Båtförsäkring

De allra härligaste stunderna under den svenska sommaren utspelar sig, enligt oss, i en båt. Oavsett hur och vart du nyttjar din båt är den värd en trygg och säker båtförsäkring. På denna sida kan du jämföra och hitta både en bra och billig båtförsäkring. Allt du behöver göra är att kolla i topplistan nedan och välja den som känn bäst. När du bestämt dig klickar du dig vidare till försäkringsbolaget för att teckna din nya försäkring.

Hitta hos oss:

 • Säsongsanpassade priser
 • Båtförsäkringar med schyssta villkor

Bäst båtförsäkringar

FörsäkringsbolagTeckna
Moderna försäkringar
 • Atlantica (nischat på båtbranschen)
 • Märkesförsäkring
 • Förmånlig självrisk
Lägg till:
Assistans, maskinskada
Rabatter:
Skadefri, Keel-Pro, Startspärr, Söksystem, Vinterförvaring
Teckna nu ›
Svedea
 • Starthjälp ingår
 • Specifik märkesförsäkring
 • Sveriges nöjdaste kunder
Lägg till:
Olycksfall, stillestånd, assistans, allrisk, maskinskada
Rabatter:
Securmark-märkning, Klass 3-låsning, Vinterförvaring, Godkänt söksystem
Teckna nu ›
båtförsäkring

Jämför båtförsäkring

En båtförsäkring skiljer sig på många sätt från en klassisk bilförsäkring. I stort sett alla fordonstyper i Sverige måste enligt lag ha en trafikförsäkring. Detta gäller däremot inte båtar på samma sätt vilket gör att man kan välja att åka på vattnet helt oförsäkrad om man så vill. De flesta båtägare väljer dock att teckna en försäkring på sin båt då det ofta är en dyr ägodel som man håller väldigt kärt. Dels för att skydda sin båt vid olyckor och dels för att få skydd vid eventuella skadeståndskrav. Den lägsta försäkringsgraden som kan tecknas är ansvarsförsäkring, men många väljer att sy ihop en försäkring baserad på sina olika behov. En ansvarsförsäkring täcker bara skador som kan uppstå på sjön vid eventuell olycka med annan båt. En ansvarsförsäkring kan täcka den andra båtens skador men aldrig din egen båt.

Vad kostar en båtförsäkring?

Snittpris på en båtförsäkring är 2800 kronor per år. Detta skiljer sig dock en hel del beroende på hur ny din båt är tillsammans med en hel del andra aspekter. När du kollar efter en billig båtförsäkring så märker du att det är en hel del information du ska uppge för att en prisbedömning samt riskbedömning skall göras. Det tar lite längre tid att fylla i denna information mot exempelvis en bilförsäkring där du kan det mesta utan till.

Vanliga frågor om att försäkra båt

En rad vanliga frågor vi får i samband med att användare vill hitta den bästa båtförsäkringen.

Vad är viktigt att tänka på vid försäkring av båt?

I de allra flesta båtförsäkringarna ingår sjöskada, båtassistans, skadegörelse och stöld. Det är därför viktigt att kolla närmare på dessa saker:

Belopp – Börja med att kontrollera vilka ersättningsbelopp som ingår i försäkringen. Att jämföra dessa kan ge dig en bra indikation på hur generöst försäkringsbolaget är.

Transport – Kontrollera om båtförsäkringen gäller transporten till och från hamnen samt för skador som uppstår under sjösättning och upptagning.

Småbåt – Om du har en mindre båt som tillhör din stora båt behöver du kontrollera om denna är försäkrad eller inte, och så fall till vilket belopp.

Hur får jag rabatter?

Du kan få rabatter när du tecknar ny båtförsäkring genom att ha godkända lås, avancerade söksystem och klok vinterförvaring. Dessa minimerar riskerna för stöld och skador vilket minskar din premie.

Ingår min båttrailer i båtförsäkringar?

Det varierar och vi anser inte att något är standard. Dubbelkolla vad respektive försäkringsbolag säger på sin hemsida innan du väljer att ansöka. Det går också bra att försäkra en båttrailer separat med en släpvagnsförsäkring.

Måste man ha båtförsäkring?

Nej! Du behöver inte ha en försäkring för att framföra din båt. Däremot väljer majoriteten av alla båtägare att teckna en enklare båtförsäkring, bara för att känna sig trygg.

Vad ingår i en båtförsärking?

