Livförsäkring

Hitta ett prisvärt skydd för dig och dina kära

Livförsäkring ger ersättning till dina nära och kära om det värsta skulle hända. Det är en trygghet för de efterlevande om du skulle gå bort i förtid. Ersättningen är förbestämd och det är ett engångsbelopp som betalas ut till de personer som du har bestämt ska få ta del av pengarna, en så kallad förmånstagare. I Sverige är det vanligt att ha en livförsäkring privat eller via sin arbetsgivare. Nedan hittar du privata alternativ som går att teckna direkt, ibland utan hälsodeklaration och svar inom 2 minuter. Låt jämförelsen börja!

Jämför livförsäkring

 1. JustInCase försäkring
  • Låg månadskostnad
  • Besked direkt
  • Enkel & digital process
  80
  Försäkringsbelopp
  Högsta: 10 000 000 kr
  Lägsta: 2 000 000 kr
  Kvalificering
  Teckna upp till: 65 år
  Upphör: 75 år
  Uppgifter
  Läkarintyg: Nej
  Hälsodeklaration: Automatisk
  Hälsofrågor: Ja
  Om försäkringsbolaget

  JustInCase är det nya och enkla sättet att skaffa en livförsäkring. När bolaget grundades 2017 var målsättningen att kunna erbjuda prisvärda försäkringar för livet, till höga försäkringsbelopp.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 2. IF Försäkringsbolag
  • Du väljer förmånstagare
  • Teckna till 60 år
  • Sex nivåer
  134
  Försäkringsbelopp
  Högsta: 3 000 000 kr
  Lägsta: 500 000 kr
  Kvalificering
  Teckna upp till: 60 år
  Upphör: 75 år
  Uppgifter
  Läkarintyg:
  Hälsodeklaration: Ja
  Hälsofrågor: Ja
  Om försäkringsbolaget

  IF är ett ledande sakförsäkringsbolag med över 3,7 miljoner kunder i hela Norden. Försäkringsbolaget är verksamma i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Baltikum.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 3. Länsförsäkringar
  • Tecknas via telefon
  • Ekonomiskt andrum
  • Tydlig pristabell
  135
  Försäkringsbelopp
  Högsta: 3 000 000 kr
  Lägsta: 500 000 kr
  Kvalificering
  Teckna upp till: 74 år
  Upphör: 75 år
  Uppgifter
  Läkarintyg: Ja
  Hälsodeklaration: Ja
  Hälsofrågor: Ja
  Om försäkringsbolaget

  Länsförsäkringar är ett kundägt försäkringsbolag däribland Agria ingår. De erbjuder försäkringar inom flera områden däribland hem, sak och fordon. Länsförsäkringar försäkring har gott omdöme.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 4. Folksam
  • Enkel hälsodeklaration
  • Teckna via förbund
  • Upp till 70 år
  Försäkringsbelopp
  Högsta: 1 000 000 kr
  Lägsta: 500 000 kr
  Kvalificering
  Teckna upp till: 70 år
  Upphör: 85 år
  Uppgifter
  Läkarintyg: Ja
  Hälsodeklaration: Ja
  Hälsofrågor: Ja
  Om försäkringsbolaget

  Folksam är ett av Sveriges största försäkringsbolag och har ett brett utbud av schyssta försäkringar. Förutom att försäkra de allra vanligaste som bilen, hemmet och familjen har man valt fokusera på mindre ovanligare objekt.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.

* Exempelpriset är ungefärligt och gäller person som är 35 år. Försäkringsbelopp 2 miljoner kronor. Exempel från Länsförsäkringar motsvarar 30 år och 3 miljoner försäkringsbelopp.

Bästa livförsäkringen

Om du är ute efter att hitta den absolut bästa livförsäkringen är det viktigt att du samlar in så mycket information som möjligt. Det är även vår uppgift att hjälpa dig med det. För att hitta det bästa alternativet bör du ha flera saker i åtanke. Det första är såklart försäkringsbeloppet, det belopp som tillfaller närstående vid bortgång. Det andra är såklart premien du behöver betala årligen. Kombinationen av dessa kommer lägga grund för en mycket bra och säker livförsäkring.

Eftersom villkor och avtal alltid varierar beroende på vem du är kommer vi inte att rekommendera några specifika val för just dig. Vi kommer istället att fokusera på att underlätta ditt val att hitta bäst livförsäkring, det gör vi genom att fylla denna sida med så komplett informations som möjligt samt hänvisar dig vidare vart det går att hämta mer information.

Kolla extra noga på:

 • Försäkringsbelopp
 • Pris

Vem kan teckna en livförsäkring?

En livförsäkring har ofta en undre och en övre åldersgräns, vanligtvis från 18 till 70 år. Genom att vara i det åldersspannet anses du vara kvalificerad att göra en ansökan.

