskostnader

Ibland kan du även få ersättning för rehabiliteringskostnader efter en skada. Det kan till exempel handla om sjukgymnastik, vårdkostnader eller läkemedel som du behöver ta för att bli bättre.

Hälsorådgivning

Många idrottsförsäkringar inkluderar också kostnadsfri hälsorådgivning av personal med erfarenhet av att behandla idrottsskador. Då kan du till exempel få hjälp med att bedöma skador, få tips på övningar som kan hjälpa samt råd om vilken behandling  som kan behövas för att åtgärda skadan.

Elitidrottsförsäkring & egen idrottsförsäkring

När du är försäkrad genom ett idrottsförbund är du skyddad mot flertalet situationer där du kan skadas under din idrottsutövning. Men, i vissa fall kan det vara värt att även teckna en egen idrottsförsäkring som är mer omfattande. Det gäller till exempel dig som är elitidrottare och vill ha skydd mot inkomstbortfall vid skada eller ersättning vid medicinsk invaliditet och för högre vårdkostnader än vad som ingår i en vanlig idrottsförsäkring. Du som motionerar kan också teckna en särskild försäkring som ger dig ersättning för anmälningsavgiften till tävlingar om du blir sjuk eller skadad.

Idrottsevenemang utomlands försäkring

Om du tränar eller deltar i idrottsevenemang utomlands kan det krävas en speciell försäkring, alternativt att du utökar din vanliga försäkring under den period som du vistas i utlandet. Ska du bara motionera och till exempel utöva cykling, yoga eller  löpning räcker det med din reseförsäkring. Vill du däremot delta i riskfyllda grenar eller aktiviteter behövs en utökad försäkring som täcker eventuella skador även i utlandet. Det gäller däremot inte barn som är under 18 år gamla eftersom skydd för skador vid träning eller tävling utomlands även ingår i reseförsäkringen. 

Idrottsförsäkring fotboll

De som spelar fotboll aktivt i en förening som tillhör Svenska Fotbollförbundet omfattas automatiskt av en idrottsförsäkring från Folksam. Då inkluderas ett  grundläggande skydd vid skador under matcher eller träningar. Dit hör till exempel ersättning för akutvård, tandskador, skadade kläder och kristerapi. Dessutom erbjuds kostnadsfria råd från en fysioterapeut vid en idrottsskada och det ingår även besök hos läkare och fysioterapeut om det bedöms vara nödvändigt.  

En idrottsförsäkring för fotboll gäller både under träning, match och turneringar, samt vid resa för att träna eller tävla utomlands. Till den ordinarie idrottsförsäkringen kan du även välja till en olycksfallsförsäkring eller barnförsäkring som är mer omfattande och gäller för alla typer av skador, även utanför träningen. Föreningen kan också välja till en försäkring som gäller för sjukdom eller olycksfall vid träning eller tävling utomlands.