Husbilsförsäkring

Likt alla typer av försäkringar för fordon behöver din husbil ha en husbilsförsäkring. Den är uppdelad i trafikförsäkring, halv- och helförsäkring. Nedan hittar du all nödvändig information för att billigt kunna försäkra din husbil.

Försäkra husbil

 1. ICA Försäkring
  • Billigt skydd för husbilen
  • Ersättning vid avbruten semester
  • ICA-bonus
  Mer info

  ICA’s enklaste och billigaste variant för husbilar är en trafikförsäkring som skyddar det mest grundläggande som andra trafikanter, eventuella olycksfall och krishjälp.

  Om försäkringsbolaget

  ICA Försäkring är ett försäkringsbolag med schyssta villkor och prisvärda försäkringar. Huvudsakligen erbjuder de fordons- och sakförsäkringar till privatpersoner. Du som kund får också ICA-bonus som går nyttja i deras matbutiker.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 2. Folksam
  • Ersättning för avbruten semester
  • 0 kr vagnskadesjälvrisk (djur)
  • Brand, stöld och glasskador
  Mer info

  Folksam har ett tydligt syfte med sin försäkring för husbilar: du ska kunna koppla av hela semstern.

  Om försäkringsbolaget

  Folksam är ett av Sveriges största försäkringsbolag och har ett brett utbud av schyssta försäkringar. Förutom att försäkra de allra vanligaste som bilen, hemmet och familjen har man valt fokusera på mindre ovanligare objekt.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 3. IF Försäkringsbolag
  • Vitvaror ingår
  • Semesteravbrott
  • Fast självrisk på glas
  Mer info

  Enligt IF försäkringar så ger en bra husbilsförsäkring rätt förutsättningar för en trygg semester.

  Om försäkringsbolaget

  IF är ett ledande sakförsäkringsbolag med över 3,7 miljoner kunder i hela Norden. Försäkringsbolaget är verksamma i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Baltikum.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 4. Trygg Hansa
  • Drulle
  • Täcker glasrutor
  • Fina samlingsrabatter
  Mer info
  Om försäkringsbolaget

  Trygg-Hansa är ett av nordens största skadeförsäkringsbolag och är en del av det danska försäkringsbolaget Codan.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
Husbilsförsäkring illustration

Jämför husbilsförsäkringar

Enligt lagen så krävs det att du har en husbilsförsäkring på din husbil om du vill framföra den på vägarna. Du måste precis som med en personbil ha åtminstone en trafikförsäkring på din husbil för att kunna framföra den lagligt. Trafikförsäkringen är den enklaste varianten av skydd som du kan välja för din husbil, det är även den billigaste försäkringen du kan välja hos de olika försäkringsbolagen. När du äger en husbil kan det dock vara smart att ta en titt på en halvförsäkring och helförsäkring eftersom att det kan bli ganska dyrt med skador på en husbil. Husbilsförsäkring är generellt sett inte speciellt dyra mot husbilens värde heller.

Det viktiga med att ha åtminstone en trafikförsäkring är för att kunna ersätta skador som du är vållande till i trafiken. Den täcker skador på andra bilar, personer och egendom. En trafikförsäkring ger ingen som helst ersättning för din egna husbil om du är vållande till en olycka, då måste du ha en helförsäkring som täcker vagnskada.

Bästa husbilsförsäkringen

När det kommer till att hitta den bästa husbilsförsäkringen i Sverige kan det krävas ett enormt jobb och samla in den informationen du behöver. Vi kommer int själva ta oss an den utmaningen och inte heller utse den. Anledningen till detta är att vad som är bra för dig behöver inte vara bra för någon annan. För att göra en bedömning av vad som är bästa för dig kräver noga insamling av information, vilket vi inte gör.

Det du ska göra är istället att själv läsa på, här hos oss har vi samlat allt du behöver veta om att försäkra husbil. Förstå innehållet, se vilka tillägg som är vanliga och lär dig mer om olika villkor. Det kommer lägga grunden till ett bra beslut och att du får bäst husbilförsäkring. Stort lycka till och kör hårt!

