Vattenskoterförsäkring

Full fart framåt till ett enklare val

Slipp onödiga kostnader i sommar med en billig och bra vattenskoterförsäkring. Vi har jämfört och sorterat så att du lätt kan få en överblick på aktuella alternativ. I listan nedan har vi haft två viktiga saker i åtanke. Det första är snabba handläggningstider och det andra är försäkringar med schyssta villkor, det vill säga där både din vattenskoter och du verkligen är skyddade. Se alternativen nedan och jämför!

Publicerat av:
Joel Ahlby

Skribent & sajtens grundare

Vattenskoterförsäkring illustration

Försäkra vattenskoter

  • Räkna pris digitalt
  • Flera bra tillägg
  • Dela upp betalningen
  10%
  Rabatter
  Söksystem:10%
  Stöldskyddsmärkning:
  Vinterförvaring:
  Startspärr:10%
  Tillägg
  Maskinskada:Ja
  Allrisk:Båtplus (tappas i vattnet)
  Trailer:Ingår
  Uthyrning:Ja
  Om försäkringsbolaget

  Alandia är ett försäkringsbolag som fokuserar på båtliv. De erbjuder försäkringar till både privat- och företagskunder.
  Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Alandia.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
  • XL-tillägg för hela ekipaget
  • Sveriges nöjdaste kunder
  • Upp till 30% rabatt
  30%
  Rabatter
  Söksystem:10%
  Stöldskyddsmärkning:5%
  Vinterförvaring:10%
  Startspärr:
  Tillägg
  Maskinskada:Ingår (8 år, 500 timmar)
  Allrisk:Ja
  Trailer:Ja
  Uthyrning:Nej
  Om försäkringsbolaget

  Svedea är ett försäkringsbolag med nöjda kunder och höga betyg i många olika mätningar. De har ett stort fokus inom fordonssegmentet och i flera mätningar toppresultat i SKI (Kundnöjdhet) samt goda omdömen.
  Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Svedea.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
  • För alla märken
  • Prisförslag direkt
  • Nischade för båtliv
  40%
  Rabatter
  Söksystem:10%
  Stöldskyddsmärkning:5%
  Vinterförvaring:10%
  Startspärr:10%
  Tillägg
  Maskinskada:Ja
  Allrisk:Ja
  Trailer:Ja
  Uthyrning:Nej
  Om försäkringsbolaget

  Atlantica är en nischad aktör som erbjuder båtförsäkringar. Konceptet är, enligt egen utsago, service och stöd som tips och råd för ett roligare och säkrare båtliv. Atlantica försäkringar har gott omdöme och är en del av Trygg-Hansa.
  Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Atlantica.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.

Jämför försäkring vattenskoter

Att ha en försäkring på din vattenskoter är mycket viktigt för att se till så att du är ekonomiskt skyddad om olyckan är framme när du är ute på sjön. Det finns vissa saker som vi tycker är viktiga att veta när det handlar om vattenskoterförsäkring. Bland annat ställs det ofta krav från försäkringsbolagen på hur din vattenskoter är förvarad och även hur den är utrustad. I vissa fall klassas en vattenskoter som en båt och detta kan eventuellt påverka priset.

Nedan har vi listat flera olika moment som kan vara smart kolla på innan du väljer försäkringsbolag. Bara för att underlätta din möjlighet att jämföra vattenskoterförsäkringar.

vattenskoterförsäkring
Vattenskoterförsäkring.

Rabatter

En av de viktigaste faktorerna för att komma ner i premie (pris) är att använda dig utav de olika typer av rabatter som försäkringsbolagen erbjuder. När det gäller vattenskotrar finns det ett system där du genom att göra vattenskotern säkrare också kan erhålla rabatt. Exempel på åtgärder är söksystem, stöldskyddsmärkning, vinterförvaring och startspärr.

