Villaförsäkring

Att hitta den bästa villaförsäkring kan vara både ekonomiskt befriande och enorm trygghet i vardagen. Vi förstår detta, och har bidragit så att du kan ta ett enklare val. Hos oss kan du jämföra villaförsäkringar och gå direkt vidare till ett försäkringsbolag och ansöka för att få ett prisförslag. Helt enkelt en samlingsplats för allt om villaförsäkringar.

Försäkra villa

 1. Hedvig
  • 20% billigare snittpris
  • Allt i hemmet
  • 50 000 kr per pryl
  Självrisker
  Vattenskador:
  Våtrum:
  Översvämning:
  Frysta rör:
  Hussvamp:
  Rättsskydd: 25%, lägst 1500 kr
  Ersättning
  Hussvamp:
  Husbock: 4 000 000 kr
  Rättskydd: 250 000 kr
  Styrkor
  • 20% billigare snittpris
  • Allt i hemmet
  • 50 000 kr per pryl
  Om försäkringsbolaget

  Hedvig är ett av Sveriges snabbast växande försäkringsbolag. Med sin ungdomliga och moderna touch har det möjliggjort en smidigare process till en ny försäkring. Resultatet är en snabb tillväxt med gott omdöme.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 2. Moderna försäkringar
  • Reseskydd oavsett försäkringsnivå
  • Ersättning upp till 50 000 SEK för cykelstöld
  • 4,1 av 5 av oberoende försäkringsbyrå
  Självrisker
  Vattenskador: 3000 kr
  Våtrum: 10%, lägst 5000 kr
  Översvämning: 10%, lägst 10000 kr
  Frysta rör: 10 %, högst 10 000 kr
  Hussvamp: 3000 kr
  Rättsskydd: 20% av kostnaden
  Ersättning
  Hussvamp: 1 000 000 kr
  Husbock: Fullvärde
  Rättskydd: 300 000 kr
  Styrkor
  • Reseskydd oavsett försäkringsnivå
  • Ersättning upp till 50 000 SEK för cykelstöld
  • 4,1 av 5 av oberoende försäkringsbyrå
  Om försäkringsbolaget

  Sveriges femte största sakförsäkringsbolag heter Moderna försäkringar. De har stort fokus på motorfordon och fritidsobjekt som båtar. Däremot är utbudet komplett och du hittar även villa, hem och specifika produkter.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 3. ICA Försäkring
  • 5000 SEK på ICA vid trasig kyl/frys
  • 60 dagars reseskydd
  • ICA-bonus på försäkringskostnaden
  Självrisker
  Vattenskador: 4000 kr
  Våtrum: 20%, högst 40 000 kr
  Översvämning: 1500 kr
  Frysta rör: 20%, högst 40 000 kr
  Hussvamp: 0 kr
  Rättsskydd: 20%, högst 40 000 kr
  Ersättning
  Hussvamp: 1 500 000 kr
  Husbock: Fullvärde
  Rättskydd: 400 000 kr
  Styrkor
  • 5000 SEK på ICA vid trasig kyl/frys
  • 60 dagars reseskydd
  • ICA-bonus på försäkringskostnaden
  Om försäkringsbolaget

  ICA Försäkring är ett försäkringsbolag med schyssta villkor och prisvärda försäkringar. Huvudsakligen erbjuder de fordons- och sakförsäkringar till privatpersoner. Du som kund får också ICA-bonus som går nyttja i deras matbutiker.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
villaförsäkring illustration

Vad är en villaförsäkring?

En villaförsäkring är ett ekonomiskt skydd för olyckor, skador och andra oväntade händelser som kan hända din villa. Att försäkra din villa är inte ett måste men om du vill undvika eventuella stora utgifter vid skada på din tomt och husfasad kan det vara ett mycket klokt och tryggt val.

Vanligtvis så täcker en villaförsäkring skador som kan uppstå på ditt hus och tillhörande tomt med småbyggnader. En villaförsäkring går att teckna separat och som en kombination mellan villa och hemförsäkring.

På denna sida klargöra hur en villaförsäkring kan se ut och går igenom annan information som kan vara användbar innan du tecknar en ny försäkring. Hos oss på försäkrat.se är målsättningen att samla all tänkbar information på ämnet så att du kan utbilda dig, förstå och ta ett klokt beslut inför vilket försäkringsbolag du ska välja. Vi kommer inte att ge direkta rekommendationer baserat på din villas mått, område eller typ utan endast berätta hur det fungerar.

Jämför villaförsäkring

Innan du bestämmer dig för vilket försäkringsbolag som förtjänar dig som kund är det klokt att jämföra villaförsäkring. Ett medvetet val är alltid ett bättre val och genom lite enklare kunskap kan du även vara tryggare i ditt beslut.

