Husbilsförsäkring

Det ska vara lätt försäkra husbil

Likt alla typer av försäkringar för fordon behöver din husbil ha en husbilsförsäkring. Den är uppdelad i trafikförsäkring, halv- och helförsäkring. Nedan hittar du all nödvändig information för att jämför, lära dig mer och i slutändan billigt kunna försäkra din husbil med den bästa husbilsförsäkringen för dig.

Om du hittar något som passar, vänligen klicka dig vidare till respektive försäkringsbolag och samla in priser för din husbilsförsäkring direkt.

januari 9, 2023

Försäkra husbil

  ICA Försäkring logo
 1. ICA Försäkring

  • Billigt skydd för husbilen
  • Ersättning vid avbruten semester
  • ICA-bonus
  • Semesteravbrott ingår i: Helförsäkring
  • Ersättning per dygn: 300 kr/dygn
  Mer info

  ICA’s enklaste och billigaste variant för husbilar är en trafikförsäkring som skyddar det mest grundläggande som andra trafikanter, eventuella olycksfall och krishjälp. Beroende på om du tecknar halv- eller helförsäkring får du ersättning när du måste avbryta er husbilssemester pågrund av en skada som är ersättningsbar från husbilsförsäkringen. Dagsersättningen är antingen 300 kr eller 500 kr i form av ICA presentkort. Till skillnad från andra försäkringsbolag, som vanligtvis erbjuder 300 kr, står 500 kr som presentkort på ICA ut.

  Semesteravbrott
  Ingår i: Helförsäkring
  Ersättning: 300 kr/dygn
  Om försäkringsbolaget

  ICA Försäkring är ett försäkringsbolag med schyssta villkor och prisvärda försäkringar. Huvudsakligen erbjuder de fordons- och sakförsäkringar till privatpersoner. Du som kund får också ICA-bonus som går nyttja i deras matbutiker.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
  Folksam logo
 2. Folksam

  • Semesteravbrott ingår
  • 0kr vagnskadesjälvrisk (djur)
  • Brand, stöld och glasskador
  • Semesteravbrott ingår i: Hel och halv
  • Ersättning per dygn: 300 kr per dygn
  Mer info

  Folksam har ett tydligt syfte med sin försäkring för husbilar: du ska kunna koppla av hela semstern.

  Semesteravbrott
  Ingår i: Hel och halv
  Ersättning: 300 kr per dygn
  Om försäkringsbolaget

  Folksam är ett av Sveriges största försäkringsbolag och har ett brett utbud av schyssta försäkringar. Förutom att försäkra de allra vanligaste som bilen, hemmet och familjen har man valt fokusera på mindre ovanligare objekt.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
  IF Försäkringsbolag logo
 3. IF Försäkringsbolag

  • Vitvaror ingår
  • Semesteravbrott
  • Fast självrisk på glas
  • Semesteravbrott ingår i: Hel och halv
  • Ersättning per dygn:
  Mer info

  Enligt IF försäkringar så ger en bra husbilsförsäkring rätt förutsättningar för en trygg semester.

  Semesteravbrott
  Ingår i: Hel och halv
  Ersättning:
  Om försäkringsbolaget

  IF är ett ledande sakförsäkringsbolag med över 3,7 miljoner kunder i hela Norden. Försäkringsbolaget är verksamma i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Baltikum.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
  Trygg Hansa logo
 4. Trygg Hansa

  • Drulle
  • Täcker glasrutor
  • Fina samlingsrabatter
  • Semesteravbrott ingår i: Hel och halv
  • Ersättning per dygn:
  Mer info
  Semesteravbrott
  Ingår i: Hel och halv
  Ersättning:
  Om försäkringsbolaget

  Trygg-Hansa är en av nordens största skadeförsäkringsbolag och är idag en del av koncernen Tryg.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
Husbilsförsäkring illustration

Jämför husbilsförsäkringar

Enligt lagen så krävs det att du har en husbilsförsäkring på din husbil om du vill framföra den på vägarna. Du måste precis som med en personbil ha åtminstone en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen är den enklaste varianten av skydd som du kan välja för din husbil, det är även den billigaste. När du äger en husbil kan det dock vara smart att ta en titt på en halvförsäkring och helförsäkring eftersom att det kan bli ganska dyrt med skador på en husbil. Husbilsförsäkring är generellt sett inte speciellt dyra mot husbilens värde.