Pris

Det finns tyvärr ingen möjlighet att läsa in samtliga av marknadens priser på vattenskoterförsäkring hos oss på Försäkrat.se. Det du kan göra är att klicka dig vidare och fylla i samma uppgifter hos de olika aktörerna. Du kommer inom loppet av ett par minuter få flera prisförslag.

Vilka moment ingår i försäkring för vattenskoter?

Hos de flesta bolag ser det ganska likadant ut. Vi går här nedanför igenom de moment som ofta ingår och som då även kan vara viktiga att ha i din vattenskoterförsäkring.

Stöld och skadegörelse

Att bli bestulen på din vattenskoter är såklart en oerhört tråkig händelse. Att ha en vattenskoter försäkrad eliminerar risken för att du ska tappa pengar på detta.

En vattenskoter är ofta utsatt för risk att bli stulen. Både under sommarhalvåret och under förvaringen under vintern. Skadegörelse på vattenskotrar är inte heller helt ovanligt. Skadegörelse är någonting som vanligtvis täcks av de flesta bolagen men inte alltid. Som vanligt är det viktigt att hålla koll och läsa villkoren för vad som gäller hos det aktuella försäkringsbolaget.

Brand

Skador på din vattenskoter som orsakas av brand, explosion eller blixtnedslag ersätts. Brand är inte en av de vanligaste olyckorna, men det förekommer fortfarande.

Ett bra skydd ger dig ersättning för att reparera eller ersätta hela din vattenskoter.

Sjöskada

Sjöskada är ett moment som ofta utnyttjas i försäkringen. En sjöskada är en skada som kan uppstå då du faktiskt är ute på sjön.

Det kan vara alla möjliga sorters skador, allt från att du stöter på grund, kantar, kolliderar eller strandning. Ibland händer det även att vatten tränger in via ledningar eller rör och orsakar skador. Plötslig och oförutsedda skador på sjön täcks också för det mesta i din vattenskoterförsäkring.

Viktiga här för att få ersättning är att du underhåller din vattenskoter, om skadan har uppstått på grund av bristfälligt underhåll kan ersättning nekas.

Uppläggning och transport

När du transporterar och förvarar din vattenskoter på vintern skyddar försäkringen mot skador som kan uppstå till och från förvaringen. Det kan exempelvis vara när du lyfter av din vattenskoter eller riggar på den.

Tillbehör (utrustning)

På en vattenskoter är det inte ovanligt att ha olika tillbehör till den, dessa tillbehör är vanligtvis försäkrade i grundskyddet på försäkringen. Det kan variera lite mellan bolagen på vad som täcks och vilken ersättning som kan betalas ut beroende på vad det är för tillbehör och vad för skada som uppkommit.

Ansvar- och rättsskydd

En vattenskoterförsäkring kan ge ersättning till andra personer via ansvarsskyddet. Vanligt är att du exempelvis har kört in i en annan vattenskoter och orsakat skada på person/egendom. Det funkar lite likt en trafikförsäkring fungerar i trafiken.

Om du inte har en försäkring på din vattenskoter kan du bli dömd i rättegång att betala kostnader om du exempelvis orsakat en olycka.

Rättsskyddet finns till för att kunna hjälpa till med juridisk hjälp och rättegångskostnader i mån av en tvist. Det kan vara tvister som handlar om köp av vattenskoter, reparation av vattenskoter exempelvis.

Illustration visar statistik över antal vattenskoterolyckor
Statistik över vattenskoterolyckor. Källa: Transportstyrelsen.

Tillägg för vattenskoterförsäkring

Det finns en rad olika tillägg när du ska försäkra din vattenskoter. Vi har nedan listat de vanligaste och vi rekommenderar dig att noga läsa genom alternativen. Om något tillägg känns bra för dig håll då utkik i din ansökan senare.

Utökad försäkringsperiod

Utökad period innebär att du kan få ersättning för skador som uppstår utöver den klassiska perioden då gemene man vanligtvis kör vattenskoter. Under perioden 15:e november till 15:e mars gäller vanligtvis inte samma skydd som under sommarhalvåret på en vattenskoterförsäkring. Detta tillägg utökar detta.

