Objektsförsäkring

För dina mest värdefulla objekt

En objektsförsäkring är en perfekt tilläggsförsäkring för dig som vill försäkra något extra värdefullt. Försäkringen kan tecknas både separat och tillsammans med din hemförsäkring, men oftast och enklast som ett tillägg. Du kan ta tillfället i akt och kolla över din befintliga försäkring för hemmet om du nyligen införskaffat något extra värdefullt.

Generellt behövs extra objektsförsäkring för prylar med värde över 50 000 kronor eller dig som önskar extra skydd.

Publicerat av:
Joel Ahlby

Skribent & sajtens grundare

Objektsförsäkring illustration

Jämför objektförsäkringar

  • Självrisk: 0 kr
  • Utan självrisk
  • Försäkrar din exklusiva klocka
  Mer info
  Självrisk:0 kr
  Styrkor
  • Utan självrisk
  • Försäkrar din exklusiva klocka
  • Kan även försäkra exklusiva hem
  Om försäkringsbolaget

  Brookfield erbjuder en specialförsäkring för bland annat din klocka och konstverk är mer omfattande än en vanlig hemförsäkring. Med deras försäkring vet du alltid din eventuella ersättning eftersom ni tillsammans bestämmer värdet vid teckning av specialförsäkringen, vilket såklart är en trygghet för dig som äger ett dyrt föremål.
  Få ditt prisförslag genom att gå till Brookfield.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
  • Självrisk: 1500 kr
  • Populär hemförsäkring
  • Inkluderar drulleförsäkring
  Mer info
  Självrisk:1500 kr
  Styrkor
  • Populär hemförsäkring
  • Inkluderar drulleförsäkring
  • Se ditt pris direkt
  Om försäkringsbolaget

  Hedvig är ett av Sveriges snabbast växande försäkringsbolag. Med sin ungdomliga och moderna touch har det möjliggjort en smidigare process till en ny försäkring. Resultatet är en snabb tillväxt med gott omdöme.
  Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Hedvig.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.

Objektsförsäkring eller värdesaksförsäkring

I en vanlig försäkring för hemmet är du skyddad mot att dina personliga ägodelar skadas eller blir stulna. Ofta finns det ett maximalt belopp du kan få i ersättning, och detta belopp baseras också på hur skadan har skett. I många fall har du en allrisk som täcker dina föremål till viss del.

Det finns dock fall där du kanske har införskaffat någonting av ett väldigt högt värde. Det kan exempelvis vara en dyr klocka eller fina smycken. Då kan man börja fundera över vad som skulle hända om du skadade detta föremål eller helt enkelt om du blev bestulen på dina föremål. Finns det någon specifik försäkring som ser till att täcka varenda krona av ditt nya införskaffade objekt?

Svaret på denna fråga är Ja. Det finns hos de flesta försäkringsbolag en tilläggsförsäkring som skyddar extra värdefulla föremål. Ibland kan det heta objektförsäkring och ibland kan det heta värdesaksförsäkring. Den gemensamma nämnaren här är att de allra flesta bolag som erbjuder en sådan extra försäkring kräver att du har andra grundläggande försäkringar hos bolaget.

objektsförsäkring
Objektförsäkring.

Vanliga objekt att försäkra

Det finns generellt inga begränsningar vilka typer av objekt eller saker du kan försäkra. Nedan listar vi några vanliga exempel på saker och prylar besökare har frågor om.

Ipad-försäkring

Om du har köpt en sprillans ny iPad kan det vara tryggt att lägga till en extra försäkring. En sådan separat iPad-försäkring skyddar dig mot bland annat skärmskador, stöld och brandskador. Oftast erbjuder bolagen snabb skadereglering och utmärkt kundtjänst.

Laptopförsäkring

Laptop är idag ofta den dyraste och mest använda elektronikprylen i ett hem. Många använder inte längre TV, utan kollar istället film och serier direkt på sin dator. Om du har köpt en ny och fin laptop kan det vara smart med en laptopförsäkring. Då skyddar du den mot oväntade skador eller olyckor.

Macbook-försäkring

Likt en iPad kan det vara smart försäkra din MacBook. Idag är en MacBook Pro & Air mycket dyr och kan vara värd upp till 50 000 kronor. Ibland även mer än så. Det innebär att ett vanligt tillägg i din hemförsäkring oftast inte täcker skadorna.