Till båtförsäkringen finns det inte olika försäkringsnivåer, det vill säga halv- eller helförsäkring. De flesta försäkringsbolag erbjuder istället två eller tre olika slags basutbud som man kan välja mellan beroende på hur heltäckande man vill att båtförsäkringen ska vara. Andra försäkringsbolag kan ha en enda grundläggande försäkring som kompletteras på olika vis med många olika tilläggsförsäkringar som du kan gå igenom och lägga till. Det viktigaste är att du hittar en båtförsäkring som täcker just de behov som du och din båt har. Det som generellt ingår i en båtförsäkring skriver vi här nedanför och förklarar kortfattat.

Skador på din båt

Nedan är några vanligt förekommande skador som kan uppstå på din båt. En bra båtförsäkring kommer ha med samtliga i sitt försäkringsbrev.

Sjöskada

Ersättning för sjöskada är något du får om båten skadas genom grundstötning, kollision, kantring eller liknande kraftiga skador. Med sjöskada menas helt enkelt skador som uppstår på sjön.

Brand

Brandskador på din båt kan uppkomma på flera olika sett men en bra båtförsäkring skyddar mot samtliga, de vill säga brand, explosion eller kortslutning.

Transport

I samband med att din båt ska läggas i vattnet eller tas upp från vattnet kan oförutsägbara skador uppstå. Själv lyftet i eller ur vattnet är mycket känsligt och kantskador är relativt vanligt. De bästa båtförsäkringarna täcker även dessa moment.

Däremot ska du inte förväxla dessa villkor med att båten också är försäkrad då den inte används och står i förvaring.

Båtassistans

Båtassistans fungerar precis som en vanlig assistansförsäkring men på sjön. Vi skulle vilja påstå att det är ännu viktigare för en båt än något annat fordon då föraren och passagerare kan bli helt strandade annars.

Skadegörelse

En båtförsäkring täcker även skadegörelse på din båt. Med skadegörelse räknas inte vanlig sjöskada utan skador som orsakas av inbrott eller bara planlös skadegörelse av okända personer.

Stöld

Om du får ett inbrott eller bli utsatt för stöld täcker vanligtvis en båtförsäkring dina instrument och andra personliga tillbehör som finns i båten. I detta skydd innefattar vanligtvis inte din trailer eller släp utan detta brukar klassas som ett tillägg.

Personskador vid båtanvändning

Bakom varje härlig båtstund finns människor iblandade, det är därför viktigt att dessa också är försäkrade utanför hemmet. Nedan är några vanliga skydd som ingår i de bästa alternativen.

Kris

Behöver man prata om en traumatisk olycka kan krisförsäkring kan du vanligtvis med få ersättning för eventuella vårdkostnader med en psykolog. Det är en försäkring som ofta hänger med men sällan används. Det är dock inget som du vanligtvis betalar extra för utan det brukar ingå i försäkringen.

Ansvar

Även fast kollisioner och direkt olyckor på vattnet är ovanliga har du som förare ett ansvar och kan hamna i knipa. Ansvarsförsäkring för båtägare ingår vanligtvis.

Rättsskydd

Om du skulle hamna i en tvist kan du få ersättning vid eventuella rättskostnader. Detta gäller när tvisten handlar om ett större belopp och går via en domstol. Det gäller inte alla tvister men en stor del. Om du är nyfiken kring detta ber vi dig läsa på hos det aktuella försäkringsbolaget för att bilda dig en uppfattning om vad man kan få hjälp med vid eventuella tvister.

Båtförsäkring för öppet hav eller sjö

En båtförsäkring kan faktiskt skilja sig åt och ha helt olika priser beroende på vilket vatten båten ska gå i, en båt som enbart försäkras för en sjö får inte nödvändigtvis samma skydd om du ger dig av på längre sträckor med den. Var noga med att kolla upp skyddet på din båtförsäkring innan du ger dig av på längre resor som exempelvis i kanaler eller ut på öppet hav. Det är en viktig del när du försäkrar din båt så du vet vad som verkligen gäller. Ett vanligt misstag är att vi svenskar tecknar en försäkring och antar att det ska täcka det mesta. Detta blir i sin tur ett väldigt tråkigt misstag där man blir utan ersättning och ofta skyller på försäkringsbolaget. Försäkringsbolaget hänvisar dock nästan alltid till sina försäkringsvillkor när det uppstår en skada så det är alltid upp till kunden att ha koll på detta.