Stillestånd

Om du åker på semester och har med din vattenskoter kan du få ersättning om det är så att vattenskotern går sönder exempelvis och förstör dina eller din familjs semesterplaner. En tråkig händelse som kan vara skönt att vara skyddad mot i form av ersättning som kanske kan betala för en ny resa.

Inte ett av de allra vanligaste och mest utnyttjade momenten, men det kan vara klokt om det är en viktig händelse du planerar.

Trailer

Många som har en vattenskoter väljer också att köra den mellan vattnet och hemmet med ett släp. Det är viktigt att du har ett skydd även där.

Ibland kan skydd ingå via din försäkring för fordonet som drar trailern men ibland finns extra skydd för specialanpassade trailers.

Ytterligare maskinskada

En viss maskinskada ingår oftast i en vattenskoterförsäkring, detta tillägg utökar detta skydd och kan ge dig ersättning för olika maskinskador eller tekniska fel som kan uppstå. Det kan i vissa fall även ge ersättning för olika så kallade “drulleskador” som att du exempelvis råkar tanka fel bränsle i din vattenskoter.

Maxersättning för tillbehör (utökad)

Om du har många tillbehör till din vattenskoter eller vad som kan kännas som dyr utrustning kan det vara värt att lägga till ett utökad skydd för dina tillbehör. Vanligtvis finns det ett maxtak som du kanske inte känner är tillräckligt för din vattenskoter och de tillbehör du äger.

Utökat område

Din vattenskoter kommer ofta i villkoren ha ett hemmahörande vatten, det vill säga var den får köras och vara försäkrad.

Du kan däremot utöka detta område till t.ex. Nordsjön, Medelhavet, Kanarieöarna eller Karibien om det är där du planerar att köra och använda din vattenskoter.

Vanliga frågor

Finns det några krav jag behöver uppfylla?

Ja! Det finns en del krav du kan behöva uppfylla för att bli godkänd hos försäkringsbolagen. Dessa är:

– Du ska ha startspärr eller söksystem
– Din vattenskoter ska ha Securmark
– Klass III-lås och kätting

Gäller min vattenskoterförsäkring i alla vatten?

Det varierar! Vanligtvis gäller försäkringen i hela Sverige, Danmark och Finland. Kontrollera detta i samband med din ansökan.

Vad kan jag jämföra?

Du ska alltid tänka på vad som passar dig bäst! Men vanliga aspekter som andra besökare kollar på är:

– Behandlingstid
– Möjligheter till avställning

Hur mycket kostar en försäkring för vattenskoter?

Snittpremie för att försäkra vattenskoter är 4000 kr per år. Ett tips för att komma undan billigare är att ta in offerter från flera försäkringsbolag.

Billig vattenskoterförsäkring

För att vara helt ärlig är det inte direkt gratis att försäkra en vattenskoter. Däremot kan du genom att jämföra olika bolags priser och läsa på få en prisvärd och bra försäkring.

Vissa försäkringsbolag kan kännas dyra där andra bolag har ett mycket billigare pris. Viktigt här är som vanligt att läsa på om skyddet och exakt vad det innebär om du råkar ut för en skada. Vad vill du att din vattenskoter ska vara skyddad mot om olyckan är framme?

Vi anser det viktigt att du har en försäkring på din vattenskoter oavsett vilken omfattning du anser dig behöva ha. Att köpa en ny vattenskoter exempelvis kan kosta allt mellan 50 000 kr till 130 000 kr och självklart vill du då ha din vattenskoter skyddad mot stöld och andra skador som kan uppstå.

Ditt exakta pris för en försäkring baseras på en rad personlig faktorer. Att hitta en billig vattenskoterförsäkring är möjligt om du är medveten om dessa.

