Klockförsäkring

Skydda ditt exklusiva ur

Har du en dyr och exklusiv klocka som du önskar extra skydd mot stöd eller annan skada? Då är en klockförsäkring lösningen. Då kan du känna dig trygg i användandet av den. På vår sida hittar du allt du behöver veta om försäkringar för klockor och hur du väljer rätt. Läs mer nedan och teckna sedan enkelt hos försäkringsbolaget!

Publicerat av:
Joel Ahlby

Skribent & sajtens grundare

Klockförsäkring illustration

Försäkra klocka nu

  • Klockförsäkring för exklusiva ur
  • Täcker skador, förlust, stöld & rån
  • Värderas med värdeökning
  • Värde (upp till): 300 000 kr
  • Självrisk: 0 kr
  Information
  Värde (upp till):300 000 kr
  Självrisk:0 kr
  Om försäkringsbolaget

  Brookfield erbjuder en specialförsäkring för bland annat din klocka och konstverk är mer omfattande än en vanlig hemförsäkring. Med deras försäkring vet du alltid din eventuella ersättning eftersom ni tillsammans bestämmer värdet vid teckning av specialförsäkringen, vilket såklart är en trygghet för dig som äger ett dyrt föremål.
  Få ditt prisförslag genom att gå till Brookfield.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.

Vad är en klockförsäkring?

En klockförsäkring ger dig ekonomisk ersättning om din klocka blir stulen, skadas eller försvinner. Du betalar en premie varje månad baserad på klockas värde. Generellt ingår klockor under 50 000 kr i ditt försäkringsskydd för hemmet. Klockor över 50 000 kr kan försäkras separat genom en specifik klockförsäkring.

klockförsäkring
Klockförsäkring.
Klockförsäkring - vad är det?

Klockförsäkrings innehåll

Innehållet i en klockförsäkring varierar givetvis mellan olika försäkringsbolag och försäkringstyper. Generellt finns det två typer av klockförsäkringar, en som tillägg och utökat skydd inom hemmet samt en helt separat fristående försäkring för klockor.

Nedan är exempel på skydd en klockförsäkring kan innehålla.

Stöld

Om din klocka skulle bli stulen i samband med ett inbrott eller rån (idag relativt vanligt förekommande) kan du få ersättning för hela eller delar av klockans värde.

Estetiska skador vid oförutsedd händelse

Om du varit med om en plötslig och oförutsett händelse som skadat din klocka kan detta täckas av din klockförsäkring

Fall i marken

Alla typer av klumpiga olyckor kan komma oväntat, för dyrare klockor kan en kantskada eller tapp ändra värdet enormt och det är såklart inget du vill gå runt och oroa dig för. I vissa typ av försäkringsskydd kan du skydda dig emot just detta där antingen reparation eller ersättning gäller.

Förlust av klockan

Förlust av klockan kan ske på olika sätt, och även om en sådan sker utan påverkan av tredje person så kan ersättning ges hos vissa försäkringsbolag.

Specialister på kända märken

Rolex

En Rolex klocka kan ha ett värde av allt mellan 40 000 – 900 000 kr. Av denna anledning finns det klart syfte för att försäkra den. Oavsett om du använder den till vardags eller har den som ett samlarobjekt kan värdet minska av olika anledningar och då kan det kännas som en trygghet att ha rätt till ersättning. Genom att försäkra den hos experter kan du vara säker på att rätt värde är försäkrat och en rättvis ersättning betalas ut om något skulle hända.

Patek Philippe

Vanligtvis är en Patek Philippe värd mellan 75 000 – 450 000 kr och även där är behovet av en klockförsäkring tydligt. Oavsett om du endast ser det som en accessoar eller om du ser den som en investering är det värt pengarna att försäkra dig. På så sätt kan du känna dig trygg i användandet eller i att investeringen blir lyckad. Genom att försäkra den hos experter som exempelvis Brookfield kan du vara säker på att den är försäkrad till rätt värde och rättvis ersättning betalas ut om något skulle hända.

En klockas värde ur försäkringsperspektiv

Vissa anser att dyrare klockor är som en investering – de kan både öka och minska i värde. För optimal försäkringshantering bör klockans värde uppdateras regelbundet, vilket inte sker hos samtliga bolag. Generellt för prylar och lösören i ett hem värderas de på inköpskostnad eller senaste värdering. Värdet kan även räknas av med 10% om året om det klassas som t.ex. teknik eller liknande.

Av den anledningen finns det fördelar att välja de försäkringsbolag som har lösningar och förslag på hur värderingen ska ske av din klocka. Ofta använder de sig av marknadsplatser för klockor för att uppskatta nuvarande marknadspris på en särskild klockmodell.

Vanliga frågor

Varför ska jag försäkra min klocka?

Om värdet på din klocka överstiger 50 000 kr är det en bra idé att försäkra den. Då kan dy få en rättvis ersättning om något oväntat skulle hända med den som gör att den minskar i värde.

Är det dyrt att försäkra min klocka?

Det är en definitionsfråga, men i jämförelse med den potentiella värdeminskningen vid en olycka eller förlust vid stöld är det är värd summa.

Klockförsäkring pris

Det är svårt att ge ett exakt pris då det alltid görs en individuell bedömning av risknivå och klockan innan en försäkrings premie kan delges. Man kan dock grovt uppskatta försäkringspremiens pris på årsbasis till mellan 2-3% av klockans nuvarande värde. Det finns även flera forum där ägare av klockor diskuterar pris på försäkring och om du kikar där kan du få en generell uppskattning av premie för din eventuella klockförsäkring.