Hemförsäkring

Slipp stressen och potentiella sura utgifter genom att teckna en bra, trygg och billig försäkring för ditt hem. Vi förstår att det kan vara knepigt hitta den bästa, därför är du välkommen till lösningen. Nedan kan du jämföra och hitta bäst hemförsäkring lätt som en plätt. Begär ditt pris idag genom att gå vidare till respektive försäkringsbolag.

Hos oss:

 • Jämför bäst hemförsäkringar
 • Gå vidare och få pris

Lista bäst hemförsäkring

 • Grundsjälvrisk: 1500 kr
 • Reseskydd: 45 dagar
 • Skyddar dig, ditt hem och dina prylar
Mer info
Grundsjälvrisk:1500 kr
Reseskydd:45 dagar
Styrkor
 • Underbart smidigt
 • Skyddar dig, ditt hem och dina prylar
 • Inget onödigt krångel
Om försäkringsbolaget

Hedvig är ett relativt nytt försäkringsbolag på den svenska marknaden. Med sin ungdomliga och moderna touch digitaliserar de en annars ganska långsam bransch.

Besök webbplats →

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 • Grundsjälvrisk: 1500 kr
 • Reseskydd: 60 dagar
 • 5000 kr presentkort ICA (vid förstörd mat)
Mer info
Grundsjälvrisk:1500 kr
Reseskydd:60 dagar
Styrkor
 • 60 dagars reseskydd
 • 5000 kr presentkort ICA (vid förstörd mat)
 • Ersättning för cykel
Om försäkringsbolaget

ICA Försäkring är ett försäkringsbolag med schyssta villkor och prisvärda försäkringar. Huvudsakligen erbjuder de fordons- och sakförsäkringar till privatpersoner. Du som kund får också ICA-bonus som går nyttja i deras matbutiker.

Besök webbplats →

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 • Grundsjälvrisk: 1500 kr
 • Reseskydd: 45 dagar
 • Skydd mot inbrott
Mer info
Grundsjälvrisk:1500 kr
Reseskydd:45 dagar
Styrkor
 • Alltid brand- och vattenskada
 • Skydd mot inbrott
 • Högt ersättningsbelopp
Om försäkringsbolaget

Sveriges femte största sakförsäkringsbolag heter Moderna försäkringar. De har stort fokus på motorfordon och fritidsobjekt som båtar. Däremot är utbudet komplett och du hittar även villa, hem och specifika produkter.

Besök webbplats →

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
jämför hemförsäkring

Jämför hemförsäkring

Hemförsäkringen ger dig ett grundläggande skydd för dig och din familj samt dina tillhörigheter. Den ger även ett skydd som gäller både utanför och innanför hemmet. Vi kommer på denna sida gå igenom exakt vad som ingår, innebär och vad för olika val man kan göra när man önskar att skaffa en ny på grund av olika anledningar. Olika personer behöver olika försäkringar och vi kommer att presentera olika alternativ så informativt och pedagogiskt som möjligt. Utfallet vi eftersöker är att du som användare lätt ska kunna jämföra hemförsäkring och få bästa möjliga till bäst pris redan idag.

Vilken hemförsäkringar är bäst?

Hemförsäkringen täcker skador i olika grader och är en väldigt viktig försäkring för att ha ditt hem och dig själv skyddad. Över 90% i Sverige har idag en försäkring för sitt hem och det finns många olika försäkringsbolag att välja mellan på marknaden. Priserna kan variera en hel del bland de olika bolagen. Precis som priserna varierar så varierar även vad försäkringen täcker och på vilket sätt ersättning betalas ut. Man kan även hitta olika erbjudanden ibland som kan gälla en viss period eller att någon tilläggsförsäkring ingår vid tecknande. Olika skador eller händelser som kan uppstå kan ge ersättning på olika sätt, därför tycker vi alltid det är viktigt att jämföra olika försäkring beroende på vilket skydd du behöver.

