Försäkrat.se » Nyheter » Att tänka på när du köper MC

Att tänka på när du köper MC

Vi förstår att du bara vill köpa din egen hoj i samma stund som du fått ditt MC-körkort, det är självklart. Det finns dock vissa aspekter som är bra att tänka genom innan du gör det. Nedan presenterar vi tydligt vad du bör tänka på, så att du inte ångrar ditt köp senare.

Hur ska du använda hojen?

Vill du köpa en hoj för att åka långa resor genom landet någon gång per år eller vill du ha den för att pendla till jobbet varje dag? Ska du endast använda den någon gång per år och när det är varmt är det andra förutsättningar än om du ska använda den året om, varje dag. Detta är för att underlaget skiljer sig vid de olika årstiderna och hojens funktionalitet lika så. Tänk därför extra noga på hur och när du kommer att använda hojen innan du köper den.

Ny eller bagagnad mc?

Att köpa en ny mc är givetsvis ett säkert kort eftersom du kan testa sig fram till en modell som passar dig perfekt och eftersom garantier ofta ingår. Du kan även hitta en modell som passar dig perfekt när du letar begagnade alternativ, men det är inte lika lätt. Om du planerar att köpa en begagnad mc är det även viktigt att noggrant undersöka den för att undvika att du står med en trasig mc månaden efter du köpt den, för säkerhets skull rekommenderar vi att ta med någon som är riktigt kunnig för att unvika att du missar någor. Det som skiljer alternativen åt drastiskt är priserna, en ny hoj är betydligt dyrare än en begagnad hoj. Därför är det viktigt att du överväger alternativen, dess fördelar och nackdelar innan du bestämmer dig för vilken typ du vill köpa. Oavsett om du väljer att köpa en ny eller begagnad mc rekommenderar vi att du skaffar en mc-försäkring.

Problem med mc-köpet?

Ibland kan du vara hur förberedd som helst, men ändå lyckas det gå snett. Kanske blev du lovad extra utrustning eller funktioner av återförsäljaren, men att det ändå inte kom med. Eller så slutar den helt plötsligt fungera efter 1 månad. I sådana fall kan du vända dig till SMC (Svenska MotorCyklister) om du är medlem där eller till konsumentverket (Hallå Konsument) då du har rättigheter som konsument gentemot försäljaren. Som sista steg kan du även höra med din mc-försäkring, de kan i många fall hjälpa dig, men det beror också på vilket typ av försäkring du har.