Tandvårdsförsäkring

I Sverige har vi gratis tandvård till och med det året man fyller 23 år gammal, vi har alltså väldigt bra tandvård i Sverige jämfört mot resten av världen. När man inte längre har gratis tandvård så blir helt plötsligt tandvård väldigt dyrt om man måste laga sina tänder eller har andra tandrelaterade problem.

Det finns olika sätt att betala för sin tandvård i Sverige och vi kommer att gå igenom de viktigaste delarna gällande tandvård och hur du kan komma undan med att betala så lite som möjligt vid eventuella problem med dina tänder. Det finns många olika scenarion som kan uppstå där du måste lägga ut stora summor pengar för att få hjälp och åtgärda dina tandproblem.

Bäst försäkring för tänderna

OBS – Vi har idag inte kunnat hitta någon tillgänglig och bra tandvårdsförsäkring. Vårt allmänna tips är att du istället kollar på en schysst olycksfallsförsäkring där skador på dina tänder skyddas. Du hittar några alternativ nedan.

 • Ersättningstak: 1 000 000 kr
 • Täckningsperiod: 18 – 72 år
 • Upphör: Vid dödsfall
Medicinsk invidalitet
Maximal ersättning: 1 000 000 kr
Säkning premie: Ja, från 58 år
Ekonomisk invidalitet
Maximal ersättning: 1 000 000 kr
Ålder
Täckningsperiod: 18 – 72 år
Upphör: Vid dödsfall
Ersättning för
Tandskador: Ja
Ärr: Ja
Sjukhusvistelse: Ja
Dödsfall: Ja, 50 000 kr
Om försäkringsbolaget

ICA Försäkring är ett försäkringsbolag med schyssta villkor och prisvärda försäkringar. Huvudsakligen erbjuder de fordons- och sakförsäkringar till privatpersoner. Du som kund får också ICA-bonus som går nyttja i deras matbutiker.

Besök webbplats →

Styrkor
 • Ingen självrisk vid skada
 • Gäller utomlands
 • Behålls livet ut
Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
tandvårdsförsäkring illustration

Tandvårdsförsäkring med folktandvården

I Sverige finns det möjligheten att via folktandvården sätta upp abonnemang där tandläkarna gör en bedömning för att avgöra hur ofta du behöver tandvård, detta kallas ofta för frisktandvård. Med ett abonnemang så betalar du varje månad en summa och får sedan hjälp med de flesta bekymmer som kan uppstå med dina tänder. Ett abonnemang hos folktandvården är oftast rätt väg att gå, det kan dock bli väldigt dyrt om du ofta behöver fara till tandläkare för att åtgärda dina tänder eller om du ofta behöver laga dem.

Du kan läsa mer om frisktandvård hos Folktandvårdens hemsida, ta mig dit nu.

Tandvårdsstöd

Det finns även ett statligt tandvårdsstöd från Försäkringskassan. Det fungerar som ett högkostnadsskydd och stöd som delas ut per år. Mellan 24 och 29 år är bidraget 600 kronor och 30 till 64 är bidraget 300 kronor.

Hur fungerar en tandförsäkring?

Idag finns det begränsade möjligheter men du kan faktiskt skaffa en privat tandvårdsförsäkring som fungerar precis som vilken försäkring som helst. Du betalar en viss summa varje månad och får sedan ersättning om du måste laga dina tänder. Försäkringen ser ofta annorlunda ut beroende på vilket försäkringsbolag du väljer och vilken omfattning du väljer. Priset varierar dessutom beroende på vilken omfattning du väljer.

De stora försäkringsbolagen idag, eller de flesta försäkringsbolagen idag som har andra försäkringar ger dig ingen möjlighet att försäkra dina tänder. Det enda som man kan räkna med att kunna teckna hos stora försäkringsbolag är en olycksfallsförsäkring där det ingår ett visst skydd mot tandskador som endast ger ersättning om du råkar ut för en olycka. Skadan mot dina tänder måste alltså ha skett i samband med olyckan.