Det viktiga med att ha åtminstone en trafikförsäkring är för att kunna ersätta skador som du är vållande till i trafiken. Den täcker skador på andra bilar, personer och egendom. En trafikförsäkring ger ingen som helst ersättning för din egna husbil om du är vållande till en olycka, då måste du ha en helförsäkring som täcker vagnskada.

I denna sektion kommer vi berätta mer vilka faktorer som du kan kolla på för att jämföra husbilsförsäkring. Dessa gäller oavsett vilken nivå du är intresserad av men kan även falla bort om du endast kollar på trafikskyddet.

Tillägg

Generellt är grundutbudet i husbilsförsäkringar ganska lika, precis som många andra för fordon. Det som kan skilja sig åt mest är de olika tillägg. Dels handlar det om sådant som du behöver lägga till, men även vad som kanske ingår hos ett annat bolag.

Jämför dessa och försök sätta dig in vad som du kan tänkas behöva beroende på vart du reser med din husbil.

Förmåner/rabatter

Genom att samla dina försäkringar på ett och samma ställe kan man få rabatter eller andra förmåner. För att hitta detta behöver man gräva lite djupare så kolla ibland extra på det bolaget du t.ex. har ditt hem försäkrat.

Bästa husbilsförsäkring

När det kommer till att hitta den bästa husbilsförsäkringen i Sverige kan det krävas ett enormt jobb och samla in den informationen du behöver. Vårt uppdrag i det hela är inte att peka på vilken som är bästa för dig utan hjälpa dig ta det beslutet själv.

Det du ska göra är istället att själv läsa på, här hos oss har vi samlat allt du behöver veta om att försäkra husbil. Förstå innehållet, se vilka tillägg som är vanliga och lär dig mer om olika villkor. Det kommer lägga grunden till ett bra beslut och att du får bäst husbilförsäkring.

Om du bestämmer dig för att göra en gedigen analys kommer här några tips på saker som kan vara smart att kolla extra närmare på.

Kolla på:

 • Skillnad trafik, halv- och hel
 • Vilka tillägg som finns
 • Rabatter och förmåner

Enligt Expressen (bäst-i-test) är de bästa alternativet ICA Husbilsförsäkring.

Vanliga frågor

Vilka typer av husbilsförsäkringar finns det?

Du kan vanligtvis välja mellan trafik-, halv- och helförsäkring. Förstnämnda är den enklaste varianten och skyddar dig och ditt fordon väldigt grundligt.

Vad ska jag jämföra hos er?

Vi rekommenderar att du noga kontrollerar nivåerna för självrisker men även vilka tillägg som finns tillgängliga.

Vad kostar det att försäkra husbil?

Tyvärr har vi inget konkret svar på din fråga. Priset mellan de olika försäkringsbolagen varierar men även din unika situation påverkar priset.

Vi rekommenderar dig att kolla igenom listan över och jämföra de delar vi påpekar. Överväg sedan om den försäkring du får ett pris ifrån är värt det eller inte.

Vilka smarta tillägg erbjuds?

Det finns en uppsjö av bra och smarta tillägg hos de olika försäkringsbolagen. Några populära är:

– Hjälp på plats
– Bärgning och hotellrum
– Självriskeliminering

Vad ingår i husbilsförsäkring?

Innehållet i en husbilsförsäkring varierar givetvis mellan de olika försäkringsbolagen men nedan hittar du generell information på hur det ofta är uppbyggt. Som nämnt ett par gångar finns det ett basutbud som är trafikskydd, detta är lika hos samtliga.

Halvförsäkring

Som sagt så är det få personer som endast trafikförsäkrar sin husbil, vi vågar garantera att det är en ytterst liten procent som gör detta. Då är det troligen en väldigt gammal husbil som inte har något stort värde. Vi rekommenderar starkt att du går igenom nedanstående information av vad en halvförsäkring innebär respektive vad en helförsäkring innebär, för att sedan bilda din egen uppfattning om vilken försäkring du ska välja.

En halvförsäkring innehåller oftast:

 • Maskinskada
 • Brand
 • Glas
 • Reseavbrott
 • Räddning
 • Stöld
 • Rättskydd
 • Kris
 • Ansvar

Maskinskada

Maskinskade-momentet är väldigt olika från bolag till bolag i vad som kan ges ersättning för. Det är vanlig att maskinskada gäller tills husbilen är ett visst antal år gammal eller att den har rullat ett visst antal mil. Det är viktigt här att noga läsa igenom villkoren hos de försäkringsbolag som du jämför med för att vara helt medveten om vilka maskinskador som täcks och hur länge de gäller för din husbil.

