Fordonsförsäkring

Definitionen utav ett fordon är ett transportmedel som används för att transportera gods, djur eller människor. I Sverige finns det en rad olika klassifikationer mellan motorfordon, motorredskap och släpfordon. På denna sida kommer informera dig om allt du kan tänkas behöva veta om fordonsförsäkringar.

Alla fordonsförsäkringar

fordonsförsäkringar

Vad är en fordonsförsäkring?

En fordonsförsäkring är en sak- och personförsäkring som berör motorfordon. Innehållet varierar mellan olika försäkringsbolag men i grund och botten består skyddet av en trafik-, halv och helförsäkring. Enligt lag måste alla aktiva motorfordon ha minst en trafikförsäkring.

Det mest basala skyddet regleras av trafikskadelagen och ser likadant ut hos respektive försäkringsbolag. Resterande skydd är helt frivilligt men ändå väljer många att utöka skyddet för extra trygghet.

Figur 1.1 – Uppbyggnad av en fordonsförsäkring.

Välj rätt fordonsförsäkring

På denna sida kommer vi att hjälpa dig i rätt riktning för att försäkra rätt fordon med en fordonsförsäkring. Det är egentligen inte speciellt komplicerat utan börja med att klicka dig vidare i rätt riktning på alternativen nedan. Sedan på respektive undersida kommer det finnas olika alternativ av försäkringar som du kan teckna hos olika försäkringsbolag.

Innehåll

Basinnehållet i en fordonsförsäkring är generellt ganska lika mellan de olika försäkringsbolagen. Det är tillägg, värden och vissa specifika skydd som skiljer åt. Ett exempel är assistans, något som kan vara avgörande att välja mellan den ena eller andra fordonsförsäkringen.

Förstå ditt behov

När du börjar leta efter din nästa försäkring är det viktigt att förstå vad ditt behov är. Som nämnt rubriken över är det ofta små och specifika villkor som skiljer mellan de olika bolagen. Om du då har ett tydligt behov med din försäkring kan det vara den avgörande faktorn till vilket som är bäst i din situation.

Priser och självrisk

Givetvis finns det en ekonomisk aspekt i att hitta och välja den rätta fordonsförsäkringen. Ingen är sugen på att betala för mycket men en hög kostnad innebär ofta ett mer omfattande skydd.

Gör en bedömning av vad du kan tänka dig betala totalt per år men också vad som du kan tänkas behöva betala vid användning, den så kallade självrisken. En hög självrisk ger lägre månadskostnad.

Försäkra flera motorfordon

Om du eller dit hushåll äger flera motorfordon går det ofta att nyttja olika rabatter genom att välja samma försäkringsbolag. Vi rekommenderar dig därför att vid tillfället du kollar på en fordonsförsäkring övervägar att flytta flera fordon till samma bolag.

Alla fordonsförsäkringar vi har sammanställt:

Vad kostar det försäkra ett fordon?

Kostnaden för en fordonsförsäkring varierar enormt beroende på vilken typ av fordon du har. Det finns flera saker som kan variera som i slutet påverkar priset drastiskt. Vi rekommenderar dig därför att kolla på våra undersidor som specificerar respektive fordon och vilken försäkring som är bäst där.

Saker om påverkar priset och kostnaden:

  • Fordonstyp
  • Modell
  • Årsmodell
  • Förares bostadsort
  • Förarens ålder
  • Privat eller företag

Vanliga frågor

Är fordonsförsäkring ett krav?

Ja, alla motorfordon i Sverige behöver vara försäkrade.

Skiljer sig försäkring mellan olika fordon?

Ja! Välj önskade underkategori för att få så korrekt information som möjligt.

Vilken fordonsförsäkring är bäst?

Enligt oberoende undersökning har både ICA, Folksam och Trygg Hansa fordonsförsäkringar med höga betyg.