Bilförsäkring

 • Lägsta 199 kr / månaden
 • Jämför 7 försäkringsbolag
 • Tecka försäkring på 10 minuter
 • Bidningstid på 15 dagar
bilförsäkring

Bäst Bilförsäkring

FörsäkringsbolagTeckna
Moderna försäkringar

Läs mer

 • Maskinskada upp till 8 år
 • 0 kr i självrisk vid kollision med djur
 • Kombitillägg
Tillägg:
Hyrbil, Assistans, Krishjälp, Allrisk
Rabatter:
20% vid samlad försäkring
Teckna nu ›
Folksam

Läs mer

 • Topprankad
 • Motorförsäkring ingår för nya bilar
 • Ingen självrisk vid lagning av glasruta
Tillägg:
Vägassistans, Hyrbil, Köra Säkert
Rabatter:
10% vid samlad försäkring
Teckna nu ›
ICA Försäkringar

Läs mer

 • Hög ranking
 • Dubbel ICA-bonus vid betalning med ICA-kort
 • ICA-bonus på försäkringskostnaden
Tillägg:
Hyrbil, Fri assistans, Eliminera självrisken
Rabatter:
Extra ICA-bonus
Teckna nu ›

Vad är en bilförsäkring?

Bilförsäkring är något som alla som vill köra sin bil i trafik måste ha. Det är lag på att minst ha en trafikförsäkring för att framföra ett fordon på sveriges vägar. Bilförsäkringen är den enda försäkringen som det är lag på att ha. Trafikförsäkringen är den enklaste och oftast billigaste varianten men det går även att komplettera med en halvförsäkring eller helförsäkring för ett bättre skydd mot oväntade utgifter. En trafikförsäkring finns till för att ersätta skador på den som kör bilen samt på passagerare vid olycksfall. Om du är den som orsakar olyckan så är det din försäkring som används och ger ersättning för motpartens skador. Denna lag och detta system gör att ingen blir utan ersättning om olyckan är framme. Vi listar här nedanför skillnanden på de tre olika försäkringstyperna gällande bilförsäkring.

 • Trafikförsäkring – Täcker skador och ger ersättning om du är vållande till olyckan på motpartens skador. Skador på bil, kroppsskador och även egendomsskador. Kör du in i en lyktstolpe så kan trafikförsäkringen ersätta detta. Viktigt att veta är att trafikförsäkringen ej täcker skador på din egen bil om du är vållande till en olycka. Om du är med om en trafikolycka som någon annan vållat så täcker deras trafikförsäkring skadorna på din bil eller om du själv blivit skadad.
 • Halvförsäkring – De flesta försäkringsbolag i Sverige har ett likvärdigt skydd i sina halvförsäkringar, var medveten om att detta kan variera i viss mån. En halvförsäkring innehåller oftast:  Brand, glasskada (stenskott, byte av ruta), Stöld, Maskinskador, Krishjälp, Räddning (bärgning mot självrisk), Rättsskydd. Dessa olika moment har ofta en självrisk som vanligtvis ligger på 1500kr. Det kan innebära att du får betala 1500kr i självrisk om du måste byta framruta exempelvis. Det är alltid viktigt att läsa villkoren för vad som gäller så man är redo om olyckan är framme. Maskinskada gäller oftast bara tills bilen är max 8år eller har gått max 10.000 mil.
 • Helförsäkring – I en helförsäkring täcks allt ovanstående som ingår i en trafikförsäkring och en halvförsäkring. Utöver detta så ingår det även vagnskadeförsäkring. Vagnskadeförsäkring innebär att du är skyddad mot och får ersättning för yttre skador på din bil oavsett vad som har hänt med undantaget att du inte medvetet skadat din bil. Helförsäkring är den vanligaste försäkringen att ha på sin bil. När bilen är över 15år gammal så är det vanligt att fundera över en billigare försäkring. Det som väger in när man väljer försäkring är egentligen bilens värde, om din bil är värd 10.000kr vill du kanske inte betala 5000kr per år för en helförsäkring. På vagnskadeförsäkringen så tillkommer alltid en självrisk som ofta är valbar vid tecknande. Det vanligaste är en självrisk på 3000kr som du betalar ifall din bil skadas och du är vållande till olyckan. Ofta kan man välja en högre självrisk på 5000kr eller 8000kr för att få en billigare försäkringspremie.

