Fritidshusförsäkring

Tryggt skydd året runt

Ett hus eller stuga som inte är bosatt permanent brukar kallas för fritidshus, ett hus för fritiden. På denna sida finns allt du behöver veta om försäkring för fritidshus och även de bästa alternativen. Samtliga är anpassade för skydd året runt och kan försäkras med snabb behandlingstid.

Försäkring fritidshus

 1. ICA Försäkring
  ICA Försäkring logo
  • Grundsjälvrisk: 1500 kr
  • Ersättning hussvamp: 1 500 000 kr
  • Allrisk ingår
  Självrisker
  Grundsjälvrisk: 1500 kr
  Översvämning: 20%, högst 40 000 kr
  Läckage: 4000 kr
  Rättsskydd: 20%, högst 40 000 kr
  Ersättning
  Hyresbortfall: Ja
  Husbock: Ja
  Hussvamp: 1 500 000 kr
  Styrkor
  • Saneringsförsäkring ingår
  • Allrisk ingår
  • Skydd mot roddbåt ingår
  Om försäkringsbolaget

  ICA Försäkring är ett försäkringsbolag med schyssta villkor och prisvärda försäkringar. Huvudsakligen erbjuder de fordons- och sakförsäkringar till privatpersoner. Du som kund får också ICA-bonus som går nyttja i deras matbutiker.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 2. Moderna försäkringar
  Moderna försäkringar logo
  • Grundsjälvrisk: 3000 kr
  • Ersättning hussvamp: 1 000 000 kr
  • Trygg året runt
  Självrisker
  Grundsjälvrisk: 3000 kr
  Översvämning: 10%, lägst 10 000 kr
  Läckage: 10%, lägst 10 000 kr
  Rättsskydd: 20%
  Ersättning
  Hyresbortfall: Ja
  Husbock: Ja
  Hussvamp: 1 000 000 kr
  Styrkor
  • Bra grundskydd
  • Trygg året runt
  • Alltid krishantering
  Om försäkringsbolaget

  Sveriges femte största sakförsäkringsbolag heter Moderna försäkringar. De har stort fokus på motorfordon och fritidsobjekt som båtar. Däremot är utbudet komplett och du hittar även villa, hem och specifika produkter.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
jämför fritidshusförsäkring

Jämför fritidshusförsäkring

Har du en gammal jaktstuga ute i skogen? Eller kanske en nybyggd sommarstuga som ligger vid vattnet? Oavsett vad du har för stuga så bör du ha en försäkring på den då allt möjligt kan hända med en stuga som man inte har samma uppsikt över som sitt permanenta boende. Man kan t.ex. välja den enklaste försäkringen som bara gäller vid brand och andra liknande totalskador eller så kan man skaffa en fullt täckande försäkring som ger dig i princip likvärdigt skydd som du har på din villa eller annat boende.

Oavsett omfattning kan det vara mycket klokt att jämföra fritidshusförsäkring innan du väljer att teckna. Det finns en rad aspekter som du kan kolla extra noga på, dessa nämner vi kort nedan.

Premie (pris)

Att jämföra pris innan du försäkrar ditt fritidshus är en god idé. Alla försäkringsbolag mår bra av att bli jämförda och tveka inte heller att pressa priset om du pratar med någon över telefon. För att jämföra pris enkelt klickar du dig vidare till de försäkringsbolag som verkar intressanta, och fyller i de initiala uppgifterna.

Hyresbortfall

Ett innehåll som ofta förekommer i försäkringar för fritidshus är något som kallas för hyresbortfall. Om du planerar att hyra ut din sommarstuga men på grund av en händelse blir obrukbar kan du erhålla ersättning.

Detta moment är givetvis viktigt för dig som planerar att hyra ut. Du som bara nyttjar den för familjen behöver inte prioritera detta moment.

Vad innehåller en fritidshusförsäkring?

Denna försäkring täcker skador på huset och även den egendom som du har inne i stugan. Du blir ersatt om du drabbas av en större skada så som läckage, vattenskada eller brand. Du kan även få ersättning om du har haft inbrott och fått saker stulna. Inbrott är ganska vanliga när det kommer till fritidshus men inte det allra vanligaste. Skador som uppstår av vädret är de mest vanliga skadorna på fritidshus. Väderleksrelaterade skador kan uppstå så som översvämning, jordskred, hagel och snöstormar. Efter som fritidshus och stugor ofta ligger i skogen så kan dessa moment vara mer förekommande och även skador från vilda djur.

Läckage

Om du har ett eller fler badrum i ditt fritidshus så är det viktigt att ha en fritidshusförsäkring som täcker detta. Försäkringen täcker skador som uppkommer i VVS-systemet vilket är vanligast. Försäkringen täcker även andra slags vattenskador exempelvis om ett akvarium går sönder. I många försäkringar täcks skador både på yt och tätskiktet i våtutrymmen. De är dock inte alla försäkringsbolag som täcker både yt och tätskikt så det gäller att läsa villkoren för att säkerställa hos försäkringen fungerar just hos det bolaget du funderar i att välja.

Brand

Försäkringen täcker skador som uppstår vid en brand, även vid totaltbrand är huset fullvärdes-skyddat. Man kan få möjlighet att få ut ersättning om fritidshuset måste byggas upp efter en brand och man måste bo på annat håll under tiden.

Inbrott och skadegörelse

Stöld av egendom och lösöre ersätts via fritidshusförsäkringen. När du tecknar en fritidshusförsäkring får du välja vilket försäkringsbelopp du behöver ha baserat på vad dina personliga ägodelar i huset är värda. Här täcks även skadegörelse på huset eller på tomten. Skadegörelse kan man endast få ersättning för om en okänd person har skadat hus eller tomt. Det gäller inte exempelvis om du hyr ut ditt fritidshus till någon och denna/dessa personer råkar skada huset eller tomten.

