Smådjursförsäkring

Skydda ditt husdjur på bästa sätt

Ett husdjur kan skänka mycket glädje, oavsett storlek. Just därför är det viktigt att din vän kan få bästa möjliga vård och skydd om olyckan skulle vara framme. Flertalet försäkringsbolag erbjuder särskilda smådjursförsäkringar som täcker de flesta oförutsedda situationer som kan uppstå när man har ett mindre husdjur. Genom att jämföra smådjursförsäkring kan du hitta det bästa och mest prisvärda alternativet för just ditt djur, börja jämföra nedan!

Publicerat av:
Evelina Bernardo

Innehållsansvarig

Smådjursförsäkring illustration

Teckna smådjursförsäkring

  • Fria samtal till FirstVet och Sveland vårdguide
  • Direktreglering vid kontorsöppet
  • Tillägg finns (Sveland Boost)
  Information
  Fast självrisk:700 kr kr
  Rörlig självrisk:25%
  Max ersättningsbelopp:10 000/20 000 kr dagar
  Självriskperiod:90 dagar
  Om försäkringen

  Sveland Djurförsäkringar är ett kundägt och renodlat djurförsäkringsbolag som grundades 1911. Idag har de ett stort utbud av djurförsäkringar med komplett skydd.
  Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Sveland.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
  • Lång självriskperiod
  • Tilläggs finns för medicin & liv
  • Samlingsrabatt finns
  Information
  Fast självrisk:800 kr kr
  Rörlig självrisk:25%
  Max ersättningsbelopp:75% av det över 800 kr (max 10000/20000 kr) dagar
  Självriskperiod:125 dagar
  Om försäkringen

  Agria Djurförsäkring är ett helägt dotterbolag till Länsförsäkringar och specialiserar sig på djurförsäkringar. Agria finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Frankrike och Storbritannien. Läs nedan för att se vårt och kunders omdömen.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.

Bästa smådjursförsäkringen

För närvarande anser vi på Försäkrat att Sveland har marknadens bästa smådjursförsäkring. Detta eftersom de har en lägre fast självrisk, erbjuder fria samtal till veterinär och vårdguide samt har direktreglering.

Smådjursförsäkring

Smådjursförsäkring – vad är det?

Du kan teckna en smådjursförsäkring om du har ett mindre husdjur eller en fågel och vill undvika att ensam stå för eventuella veterinärkostnader vid skada eller olycka. Även om smådjur ofta är billiga i inköp, kan veterinärvården vara betydligt dyrare och därför är det viktigt att inte glömma att försäkra ditt djur om du vill undvika höga oförutsedda kostnader. Dessutom kan du hos vissa försäkringsbolag även få ersättning för nödvändiga mediciner till ditt husdjur eller köpa till en livförsäkring.  

Med en smådjursförsäkring har ditt djur oftast samma rätt till vård hela livet, du behöver alltså inte vara orolig för att din ersättning ska sänkas när djuret blir äldre. Däremot gäller en smådjursförsäkring inte för förebyggande vård, till exempel vaccinationer. Den gäller inte heller för sjukdomar och skador som fanns redan innan försäkringen tecknades.  

När du tecknar en smådjursförsäkring betalar du både fast och rörlig självrisk för att  få ut ersättning vid en skada eller olycka, men i regel ingår en självriskperiod så att du bara behöver betala fast självrisk en gång under en period på 90-125 dagar beroende på försäkringsbolag.

Vad ingår i smådjursförsäkring

Kostnader för veterinärvård

Försäkringen ger dig ersättning för vårdkostnader om ditt djur blir sjukt eller råkar ut för en skada och behöver behandling av veterinär. Du kan själv välja ersättningsnivå för att få det skydd du känner dig bekväm med. 

Medicin

En del försäkringsbolag ersätter även kostnader för mediciner till ditt djur, medan andra bolag endast ersätter medicinkostnader för vissa utvalda smådjur. Du kan också köpa till en försäkring som ger dig ersättning för receptbelagda mediciner.

Digital veterinärservice – FirstVet

Utöver det grundläggande skyddet får du också tillgång till kostnadsfria  veterinärbesök via videosamtal hos FirstVet när du tecknar en smådjursförsäkring hos vissa försäkringsbolag.  Därmed behöver du bara koppla upp dig på telefonen, surfplattan eller datorn för råd eller behandling av ditt husdjur. Du kan också få en remiss till din lokala veterinär. 

Sjukdom & olycksfall

Skulle ditt djur bli sjukt eller råka ut för en olycka kan du erhålla ersättning genom din smådjursförsäkring. Hur mycket du får beror på vilket ersättningsbelopp du har valt, men ett högre ersättningsbelopp innebär också att du betalar en högre premie för försäkringen. 

Tillägg smådjursförsäkring

Livförsäkring för smådjur

Om du tecknar en livförsäkring för smådjur får du ersättning om ditt djur dör eller behöver avlivas. För att kunna teckna en livförsäkring behöver ditt smådjur vara ID- eller chipp-märkt, medan din fågel måste vara ringmärkt eller chippmärkt. 

Receptbelagda mediciner

Mot en låg extra kostnad kan du också teckna ett tillägg som gäller om ditt djur behöver receptbelagda mediciner.

Jämför smådjursförsäkring

Alla försäkringsbolag erbjuder inte smådjursförsäkringar, men det finns flera alternativ att överväga. Innan du tecknar en smådjursförsäkring är det därför ofta värt att jämföra olika bolag för att se vilket som erbjuder den mest prisvärda försäkringen som uppfyller dina krav.  

För det första bör du välja ut de försäkringsbolag som försäkrar just den typ av djur som du har. Sedan kan du se hur respektive smådjursförsäkring skiljer sig åt på olika punkter, till exempel om det ingår ersättning för mediciner och om du kan få digital rådgivning från veterinär.  

Priset på försäkringen påverkas av faktorer som djurets vanligaste sjukdomar, kön samt din bostadsort i Sverige.  

Många försäkringsbolag erbjuder rabatt om du försäkrar flera smådjur samtidigt eller har andra försäkringar hos dem. Dessutom erbjuder en del försäkringsbolag en självriskbonus som ger dig högre ersättning om ditt djur har varit utan skador under flera år.

Vilka djurarter omfattas som smådjur?

 • Kanin
 • Marsvin
 • Gerbil
 • Hamster
 • Iller
 • Chinchilla
 • Råtta
 • Reptiler
 • Sköldpaddor
 • Fåglar