Fordonsförsäkring

Lagstadgad försäkringskydd för alla fordon

Definitionen av ett fordon är “ett transportmedel som används för att transportera gods, djur eller människor”. I Sverige finns det en rad olika klassifikationer mellan motorfordon, motorredskap och släpfordon. På denna sida kommer vi på Försäkrat informera dig om allt du kan tänkas behöva veta om fordonsförsäkringar för att göra ett bra och informerat beslut. Hitta rätt fordonsförsäkring nedan!

Publicerat av:
Joel Ahlby

Skribent & sajtens grundare

Fordonsförsäkring illustration

Alla fordonsförsäkringar

Vad är fordonsförsäkring?

En fordonsförsäkring är en sak- och personförsäkring som berör motorfordon. Innehållet varierar mellan olika försäkringsbolag, men i grunden består skyddet av en trafik-, halv och helförsäkring. Enligt lag måste alla aktiva motorfordon ha minst en trafikförsäkring för att få köras på Sveriges vägar. Att framföra ett fordon utan försäkring är därför straffbart. Du ska enligt trafikskadelagen skaffa en trafikförsäkring från den dagen du äger ett fordon; om inte, måste du betala en avgift som kallas trafikförsäkringsavgift. Avgiftens storlek beräknas per dag och bestäms enligt paragraf 34.

Det mest basala skyddet regleras av trafikskadelagen och ser likadant ut hos respektive försäkringsbolag. Resterande skydd är helt frivilligt, men ändå väljer många att utöka skyddet för extra trygghet. Trafikskadelagen finns att hitta på Sveriges riksdags hemsida och den är bra att läsa för att förstå vilka rättigheter och skyldigheter du och ditt fordon har. Nedan kan du se en enkel illustration som visar vad som vanligtvis ingår i trafik-, halv och helförsäkringar samt vad som går att lägga till som tilläggsförsäkring. Detta kan skilja sig mellan försäkringsbolag.

Illustration av fordonsförsäkring
Fordonsförsäkring.

Hitta rätt fordonsförsäkring

På denna sida kommer vi att hjälpa dig i rätt riktning för att försäkra fordon med rätt fordonsförsäkring. Det är egentligen inte speciellt komplicerat, men det du kan börja med är att klicka dig vidare i rätt riktning på alternativen längst upp på denna sida. Sedan på respektive undersida kommer det finnas olika alternativ av försäkringar som du kan teckna hos olika försäkringsbolag. Oavsett vilken fordonsförsäkring som passar ditt fordon är faktorerna nedan oftast gemensamma och bra att hålla koll på.

Uppbyggnad av fordonsförsäkring
Figur 1.1 – Uppbyggnad av en fordonsförsäkring. Oberoende undersökning genomförd av Försäkrat (2024-03-12).

Innehåll

Basinnehållet i en fordonsförsäkring är generellt ganska lika mellan de olika försäkringsbolagen. Det är tillägg, värden och vissa specifika skydd som skiljer åt. Ett exempel är assistans-tillägg, något som kan vara avgörande vid valet mellan den ena eller andra fordonsförsäkringen.

Förstå ditt behov

När du börjar leta efter din nästa försäkring är det viktigt att förstå vad dina behov är. Som nämnt i rubriken över är det ofta små och specifika villkor som skiljer mellan de olika bolagen. Om du då har ett tydligt behov med din försäkring kan det vara den avgörande faktorn till vilket som är bäst i din situation.

Externa omdömen

När du hittat rätt fordonsförsäkring och den variant som möter dina behov rekommenderar vi att du börjar jämföra försäkringsbolag. Här på försäkrat.se kan du läsa vårt omdöme om ett flertal försäkringsbolag på den svenska marknaden. Du kan även använda dig av externa recensionssidor där kunder lämnat omdömen för att se vad andra tycker om bolaget.

Priser och självrisk

Givetvis finns det en ekonomisk aspekt i att hitta och välja den rätta fordonsförsäkringen. Ingen är sugen på att betala för mycket, men en hög kostnad innebär ofta ett mer omfattande skydd.

Gör en bedömning av vad du kan tänka dig betala totalt per år (din premie), men också vad som du kan tänkas behöva betala vid användning, den så kallade självrisken. En hög självrisk ger lägre månadskostnad.

Rabatt

Ytterligare något vi rekommenderar är att kolla om försäkringsbolaget du har för andra typer av försäkringar erbjuder en samlingsrabatt om du tecknar en fordonsförsäkring hos dem. På detta sätt kan du samla dina försäkringar och även få en lägre premie. Dessvärre är detta något inte alla bolag erbjuder, men vi tycker absolut att det är värt att undersöka.

Försäkra flera motorfordon

Om du eller ditt hushåll äger flera motorfordon går det ofta att nyttja olika rabatter genom att välja samma försäkringsbolag. Vi rekommenderar dig därför att vid tillfället du kollar på en fordonsförsäkring överväger att flytta flera fordon till samma bolag. På detta sätt kan det kännas enklare att hålla koll på dina försäkringar, men också få ett mer förmånligt pris hos ett försäkringsbolag som du litar på. För att få tillgång till samlingsrabatten behöver du i de flesta fall kontakta försäkringsbolagen via mejl eller telefon.

Alla fordonsförsäkringar vi har sammanställt finns i listan längst upp på denna sida.

Hur prissätts en fordonsförsäkring?

Kostnaden för en fordonsförsäkring varierar enormt beroende på vilken typ av fordon du har. Det finns flera saker som kan variera som i slutet påverkar priset drastiskt. En fordonsförsäkring kan kosta allt från 230 kr/månad till 2 000 kr/månad beroende på vilket fordon du vill försäkra och vilka behov du har. Vi rekommenderar dig därför att kolla på våra undersidor som specificerar respektive fordon och vilken försäkring som är bäst där.

Vad som påverkar priset och kostnaden:

  • Fordonstyp
  • Modell
  • Årsmodell
  • Förares bostadsort
  • Förarens ålder
  • Privat eller företag
Illustration av vanliga faktorer som avgör priset för fordonsförsäkring.
Illustration 1.1 – Vanliga faktorer som avgör priset för fordonsförsäkring.

Vanliga frågor

Är fordonsförsäkring ett krav?

Ja, alla motorfordon i Sverige behöver vara försäkrade.

Skiljer sig försäkring mellan olika fordon?

Ja! Välj önskade underkategori längst upp på denna sida för att få så korrekt information som möjligt.

Vilken fordonsförsäkring är bäst?

Enligt oberoende undersökning gjord av Konsumenternas har både ICA, Folksam och Trygg Hansa fordonsförsäkringar med höga betyg.