Vi vill underlätta denna process och kommer nedan skriva om några faktorer som är vanliga vid villaförsäkringar, och hur du kan använda dessa i din egen jämförelse.

Självrisker

Självrisk är det belopp du får betala ifall något skulle hända med din villa och du behöver använda din försäkring.

I stunden kan det kännas oviktigt och bara skönt att inte behöva betala hela skadan själv. Men det finns en viss logik och fördelar med att ha låga självrisker.

Logiken fungerar så att högre självrisk innebär lägre premie och tvärt om vid lägre självrisk. De vill säga vill du betala mer nu eller mer vid eventuell händelse.

Ersättningsnivåer

Det finns en del större och allvarligare skador som kan ske på en villa. Dessa är t.ex. hussvamp och husbock.

Om du skulle råka ut för denna skada finns det ofta maximala belopp på hur mycket ersättning som kan betalas ut. Det är därför viktigt att du kontrollerar dessa nivåer, dels för att jämföra men också. att det är nivåer som är rimliga för ev skador på ditt hus.

Rättsskydd

Rättsskyddet är ett moment i din villaförsäkring som ger ekonomisk ersättning om en tvist skulle uppstå.

Ofta är det mellan hantverkare och dig. Rättsskyddet hos ett försäkringsbolag har ofta ett maximalt tak, t.ex. 300 000 kronor. Om du planerar att renovera din nya vill kan det vara klokt att ha ett bra rättsskydd då man aldrig vet vad som kan hända i samarbeten mellan dig och era hantverkare.

Bolagets omdömen

En villaförsäkring är en ganska väsentligt skydd och en av de allra viktigaste försäkringarna man kan ha. Att då även kontrollera vad andra som råkat ut för händelser säger om försäkringsbolagets hantering är smart.

Du kan kontrollera dessa omdömen genom externa sidor som t.ex. TrustPilot men vi kommer även i sammanställningen att ha med generella fördelar.

Anledning till villaförsäkring

Anledningen till att du ska skaffa en bra skydd är för många inte självklart. Det är för att skapa en långsiktig och trygg vardag där både du, din familj och ert hus är skyddade. Skulle huset gå sönder och ni inte har rätt skydd kan det bli tungt ur t.ex. ett ekonomiskt perspektiv. Andra anledningar är för att det ingår oftast skydd på de saker du har i ditt hem.

För att du och ditt hus ska få den bästa villaförsäkringen så kan du med vår hjälp utbilda dig i vad som avgör vad som är bra respektive dåligt. Priset kan variera till stor del hos olika bolag p.g.a. riskbedömning och hur mycket skador det aktuella försäkringsbolaget haft i det området där du bor. Målet är att hitta den mest prisvärda försäkringen som innehåller det skydd som är viktigt för dig. Som vanligt är villkoren väldigt viktiga hos de olika försäkringsbolagen och just när det gäller villaförsäkringar kan villkoren skilja sig en hel del.

Separat eller kombinerad villaförsäkring?

Förvirrad? Vi förstår dig! Det är inte lätt. Om du bor i ett eget hus/villa kan det vara klokt välja en kombinerad försäkring för din villa och dess innehåll, de vill säga hemmet. Det är oftast bästa kombinationen för att få en försäkring som täcker både hem och hus.

Undantagsfallen som finns där du kanske inte behöver en kombinerad försäkring utan bara en villaförsäkring är om någon i din eller er familj har en kollektiv försäkring för ert hem via ett fackligt förbund. Det är vanligt att erbjudas en villaförsäkring som man kombinerar med sin rabatterade vanliga försäkring för hemmet som ingår via jobbet och det kan absolut vara värt att jämföra för att se hur du kan få den bästa och billigaste försäkringen. Vi rekommenderar dock ändå att jämföra med andra försäkringsbolag då det inte är skrivet i sten att det bästa alternativet kommer från samma bolag som dina andra försäkringar.

Ett annat fall där du kanske inte behöver teckna en kombinerad variant är om du äger huset men samtidigt hyr ut det till någon annan. Då är det upp till den som bor där att teckna ett eget skydd för inventarier och det är du som står för villaförsäkringen som täcker själva husdelen. Ibland kan man göra upp i kontraktet med hyresgästen att de ska betala för villaförsäkringen, det är lite olika från fall till fall.

Villaförsäkring pris

Att jämföra villaförsäkringar och dess pris är mycket aktuellt och vi ser en enorm efterfrågan. Priset varierar utifrån en rad olika saker, t.ex. vart du bor, hur stort du bor, om du ska kombinera villaförsäkringen till en som även skyddar ditt hem. Snittpriset på en villaförsäkring i Sverige ligger mellan 5000 till 6000 kronor per år.

