Tandvårdsförsäkring

Utöka det vanliga stödet

I Sverige är tandvård gratis till du fyller 23 år, vilket är förmånligt jämfört med många andra länder. Efter det kan tandvård bli dyrt, särskilt om du behöver laga tänder eller har andra problem. Det finns flera betalningsalternativ för att minska kostnaderna. En tandvårdsförsäkring kan erbjuda ekonomisk trygghet om du stöter på kostsamma tandproblem. Läs mer nedan och jämför alternativ!

Publicerat av:
Joel Ahlby

Skribent & sajtens grundare

Tandvårdsförsäkring illustration

Försäkring för tänderna

  • 0 kr i självrisk
  • Smidig ersättning
  • Ingen hälsoprövning
  Kvalificering
  Kvalificeringsperiod:90 dagar
  Hälsodeklaration:Nej
  Pris från:149 kr/mån
  Styrkor
  • 0 kr i självrisk
  • Smidig ersättning
  • Ingen hälsoprövning
  Om försäkringsbolaget

  Hela Försäkring erbjuder välfärdsförsäkringar skydd för hälsan, familjen och inkomsterna. De har blivit utsedda och fått utmärkelse som ett företag som garanterar trygg kundkontakt och har ett stort fokus på telefonkontakt. Hela Försäkring har ett omdöme på 2,6 av 5 hos TrustPilot. Du kan läsa vår recension och kunders omdömen nedan.
  Få ett prisförslag inom några minuter genom att gå till Hela Försäkring

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
  • Ersätter tandskador (olycksfall)
  • Ej regelbunden tandvård
  • Upp till 50 000 kr
  Medicinsk invidalitet
  Maximal ersättning:1 000 000 kr
  Säkning premie:Ja, från 58 år
  Ekonomisk invidalitet
  Maximal ersättning:1 000 000 kr
  Ålder
  Täckningsperiod:18 – 72 år
  Upphör:Vid dödsfall
  Ersättning för
  Tandskador:Ja
  Ärr:Ja
  Sjukhusvistelse:Ja
  Dödsfall:Ja, 50 000 kr
  Om försäkringsbolaget

  ICA Försäkring är ett försäkringsbolag med schyssta villkor och prisvärda försäkringar. Huvudsakligen erbjuder de fordons- och sakförsäkringar till privatpersoner. Du som kund får också ICA-bonus som går nyttja i deras matbutiker.
  Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till ICA Försäkring.

  Besök webbplats →

  Styrkor
  • ICA Bonus
  • Gäller utomlands
  • Behålls livet ut
  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
  • Endast tandskador (via olycksfall)
  • Kombinera med hemförsäkring
  • En omtyckt utmanare
  Medicinsk invidalitet
  Maximal ersättning:1 000 000 kr
  Säkning premie:Ja, från 46 år
  Ekonomisk invidalitet
  Maximal ersättning:1 000 000 kr
  Ålder
  Täckningsperiod:Från 18 år
  Upphör:65 år
  Ersättning för
  Tandskador:Ja
  Ärr:Ja
  Sjukhusvistelse:Ja
  Dödsfall:Ja
  Om försäkringsbolaget

  Hedvig är ett av Sveriges snabbast växande försäkringsbolag. Med sin ungdomliga och moderna touch har det möjliggjort en smidigare process till en ny försäkring. Resultatet är en snabb tillväxt med gott omdöme.
  Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Hedvig.

  Besök webbplats →

  Styrkor
  • Ingen självrisk
  • Ersättning upp till 1 miljon
  • Gäller i hela världen 24/7
  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.

Tandvårdsförsäkring med folktandvården

I Sverige finns möjligheten att via folktandvården sätta upp ett abonnemang där tandläkarna gör en bedömning för att avgöra hur ofta du behöver tandvård, detta kallas ofta för frisktandvård. Med ett abonnemang betalar du varje månad en summa och får sedan hjälp med de flesta bekymmer som kan uppstå med dina tänder. Ett abonnemang hos folktandvården är oftast rätt väg att gå, det kan dock bli väldigt dyrt om du ofta behöver åka till tandläkare ofta för att åtgärda dina tandrelaterade problem.

