Fritidshusförsäkring

  • Lägsta 199 kr / månaden
  • Jämför 5 försäkringsbolag
  • Få svar inom 24 timmar
  • Bidningstid på 2 månader
fritidshusförsäkring

Jämförpris fritidshusförsäkring

Har du en gammal jaktstuga ute i skogen? Eller kanske en nybyggd sommarstuga som ligger vid vattnet? Oavsett vad du har för stuga så bör du ha en försäkring på den då allt möjligt kan hända med en stuga som man inte har samma uppsikt över som sitt permanenta boende. Man kan välja den simplaste försäkringen som bara gäller vid brand och andra liknande totalskador eller så kan man skaffa en fullt täckande försäkring som ger dig i princip likvärdigt skydd som du har i din villahemförsäkring.

FörsäkringsbolagTeckna
ICA Försäkringar

Läs mer

  • Saneringsförsäkring ingår
  • Allrisk ingår
  • Skydd mot roddbåt ingår
Tillägg:
Hem Plus, Hus Plus
Rabatter:
Upp till 500 kr
Teckna nu ›
Moderna försäkringar

Läs mer

  • Bra grundskydd
  • Trygg året runt
  • Alltid krishantering
Tillägg:
Elektronikskydd, vitvaruskydd, sanering vid vägglöss, allrisk byggnad
Rabatter:
Upp till 20%
Teckna nu ›

Vad innehåller en fritidshusförsäkring?

Denna försäkring täcker skador på huset och även den egendom som du har inne i stugan. Du blir ersatt om du drabbas av en större skada så som läckage, vattenskada eller brand. Du kan även få ersättning om du har haft inbrott och fått saker stulna. Inbrott är ganska vanliga när det kommer till fritidshus men inte det allra vanligaste. Skador som uppstår av vädret är de mest vanliga skadorna på fritidshus. Väderleksrelaterade skador kan uppstå så som översvämning, jordskred, hagel och snöstormar. Efter som fritidshus och stugor ofta ligger i skogen så kan dessa moment vara mer förekommande och även skador från vilda djur.

Läckage

Om du har ett eller fler badrum i ditt fritidshus så är det viktigt att ha en fritidshusförsäkring som täcker detta. Försäkringen täcker skador som uppkommer i VVS-systemet vilket är vanligast. Försäkringen täcker även andra slags vattenskador exempelvis om ett akvarium går sönder. I många försäkringar täcks skador både på yt och tätskiktet i våtutrymmen. De är dock inte alla försäkringsbolag som täcker både yt och tätskikt så det gäller att läsa villkoren för att säkerställa hos försäkringen fungerar just hos det bolaget du funderar i att välja.

Brand

Försäkringen täcker skador som uppstår vid en brand, även vid totaltbrand är huset fullvärdes-skyddat. Man kan få möjlighet att få ut ersättning om fritidshuset måste byggas upp efter en brand och man måste bo på annat håll under tiden.

Inbrott och skadegörelse

Stöld av egendom och lösöre ersätts via fritidshusförsäkringen. När du tecknar en fritidshusförsäkring får du välja vilket försäkringsbelopp du behöver ha baserat på vad dina personliga ägodelar i huset är värda. Här täcks även skadegörelse på huset eller på tomten. Skadegörelse kan man endast få ersättning för om en okänd person har skadat hus eller tomt. Det gäller inte exempelvis om du hyr ut ditt fritidshus till någon och denna/dessa personer råkar skada huset eller tomten.

Hur skiljer sig en fritidshusförsäkring mot en villaförsäkring?

En fritidshusförsäkring är i alla de flesta fall billigare, detta beror på att fritidshusförsäkringar inte har någon hemförsäkring. En hemförsäkring behövs inte eftersom det inte är ett åretruntboende, sedan behövs det inte heller eftersom du redan har en hemförsäkring som täcker dig och dina saker. Det är möjligt att teckna en villahemförsäkring i ett fritidshus om det kanske är så att man faktiskt bor där året runt. Då får man undersöka med det aktuella försäkringsbolaget om det är möjligt och be om hjälp så man får den försäkring som passar ditt hus bäst.

Vad finns det för tilläggsförsäkringar till fritidshus?

Värdeextra

I stora fritidshusförsäkringar så kan detta tillägg vara inkluderat. Tillägget är till för att ta bort åldersavdrag eller sänka åldersavdragit med stor del. Många fritidshus är byggda för många många år sedan, detta kan göra stor skillnad om ditt fritidshus brinner ned vid en totaltbrand, exempelvis.

Utökad byggnadsförsäkring

Här kan du utöka skyddet på byggnaden så det täcker för fler moment och skador som kan uppkomma. Tillägget är lite olika hos alla bolag. Ofta får du en förminskad eller helt borttagen självrisk vid eventuella skador på huset eller på tomten. Vanligt är även att få minskat eller borttaget åldersavdrag.

Allrisk (drulle)

Allrisk tillägget fungerar precis som i andra försäkringar. Om du är klumpig och råkar ta sönder någonting i hemmet så kan du få ersättning för detta. Det kan vara allt från att du spiller vin över din dator eller att du råkar spilla färg på golvet.

Småbåt

En tilläggsförsäkring för dig som har en båt vid ditt fritidshus. Du kan här försäkra båten till en billig peng så länge den inte överstiger vissa krav som är satta av försäkringsbolaget. Det kan vara att den inte får vara längre än en viss längd, får inte ha starkare motor än en viss effekt samt att de ofta inte får vara värda mer än 25.000 kr. I dessa fall får man ofta teckna en separat båtförsäkring som är mer heltäckande.

Skog

Ett tillägg för dig som äger skog i området kring ditt fritidshus. Här kan du försäkra även skogen mot brand, snöbrott och andra skadedjursangrepp.

Hitta en billig fritidshusförsäkring!

Då kan vi hjälpa dig! Det viktigaste när du tecknar en fritidshusförsäkring är att den ska innehålla det skydd du behöver. Är det en äldre stuga som du bara vistas i någon gång per år? Då kanske du kan ha en väldigt enkelförsäkring som bara täcker det viktigaste som exempelvis vid brand. Har du införskaffat en nyare finare stuga där ni kommer spendera väldigt mycket tid så kan det såklart vara lämpligt att skaffa ett mer fullgott skydd som liknar det du har på din villa. En fritidshusförsäkring är i regel billigare än en villaförsäkring, ofta med någon eller några tusenlappar. Som vanligt kan du oftast välja att ta en högre självrisk för att få en lägre försäkringspremie. Om det är väldigt osannolikt att det uppstår en skada i någon form så kan detta vara ett smart alternativ för att hålla försäkringskostnaderna nere.

Behöver man verkligen en försäkring för sommarhus eller semesterboende?

Detta är en fråga som faktiskt ganska många funderar över. Vårat svar är definitivt ja. Om det värsta händer och ditt fritidshus brinner ner så får du inte en krona om du står utan försäkring. Vi rekommenderar alltid alla att åtminstone ha den simplaste och enklaste försäkringen som finns, så att man alltid är skyddad mot de värsta tänkbara skadorna som kan uppstå.