Företagsförsäkring

En företagsförsäkring är något vi starkt rekommenderar oavsett ditt företags storlek. Det finns paket som passar alla och genom en bra företagsförsäkring behöver varken ägare eller anställda oroa sig över att något ska gå riktigt snett i den dagliga verksamheten.

Skrivet av:
Martin Bäckman

Redaktör område företagsförsäkringar

företagsförsäkring

Försäkra företag

  • Anpassad för dig
  • Räkna pris online
  • Bra omdöme
  Mer info
  Utbud:
  Om försäkringsbolaget

  Dina Försäkringar är ett mycket omtyckt och stort försäkringsbolag i Sverige. Med ett sort utbud för både privatpersoner och företag är man idag en etablerad och trygg partner.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
  • Småföretagare
  • Både för företag & ägare
  • Enkelt teckna
  Mer info
  Utbud:
  Om försäkringsbolaget

  Folksam är ett av Sveriges största försäkringsbolag och har ett brett utbud av schyssta försäkringar. Förutom att försäkra de allra vanligaste som bilen, hemmet och familjen har man valt fokusera på mindre ovanligare objekt.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
  • Din verksamhet
  • Dina fordon
  • Du och dina anställda
  Mer info
  Utbud:
  Om försäkringsbolaget

  IF är ett ledande sakförsäkringsbolag med över 3,7 miljoner kunder i hela Norden. Försäkringsbolaget är verksamma i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Baltikum.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.

Eller läs mer om

företagsförsäkring illustration

Vad är en företagsförsäkring?

En företagsförsäkring är en försäkringsprodukt framtagen för att ge ersättning för saker som kan hända i samband med att du bedriver din verksamhet. Grundskyddet omfattar egendom, ansvar och avbrott för dina saker eller skador du kan orsaka när du utför ditt arbete. Avbrott innefattar ersättning om verksamheten skulle ta stopp och arbete inte kan utföras.

Det är inget lagkrav på att företag måste ha en företagsförsäkring förutom i en rad specifika branscher. Grundskyddet passar de flesta företag och vanligt är att man kompletterar med branschspecifika tillägg.

För företag med omsättning över 10 miljoner kronor per år anlitas ofta en försäkringsförmedlare och försäkringsskyddet skräddarsys. Informationen på denna sida omfattar därför i störst mån småföretag och medelstora företag.

Jämför företagsförsäkring

En företagsförsäkring är ofta ett paket som består av flera olika slags försäkringar. Ofta är dessa speciellt utformade efter ditt försäkringsbehov i ditt företag. Det kan vara försäkringar som täcker dina anställda och dina kunder, det täcker även ditt företags materiella tillgångar. En företagsförsäkring är oftast väldigt skräddarsydd efter ditt försäkringsbehov. I denna recension går vi igenom vad en företagsförsäkring kan innebära och vilka försäkringsbolag som har ett rykte om att erbjuda väldigt prisvärda och omfattande företagsförsäkringar med ett väldigt bra skydd.

Det vi främst är ute efter när vi ska teckna en företagsförsäkring är att vara kostnadseffektiva. Helst vill du inkludera allt det som är viktigt för just ditt företag, men samtidigt exkludera onödiga och ej relevanta områden. För att hitta denna kombination kan du läsa på och jämföra företagsförsäkringar hos de olika undersidor där vi presenterar mer utförligt exakt vilka olika typer det finns.

Försäkringsbelopp (egendom)

Egendom är de värdesaker (t.ex. datorutrustning eller lager) kopplat till företagets verksamhetsadress. I grundutbudet på de allra flesta företagsförsäkringar ingår ersättning om någon av dessa saker skulle skadas eller försvinna.

Försäkringsbelopp är det maximala belopp ni kan få ersättning för. Ett högre försäkringsbelopp innebär en högre premie.

Ett tips är att du väljer ett försäkringsbolag med stort spann, för att kunna försäkra ert exakt värde så korrekt som möjligt. På så sätt undviker ni vara under- eller överförsäkrade.

Försäkringsbeloppet kan vara allt från 100 000 till 5 000 000 kronor.

Resdagar (tjänsteresa)

Det är naturligt att resa i arbetet och om du eller din personal är iväg på tjänsteresa, konferens eller några möten i världen ger grundutbudet dig ersättning om någon blir sjuk eller skadar sig.