Vanliga frågor

Vilka typer av husbilsförsäkringar finns det?

Du kan vanligtvis välja mellan trafik-, halv- och helförsäkring. Förstnämnda är den enklaste varianten och skyddar dig och ditt fordon väldigt grundligt.

Vad ska jag jämföra hos er?

Vi rekommenderar att du noga kontrollerar nivåerna för självrisker men även vilka tillägg som finns tillgängliga.

Vad kostar det att försäkra husbil?

Tyvärr har vi inget konkret svar på din fråga. Priset mellan de olika försäkringsbolagen varierar men även din unika situation påverkar priset.

Vi rekommenderar dig att kolla igenom listan över och jämföra de delar vi påpekar. Överväg sedan om den försäkring du får ett pris ifrån är värt det eller inte.

Vilka smarta tillägg erbjuds?

Det finns en uppsjö av bra och smarta tillägg hos de olika försäkringsbolagen. Några populära är:

– Hjälp på plats
– Bärgning och hotellrum
– Självriskeliminering

Halvförsäkring

Som sagt så är det få personer som endast trafikförsäkrar sin husbil, vi vågar garantera att det är en ytterst liten procent som gör detta. Då är det troligen en väldigt gammal husbil som inte har något stort värde. Vi rekommenderar starkt att du går igenom nedanstående information av vad en halvförsäkring innebär respektive vad en helförsäkring innebär, för att sedan bilda din egen uppfattning om vilken försäkring du ska välja.

En halvförsäkring innehåller oftast:

 • Maskinskada
 • Brand
 • Glas
 • Reseavbrott
 • Räddning
 • Stöld
 • Rättskydd
 • Kris
 • Ansvar

Maskinskada

Maskinskade-momentet är väldigt olika från bolag till bolag i vad som kan ges ersättning för. Det är vanlig att maskinskada gäller tills husbilen är ett visst antal år gammal eller att den har rullat ett visst antal mil. Det är viktigt här att noga läsa igenom villkoren hos de försäkringsbolag som du jämför med för att vara helt medveten om vilka maskinskador som täcks och hur länge de gäller för din husbil.

Glasskada

Ett annat moment som är viktigt att jämföra är glasskador. Hos vissa försäkringsbolag så är självrisken 1500kr precis som den brukar vara på en personbilsförsäkring. Det kan dock vara så att det är en procentuell självrisk på ca 35% av vad det kostar att byta hela rutan. Alla försäkringsbolag är lite olika här så det kan vara en bra grej att jämföra. Det kan bli ganska kostsamt att byta en hel stor framruta på en husbil.

Drulle

Drulle, även kallat allriskförsäkring, är ibland ett tillägg och ibland ingår det som standard. En drulleförsäkring för sin husbil kan ge ersättning vid skador på detaljer i inredningen. Det kan vara att någon fastmonterad utrustning tar skada eller att du spiller ut någonting i husbilen. Denna tilläggsförsäkring kan täcka allt möjligt många av våra besökare väljer att lägga till en drulle, speciellt om du har en nyare husbil. Det kan också i vissa fall ge ersättning om du har tappat bort en eller flera nycklar till din husbil. Då kan den ersätta kostnaden för att tillverka nya nycklar. Det kan även vara en gräns på husbilens ålder. Ofta så gäller bara en drulleförsäkring upp till att husbilen är 8 år eller 10 år.

Övriga moment

För brand, stöld och räddning så brukar självrisken ligga runt 1500 kronor, detta kan såklart skilja sig hos försäkringsbolagen men generellt sett så brukar de vara ganska lika när det gäller husbilsförsäkringar.

Reseavbrott är ett ekonomiskt skydd när du är på semester med din husbil. Om din resa skulle påverkas av olika anledningar så kan det vara möjligt att få ersättning för detta. Det kan vara att motorn går sönder eller att husbilen blir stulen, en olycka eller att någon saboterar din husbil. Här kan du då få ersättning för dagar som uteblev av semestern.

