Objektsförsäkring

En objektsförsäkring är en perfekt tilläggsförsäkring för dig som vill försäkra något extra värdefullt. Försäkringen kan tecknas både separat och tillsammans med din hemförsäkring, men oftast och enklast som ett tillägg. Du kan ta tillfället i akt och kolla över din befintliga försäkring när det kommer till hemmet om du nyligen införskaffat något extra värdefullt.

Generellt behövs extra objektsförsäkring för prylar med värde över 50 000 kronor eller dig som önskar extra skydd.

Jämför objektförsäkringar

 1. Gofido

  • Grundsjälvrisk: 1500 kr
  • Reseskydd: 30 dagar
  • Välj egen självrisk
  Mer info
  Grundsjälvrisk: 1500 kr
  Reseskydd: 30 dagar
  Styrkor
  • Skräddarsy för dig
  • Välj egen självrisk
  • 100% digitala
  Om försäkringsbolaget

  Gofido är en försäkringsförmedlare som skapat en hemförsäkring för dina behov och ditt pris. Du väljer själv vad som ska ingå, vad du vill betala i självrisk och skadeanmälan går blixtsnabbt.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 2. Hedvig

  • Grundsjälvrisk: 1500 kr
  • Reseskydd: 45 dagar
  • Högt betyg
  Mer info
  Grundsjälvrisk: 1500 kr
  Reseskydd: 45 dagar
  Styrkor
  • 20% billigare snittpris
  • Högt betyg
  • Inget onödigt krångel
  Om försäkringsbolaget

  Hedvig är ett av Sveriges snabbast växande försäkringsbolag. Med sin ungdomliga och moderna touch har det möjliggjort en smidigare process till en ny försäkring. Resultatet är en snabb tillväxt med gott omdöme.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
objektförsäkring klocka

Objektsförsäkring eller värdesaksförsäkring

I en vanlig försäkring för hemmet är du skyddad mot att dina personliga ägodelar skadas eller blir stulna. Ofta har man ett maximalt belopp man kan få ersättning för och det baserats också på hur skadan har skett och regleras därefter. I många fall har man en allrisk som täcker dina föremål till viss del.

Det finns dock fall där man kanske har införskaffat någonting av ett väldigt högt värde. Det kan exempelvis vara en mycket dyr klocka eller fina smycken. Tanken kan då komma upp på vad som skulle hända om du skadade detta föremål eller helt enkelt om du blev bestulen på dina föremål. Finns det någon specifik försäkring som ser till att täcka varenda krona av ditt nya införskaffade objekt?

Svaret på denna fråga är Ja. Det finns hos de flesta försäkringsbolag en tilläggsförsäkring som skyddar extra värdefulla föremål. Ibland kan det heta objektsförsäkring och ibland kan det heta värdesaksförsäkring. Den gemensamma nämnaren här är att de allra flesta bolag som erbjuder en sådan extra försäkring kräver att du har andra grundläggande försäkringar hos bolaget.

Klockförsäkring

Behöver man verkligen försäkra klocka? Föreställ dig följande scenario: du har en försäkring hos ett bolag med en drulleförsäkring som täcker skador upp till max 50 000 kr. Du har införskaffat en ny Rolex-klocka värd 100 000 kr.

Om du skulle tappa den i backen och den går sönder så täcker inte din drulleförsäkring hela skadans kostnad. I detta fall kan det vara bra att ha en så kallad objektsförsäkring som täcker hela klockans värde. Dessa objektsförsäkringar har ofta också väldigt givmilda villkor där i princip allting som kan hända eller de skador som kan uppstå täcks av försäkringen. Det är ofta så att du får ersättning oberoende på vad som har skett och hur du har blivit av med objektet.

På marknaden finns det även så kallade renodlade klockförsäkringar. Dessa erbjuds antingen direkt av försäkringsbolag eller via de butiker som du köper din klocka hos. De som hanteras via butikerna har givetvis ett försäkringsbolag bakom sig som upprättar villkor och tar alla risker.

Andra objekt att försäkra

Det finns generellt inga begränsningar vilka typer av objekt eller saker du kan försäkra. Nedan listar vi några vanliga exempel på saker och prylar besökare har frågor om.