Privat tandvårdsförsäkring

Som sagt finns det på den privata marknaden inte ett jättestort utbud på tandförsäkringar. Vi kommer dock att lista de försäkringsbolag som faktiskt erbjuder en särskild tandvårdsförsäkring där du som privatperson kan betala ett belopp varje månad för att få ersättning om du måste utföra en lagning på dina tänder exempelvis, det kan även ge ersättning vid exempelvis fyllningar eller om du behöver akut tandvård. Vi kommer att gå igenom mer specifikt här nedanför vad som kan ersättas.

Innehåll i en tandvårdsförsäkring

Det finns en rad olika tandvårdsförsäkringar där ute och vi de skiljer sig verkligen åt. Vi kommer nedan presentera några vanlig faktorer som kan ingå. Det kan vara smart att jämföra dessa mot en försäkring du faktist överväger.

Vad ingår i tandvårdsförsäkringen:

Punkterna nedan är generella och har ingått i de tidigare privata tandvårdsförsäkringar samt de som finns tillgängliga idag. Självfallet varierar innehållet mellan de olika bolagen.

 • Årlig kontroll
 • Årlig rengöring
 • Diagnostisk / Röntgen
 • Behandling av sjukdom
 • Fyllningar
 • Uttagningar och mindre kirurgiska åtgärder
 • Rotkanal
 • Fasta proteser
 • Akut tandvård
 • Akut tandvård utomlands

Vad kostar en tandvårdsförsäkring?

Den vi först vill nämna är att det krävs oftast ingen hälsokontroll för att skaffa en tandvårdsförsäkring. Din premie som erbjuds kommer att baseras på din ålder hur ditt behov av tandvård ser ut. Det kommer ofta med en karenstid som kan vara upp till 90 dagar. Denna karenstid har försäkringen för att säkerställa att den som skaffar denna försäkring inte gör det för att åtgärda ett problem som redan har skett innan man tecknar försäkringen.

Här kommer några prisexempel:

 • Mellan 22-29 år – 149 – 229 kr/mån
 • Mellan 30-39 år – 179 – 359 kr/mån
 • Mellan 40-49 år – 199 – 459 kr/mån
 • Mellan 50-59 år – 239 – 549 kr/mån

Det finns ofta olika prisklasser man kan välja och vilken omfattning man vill ha på sin tandvårdsförsäkring. Du har möjlighet att teckna försäkring som endast täcker årliga kontroller, på samma vis så har du möjlighet att teckna en försäkring som täcker skador oavsett hur stora dem är.

Vanliga frågor och svar

Vad är egentligen en karenstid?

En tandförsäkring med karenstid ger dig ingen rätt till ersättning under karensperioden. Ofta är denna karenstid satt till ca 90 dagar. Vissa försäkringar ger dig dock rätt till ersättning för akut tandvård.

Vad är akut tandvård?

Med akut tandvård så avses akuta provisoriska åtgärder vid ett akutbesök, även undersökning. Det kan vara att du får akut ont i en tand eller en infektion som kräver behandling omgående. Detta måste intygas av en tandläkare.

Vilka tandläkare får man gå till när man har en tandförsäkring?

Oftast så får du välja helt själv vilken tandläkare du vill besöka. Det är oftast ett krav endast på att tandläkaren ska vara legitimerad i Sverige och även ansluten till försäkringskassans elektroniska system för statligt tandvårdsstöd. Om du söker akut tandvård utomlands krävs oftast att den tandläkaren ska uppfylla liknande krav i det landet som du besöker.

Vad händer om jag måste besöka tandläkaren under karenstiden?

Vanligt är att du kan få ersättning för akuta besök upp till 500 kr (varierar givetvis). Om de behövs göras flera åtgärder under besöket så kan du få ersättning upp till det årliga maxbeloppet som baseras på vilken omfattning du har valt på din tandvårdsförsäkring.

Jämför tandvårdsförsäkring

För att klargöra, du har möjlighet att teckna en försäkring som ger dig ersättning vid problem med dina tänder. Vi kommer att ge dig tips på vart du kan vända dig i en generell lista över. Utöver detta så är det endast olycksfallsförsäkringar som har någon slags ersättning för tandskador. Kom ihåg att denna ersättning endast betalas ut om du skadar dina tänder i en olycka. Du kommer aldrig få ersättning om du behöver laga en tand, när du har en vanlig hemförsäkring eller sjukförsäkring. Vi hoppas denna inblick i tandvårdsförsäkringar och nu enklare kan ta ett eget beslut om vad som passar just dig.