Utöver de faktorer som vi nämt med läge och storlek tar många försäkringsbolag även i in hur många badrum, våningar och byggår i sina beräkningar. Alla värden på dessa variabler kokas ihop till ett konkret pris. Detta kallas för en riskbedömning. Riskbedömningen görs hos försäkringsbolaget samt en allmänna riskbedömning på området du bor i.

Med andra ord är det få saker som du kan påverka som i slutändan bara kommer att vara positiva för din priset och kostnaden för din nya försäkring. Vi vet att det kan kännas hopplöst – men fortsätta leta och testa olika försäkringsbolag så kan du få en rad olika priser.

Saker som påverkar villaförsäkring pris:

 • Storlek på villa
 • Vart du bor
 • Antalet badrum

Vad ingår i en villaförsäkring?

Vad som ingår i en villaförsäkring kan variera enormt mellan de olika försäkringsbolagen där ute på marknaden. Men, det finns en del standardskydd som t.ex. brand, läckage och skadegörelse.

Det som ingår hos de allra flesta bolag är följande:

 • Brand
 • Läckage
 • Naturskador
 • Hyresbortfall
 • Skadedjur
 • Skadegörelse
 • Inbrott
 • Rättsskydd
 • Ansvarsskydd

Kortfattat om varje ovanstående moment

Vanliga moment som ingår i en villaförsäkring.

Brand

En villaförsäkring täcker skador vid brand, explosion eller blixtnedslag. Villan är alltid försäkrad till fullt värde och det innebär att villan byggs upp som den såg ut innan branden. Ersättning för boende under tiden villan byggs upp igen betalas ut.

Läckage

En av de viktigaste delarna i en villaförsäkring är skydd mot läckage. En vanligt förekommande skada i just villor är läckage från avloppsledningar och liknande. Även diskmaskin och tvättmaskin kan orsaka läckage. Du kan få ersättning om man måste bo på annat håll under tiden läckaget och eventuella vattenskador åtgärdas.

Stöld (även skadegörelse)

Gäller ofta inomhus och utomhus, om egendomen är fastmonterad. Det kan även i vissa fall täcka egendom som inte är fastmonterad. Skadegörelse på husfasaden eller andra byggnader inklusive pool täcks även av villaförsäkringen. Detta kan skilja sig åt hos olika försäkringsbolag men för det mesta så gäller detta hos de flesta försäkringsbolag.

Naturskador

När moderjord orsakar skador på ditt hus så är det väldigt bra att ha en försäkring. Det är nämligen en av de vanligaste skadorna som sker på en villa. Ofta kan det vara allt från en snöstorm till att ett träd faller över tomten/huset. Snötryck är även det vanligt förkommande samt översvämning.

Du har förmodligen bra koll på vad som kan inträffa i området där du bor men naturskador är ett moment som nästan alltid ingår i villaförsäkring och det är väldigt tryggt då de skador som kan uppstå kan vara rätt dyra att reparera.

Skadedjur

Sanering av skadedjur ingår oftast i en villaförsäkring, här brukar det även finnas tilläggsförsäkringar för att det ska täcka myror och getingbon. Större vilda djur kan förstöra tomtmark och i värsta fall ta sig in i huset och orsaka skador. Detta täcks av villaförsäkringen och det finns ofta ett samarbete med de största företagen som sysslar med skadedjurssanering, exempelvis Anticimex eller Nomor. Vanligtvis är det en mindre självrisk på detta moment, en självrisk som kan tas bort vid att man väljer tilläggsförsäkringen.

Rättsskydd och ansvarsskydd

Rättsskyddet kompletterar det skydd som finns för tvister kring din villa. Det gäller helt enkelt om du hamnar i tvist på något vis och kan täcka kostnader som uppstår för advokat och rättegång.

Ansvarsskyddet gäller om du blir skadeståndsskyldig efter en olycka / skada. Det kan vara allt från att ett träd på din tomt faller över på grannens tomt eller om någon halkar på din trappa. Detta avgör försäkringsbolaget efter utredning och bedömer om du har rätt till ersättning.

Figur 1.1 – Antalet skador fördelat i procent rapporterade hos kunder med villaförsäkring.
bästa villaförsäkringen illustration

Bästa villaförsäkringen 2021

Att utse den bästa villaförsäkringen 2021 är en omöjlig uppgift! Varför? Alla våra besökares situationer ser olika ut. De bor på olika platser, har olika behov och budget. Vi kommer därför inte att utse den absolut bästa villaförsäkringen utan istället uppmana dig att kolla på viktiga aspekter. Dessa aspekter kan vara avgörande till att du får ett bra skydd. I viss mån kommer vi att väga in så kallade “bäst i test” från externa källor.