Ofta krävs det att man fyller i en omfattande hälsodeklaration där man svarar på frågor om sin hälsa. I de allra vanligaste fallen är det ett par frågor som går att besvara online, medens andra kräver både ett läkarbetyg. Åt andra hållet finns det också livförsäkring utan hälsodeklaration där du betalar direkt. Vid lämnad information gör försäkringsbolaget en riskbedömning innan de accepterar din förfrågan.

Man kan bli nekad beroende på olika sjukdomar man har eller har haft tidigare i livet. Det kan även vara så att man får teckna en försäkring men att de lägger till en klausul där det inte betalas ut någon ersättning om dödsfallet har med en underliggande sjukdom att göra som ökar risken för dödsfall.

Billig livförsäkring (prisjämförelse)

Livförsäkringar ser oftast ganska lika ut hos de olika försäkringsbolagen. En av de viktiga skillnaderna, som också prioriteras hos kunderna, är priset mot det försäkringsbelopp du väljer. På försäkrat.se kan du inte jämföra livförsäkringar och dess priser utan endast inhämta viktig information som i sin tur kommer underlätta ditt beslut. Du gör med andra ord din egen jämförelse med hjälp av all information vi för ser dig med.

En mycket viktig aspekt för många av våra besökare är att hitta en billig livförsäkring. Försäkringens premie bestäms på din ålder, vilket försäkringsbelopp du vill teckna på samt ditt nuvarande hälsotillstånd. Det finns ofta olika åldersintervaller som kan påverka försäkringspremien. Vanligtvis kan du teckna livförsäkring mellan 500 000 kr upp till 5 000 000 kronor. Priset varierar kraftigt beroende på vilken nivå du väljer samt blir premien dyrare desto äldre du är. Med andra ord, det finns inget specifikt pris utan du kommer att behöva jämföra mellan de olika förslagen du själv ansöker om.

Enligt figur 1.1 nedan distribueras 24% av mellanhänder som t.ex. försäkringsförmedlare. Det kan därför vara klokt att använda en om du är intresserad av att göra en prisjämförelse (se förslag på aktörer ovan).

statistik distributionskanaler av livförsäkring
Figur 1.1 – Distributionskanaler vid försäljning av livförsäkring.

Viktiga saker att tänka på

Det kan hända att du blir nekad att teckna din nya försäkring hos ett bolag. Detta är nödvändigtvis ingen anledning att ge upp, du kan söka hos flera olika bolag eftersom att alla bolag gör sin egen riskbedömning. Olika försäksringsbolag har även olika krav och villkor och en sak att tänka på är att vissa försäkringar har olika begränsningar. Ett exempel är att du inte får vistas utanför norden längre än ett visst intervall. Det är också viktigt att fundera över vilken ersättningsnivå du ska teckna livförsäkringen på. När du gör detta, ha följande frågor i åtanke:

 • Vilket ekonomisk skydd behöver dina efterlevande om det värsta skulle inträffa?
 • Hur mycket pengar behöver de inom närmsta tiden efter eventuellt dödsfall för att kunna bo kvar i ert hus?
 • Hur mycket ska dina barn få när de blir äldre och vill flytta till egna hem?

Andra typer av livförsäkringar

Det finns en rad andra typer av livförsäkringar som vid första anblick inte framstår som en. Vi vill poängtera att detta är typer utöver den allra vanligaste om vi tydligt förklarat tidigare och förhåller oss till på denna sida.

Bolåneskydd

Man hör ofta folk som säger att de har livförsäkring vilket de tog i samband med att de tog ett lån på sitt hus. Detta är både sant och falskt. Bolåneskyddet existerar endast för att ersätta din del av lånet på huset vid dödsfall. Det ger ingen ersättning till familjemedlemmar eller liknande utan är endast till för att kunna betala av din del av lånet på hus och hem vid eventuellt dödsfall.

Kapitalförsäkring

En kapitalförsäkring är en form av livförsäkring där ett sparande sker med en förmånstagare. Den finns i både kortare och längre bindningstider. Ofta väljer man mellan:

 • Fondförsäkring
 • Depåförsäkring
 • Traditionell försäkring

Återbetalningsskydd

Återbetalningsskydd är också en form av livförsäkring du täcker på din tjänstepension. Om du med tjänstepension skulle gå bort kommer detta att tillfalla dina efterlevande.

Gemensamt

Gemensamt för bolåneskydd, kapitalförsäkring och återbetalningsskydd är att de inte innebär att efterlevande får pengar utbetalda på kontot. Istället är det ett skydd som på mer eller mindre avlastar den ekonomiska situationen om du skulle gå bort.

Sjuk och olycka

Hos flera försäkringsbolag ingår en mindre ersättning vid dödsfall i deras sjuk– och olycklsfallsförsäkringar.