Cykel

Har du en mycket dyr cykel? Ja, det går utmärkt att lägga till som tillägg hos flera av de försäkringsbolag vi listar över. Kontrollera det nuvarande värdet på din cykel och se vilka belopp du behöver lägga till.

Klockförsäkring

Behöver du verkligen försäkra din klocka? Föreställ dig följande scenario: du har en försäkring hos ett bolag med en drulleförsäkring som täcker skador upp till max 50 000 kr. Du har införskaffat en ny Rolex-klocka värd 100 000 kr.

Om du skulle tappa den i backen och den går sönder täcker inte din drulleförsäkring hela skadans kostnad. I detta fall kan det vara bra att ha en så kallad objektsförsäkring som täcker hela klockans värde. Dessa försäkringar för specifika objekt har ofta också givmilda villkor där i princip alla typer av skador och händelser täcks av försäkringen. Det är ofta så att du får ersättning oberoende på vad som har skett och hur du har blivit av med objektet.

På marknaden finns det även så kallade renodlade klockförsäkringar. Dessa erbjuds antingen direkt av försäkringsbolag eller via de butiker som du köper din klocka hos. De som hanteras via butikerna har givetvis ett försäkringsbolag bakom sig som upprättar villkor och tar alla risker.

Läs mer om klockförsäkring.

Intyg och krav

När du vill försäkra exempelvis en klocka till ett värde på 100 000 kr är det vanligt att försäkringsbolaget kräver ett intyg på detta. Ett äkthetsintyg samt ett kvitto som visar vart och när du har köpt denna klocka. Som vanligt krävs även en polisanmälan om det skulle vara så att du exempelvis blivit av med klockan, för att kunna få ersättning för detta. Vanliga aktsamhetskrav gäller, och försäkringsbolaget ställer alltid hårda krav på att du har varit försiktig och aktsam när du hanterat din klocka. Var beredd på att få många frågor ställda om det skulle vara så att du skadat eller blivit av med ditt dyrbara föremål. Detta gör de för att utreda att du inte har varit oaktsam eller kunde ha förhindrat denna situation som uppstått.

Försäkringsbolagets rekommendationer

Det är ofta en rekommendation från försäkringsbolaget att försäkra dina dyrbara värdesaker till dess fulla värde. Dels för din egen skull och om eventuellt någonting händer att du är försäkrad till dess fulla belopp och inte behöver förlora någonting av ett sådant högt värde. I vissa fall kan föremålets värde bli mindre än det maximala beloppet om det är så att du är överförsäkrad. Det är viktigt att läsa på och se vad som gäller i det aktuella försäkringsbolaget.

Vanliga frågor

Vad är en objektförsäkring?

En objektsförsäkring är ett tillägg eller separat försäkring som skyddar extra värdefulla saker. T.ex. en dyr klocka, din nya cykel eller ett värdefullt smycke.

Finns det något maxbelopp?

Du kan antingen utöka ditt försäkringsbelopp och ersättningstak eller försäkra ditt objekt till dess marknadsvärde.

Hur värderar man objekt?

Det korrekta värdet är alltid marknadsvärdet men ibland kan det finnas en färdig trappa för värdeminskningar som försäkringsbolagen förhåller sig till.

Företag som specialiserar sig på dyrbara föremål

Det finns olika företag som inte hör till de stora försäkringsbolagen som specialiserar sig på att försäkra dyrbara klockor, försäkring för väskor och andra föremål. Det kan definitivt vara värt att även jämföra dessa bolag och se hur deras skydd och premiekostnad skiljer sig mot de större bolagen. Som vanligt får du själv läsa på och avgöra vilket skydd du själv skulle känna dig trygg med. Med detta sagt kan det även vara en fördel att ha just denna specifika extra försäkring som ett tillägg för att dra fördel av extra förmåner som kan uppkomma av just detta.

Andra fördelar

Ofta gäller en sådan extra försäkring i hela världen utan någon slags tidsbegränsning eller beroende på vilken aktivitet du utför. Det gäller mot det mesta som exempelvis plötsliga och oförutsedda händelser. Med en objektsförsäkring kan du känna dig trygg med att gå runt med exempelvis en klocka på armen som är värd flera hundra tusen.

Försäkringens kostnad kan variera från bolag till bolag men det är nog ganska vanligt att betala allt mellan 60 kr i månaden till 200 kr i månaden beroende på värdet på föremålet.