Du kan läsa mer om frisktandvård hos Folktandvårdens hemsida.

Tandvårdsstöd

Det finns även ett statligt tandvårdsstöd från Försäkringskassan. Det fungerar som ett högkostnadsskydd och stöd som delas ut per år. Mellan 24 och 29 år är bidraget 600 kronor och mellan 30 till 64 år är bidraget 300 kronor. Du kan spara ditt stöd över flera år, men endast använda två åt gången. Det vill säga för dig mellan 24 och 29 år kan du spara 1200 kr.

Tandvårdsförsäkring - vad är det?
tandvårdsförsäkring illustration
Tandvårdsförsäkring.

Hur fungerar en tandförsäkring?

Idag finns det begränsade möjligheter, men du kan faktiskt skaffa en privat tandvårdsförsäkring som fungerar precis som vilken försäkring som helst. Du betalar en viss summa varje månad och får sedan ersättning om du måste laga dina tänder. Försäkringen ser ofta annorlunda ut beroende på vilket försäkringsbolag du väljer och vilken omfattning du väljer. Priset varierar dessutom beroende på vilken omfattning du väljer.

De flesta stora försäkringsbolagen idag som har andra försäkringar ger dig ingen möjlighet att försäkra dina tänder. Det enda som du kan räkna med att kunna teckna hos stora försäkringsbolag är en olycksfallsförsäkring där det ingår ett visst skydd mot tandskador, men som endast ger ersättning om du råkar ut för en olycka. Skadan mot dina tänder måste alltså ha skett i samband med olyckan.

Illustration visar statistik över antal tanvårdsbehandlingar utförda i Sverige under januari och februari år 2021
1.1 Antal utförda tandvårdsbehandlingar januari – februari 2021. Källa: Folktandvårdsnämnden.

Privat tandvårdsförsäkring

Som nämnt tidigare finns det på den privata marknaden inte ett stort utbud av tandförsäkringar. Vi kommer dock att lista de försäkringsbolag som faktiskt erbjuder en särskild tandvårdsförsäkring där du som privatperson kan betala ett belopp varje månad för att få ersättning om du exempelvis måste utföra en lagning på dina tänder. Det kan även ge ersättning vid fyllningar eller om du behöver akut tandvård. Vi kommer att gå igenom mer specifikt här nedanför vad som vanligtvis ersätts av försäkringsbolaget.

Privata valmöjligheter (enligt vår undersökning):

 • Hela Försäkring
 • Svensk Tandvårdsförsäkring
 • Diabetesförbundet (endast för dig med diabetes)

Folksam erbjuder enligt vår senaste undersökning ingen tandvårdsförsäkring (genomförd 2023-09-05).

Innehåll i en tandvårdsförsäkring

Det finns en rad olika tandvårdsförsäkringar där ute och de skiljer sig åt. Vi kommer nedan presentera några vanliga moment som kan ingå. Det kan vara smart att jämföra dessa mot en försäkring du faktiskt överväger.

Vad ingår i tandvårdsförsäkringen

Punkterna nedan är generella och ingår i majoriteten av tandvårdsförsäkringarna som finns tillgängliga idag. Självfallet varierar innehållet mellan de olika bolagen.

 • Årlig kontroll
 • Årlig rengöring
 • Diagnostisk/röntgen
 • Behandling av tandsjukdom
 • Fyllningar
 • Uttagningar och mindre kirurgiska åtgärder
 • Rotkanal
 • Fasta proteser
 • Akut tandvård
 • Akut tandvård utomlands

Vad kostar en tandvårdsförsäkring?

