MC Försäkring

  • Allrisk ingår alltid med halv/helförsäkring
  • Jämför 3 försäkringsbolag
  • Få svar inom 60 minuter
  • Medlemmar i SMC får 10% rabatt
MC Försäkring

Jämför MC-Försäkring

Som ägare av en motorcykel måste du ha en trafikförsäkring för att lagligt kunna framföra den på Sveriges vägar, det funkar likadant som en bilförsäkring. Trafikförsäkringen finns där för att det aldrig ska finnas någon som står utan skydd vid eventuell olycka, ingen ska riskera att bli utan ersättning. Som ägare av en motorcykel har du själv stor möjlighet att påverka försäkringspremien när du jämför och försöker hitta den bästa och billigaste försäkringen till till MC. Vi kommer här nedan gå igenom hur de vanligaste MC-försäkringarna ser ut och vad det finns för valmöjligheter när du försäkrar din MC. Vi går igenom olika begrepp och förklarar olika tilläggsförsäkringar så du har så mycket fakta som möjligt när du ska teckna din MC-försäkring.

FörsäkringsbolagTeckna
ICA Försäkringar

Läs mer

  • Säsongsanpassat pris
  • Ingen självrisk med sändare
  • ICA-bonus
Ingår:
Trafikförsäkring, olycksfall, krishjälp, brand, stöld, räddning, maskinskada, vagnskada
Självrisk:
0 – 3000 SEK
Teckna nu ›

Trafikförsäkring

Som sagt så behöver du minst en trafikförsäkring för att framföra din MC i trafik. Försäkringen ger ett ekonomiskt skydd för skador och olyckor som du själv är vållande till. Skador som uppstår på annan person och egendom ersätts utav din trafikförsäkring. Det du aldrig får någon ersättning för när du har en trafikförsäkring är just din egen motorcykel, varken vid olycka eller om den blir stulen exempelvis. Trafikförsäkring kan vara vanligt att ha på en äldre motorcykel som bara är värd någon tusenlapp kanske, en motorcykel som kanske inte håller så länge till. I dessa lägen kanske man väljer att ta den absolut billigaste möjligaste försäkringen. Utöver detta är den enda gången du inte behöver en trafikförsäkring om Motorcykeln är avställd, precis som med en bil. Men då får du ju förståss inte framföra den i Trafik heller.

MC Halvförsäkring

En halvförsäkring ger ett mer grundläggande skydd för dig och din motorcykel. Vi rekommenderar att minst ha en halvförsäkring till din MC för att undvika stora kostnader för skador eller rent av förlusten av din MC om den blir stulen eller brinner upp. En halvförsäkring ger dig ett visst skydd som person och ett visst skydd för motorcykeln.

Det personliga skyddet innehåller:

Räddning

Här kan du få bärgning av motorcykeln till närmaste verkstad mot en självrisk, ett moment som tar ned kostnaderna med en hel del om olyckan är framme eller om du får punktering. Här finns det ofta ett tillval på en tilläggsförsäkring som utökar detta skydd, mer om det längre ned.

Rättsskydd

Rättsskyddet finns som vanligt i en halvförsäkring för att kunna ersätta dig för kostnader för juridiskt ombud och eventuella rättegångskostnader. Det finns olika scenarion där en tvist kan uppstå och här är detta skydd en ekonomiskt trygghet för dig.

Krisskydd

Om du är med om en olycka eller bevittnar någonting traumatiskt så kan detta skydd betala för eventuell psykologi-hjälp. Oftast ett 10-tal besök hos en psykolog.

Fordonsskyddet består oftast av:

Stöld och skador vid stöld

Stöld av din MC ersätts efter polisanmälan mot självrisk. Även skador som uppstår vid stöld eller stöldförsök kan du får ersättning för. Ett väldigt viktigt skydd att ha då du står helt utan ersättning om någon själv din motorcykel, om du skulle ligga på en trafikförsäkring.

Maskinskador

Maskinskador är ett skydd som ofta gäller till en viss ålder av motorcykeln. Ofta ser vi att maskinskador täcks upp till 8år eller 10.000 mil. Det är en trygghet att kunna få ekonomiskt skydd mot eventuella motorskador som kan ske och som kan komma helt oförutsett. Det skiljer sig mellan bolagen exakt hur detta skydd ger ersättning och vad som ersätts. Viktigt här är det att läsa igenom det aktuella försäkringsbolagets villkor för att veta om exakt vad du försäkrar din MC mot.

Glasskador

Här kan du får ersättning för eventuella ljuslyktor och annat som kan ta skada på din MC när du är ute och kör. Mot en mindre självrisk får du ersättning för detta.