När det kommer till att välja absolut bäst hemförsäkring är valet inte alls enkelt. Dels för att försäkringsbolagen skiljer sig mycket åt men även att våra hem ser väldigt olika ut. Vi har därför, för att göra ditt val enklare, listat de bästa hemförsäkringarna i en topplista över. Vi har försökt göra en så tydlig och informativ presentation av försäkringen, rabatter och tillägg som möjligt. I vårt arbete med att ta fram alternativ på marknaden har bland annat följande saker hafts i åtanke:

 • Poäng enligt oberoende myndigheter
 • Snittbetyg från olika recensionssidor
 • Generella ersättningsbelopp
 • Användarvänlighet
 • Kundtjänst
 • Snittpriser

Vad kostar en hemförsäkring?

Snittpriset på en hemförsäkring ligger runt 1700 kronor per år (140 kronor i månaden). Detta varierar dock och avgörs av vilket skydd du väljer till din försäkring.

Det som kan påverka vad försäkringspremien blir är följande:

 • Hur stort du bor
 • Var du bor
 • Försäkringsbelopp och tilläggsförsäkringar

Även hur många som bor i hemmet kan påverka kostnaden. Alla försäkringsbolag bedömer risken olika vilket innebär att olika försäkringsbolag har olika priser i olika områden.

Det viktigaste är dock att du får den försäkring som du behöver och inte att bara skaffa den billigaste hemförsäkringen. Det är aldrig roligt när olyckan är framme eller när det sker någon skada som försäkringen inte täcker för att du inte har läst villkoren tillräckligt noga.

Billig hemförsäkring

Att komma över en billig hemförsäkring är inte speciellt svårt, och något du kan göra redan idag. Vi har nämligen vägt in priset i vår jämförelse över och en god rekommendation innebär ett bra pris.

Vi vill däremot poängtera att det finns en rad faktorer som påverkar priset och vi kan därför inte ge dig ett exakt pris hos respektive försäkringsbolag redan nu. Att komma undan billigt i detta fall kommer därför att definieras utav skillnaden i pris mellan olika försäkringsbolag med ditt hems specifika faktorer som t.ex. yta och ort. Även en del val du gör kommer påverka priset, som t.ex. försäkringsbelopp.

Knep för billigaste hemförsäkringen

Det finns en rad knep för att komma över den billigaste hemförsäkringen. Vi som försäkringsexperter har genom åren testat en rad olika metoder och det är egentligen inte speciellt svårt. Här kommer våra bästa tips:

Våga byta försäkringsbolag

Villkor, standardpriser, riskbedömning och alla de olika faktorer försäkringsbolag använder för att ge dig ett pris förändras hela tiden. Risken att ditt nuvarande pris är baserat på en gammal bedömning är stor. Tveka däremot inte att begära in pris från flera olika försäkringsbolag redan idag för chans till ett billigare alternativ.

Optimera din uppgifter

Som nämnt ovan baseras priset på din nuvarande hemförsäkring av en rad faktorer, och vissa kan du påverka själv. Här är knepet att bara betala för den försäkringen du behöver. Två vanliga misstag är att man lätt:

 • Uppger för stor boyta
 • Väljer för högt försäkringsbelopp

För stor boyta innebär att du betalar för kvadratmeter som inte finns. Ett för högt försäkringsbelopp innebär att man försäkrar värde på prylar i hemmet som är betydligt högre än det faktiska värdet.

Vad ingår i en hemförsäkring?

Det är alltid svårt definiera exakt vad som ingår i en försäkring då det dels skiljer såg åt mellan bolagen men också kan ändras över tid. Men generellt sätt för en hemförsäkring ingår skydd av ditt hem (egendom), boende i hemmet (personskydd) och skydd vid tillfällig vistelse utanför hemmet (reseskydd).

Egendomsskydd

Detta skydd täcker skador på dina personliga ägodelar eller saker som du har hemma eller om du har dom i fickan när du är utanför hemmet. Dina saker skyddas vid eventuellt inbrott, brand eller stöld när du är på stan. Egendomsskyddet är till för att ge ersättning för saker du äger som tar skada eller blir stulna.