Grupp

Det kan vara bra att kolla om du har en gruppförsäkring via din arbetsgivare eller facket. Beloppet som betalas ut brukar ofta vara ganska långt och kan ibland vara menad att täcka endast begravningskostnaderna.

Frågor kring villkor

Vanliga frågor och detaljer kring villkoren hos de bästa livförsäkringarna på marknaden. Läs noga och förstå innebörden av de olika alternativen.

Hur och när gäller en livförsäkring?

En livförsäkring gäller ofta dygnet runt oavsett vart i Sverige du är eller vad du gör (med undantag för kriminell aktivitet och terrorism).

Om du ska åka utomlands så kan det vara bra att undersöka hur försäkringen gäller och under hur lång tid den gäller när du är utomlands. Ibland kan det vara så att försäkringen bara gäller ett år utanför Sveriges gränser.

Exakt vad som gäller hos de olika försäkringsbolagen återfinns på respektive webbplats eller försäkringsvillkor.

Finns det ett bäst före datum?

Delvis! Det är inte helt ovanligt att försäkringen kan brytas vid en specifika ålder. Så fall är det vanligt vid omkring 70 eller 75 år. Efter detta kan försäkringen sluta att gälla och du blir meddelad om detta. Kontrollera noga vad som gäller för just din kommande försäkring.

Vilket belopp ska jag välja?

Enkelt sagt så blir försäkringspremien dyrare desto högre belopp du väljer och ju äldre du är. Du behöver utgå från vad din familj behöver för belopp för att kunna upprätthålla levnadsstandard.

Bör du försäkra både dig och din make/maka/sambo?

Detta är en diskussion som ni behöver ta mellan varandra. Vanligast är det att ha en livförsäkring när man har familj med barn. Om ena partnern avlider så ska livförsäkringen fungera som ett ekonomiskt skydd för din familj. Det är nog tragiskt, hemskt och jobbigt om en närstående går bort, men att sedan även få en ekonomisk smäll är en oerhört jobbig del i en redan tragisk situation som man helst inte alls vill tänka på när det värsta sker. Att ha en livförsäkring är en stor trygghet för dig och din familj.

Det är även därför det är väldigt ovanligt med att ha livförsäkringar på barn eftersom det inte skapar någon ekonomisk kris på samma vis som det gör om en jobbande förälder går bort.

Gäller livförsäkring vid självmord?

Vanligtvis gäller en livförsäkring inte vid självmord upp till ett år efter att den har tecknats.

Vad kostar en livförsäkring?

Priset på en livförsäkring varierar i ett stort spann mellan 50 kr upp till 2000 kr per månad beroende på försäkringsbelopp och din ålder.

Livförsäkring utan hälsodeklaration

Livförsäkring utan hälsodeklaration innebär att du kan få en försäkring utan att behöva lämna uppgifter om din hälsa – endast om du är arbetsför eller inte. Det underlättar processen och du kan snabbt och enkelt komma igång och teckna en ny försäkring.

Vi uppmanar ingen att lämna felaktiga uppgifter eller dölja något vid nytecknande utan vill endast informera att möjligheten finns. Detta bör ses som en fördel och inte som något att dra nytta av.

Exempel på försäkringsbolag som inte kräver hälsodeklaration:

 • Gofido
 • Lärarförsäkringar

Livförsäkring som pensionär

Med en stigande ålder ökar risken att avlida. Av den anledningen har många försäkringsbolag en högsta ålder då en livförsäkring går att teckna. Som pensionär kan det vara svårt att teckna en ny livförsäkring då enligt vår undersökning högsta ålder för att kvalificera sig är 65 år hos de allra generösaste försäkringsbolagen.

Det finns däremot en del alternativ som en del pensionärer använder sig utav. Enligt samma undersökning vi gjorde har PRO, pensionärernas riskförbund, ett specifikt samarbete med olika försäkringsbolag där det erbjuds medlemsförsäkringar. I detta skydd ingår ett visst skydd när man avlider. Exakt vad som gäller kan du läsa på PRO’s hemsida.

Sammanfattning

Livförsäkring kan vara en av de försäkringar i Sverige som det finns mest frågetecken till. Många har en, utan att veta om det. Anledningen är att majoriteten av alla livförsäkringar som säljs i Sverige får via din bank när du tar ett bolån. Ofta kallas det då för låneskydd.

Det gör tyvärr att vetskapen kring möjligheten att kunna påverka sitt eget val av livförsäkring blir bortglömt. Hos har vi därför gått igenom de moment som är viktigast, så att du enkelt kan jämföra och gå vidare. Enligt undersökningar kan 1 av 3 svenskar inte bo kvar i sin bostad om det värsta skulle hända.

För att sy ihop avsnittet vill vi tacka för läsningen och hoppas att du nu har bättre underlag och information kring ämnet. Allt för att kunna ta ett klokare beslut.