En punkt att jämföra är hur länge, i resdagar, denna försäkring täcker. Ett vanligt spann är mellan 30 till 200 dagar.

Företagsförsäkring för er bransch

När du kollar på en företagsförsäkring bör du anpassa den efter verksamhetens behov och vilka risker som finns. För företag med omsättning under 10 miljoner kronor är försäkringslösningen ofta grundskydd kombinerat med tillägg som passar verksamheten. Nedan är tre exempel på branscher och vilket försäkringsskydd som de vanligtvis väljer.

IT-verksamhet

En IT-verksamhet inom utveckling, hosting eller annan tekniskt expertis med väljer ofta ett företagspaket innefattande ansvar-, egendom- och avbrottsskydd. Till det är det vanligt att man adderar ett tillägg som täcker eventuellt skada man orsakar i sin rekommendation eller utveckling.

Hantverk

Ett företag verksamt inom bygg eller liknande verksamhet har ett helt annat krav än IT-verksamhet. Utöver grundskyddet väljer man ofta tillägg för byggnad, egendom på arbetsplats och mer omfattande skydd för olyckor.

Byggverksamhet

I byggbranschen är det vanligt att skräddarsy företagsförsäkringen eftersom det ofta finns värdefulla maskiner och utrustning. Dessa rekommenderar vi att försäkra eftersom företaget då kan få ersättning om det exempelvis skulle bli stulet eller förstört i en brand. Byggföretag skräddarsyr ofta sin försäkring eftersom det finns ett behov av tilläggsförsäkringar för att skydda bland annat sin personal.

Kroppsvård

Kroppsvård innefattar generellt fot-, hud- och hårvård som t.ex. frisör. En sådan verksamhet har ofta förutom grundskyddet tillägg som besöksolycksfall, behandlingsskydd och byggnad/lokal.

Butik

Driver du en butik med mycket inventarier och varor finns det företagsförsäkringar som är anpassade efter det. Då finns det exempelvis ett omfattande skydd mot stöld, inbrott och rån.

Vad kostar en företagsförsäkring?

Det är väldigt svårt att säga vad en företagsförsäkring kan få för premie, som tidigare nämnt är försäkringar väldigt ofta skräddarsydda och det som avgör premien är vilken typ av verksamhet som bedrivs, hur mycket du omsätter varje år samt vilken storlek företaget har. Vissa skador kan även bestämmas av omsättningen på ditt företag, det vill säga vilken slags ersättning du kan få för en viss skada beroende på hur mycket ditt företag omsätter.

Typ av verksamhetOmsättningExempelpris *
Konsultverksamhet500 000 kr/år400 kr/mån
Bygg och snickeri2 miljoner kr/år2000 kr/mån
Fastighetsbolag200 000 kr/år5000 kr/mån
Tabell priser på företagsförsäkring per bransch och omsättning. Priserna är uppskattade baserat på vår kunskap inom ämnet och inga faktiska priser.

Billig företagsförsäkring

Ordet billigt och försäkringar är inte alltid den bästa kombinationen. En försäkring har som syfte att ta dina kostnader om något oväntat händer – en billig företagsförsäkring kan därför inte alltid ha det omfattande skyddet du kanske förväntar dig. Det är därför istället viktigare att säkerställa att du har ett bra skydd till ett rimligt pris.

Billiga företagsförsäkringar kan generellt erbjudas av utmanare eller genom att du är lojal mot ditt nuvarande försäkringsbolag. Tveka inte att kontakta ditt försäkringsbolag för att förhandla om nya priser och villkor.

Tips hur du kommer undan billigare vid ny företagsförsäkring:

 • Överförsäkra inte företaget
 • Försök skräddarsy i högsta möjliga mån
 • Våga ta in flera offerter och jämför
företagsförsäkring illustration grundutbud och tillägg
Illustration 1.1 – Vanligt grundutbud plus tillägg passar småföretag. Undersökning gjord av Försäkrat 2023-02-07.

Vad kan ingå i en företagsförsäkring?

En företagsförsäkring kan vara väldigt bred, vi väljer ut några exempel på vad som kan ersättas i en företagsförsäkring här nedanför:

Grundskydd

För företag med en omsättning mellan 0 – 10 miljoner kronor har en företagsförsäkring oftast ett grundskydd. Sedan bygger du på med tillägg som verksamheten.