Personskydd

Detta skydd täcker dig som har tecknat försäkringen mot överfall. Det ingår även ett ansvarsskydd och ett rättsskydd. Utöver dig själv så täcker försäkringen alla personer folkbokförda på adressen. Skydd mot överfall gäller om du blir rånad eller misshandlad. Ansvarsskyddet är om du har orsakat en skada. Det kan exempelvis vara om en vattenskada i din lägenhet har nått grannens lägenhet. Rättsskyddet hjälper dig med kostnader om du hamnar i en rättstvist. Rättsskyddet gäller inte alla tvister och som vanligt är det viktigt att läsa villkoren i försäkringsbolaget du jämför för att veta exakt vad deras rättsskydd ger ersättning för.

Reseskydd på hemförsäkring

Reseskydd eller reseförsäkring är extremt viktigt att ha när du reser utomlands. Den vanligaste varianten är att det alltid ingår i en hemförsäkring och ger ersättning och skydd när du befinner dig utomlands. Det gäller oftast i 45 dagar och gäller alla personer som ingår i hemförsäkringen. Försäkringen täcker olycksfall och sjukdomar på resan. Det täcker även om du blir överfallen eller rånad. Reseförsäkringen täcker oftast de allra viktigaste delarna som gör att du kan känna dig trygg på resan. Ersättningsresa eller akut hemtransport kan täckas beroende på situationen. Om man ska resa utomlands längre än 45 dagar så behöver man teckna ett tillägg för långresa. De flesta bolag erbjuder även detta tillägg. Det är viktigt att teckna denna försäkring innan de första 45 dagarna har gått ut. Försäkringsbolagen har detta krav för att undvika att man råkat ut för en skada och tecknar en försäkring i efterhand.

Tilläggsförsäkringar

Precis som hos andra försäkringar finns det tillägg för den som är villig att betala lite extra för mer skydd. Detta kan vara räddningen till fullersättning om en stor olycka eller skada skulle vara framme. Det är svårt att säga om tillägg är värda sin premie men vi rekommenderar dig alltid att försäkra om det finns något unikt och specifikt i ditt hem.

Allrisk lösöre

Allrisk lösöre ersätter plötslig och oförutsedd skada på din egendom, denna försäkring kallas ofta drulleförsäkring. Det är det absolut vanligaste tillägget att välja till på sin hemförsäkring. Vanligtvis täcker “allrisk” försäkringen alla dina viktiga ägodelar så som telefon, klocka, datorer med mera. Försäkringen har ofta ett maxbelopp på mellan 50 000 till 100 000 kr. Om du exempelvis tappar din mobil i marken och den går sönder så kan du få ersättning för detta. Försäkringsbolaget har ofta en självrisk som ligger mellan 500 till 1500 kr. Marknadsvärde appliceras även vilket innebär att om du går runt med en 4år gammal telefon så kanske du inte får så mycket i ersättning. Tilläget för “allrisk” varierar på många sätt hos de olika bolagen så det är även här viktigt att läsa exakt vad försäkringen täcker och i vilka fall den inte ger ersättning.

Fritidsolycksfall

Om du drabbas av en olycka på fritiden så ersätter detta tillägg kostnader för sjukhusvistelser. Det kan även ge ersättning vid invaliditet. Försäkringen har ofta ingen självrisk. Fritidsolycksfalls-tillägget är ofta vanligt hos äldre människor som inte kan teckna andra personförsäkringar.

Allrisk resa

Detta tillägg utökar ditt reseskydd och ser lite olika ut hos de olika bolagen. Vanligt är att alla självrisker på resan tas bort vid olycka samt att du kan få ersättning vid förseningar och psykologhjälp om du är med om någonting traumatiskt på resan. Du får oftast en utökat egendomsskydd dessutom.

Identitetsskydd

Att ha en tilläggsförsäkring för identitetsskydd har blivit vanligare och vanligare de senaste åren. Detta ger skydd om någon kapar din identitet. Försäkringen är olika hos alla bolag, det viktigaste med denna försäkring är att du får snabb och omfattande hjälp om någon kapar din identitet. Försäkringsbolaget hjälper ofta att bestrida felaktiga fakturor och betalningskrav. De kan lägga till en bedrägerispärr och ta bort felaktiga betalningsanmärkningar. Du kan få juridisk hjälp och har möjlighet att kontakta en speciell linje dygnet runt. Detta tillägg ger oftast inte tillbaka pengar som du har förlorat utan då vänder man sig till banken.