Glasskada

Ett annat moment som är viktigt att jämföra är glasskador. Hos vissa försäkringsbolag så är självrisken 1500kr precis som den brukar vara på en personbilsförsäkring. Det kan dock vara så att det är en procentuell självrisk på ca 35% av vad det kostar att byta hela rutan. Alla försäkringsbolag är lite olika här så det kan vara en bra grej att jämföra. Det kan bli ganska kostsamt att byta en hel stor framruta på en husbil.

Drulle

Drulle, även kallat allriskförsäkring, är ibland ett tillägg och ibland ingår det som standard. En drulleförsäkring för sin husbil kan ge ersättning vid skador på detaljer i inredningen. Det kan vara att någon fastmonterad utrustning tar skada eller att du spiller ut någonting i husbilen. Denna tilläggsförsäkring kan täcka allt möjligt många av våra besökare väljer att lägga till en drulle, speciellt om du har en nyare husbil. Det kan också i vissa fall ge ersättning om du har tappat bort en eller flera nycklar till din husbil. Då kan den ersätta kostnaden för att tillverka nya nycklar. Det kan även vara en gräns på husbilens ålder. Ofta så gäller bara en drulleförsäkring upp till att husbilen är 8 år eller 10 år.

Helförsäkring på husbil

Skillnaden på en helförsäkring är ett moment, en helförsäkring innehåller alla moment som halvförsäkringen gör. Det som läggs till på en helförsäkring är vagnskada. Vagnskada täcker yttre skador på din husbil, även om du är vållande till olyckan. De flesta som äger en husbil tecknar en helförsäkring. En husbil är man ofta väldigt rädd om och det är en investering som kostar mycket pengar. Självklart vill man då ha så bra skydd som möjligt för sin husbil.

Det vi märker när vi jämför försäkringar är att husbilar är ofta väldigt mycket billigare att försäkra än en personbil, gentemot vad bilen/husbilen är värd. Detta beror troligtvis på att det finns mycket mindre husbilar än personbilar och det är rätt få skador på husbilar. När det är mindre skador så innebär det lägre premier. Detta är såklart positivt och i slutändan göra helförsäkring till ett mycket klokt val, generellt!

Tillägg och övriga moment

Utöver de som har förklarats över finns det fler moment som ibland ingår, men ibland går att hitta som tillägg.

Reseavbrott

Ett ekonomiskt skydd när du är på semester med din husbil. Om din resa skulle påverkas av olika anledningar så kan det vara möjligt att få ersättning för detta. Det kan vara att motorn går sönder eller att husbilen blir stulen, en olycka eller att någon saboterar din husbil. Här kan du då få ersättning för dagar som uteblev av semestern.

Assistans

Kan vara väldigt tryggt att ha i sin försäkring, om du får problem med bilen eller punka exempelvis så är det tryggt att kunna snabbt få hjälp av bärgare eller kanske hjälp att byta ett däck. Det ingår oftast ett visst skydd i grundförsäkringen med en tilläggsförsäkring som tar bort självrisken.

billig husbilsförsäkring

Billig husbilsförsäkring

Att hitta en billig husbilsförsäkring är inte alltid lätt och inte heller något vi skulle vilja säga är helt smart. En försäkring är din trygghet och det kan vara mycket surt att inte vara rätt försäkrad. Vi tycker istället att du ska fokusera på att jämföra delar i villkoren och fundera en extra vända på vad som passar just din situation. De allra billigaste husbilsförsäkringarna kan tyvärr inte alltid ge dig önskat skydd när olyckan eller oturen är framme.

Se alla val →

Antalet husbilar i Sverige ökar

I direkt korrelation med ökad efterfrågan på försäkring till husbilar har givetvis hela branschen ökat. Enligt undersökning (se figur 1.1) har omsättningen i branschen ökat med ungefär 70% i mars 2021 i förhållande till samma period året innan.

En ökning av antalet husbilar i Sverige kommer att få konsekvenser hos försäkringsbolagen. Den ökade graden av nyttjande i kombination med fler husbilar på vägarna kommer leda till fler skador och olyckor. När detta sker ser man ofta en justering av premier eller andra villkor då försäkringsbolag ibland upptäcker missar.

linjediagram ökning av efterfrågan på husbilar i Sverige under 2020 till 2021
Figur 1.1 – Omsättning inom husbilsbranschen i jämförelse med samma period året innan.