Räddning eller assistans kan vara väldigt tryggt att ha i sin försäkring, om du får problem med bilen eller punka exempelvis så är det tryggt att kunna snabbt få hjälp av bärgare eller kanske hjälp att byta ett däck. Det ingår oftast ett visst skydd i grundförsäkringen med en tilläggsförsäkring som tar bort självrisken.

De andra delarna i en halvförsäkring som rättskydd, kris och ansvar är moment som är ganska sällsynta att utnyttjas men väldigt viktiga att ha. Rättskyddet ger ekonomiskt skydd och juridisk hjälp om du hamnar i en tvist. Det kan vara en olycka som har skett eller liknande. Krisskyddet ger dig 10 besök hos psykogolog om någonting traumatiskt händer på semestern, exempelvis. Ansvars skyddet kan täcka olika händelser som påverkar annan egendom eller liknande. Om du får ett läckage eller om husbilen börjar rulla i en backe och krockar in i någonting annat, då kan det vara väldigt viktigt att ha ett ansvars skydd som täcker kostnader för sådana händelser.

Helförsäkring på husbil

Skillnaden på en helförsäkring är ett moment, en helförsäkring innehåller alla moment som halvförsäkringen gör. Det som läggs till på en helförsäkring är vagnskada. Vagnskada täcker yttre skador på din husbil, även om du är vållande till olyckan. De flesta som äger en husbil tecknar en helförsäkring. En husbil är man ofta väldigt rädd om och det är en investering som kostar mycket pengar. Självklart vill man då ha så bra skydd som möjligt för sin husbil.

Det vi märker när vi jämför försäkringar är att husbilar är ofta väldigt mycket billigare att försäkra än en personbil, gentemot vad bilen/husbilen är värd. Detta beror troligtvis på att det finns mycket mindre husbilar än personbilar och det är rätt få skador på husbilar. När det är mindre skador så innebär det lägre premier. Detta är såklart positivt och i slutändan göra helförsäkring till ett mycket klokt val, generellt!

Vad ni bör tänka på

Vi hoppas denna genomgång ger dig klarhet gällande husbilsförsäkringar och trycker än en gång på vikten av att jämföra de olika försäkringarna som finns på marknaden. Det vi kan konstatera är att det är relativt billigt att försäkra sin husbil och det kan vara värt att lägga en extra liten stund på att hitta en försäkring med villkor som man tycker låter bra och känns tryggt och säkert. De flesta försäkringsbolag är dock väldigt likadana när det gäller villkoren på respektive husbilsförsäkring.

billig husbilsförsäkring

Billig husbilsförsäkring

Att hitta en billig husbilsförsäkring är inte alltid lätt och inte heller något vi skulle vilja säga är helt smart. En försäkring är din trygghet och det kan vara mycket surt att inte vara rätt försäkrad. Vi tycker istället att du ska fokusera på att jämföra delar i villkoren och fundera en extra vända på vad som passar just din situation. De allra billigaste husbilsförsäkringarna kan tyvärr inte alltid ge dig önskat skydd när olyckan eller oturen är framme.

Se alla val →

Antalet husbilar i Sverige ökar

I direkt korrelation med ökad efterfrågan på försäkring till husbilar har givetvis hela branschen ökat. Enligt undersökning (se figur 1.1) har omsättningen i branschen ökat med ungefär 70% i mars 2021 i förhållande till samma period året innan.

En ökning av antalet husbilar i Sverige kommer att få konsekvenser hos försäkringsbolagen. Den ökade graden av nyttjande i kombination med fler husbilar på vägarna kommer leda till fler skador och olyckor. När detta sker ser man ofta en justering av premier eller andra villkor då försäkringsbolag ibland upptäcker missar.

Figur 1.1 – Omsättning inom husbilsbranschen i jämförelse med samma period året innan.