Vanliga frågor och svar

Är det lag på att ha en hemförsäkring?

Ingen person i Sverige är tvingad enligt lag att ha en hemförsäkring. Vi rekommenderar dock att alltid ha en hemförsäkring. Det är vanlig att tro att hemförsäkringen bara täcker dina saker i hemmet eller om det uppstår en brand. Hemförsäkringen är väldigt omfattande och innehåller många delar som exempelvis reseskydd och ansvarsskydd.

Vilket lösöres belopp ska man välja till sin hemförsäkring?

Det är alltid lite knepigt att fundera ut hur mycket sina saker i hemmet är värda. Här vill man hellre ha ett lite högre belopp än att riskera att ha valt ett för lågt lösöre. Om du har saker hemma som är värda över 1 miljon kronor men du har valt ett lösöres belopp på 500 000 kronor så kommer du att få mindre ersättning än du annars hade haft rätt till. Försäkringsbolaget ser detta som ett försök på att få en billigare försäkringspremie. Ofta skiljer det sig inte allt för mycket på priset beroende på vilket lösöres belopp du har valt. Tänk noga och se till att åtminstone inte välja ett för lågt lösöres belopp så har du ditt på det torra!

Är det värt att ta en stor hemförsäkring?

Det kan det absolut vara. Om du vill känna dig helt trygg och lugn även om det uppstår en skada så kan det vara bra att välja en stor hemförsäkring. En stor hemförsäkring täcker oftast allt som ett försäkringsbolag kan täcka och du har alla tilläggsförsäkringar med i ditt skydd. En hemförsäkring är oftast inte allt för dyr om man jämför med bilförsäkringar exempelvis. Det kan skilja sig kanske 50 till 100 kronor/månaden på det minsta möjliga skyddet och det bästa möjliga skyddet. På samma sätt så kan det kanske vara så att du är onödigt försäkrad på delar som du aldrig utnyttjar. Om du t.ex. inte gillar och resa så kan det vara onödigt att ha en stor hemförsäkring med utökat reseskydd. Det bästa tycker vi är att jämföra försäkringar noga och lägga ner en del tid på det. Tiden man lägger ned på att jämföra försäkringar är värd det när olyckan väl är framme.

Hemförsäkring student

För dig som är student och söker ett bra skydd finns det bättre anpassade alternativ till mindre och enklare lägenheter. Dessa har ofta bättre priser för en students begränsade ekonomi. De försäkringsbolag som har varit mest på tårna när det kommer till studenter är Hedvig. Där får du ett smidigt och krångelfritt skydd . Bäst av allt är att den även kallas för just hemförsäkring student.

Teckna Sveriges bästa hemförsäkring för studenter nedan:

FörsäkringsbolagTeckna
Hedvig
 • Underbart smidigt
 • Skyddar dig, ditt hem och dina prylar
 • Inget onödigt krångel
Tillägg:
Inga tillägg
Rabatter:
Inga rabatter
Teckna nu ›

Specifika boendeformer

Som bekant skyddar en försäkring ditt boende. Lika bekant är verkligheten att det finns en rad olika boendeformer där ute. För att få en så optimalt anpassad försäkring som möjligt bör du kolla våra specifika undersidor med information om respektive boendeform och livssituation.

Ett väldigt vanligt misstag är t.ex. att villaägare inte letar efter en villaförsäkring. Det är sor skillnad att bo i en villa och t.ex. en bostadsrätt. För mer exakta uppgifter om sistnämnda kolla bostadsrättsförsäkring. När vi nämnder livssituation är ett perfekt exempel hur du under en begränsad period är berättigad till vissa specialförsäkringar, t.ex. studentförsäkring. Sist men absolut inte minst viktig är försäkringen för dig som har flera hem, ett för vardagen och ett för fritiden. För dig finns det nämligen specifik fritidshusförsäkring som skyddar mindre stugor och hus som kanske inte nyttjas året runt.

Oavsett vilken av alla dessa alternativ som passar dig bäst är det viktigt att du är påläst och införstådd. Det finns inget tråkigare än att teckna fel försäkring.