Kattförsäkring

Gör det rätta och jämför kattförsäkring innan du försäkrar din katt. Vi på försäkrat.se strukturera tydligt de bästa alternativen för svenska kattägare. Hitta bästa kattförsäkringen nu och få ett prisförslag direkt via din telefon eller dator.

Jämför alla kattförsäkringar
Nyttja aktuella rabatter

Varför ska man teckna en kattförsäkring?

Att ha en kattförsäkring på sin katt är en trygghet som gör att du slipper oroa dig över höga kostnader om din katt skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka. Basen i en kattförsäkring är den så kallade veterinärvårdsförsäkringen. Oavsett om du har en bondkatt eller en dyr raskatt så är oftast en kattförsäkring ett självklart val när du införskaffar en katt. Katten är en del av familjen och här vill man såklart att det ska finnas möjlighet att kunna ge den vård som krävs för att katten ska må bra.

Bästa kattförsäkringen

FörsäkringsbolagTeckna
Bought by many

Läs mer

 • Hög veterinärvårdsersättning
 • Dolda fel
 • Täcker tandskador
Självrisk:
0 kronor
Rabatter:
20%
Teckna nu ›
ICA Försäkringar

Läs mer

 • Digitalt veterinärsbesök gratis
 • Karensfri
 • Fri flytträtt
Självrisk:
2000 eller 3000 SEK
Rabatter:
ICA-bonus
Teckna nu ›
Moderna försäkringar

Läs mer

 • Gratis besök hos FristVet
 • Enkel, dubbel eller trippel
 • Proffs på djur
Självrisk:
900, 1800 eller 3600 SEK
Rabatter:
25% för kattungar
Teckna nu ›
Svedea

Läs mer

 • Gratis besök hos FirstVet
 • Ersättning för behandling av TR
 • Sveriges nöjdaste kunder
Självrisk:
Rörlig eller fast
Rabatter:
Teckna nu ›
kattförsäkring

Vad kan en kattförsäkring ersätta?

Veterinärvårdsförsäkring – Veterinärvårdsförsäkringen ger vanligtvis ersättning för veterinärvård efter olycka eller vid sjukdom. Det krävs att en legitimerad veterinär uppsökes. Om det inte är akutvård är det en rekommendation att kontrollera med försäkringsbolaget innan behandling påbörjas. Alla bolag har nämligen undantag då ersättning inte går att få.

Livförsäkring – Här gesr ersättning om katten avlider eller om en veterinär anser att katten bör avlivas. Detta är ofta en tilläggsförsäkring i många fall.

Tilläggsförsäkringar – Några av de vanligare tilläggsförsäkringarna är Reseförsäkring, Förhöjd Veterinärvård, Medicin, Dolda fel och Rehabilitering. De kan ge ersättning vid flera tillfällen än vad den vanliga försäkringen kan ge ersättning för. Dessutom höjer vissa tillägg maxbeloppet på utvalda delar av försäkringen vilket ofta kan vara viktigt beroende på vilken skada som har uppkommit.

Viktigt att veta med kattförsäkring

Karenstid – Hur många dagar som du måste haft försäkringen innan den kan ge ersättning. Detta kan skilja sig hos många bolag och är värt att kolla upp innan du tecknar din kattförsäkring.

Ålder nyteckning – Oftast så är et så att alla försäkringsbolag har kravet att katten ska vara minst 6 veckor innan försäkringen får tecknas. Det skiljer sig sedan det sig hur gammal katten får vara när nyteckning sker. Detta gäller både för veterinärvårdsförsäkringen och livförsäkringen samt andra delar i försäkringen.

Maxersättning och sänkning – Maxersättning är det belopp som försäkringen maximalt kan betala ut. Ibland finns möjlighet att välja mellan olika maxbelopp. En del bolag sänker maxbeloppet efter att katten nått en viss ålder. Andra har samma maxbelopp under hela kattens liv. Detta kan även vara premiebaserat.

Undantag – Oavsett vilken kattförsäkring som väljs finns undantag. Det kan vara för specifika sjukdomar, exempelvis tandsjukdom eller sjukdomar för en viss ras. De som har raskatt bör alltid undersöka vilka undantag som finns för just deras ras för att vara beredd på detta om någonting händer eller om katten får en sjukdom.

Självrisk & Självriskperiod – Det är vanligast att självrisken består av en fast och rörlig del. Några få har enbart en fast avgift. Självrisken går även  ofta att välja på olika nivåer. Om man väljer en hög självrisk blir premien lägre som med många andra försäkringar. Med självriskperiod menas den tid som enbart en självrisk behöver betalas. Detta alltså även om katten under den perioden behöver veterinärvård vid flera olika tillfällen.

Livförsäkring, ålder och sänkning – Hos alla bolag ger livförsäkringen ersättning utifrån marknadsvärde på katten. Det skiljer sig ofta hos bolagen vilken ersättning som kan ges och hur gammal katten får vara för detta. Beloppet kan vara konstant under hela kattens liv eller sänkas med en viss procentsats varje år från att katten når en viss ålder. Om minskning sker finns en lägsta ersättningsnivå innan ersättningen helt uteblir.

Tilläggsförsäkring – En del försäkringsbolag har inte några tilläggsförsäkringar vissa bolag har en stor del olika tillägg att välja mellan. Vi rekommenderar att du går igenom noga och läser på vad det finns hos de olika bolagen för att se just vad som kan passa din katt. Bland annat går det hos vissa att teckna reseförsäkring. Det innebär att man kan få ersättning för avbokad resa om resan behöver bokas av på grund av att katten blivit allvarligt sjuk.

Premie – För många är priset avgörande för val av kattförsäkring. Visserligen speglar priset ofta innehållet i försäkringen men även de billigaste kattförsäkringarna ger ett grundläggande bra ekonomiskt skydd. Ofta kan det även vara så att försäkringen blir billigare om du har andra försäkringar hos det aktuella försäkringsbolaget. En viktig del att kolla upp tycker vi.

Jämför kattförsäkring och andra viktiga saker

Det finns en rad punkter som skiljer på marknaden och hos de olika försäkringsbolagen. Som kattägare gäller det att avgöra vad man anser vara viktigast och välja en försäkring som ger det önskade försäkringsskyddet åt just din kisse. Här nedan går vi igenom några av de främsta punkterna som skiljer sig mellan de olika försäkringsbolagen.

Teckna tidigt – Genom att teckna ett kattförsäkring tidigt ges ett försäkringsskydd för katten redan i tidig ålder. Men det finns även andra fördelar med detta. Både ekonomiskt och försäkringsmässigt. Många försäkringsbolag ger rabatt om försäkringen tecknas innan katten kommit upp i en viss ålder. Det finns olika krav som ger ersättning baserat på exempelvis om katten varit försäkrad sedan innan 4 månaders ålder. Viss försäkring mot tänder och liknande kan baseras på detta.

Välj låg självrisk i början – På ett flertal kattförsäkringar går det att välja självrisk. Genom att välja hög självrisk pressas premien ner som den oftast gör. Ett tips är att ha låg självrisk under kattens första år. Då är ju faktiskt risken betydligt större att besök behöver göras hos veterinär. Efter några år kan man sedan höja självrisken något och därmed spara på premien.

Se på specifika regler kring rasen – Alla försäkringsbolag har undantag då ersättning inte ges. Det kan vara en specifik kattras som ofta har sjukdomsproblem som man ser hos många av dessa katter. Det är viktigt och bra att vara påläst om detta för att inte åka på några överraskningar som kan bli väldigt kostsamma.