Hemförsäkring

  • Lägsta 299 kr / månaden
  • Jämför 4 försäkringsbolag
  • Få svar inom 24 timmar
  • Bidningstid på 3 månader

Jämför hemförsäkring

Hemförsäkring ger dig ett grundläggande skydd för dig och din familj samt dina saker. En hemförsäkring ger ett skydd både utanför och innan för hemmet. Vi kommer här gå igenom exakt vad en hemförsäkring innebär och vad för olika val man kan göra när man tecknar en hemförsäkring. Olika personer behöver olika försäkringar och vi kommer att gå igenom de olika moment som finns i en hemförsäkring samt vilka tilläggsförsäkringar som kan vara intressanta för dig.

Hitta bäst hemförsäkring

FörsäkringsbolagTeckna
ICA Försäkringar

Läs mer

  • 60 dagars reseskydd
  • 5000 kr presentkort ICA (vid förstörd mat)
  • Ersättning för cykel
Tillägg:
Hem Plus, Rese Plus
Rabatter:
ICA-bonus
Teckna nu ›
Moderna försäkringar

Läs mer

  • Alltid brand- och vattenskada
  • Skydd mot inbrott
  • Högt ersättningsbelopp
Tillägg:
Medium, Large
Rabatter:
20%
Teckna nu ›

Vilken hemförsäkringar är bäst?

Hemförsäkringen täcker olika skador i olika grader och är en väldigt viktig försäkring att ha för att ha ditt hem skyddat och dig själv. Över 90% i Sverige har en hemförsäkring och det finns många olika försäkringsbolag att välja mellan på marknaden. Priserna kan variera en hel del bland de olika bolagen. Precis som priserna varierar så varierar även vad försäkringen täcker och på vilket sätt ersättning betalas ut. Man kan även hitta olika erbjudanden ibland som kan gälla en viss period eller att någon tilläggsförsäkring ingår vid tecknande. Olika skador eller händelser som kan uppstå kan ge ersättning på olika sätt, därför tycker vi alltid det är viktigt att jämföra olika försäkring beroende på vilket skydd du behöver.

Vad kostar en hemförsäkring?

Snittpriset på en hemförsäkring ligger runt 1700kr per år eller 140kr per månad. Detta varierar dock och avgörs av vilket skydd du väljer till din försäkring. Det som kan påverka vad försäkringspremien blir på din hemförsäkring är följande: Hur stort du bor, var du bor, försäkringsbelopp och tilläggsförsäkringar. Även hur många som bor i hemmet kan påverka kostnanden. Alla försäkringsbolag bedömer risken olika vilket innebär att olika försäkringsbolag har olika priser i olika områden. Det viktigaste är dock att du får den försäkring som du behöver och inte att bara skaffa den billigaste hemförsäkringen. Det är aldrig roligt när olyckan är framme eller när det sker någon skada som försäkringen inte täcker för att du inte har läst villkoren tillräckligt noga.

Vad ingår i en hemförsäkring?

Egendomsskydd

Detta skydd täcker skador på dina personliga ägodelar eller saker som du har hemma eller om du har dom i fickan när du är utanför hemmet. Dina saker skyddas vid eventuellt inbrott, brand eller stöld när du är på stan. Egendomsskyddet är till för att ge ersättning för saker du äger som tar skada eller blir stulna.

Personskydd

Detta skydd täcker dig som har tecknat försäkringen mot överfall. Det ingår även ett ansvarsskydd och ett rättsskydd. Utöver dig själv så täcker försäkringen alla som är medförsäkrade och folkbokförda på adressen. Överfallsskyddet gäller om du blir rånad eller misshandlad. Ansvarsskyddet är om du har orsakat en skada. Det kan exempelvis vara om en vattenskada i din lägenhet har nått grannens lägenhet. Rättsskyddet hjälper dig med kostnader om du hamnar i en rättstvist. Rättsskyddet gäller inte alla tvister och som vanligt är det viktigt att läsa villkoren i försäkringsbolaget du jämför för att veta exakt vad deras rättsskydd ger ersättning för.

Reseskydd på hemförsäkring

Reseskydd eller reseförsäkring är extremt viktigt att ha när du reser utomlands. Den vanligaste varianten är att det alltid ingår i en hemförsäkring och ger ersättning och skydd när du befinner dig utomlands. Det gäller oftast i 45 dagar och gäller alla personer som ingår i hemförsäkringen. Försäkringen täcker olycksfall och sjukdomar på resan. Det täcker även om du blir överfallen eller rånad. Reseförsäkringen täcker oftast de allra viktigaste delarna som gör att du kan känna dig trygg på resan. Ersättningsresa eller akut hemtransport kan täckas beroende på situationen. Om man ska resa utomlands längre än 45dagar så behöver man teckna en långreseförsäkring. De flesta bolag som erbjuder hemförsäkring erbjuder även långreseförsäkring. Det är viktigt att teckna denna försäkring innan de första 45dagarna har gått ut. Försäkringsbolagen har detta krav för att undvika att man råkat ut för en skada och tecknar en försäkring i efterhand.