Ipadförsäkring

Om du har köpt en sprillans ny iPad kan det vara trygg lägga till en extra försäkring. En sådan separat ipadförsäkring skyddar dig emot skärmskador, stöld, brandskador och mycket mera. Oftast erbjuder bolagen snabb skadereglering och utmärkt kundtjänst.

Laptopförsäkring

Laptop är idag ofta den dyraste och mest använda elektronikprylen i ett hem. Många använder i längre TV utan kollar istället film och serier direkt på din dator. Om du har köpt en ny och fin laptop kan det vara smart med en laptopförsäkring. Då skyddar du den mot oväntade skador eller olyckor.

Macbook försäkring

Likt en Ipad kan det vara smart försäkra sin MacBook. Idag är en MacBook Pro & Air mycket dyr och kan vara värd upp till 50 000 kronor. Ibland även mer än så. Det innebär att ett vanligt tillägg i din hemförsäkring oftast inte täcker skadorna.

Cykel

Har du en mycket dyr cykel? Ja, det går utmärkt att lägga till som tillägg hos flera av de försäkringsbolag vi listar över. Kontrollera det nuvarande värdet på din cykel och se vilka belopp du behöver lägga till.

Intyg och krav

När du vill försäkra exempelvis en klocka till ett värde på 100 000 kr så är det väldigt vanligt att försäkringsbolaget kräver ett intyg på detta. Ett äkthetsintyg samt ett kvitto som visar vart och när du har köpt denna klocka. Som vanligt krävs även en polisanmälan om det skulle vara så att du exempelvis blivit av med klockan, för att kunna få ersättning för detta. Vanliga aktsamhetskrav gäller och försäkringsbolaget ställer alltid hårda krav på att du har varit försiktig och aktsam när du hanterat din klocka. Var beredd på att få många frågor ställda till dig om det skulle vara så att du skadat eller blivit av med ditt dyrbara föremål. Detta gör dom för att utreda så att du inte har varit oaktsam eller kunde ha förhindrat denna situation som uppstått.

Försäkringsbolagets rekommendationer

Det är ofta en rekommendation från försäkringsbolaget att försäkra sina dyrbara värdesaker till dess fulla värde, dels för din egen skull och så att om eventuellt någonting händer att du är försäkrad till dess fulla belopp och inte behöver förlora någonting av ett sådant högt värde. I vissa fall kan föremålets värde bli mindre än det maximala beloppet om det är så att du är underförsäkrad. Det är viktigt att läsa på och se vad som gäller i det aktuella försäkringsbolaget.

Vanliga frågor

Vad är en objektförsäkring?

En objektsförsäkring är ett tillägg eller separat försäkring som skyddar extra värdefulla saker. T.ex. en dyr klocka, din nya cykel eller ett värdefullt smycke.

Finns det något maxbelopp?

Du kan antingen utöka ditt försäkringsbelopp och ersättningstak eller försäkra ditt objekt till dess marknadsvärde.

Hur värderar man objekt?

Det korrekta värdet är alltid marknadsvärdet men ibland kan det finnas en färdig trappa för värdeminskningar som försäkringsbolagen förhåller sig till.

Företag som specialiserar sig på dyrbara föremål

Det finns olika företag som inte hör till de stora försäkringsbolagen som specialiserar sig på att försäkra dyrbara klockor, försäkring för väskor och andra föremål. Det kan definitivt vara värt att även jämföra dessa bolag och se hur deras skydd och premiekostnad skiljer sig mot de större bolagen. Som vanligt så får man själv läsa på och avgöra vilket skydd man själv skulle känna sig trygg med. Med detta sagt så kan det även vara en fördel att ha just denna specifika extra försäkring som ett tillägg för att dra fördel av extra förmåner som kan uppkomma av just detta.

Andra fördelar

Ofta gäller en sådan extra försäkring i hela världen utan någon slags tidsbegränsning eller beroende på vilken aktivitet du utför. Det gäller mot det mesta som exempelvis plötsliga och oförutsedda händelser. Med en objektsförsäkring kan du känna dig trygg med att gå runt med exempelvis en klocka på armen som är värd flera hundra tusen.

Försäkringens kostnad kan variera från bolag till bolag men det är nog ganska vanligt att betala allt mellan 60 kr i månaden till 200 kr i månaden beroende på värdet på föremålet.