Tillägg för bäst båtförsäkring

Du som tycker om att kunna koppla av till hundra procent är tillägg lösningen för en helt smärtfri båtupplevelse. Samtliga kanske inte passar just ditt ändamål men det skadar aldrig att vara riktigt bra försäkrad.

Småbåt

Oftast täcks en tillhörande småbåt av den “stora båtens försäkring” upp till ett förutbestämt belopp. Skulle din småbåt eller jolle överstiga detta belopp kan ett tillägg vara smart. Kolla noga på villkoren här hos det försäkringsbolag du jämför hos för att veta exakt hur deras tillägg fungerar.

Båtförsäkring vid uthyrning

Om du använder din båt som ett uthyrningsfordon rekommenderar vi dig att lägga till att kontakta en försäkringsförmedlare. Anledningen är att en vanlig båtförsäkring inte täcker skador som orsakas av någon annan än båtägaren. Detta tillägg kan vara räddningen.

Inventarier

Om du har mycket dyra prylar i din båt kan en extra tilläggsförsäkring med högre försäkringsbelopp vara smart. Du behöver inte då oroa dig för att stå utan ersättning för alla dyra inköp.

Utökat vatten

Båtar som transporteras genom flera vatten och hav bör ha en försäkring för ett utökat områden. Anledningen är att försäkringsbolagen gör en riskbedömning utefter vart båten transporteras och bör vara specificerat.

Försäkra båttrailer

Om du jämför båtförsäkringar och välja det bästa alternativet ingår vanligtvis försäkring av din båttrailer. Men, det är inte alltid fallet. Hos vissa försäkringsbolag klassas din båttrailer som en släpvagn och bör därför försäkras separat eller som ett tillägg.

Vår rekommendation är att du tecknar ett tillägg för att försäkra båttrailer. Anledningen är att många försäkringsbolag som har specialiserat sig inom båtar och hav har bra lösningar som kräver minimalt underhåll och administration.

Om du ändå skulle vilja teckna allting separat kan du läsa mer om släpvagnsförsäkringar på vår separata undersida. Där hittar du de bästa alternativen precis som du på denna sida jämför båtförsäkringar.

billig båtförsäkring

Få billig båtförsäkring

Eftersom varje enskild båt har en egen premie (försäkringsavgift) som beräknas utefter en rad faktorer kan du också påverka priset och därmed få en billig båtförsäkring. För att kunna komma undan så billigt som möjligt bör du:

 • Ha ett godkänt lås
 • Ha ett båtlarm
 • Installera elektroniskt startlarm
 • Märka din båt (ID eller DNA)

Priser på försäkring av båt

Det kan vara väldigt stora skillnader på pris på båtförsäkringar hos Sveriges alla försäkringsbolag idag. Av erfarenhet så vet vi att samma slags försäkring med samma skydd kan skilja sig i flera tusen i pris beroende på vilket försäkringsbolag du kollar hos. Vissa försäkringsbolag har helt enkelt dåliga båtförsäkringar där dom inte riktigt har någon koll på hur man ska prissätta en båtförsäkring. Kanske kan detta vara p.g.a. att de inte har varit med i båtbranschen så länge som ett väletablerat företag med mångårig erfarenhet och skadereglering av båtar kan ha. Det är alltid viktigt att undersöka noga och gå igenom varje båtförsäkring för att se vilket skydd som passar dig och vad för slags försäkringspremie du är beredd på att betala för din båt.

Försäkring segelbåt

Om du har en segelbåt kan det vara smart skaffa en nischad försäkring för just denna båttyp. En försäkring för segelbåt bör ha extra skydd mot dina rigg och segel, då detta anses vara två mycket värdefulla delar. Annat som kan tänkas vara viktigt som en vanlig båtförsäkring inte täcker är speciella krav kring vindhastighet. Om du köper ett helt traditionellt alternativ kan hårda vindar vara en anledning till att du inte får ersättning. Vårt bästa tips för dig som vill försäkra segelbåt är att kolla noga i listan över vilka som har nischade varianter.

Slutsats

Vi ska inte hymla med att du som ska försäkra din båt med en båtförsäkring står inför en jobbig utmaning. Vad som ingår, vad som är bra och vad som är billigt är frågor utan lätta svar. Vi på försäkrat, som jämför försäkringar, hoppas att vi kunnat bistå med så klok och organiserad information att ditt beslut blev betydligt lättare. I framtiden hoppas vi att du kommer tillbaka när nästa leksak ska försäkras.