Hur skiljer sig en fritidshusförsäkring mot en villaförsäkring?

En fritidshusförsäkring är i alla de flesta fall billigare, detta beror på att fritidshusförsäkringar inte har/är någon hemförsäkring. En hemförsäkring behövs inte eftersom det inte är ett åretruntboende, sedan behövs det inte heller eftersom du redan har en hemförsäkring som täcker dig och dina saker. Det är möjligt att teckna en villaförsäkring i ett fritidshus om det kanske är så att man faktiskt bor där året runt. Då får man undersöka med det aktuella försäkringsbolaget om det är möjligt och be om hjälp så man får den försäkring som passar ditt hus bäst.

Vad finns det för tilläggsförsäkringar till fritidshus?

Bland de största aktörerna finns det en uppsjö av tillägg för att försäkra sin sommarstuga och fritidshus. Vi har nedan listat de vanligaste. Tyvärr kanske inte samtliga tillägg finns hos samtliga försäkringsbolag.

Värdeextra

I stora fritidshusförsäkringar så kan detta tillägg vara inkluderat. Tillägget är till för att ta bort åldersavdrag eller sänka åldersavdragit med stor del. Många fritidshus är byggda för många många år sedan, detta kan göra stor skillnad om ditt fritidshus brinner ned vid en totaltbrand, exempelvis.

Utökad byggnadsförsäkring

Här kan du utöka skyddet på byggnaden så det täcker för fler moment och skador som kan uppkomma. Tillägget är lite olika hos alla bolag. Ofta får du en förminskad eller helt borttagen självrisk vid eventuella skador på huset eller på tomten. Vanligt är även att få minskat eller borttaget åldersavdrag.

Allrisk (drulle)

Allrisk tillägget fungerar precis som i andra försäkringar. Om du är klumpig och råkar ta sönder någonting i hemmet så kan du få ersättning för detta. Det kan vara allt från att du spiller vin över din dator eller att du råkar spilla färg på golvet. Det finns även separata drulleförsäkringar att teckna för dig som är klumpig på heltid.

Småbåt

En tilläggsförsäkring för dig som har en båt vid ditt fritidshus. Du kan här försäkra båten till en billig peng så länge den inte överstiger vissa krav som är satta av försäkringsbolaget. Det kan vara att den inte får vara längre än en viss längd, får inte ha starkare motor än en viss effekt samt att de ofta inte får vara värda mer än 25.000 kr. I dessa fall får man ofta teckna en separat båtförsäkring som är mer heltäckande.

Skog

Ett tillägg för dig som äger skog i området kring ditt fritidshus. Här kan du försäkra även skogen mot brand, snöbrott och andra skadedjursangrepp.

Billig fritidshusförsäkring

Det viktigaste när du tecknar en fritidshusförsäkring är att den ska innehålla det skydd du behöver. Är det en äldre stuga som du bara vistas i någon gång per år? Då kanske du kan ha en väldigt enkelförsäkring som bara täcker det viktigaste som exempelvis vid brand.

Har du införskaffat en nyare finare stuga där ni kommer spendera väldigt mycket tid så kan det såklart vara lämpligt att skaffa ett mer fullgott skydd som liknar det du har på din villa. En fritidshusförsäkring är i regel billigare än en villaförsäkring, ofta med någon eller några tusenlappar. Som vanligt kan du oftast välja att ta en högre självrisk för att få en lägre försäkringspremie.

Om det är väldigt osannolikt att det uppstår en skada i någon form så kan detta vara ett smart alternativ för att hålla försäkringskostnaderna nere.

Tips för billigare fritidshusförsäkring:

 • Fyll i korrekta uppgifter
 • Överförsäkra inte ditt fritidshus
 • Minimera risker med t.ex. brandlarm

Behöver man verkligen en försäkring för sommarhus eller semesterboende?

Detta är en fråga som faktiskt ganska många funderar över. Vårat svar är definitivt ja. Om det värsta händer och ditt fritidshus brinner ner så får du inte en krona om du står utan försäkring. Vi rekommenderar alltid alla att åtminstone ha den simplaste och enklaste försäkringen som finns, så att man alltid är skyddad mot de värsta tänkbara skadorna som kan uppstå.

Vanliga frågor

Ingår värdesaker i mitt fritidshus?

Ja, vanligtvis skyddas både egendomen och värdesaker i anslutning till fritidshuset.

Vad bör jag jämföra mellan de olika alternativen?

För att få en bra fritidshusförsäkring rekommenderar vi dig att jämföra innehållet och eventuella självrisker.

Vart hittar jag er lista?

Du hittar vår lista högst upp på sidan! Vi uppdaterar den frekvent och försöker även lyfta fram aktuella faktorer.

Vad kostar det att försäkra ett fritidshus?

Kostnaden varierar beroende på en rad faktorer som t.ex. yta och placering. Genomsnittligt pris för 60 kvm fritidshus är 250 kr per månad.

bästa fritidshusförsäkring

Bästa fritidshusförsäkring

Att hitta bästa fritidshusföräkring är angenämt – och en utmaning som inte alls behöver vara för svår. Många av våra besökare söker efter en försäkring med låg premie, bra skydd och framförallt en bra känsla. Vi har högre upp på denna sida skapat en lista med olika typer av försäkringsbolag som försäkrar fritidshus. Genom att läsa på och samla in informationen som där är sammanställd tror vi att du kan ta ett mycket bra beslut och hitta vad som är bäst för dig.

Till listan →