Vad som påverkar priset på din försäkring:

 • Modell
 • Din ålder
 • Ort i Sverige
 • Eventuella tillägg

Tips för ett bättre val

När du ska välja att försäkra vattenskoter finns det flera saker att väga in. Beslutet är relativt viktigt och du kan komma över en försäkring som passar dig bäst genom att väga in en rad olika aspekter.

Behandlingstid

En annan mycket viktig aspekt när det kommer till försäkring utav din vattenskoter är behandlingstiden. Då pratar vi om tid från att du skickar in en förfrågan till att din vattenskoter är försäkrad. I Sverige när säsongen är väldigt kort kan det tyvärr ibland bli så att försäkringen inte hinner behandlar och aktiveras innan vintern har kommit. Vi kommer därför att ta hänsyn till respektive försäkringsbolags behandlingstid i topplistan. En normal och bra behandlingstid är ungefär 7 dagar.

Vanliga rabatter för vattenskoterförsäkring

Att nyttja en rabatt kan vara till din fördel i avseende på priset för din nya försäkring. Det är viktigt att skilja på erbjudanden och rabatter. Erbjudanden i detta sammanhang är tillfälliga kampanjer som ger dig ett tillfällig rabatterat pris.

Rabatter är de åtgärder du kan göra för att säkra upp din vattenskoter, de vill säga minska risken för olika olyckor eller händelser. Detta gynnar då försäkringsbolaget och ger dig livslånga rabatter så länge skyddet finns kvar.

Här nedan kan du läsa om vanliga rabatter på vattenskoterförsäkringar.

vattenskoterförsäkring rabatter illustrerat i en cirkel
Illustration 1.1 – Olika typer av rabatter.

Söksystem

Söksystem är ett GPS-system som gör det möjligt att lokalisera din vattenskoter på distans. Genom att ha denna utrustning kan du vanligtvis få ungefär 5 till 10% rabatt på din försäkring.

Vinterförvaring

Förvaring över vintern skyddar och ökar livslängden på din vattenskoter. Ett sådan lösning kan ge dig rabatt hos försäkringsbolagen när det är dags försäkra din vattenskoter.

Stöldskyddsmärkning

Genom att sätta på en stöldskyddsmärkning eller DNA-märkning kan din vattenskoter identifieras världen över och lättare återfås om den försvinner. Ett sådant system underlättar letandet för t.ex. Polis.

Genom att använda märkning kan du få 5 till 10% rabatt.

Startspärr

Startspärren är ett elektroniskt verktyg som motverkar motorstölder. Spärren gör det betydligt svårare att starta vattenskotern utan rätt nyckel.

Totalt går det få upp till 30% rabatt på din premie hos Svedea, Atlantica och Alandia.

Gäller jetski-försäkringar i alla vatten?

När det kommer till vattenskoterförsäkringar och andra båtförsäkringar för den delen så kan det faktiskt kosta olika mycket beroende på vart du kommer att köra den. Generellt sätt så gäller din försäkring i alla de nordiska länderna med undantag för Island. Du kan vanligtvis känna dig trygg i hela Östersjön och även Kattegatt och Skagerrak. Försäkringen gäller såklart i sjöar och vattendrag runt om i de nordiska länderna. Ska du dock ta med din vattenskoter till ett land utanför norden är det viktigt att du kollar med ditt försäkringsbolag vad som gäller och om det påverkar din möjlighet till att få ersättning om olyckan skulle vara framme.

Sammanfattning

Vår målsättning med denna sida är att du ska finna så bra information som möjligt. Bara för att underlätta ditt beslut kring vilken typ av försäkring din vattenskoter förtjänar. Vi hoppas att du fann det intressant och givande.

För att summera kan vi trycka på de funktioner som är viktiga när det kommer till liknande säsongsbaserade försäkringar som det faktiskt handlar om här. Då tycker vi att du ska kolla extra noga på behandlingstider samt om det finns någon möjlighet att ställa av försäkringen då vattenskotern inte används. I slutändan är det dock du som bestämmer vad som är viktigast och vi hoppas verkligen att du kan ta ett enkelt beslut.