Tilläggsförsäkringar

Utöver det som ingår i ovanstående nämnda försäkringstyper så kan man välja att utöka med tilläggsförsäkringar för att ge sin bil och sin plånbok ett ytterligare skydd. Vi nämner här nedanför de tilläggsförsäkringar som finns och förklarar vad de innebär och i vilka situationer det kan vara bra att lägga till dessa. Det kan också påverka vart i landet du bor, olika tilläggsförsäkringar är olika bra beroende på om du bor på landet eller i en storstad exempelvis. De tilläggsförsäkringar vi nämner här nedanför har alltid lite varierande villkor hos de olika försäkringsbolagen. På det stora hela så är det dock väldigt lika varandra med undantag för mindre variationer.

Hyrbil

Ett hyrbilstillägg ger dig ersättning för kostnad av hyrbil om din egen bil är på verkstad och behöver lagas. Tillägget kan anses vara viktig om du verkligen inte klarar dig utan din bil och är i stort behov av bil för att ta dig till jobbet exempelvis. Försäkringsbolagen samarbetar ofta med stora hyrbilsföretag och det brukar gå väldigt snabbt att ordna en hyrbil när det behövs. En vanlig variant är att försäkringsbolaget betalar 75% av hyrbilskostnaden upp till 45 dagar eller mer. I vissa fall betalar de även bensinkostanden under tiden din egen bil är på reparation.

Vägassistans

I halvförsäkring ingår så kallat räddning vilket ger bärgning till närmaste verkstad mot en självrisk som ofta är prissatt till 1500kr. Med vägassistans tillägget utökas detta skydd och tar ofta bort självrisken helt och hållet. Du får bärgning eller hjälp vid exempelvis punktering  eller om du rent av fått soppatorsk.

Djurkollision

Många som väljer till denna tilläggsförsäkring misstar sig för att det ska ersätta hela skadan som skett om du kolliderar med ett djur, påståendet är felaktigt. Vad detta tillägg innebär är att det tar bort din vagnskadesjälvrisk om du kolliderar med ett djur. Om du exempelvis kör på en älg med en helförsäkring så får du betala din vagnskade-självrisk för att få bilen lagad. Med djurkollisions-tillägget så behöver du inte betala någonting ur egen ficka för reparationen av bilen.

Parkeringsskada

Parkeringsskada är ett tillägg som är vanligt att ha i storstäder. Det kan eliminera självrisken om du exempelvis har blivit påbackad på en parkering då du var inne och handlade i affären. Vanligtvis är detta en skada som försäkringsbolaget eller trafikförsäkringsföreningen står för men då mot en självrisk. Om ingen förare ger sig till känna som har kört in i din bil så måste någon stå för självrisken. Tillägget eliminerar oftast denna självrisk eller åtminstone reducerar den.

Allrisk (Drulle)

Hos de flesta försäkringsbolag kan du lägga till en allriskförsäkring till din bil. Det är väldigt vanligt att lägga till detta tillägg i din nyinköpta bil. Tillägget ersätter drulleskador, det kan vara allt från att tanka fel bränsle i bilen till att spilla ut målarfärg i baksätet.

Vilken försäkring ska jag ha på min bil?

Den viktigaste aspekten då du väljer försäkringstyp på din bil är värdet på bilen. Skyddet i din försäkring ska stå mot de ersättningskostnader som kan uppstå om du är med om en olycka eller på något sätt får skador på din bil. Om din bil bara är värd några tusenlappar så kan det räcka med en trafikförsäkring eller en halvförsäkring. Det är alltid värt att kolla vad alla tre försäkringstyper kostar gentemot varandra. Ofta ser vi att en trafikförsäkring och halvförsäkring ligger väldigt nära varandra i pris på äldre bilar. Om du har en bil som är värd 5000-10.000kr så kan det vara ovärt att ha en helförsäkring där självrisken kanske ändå ligger på 5000kr om du orsakar en olycka. Bilar med lågt värde rekommenderas en trafikförsäkring eller halvförsäkring. 

Försäkring för ny bil

Om du köper en fabriksny bil så ingår nästan alltid en vagnskadegaranti från tillverkaren på 3 år, tänk här att du behöver endast teckna en halvförsäkring för de första 3 åren. Förutom när det gäller fabriksnya bilar så rekommenderar vi alltid att ha en helförsäkring så länge bilen är värd det. Det är alltid tryggast att veta att bilen är skyddad och ersättning ges för de skador som kan uppstå i trafiken.