Först vill vi nämna att det oftast inte krävs någon hälsokontroll för att skaffa en tandvårdsförsäkring. Din premie som erbjuds kommer att baseras på din ålder och hur ditt behov av tandvård ser ut. Det följer ofta en karenstid med försäkringen som kan vara upp till 90 dagar. Denna karenstid har försäkringsbolaget för att säkerställa att den som skaffar denna försäkring inte gör det för att åtgärda ett problem som redan har skett innan du tecknar tandvårdsförsäkringen.

För att ge en bild av månadskostnaden har vi genomfört en undersökning med försäkringsbolaget Hela som exempel. Nedan kan du utläsa vilken månadskostnad du skulle ha beroende på din ålder och vilken nivå du önskar.

ÅlderBasStandardPremium
25149 kr229 kr269 kr
35179 kr299 kr359 kr
45219 kr359 kr459 kr
55259 kr469 kr649 kr
65299 kr529 kr799 kr
Undersökning av månadspremie för tandvårdsförsäkring hos Hela. Genomförd av Försäkrat den 2023-09-05.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en tandförsäkring?

Enligt vår undersökning (se ovan) varierar priset vanligtvis mellan 149 kr till 799 kr per månad.

Vilka tandläkare får man gå till när man har en tandförsäkring?

Oftast får du välja helt själv vilken tandläkare du vill besöka. Det är oftast ett krav endast på att tandläkaren ska vara legitimerad i Sverige och även ansluten till försäkringskassans elektroniska system för statligt tandvårdsstöd. Om du söker akut tandvård utomlands krävs oftast att den tandläkaren ska uppfylla liknande krav i det landet som du besöker.

Vad är karenstid?

En tandförsäkring med karenstid ger dig ingen rätt till ersättning under karensperioden. Ofta är denna karenstid satt till cirka 90 dagar. Vissa försäkringar ger dig dock rätt till ersättning för akut tandvård.

Vad händer om jag måste besöka tandläkaren under karenstiden?

Vanligt är att du kan få ersättning för akuta besök upp till 500 kr (det varierar givetvis). Om det behövs göras flera åtgärder under besöket så kan du få ersättning upp till det årliga maxbeloppet som baseras på vilken omfattning du har valt på din tandvårdsförsäkring.

Vad är akut tandvård?

Med akut tandvård så avses akuta provisoriska åtgärder vid ett akutbesök, även undersökning. Det kan vara att du får akut ont i en tand eller en infektion som kräver behandling omgående. Detta måste intygas av en tandläkare.

Jämför tandvårdsförsäkring

För att klargöra, du har möjlighet att teckna en försäkring som ger dig ersättning vid problem med dina tänder. Vi kommer att ge dig tips på vart du kan vända dig i en generell lista över. Utöver detta är det endast försäkringar mot olyckor eller sjukdom som kan ersätta dina tänder. Vi har i listan högst upp på sidan valt att dela upp dessa i två kategorier, en för tandvård och en för tandskador. Vi hoppas denna inblick i tandvårdsförsäkringar gör det enklare kan ta ett eget beslut om vad som passar just dig.

Nedan finns en del moment som du kan kolla på när du väl börjar jämföra tandförsäkringar.

Hälsodeklaration

Beroende på vilket försäkringsbolag du väljer kan kravet på en hälsodeklaration eller hälsoprövning av dina tänder variera. Beroende på din situation kan detta vara en fördel eller nackdel. Vi informerar tydligt ovan om det är krav eller inte.

Innehåll

Innehållet i en privat tandförsäkring kan variera mycket mellan de olika aktörerna och även hur skydden är utformade. Som vi tidigare berört finns det tandstöd, folktandvård (abonnemang) och privata försäkringar. Innehållet mellan dessa skiljer sig givetvis men även innehållet mellan de i samma kategori. Klicka dig vidare och kontrollera om innehållet passar dig.

Självrisk

I samband med att du behöver uppsöka tandvård hos en tandläkare och därav få ersättning för ditt besök kan det även behöva betalas en självrisk. Det innebär i praktiken att du trots försäkringen skulle kunna ha en kostnad för ditt besök. En del försäkringar är utan självrisk och andra med.