Tilläggsförsäkringar

Allrisk lösöre

Allrisk lösöre ersätter plötslig och oförutsedd skada på din egendom, denna försäkring kallas ofta drulleförsäkring. Det är det absolut vanligaste tillägget att välja till på sin hemförsäkring. Vanligtvis täcker allrisk försäkringen alla dina viktiga ägodelar så som telefon, klocka, datorer med mera. Försäkringen har ofta ett maxbelopp på mellan 50.000kr till 100.000kr. Om du exempelvis tappar din mobil i marken och den går sönder så kan du få ersättning för detta. Försäkringsbolaget har ofta en självrisk som ligger mellan 500kr-1500kr. Marknadsvärde appliceras även vilket innebär att om du går runt med en 4år gammal telefon så kanske du inte får så mycket i ersättning. Allrisk tillägget varierar på många sätt hos de olika bolagen så det är även här viktigt att läsa exakt vad försäkringen täcker och i vilka fall den inte ger ersättning.

Fritidsolycksfall

Om du drabbas av en olycka på fritiden så ersätter detta tillägg kostnader för sjukhusvistelser. Det kan även ge invaliditetsersättning. Försäkringen har ofta ingen självrisk. Fritidsolycksfalls-tillägget är ofta vanligt hos äldre människor som inte kan teckna andra personförsäkringar.

Allrisk resa

Detta tillägg utökar ditt reseskydd och ser lite olika ut hos de olika bolagen. Vanligt är att alla självrisker på resan tas bort vid olycka samt att du kan få ersättning vid förseningar och psykologhjälp om du är med om någonting traumatiskt på resan. Du får oftast en utökat egendomsskydd dessutom.

Identitetsskydd

Att ha en tilläggsförsäkring för identitetsskydd har blivit vanligare och vanligare de senaste åren. Detta ger skydd om någon kapar din identitet. Försäkringen är olika hos alla bolag, det viktigaste med denna försäkring är att du får snabb och omfattande hjälp om någon kapar din identitet. Försäkringsbolaget hjälper ofta att bestrida felaktiga fakturor och betalningskrav. De kan lägga till en bedrägerispärr och ta bort felaktiga betalningsanmärkningar. Du kan få juridisk hjälp och har möjlighet att kontakta en speciell linje dygnet runt. Detta tillägg ger oftast inte tillbaka pengar som du har förlorat utan då vänder man sig till banken.

Vanliga frågor och svar om hemförsäkring

Är det lag på att ha en hemförsäkring?

Ingen person i Sverige är tvingad enligt lag att ha en hemförsäkring. Vi rekommenderar dock att alltid ha en hemförsäkring. Det är vanlig att tro att hemförsäkringen bara täcker dina saker i hemmet eller om det uppstår en brand. Hemförsäkringen är väldigt omfattande och innehåller många delar som exempelvis reseskydd och ansvarsskydd.

Vilket lösöres belopp ska man välja till sin hemförsäkring?

Det är alltid lite knepigt att fundera ut hur mycket sina saker i hemmet är värda. Här vill man hellre ha ett lite högre belopp än att riskera att ha valt ett för lågt lösöre. Om du har saker hemma som är värda över 1 miljon kronor men du har valt ett lösöres belopp på 500.000kr så kommer du att få mindre ersättning än du annars hade haft rätt till. Försäkringsbolaget ser detta som ett försök på att få en billigare försäkringspremie. Ofta skiljer det sig inte allt för mycket på priset beroende på vilket lösöres belopp du har valt. Tänk noga och se till att åtminstone inte välja ett för lågt lösöres belopp så har du ditt på det torra!

Är det värt att ta en stor hemförsäkring?

Det kan det absolut vara. Om du vill känna dig helt trygg och lugn även om det uppstår en skada så kan det vara bra att välja en stor hemförsäkring. En stor hemförsäkring täcker oftast allt som ett försäkringsbolag kan täcka och du har alla tilläggsförsäkringar med i ditt skydd. En hemförsäkring är oftast inte allt för dyr om man jämför med bilförsäkringar exempelvis. Det kan skilja sig kanske 50-100kr i månaden på det minsta möjliga skyddet och det bästa möjliga skyddet. På samma sätt så kan det kanske vara så att du är onödigt försäkrad på delar som du aldrig utnyttjar. Om du t.ex. inte gillar och resa så kan det vara onödigt att ha en stor hemförsäkring med utökat resekydd. Det bästa tycker vi är att jämföra försäkringar noga och lägga ner en del tid på det. Tiden man lägger ned på att jämföra försäkringar är värd det när olyckan väl är framme.