Egendomsskydd

Om du på ditt företag har egendom som förvaras på ett visst ställe så kan försäkringen ersätta skador på dessa. Det kan även gälla ute hos kund.

Olika egendom som detta kan gälla är: verktyg, kontorsutrustning, varor och elektronik.

Läs mer om specifik egendomsförsäkring.

Avbrottsskydd

Om du får avbrott i din verksamhet i samband med en olycka eller skada så kan en företagsförsäkring innehålla ett visst avbrottsskydd där du får ersättning för avbrottet. Villkoren skiljer sig mycket från försäkringsbolag till försäkringsbolag.

Läs mer om avbrottsförsäkring.

Tjänsteresa

Skyddar personal som är på resande fot inom jobbet och kan även omfatta den egendom som tillhör både den anställde och företaget.

Detta fungerar likt en separat reseförsäkring.

Rättsskydd & ansvar

Alla företag har ett ansvar och kan bli skadeståndsskyldiga. Ett ansvars- och rättsskydd ger ersättning för eventuell åsamkad skada och rättskostnad.

Läs mer om ansvarsförsäkring.

Kristerapi

Om du eller en anställd skulle behöver besöka uppsöka en psykolog kan ni få ersättning och kristerapi efter t.ex. inbrott, rån eller annan extraordinär händelse.

Tillägg för bransch

Att dra alla verksamheter och företag i en och samma kategori är av naturliga anledningar inte fördelaktigt för någon. Därför har försäkringsbolagen utöver grundutbudet valt att ta fram branschanpassade tillägg som du kan lägga till. Kombinationen resulterar i ett bra försäkringsskydd för verksamheten.

Konsultansvar

Ett vanligt tillägg är konsultansvar som täcker eventuell skada som orsakats på grund av rådgivning eller rekommendation av ert företag.

Behandlingsskador

Om du bedriver spa- och massageverksamhet är tillägget för behandlingsskador vanligt. Det ger dig hjälp och ersättning om du råkar skada en kund.

Besöksolycksfall

Om er verksamhet har en lokal med besökare som råkar ut för en skada är besöksolycksfall ett tillägg som ersätter eventuellt skadestånd.

InnehållGrundutbudTillägg vid behov
AnsvarX
EgendomX
AvbrottX
RättskyddX
ÖverfallX
ReseskyddX
KonsultansvarX
BehandlingsskadorX
BesöksolycksfallX
Tabell 1.1 – Generellt grundutbud separerat med tillägg för din bransch. Undersökning genomförd av Försäkrat 2023-02-07.

Vanliga frågor

Är det smart att hitta en billig företagsförsäkring?

Inte direkt! Ditt eller ert företag är en väldigt viktig instans med stort ansvar ur flera perspektiv. Det viktigaste är därför att hitta en bra företagsförsäkring snarare än en billig.

Finns det olika typer av företagsförsäkringar?

Ja! Att försäkra ett företag är inte alltid glasklart och det finns en uppsjö av bra varianter. Flest alternativ finns det för stora företag.

Är det enkelt att skaffa en företagsförsäkring?

Ja! Börja med att kontakta ett försäkringsbolag eller försäkringsförmedlare som erbjuder företagsförsäkringar. Förklara er situation och låt experten göra sitt. Kika på vår topplista ovan för att se vad de olika försäkringsbolagen erbjuder.

Bästa företagsförsäkringen

Att hitta den bästa företagsförsäkringen är en lite knepig uppgift som vi ska försöka göra mycket enklare. Vi har tyvärr ingen möjlighet att kora specifikt den företagsförsäkringen som är bäst i test då det alltid skiljer sig från företag till företag.

Ett företag kan ha anställda med stor omsättning eller bara vara en enskild konsult. Som du kanske förstår är behovet oerhört olika mellan de olika företagen.

För att hitta den bästa företagsförsäkringen behöver du jämföra olika alternativ men först av allt börja med att definiera dina behov. Vad är det egentligen du önskar att skydda dig mot, är det förlust av inkomst eller ansvaret det kan finns med ett företag?

Innan du ger dig ann och börjar leta efter din nya försäkring är det viktigt att du definierar följande punkter. Därefter är det bara att börja höra av dig till försäkringsbolagen.

För att hitta bästa, fundera på:

 • Vad du önskar försäkra (egendom, inkomst etc.)
 • Hur många anställda företaget har
 • Om er bransch har specifika krav