Ytterligare ett tips, enligt figur 1.1 ovan, är att skaffa en försäkring som har bra skydd inom allrisk – då enligt statistiken 38% av andelen rapporterade skador sker inom det segmentet.

Kolla noga på:

 • Ersättning vid hussvamp
 • Eventuella rabatter
 • Rättskydd (vanligare med komplexa familjer)
 • Allrisk-skydd

 

Lista med försäkringsbolag →

Tilläggsförsäkringar villa och radhus

För dig som önskar ett mer omfattande skydd på villan eller radhuset finns ofta ett par tilläggsförsäkringar. Dessa ger dig extra skydd och inkluderar vissa händelser som inte vanligtvis ingår i standardvillkoren.

Allrisk

Likt en drulleförsäkring för andra försäkringar så funkar denna allriskförsäkringen på samma vis fast mot byggnaden. Tillägget kan ge ersättning vid plötsliga oförutsedda händelser som sker på din tomt eller på ditt hus. Det kan vara allt från att du spiller färg på golvet när du målar om eller om du råkar skada toalettstolen i badrummet.

Ett sådan här tillägg tar ofta bort det åldersavdrag som finns på huset vid större skador, det kan vara totalbrand eller andra väldigt omfattande olyckor.

Utökad sanering

Denna tilläggsförsäkring tar ofta bort självrisken vid problem med skadedjur. Det kan ofta även omfatta att försäkringen gäller myror och getingbon. De ger inte bara sanering utav skadedjuren utan ersätter även ofta de skador som har uppstått på huset eller i hemmet.

Extra elektronikskydd

Vi blir allt mer tekniska och det genomsnittliga hemmet har allt fler elektronikprylar som TV, hemmabio, datorer och telefoner hemma. Detta tillägg ger ett komplett och extra skydd mot eventuella skador på er elektronik hemma i villan.

Uthyrning

Om du hyr ut din villa eller delar av den kan du även lägga till sett skydd mot hyresbortfall. Anledningen till bortfall av hyra kan bero på skada eller annat läckage som har nämnts tidigare på sidan.

Vanliga frågor om villaförsäkring

Vad kostar det försäkra ett hus?

Att försäkra ett hus kostar ungefär 4000 – 6000 kr per år men varierar enormt beroende på en rad olika faktor som t.ex. yta och ort.

Vad händer om mitt hus brinner ner?

Dina försäkringsvillkor avgör vilken ersättning du erhåller om ditt hus brinner ner. Om ditt hus är försäkrat till sitt fulla värde bygger man generellt upp ett nytt.

Vad är ett bra innehåll?

De bästa villaförsäkringarna 2021 har komplett skydd till schysst pris. Vi tycker däremot inte att du bara ska kolla på priset, en villaförsäkring är ditt största skydd i vardagen. Men åter till vad försäkringen bör innehålla.

För villan: Din villa bör skyddas mot brand, vattenläckor, inbrott och skadedjur. Ett riktigt vasst alternativ innehåller även skadegörelse och skydd vid ombyggnation.

För villaägaren: Du som villaägare bör öven vara skyddad mot stölder, otur och överfall. Vid resor bör du skyddas mot sjukdom och andra konstigheter som kan innebära extra kostnader.

Något att tänka på när jag jämför villaförsäkring?

Förbered dig genom att ha koll på huset (eller radhusets) bostadsyta både inklusive och exklusive tomten. Kontrollera även vad din nuvarande försäkring täcker och hur mycket du får betala för den. Du har då all nödvändig information för att jämföra och teckna en ny försäkring direkt på webben.

Vilka aspekter väger ni in i er jämförelse?

Vi väger in en rad faktorer i vår jämförelse men målsättningen är alltid att kunna presentera all nödvändig information på ett så lätt sätt som möjligt. Vi undviker därför att ge direkta rekommendationer utan låter dig ta ett så lätt val som möjligt.

Vår sammanfattning

Som vanligt är det väldigt viktigt att jämföra när du söker den billigaste och bästa försäkringen för ditt hus, villkoren kan skilja sig mycket hos de olika bolagen. Du kan möjligtvis hitta en superbillig husförsäkring som kan vara lockande men det är inte säkert att det är det bästa skyddet för dig. Vissa bolag har olika villkor som är till din nackdel vid större omfattande skador så som vanligt rekommenderar vi alltid att man noga läser på innan man tecknar sin försäkring.