Skador vid brand

Totalbrand av din motorcykel ersätts och även eventuella skador vid delbrand. Brinnande motorcyklar är väl inte precis jättevanligt men ett tryggt skydd att ha oavsett som hjälper dig med det ekonomiska om branden skulle vara framme.

Helförsäkring på MC

En helförsäkring för din motorcykel är det tryggaste och säkraste valet för att du ska slippa betala skador som kan uppkomma. En helförsäkring innehåller allt som en trafikförsäkring och halvförsäkring gör. Utöver detta så tillkommer vagnskadeförsäkringen. Vagnskadeförsäkringen gör din motorcykel skyddad mot yttre skador som kan ske om du välter motorcykeln, kör ner i ett dike eller är med om en olycka. En helförsäkring tar inte hänsyn till om du själv är vållande till olyckan. Du får ersättning oavsett anledning till olyckan mot en självrisk som oftast är valbar och försäkringspremien bestäms över detta. Den enda gången ett försäkringsbolag inte täcker yttre skador på din motorcykel är om man uppsåtlig skadat sin egen motorcykel.

Tilläggsförsäkringar för din MC-försäkring

Avställningsförsäkring

Inte någon tilläggsförsäkring egentligen men vi väljer att kalla det så. Avställningsförsäkringen hoppar automatiskt in då du ställer av din motorcykel hos transportstyrelsen. Försäkringen ersätter oftast endast stöld och brand och eventuellt skadegörelse på din MC. Det är vanligt att ha en avställningsförsäkring under den period på året då du ej kan framföra din motorcykel på Sveriges vägar. Här kan du också spara in på försäkringspremien under kanske halva året.

Hyrbil

Hyrbils-tillägget är viktigt för den som är väldigt beroende av sin motorcykel, kanske för att ta sig till jobbet dagligen. Ett försäkringsbolag betalar ofta upp till 75% av hyrbilskostnader i upp till 45dagar under tiden din motorcykel är på lagning. Viktigt att veta här är att för att detta ska gälla så måste skadan på din motorcykel vara ett försäkringsärende. I övriga fall om man självmant lämnar in sin MC på reparation eller liknande så kan man inte få hyrbils-ersättning.

Olycksfall

Att ha en extra olycksfallsförsäkring är ganska vanligt då man kör MC. Detta väljs ofta till på sin MC-försäkring. Du är betydligt mindre skyddad när du kör motorcykel än när du kör bil. En olycksfallsförsäkring ökar möjligheten att få ut stora belopp pengar som ska hjälpa dig vid eventuella skador som kan inträffa vid en olycka. Du kan få ersättning för specialistvård och rehabilitering samt större belopp kan betalas ut vid invaliditetsskador.

Värdeminskning

Detta tillägg kan göra att din MC inte minskar i värde lika mycket som om du inte har detta tillägg. Även om din motorcykel ganska många år på nacken så kan du ändå få rätt hög ersättning om någonting händer med din motorcykel. Alla försäkringsbolag har inte detta tillägg, kika igenom och jämför med de olika bolagen för att se vilket skydd som är rätt för dig.

Är det dyrt att försäkra MC?

Det är väldigt olika hur prissättningen ser ut baserat på din ålder, vart du bor och hur många år på nacken din MC har. Det kan kosta allt från en halvförsäkring på 2500kr upp till 8000kr och över för en helförsäkring på en nyare motorcykel. Det är svårt att säga exakt hur det kommer se ut för dig därför är det väldigt passande att du går igenom denna genomgång och jämför olika försäkringar för att se vad som passar din motorcykel bäst. Som en yngre person har du tyvärr ofta en premie som är markant mycket högre. Försäkringsbolagen bedömer detta som en större risk när man är mindre erfaren och löper en större risk för att busköra. En tung motorcykel blir i regel en dyrare försäkring än en lätt MC, dessutom.

Att jämföra och hitta den billigaste försäkringen för din MC

Ta reda på och fundera vilka behov på skydd för din MC du egentligen behöver. Vad har du inte råd med om olyckan är framme? Kanske blir det dyrt att försäkra din MC eftersom du är ung och precis har köpt en ny. Kanske blir det ännu dyrare om du inte väljer en omfattande försäkring och olyckan är framme? Det är olika från person till person och från motorcykel till motorcykel vilket försäkringsbehov man kan behöva. Vi rekommenderar alltid att ha en helförsäkring med eventuella tillägg för dig som person beroende på hur vägarna ser ut där du bor. Om du har en väldigt gammal motorcykel som inte är värd så mycket så kan det räcka med en halvförsäkring där de viktigaste delarna är skyddade av försäkringen.