Gravidförsäkring

Väntan innan ditt älskade barn äntligen här kan vara lång nog – gör väntan ännu tryggare med en gravidförsäkring. Vi presterar de bästa och billigaste alternativen så att du kan jämföra gravidförsäkringar enkelt. Om något passar, klicka dig vidare till försäkringsbolaget och fyll i sista uppgifterna.

Hos oss:

  • Jämför gravidförsäkringar
  • Hitta rätt direkt

Bäst försäkring som gravid

FörsäkringsbolagTeckna
ICA Försäkring
  • Gravid Fri eller Gravid Plus
  • Skydd för gravida, bebisen och partner
  • Gäller från vecka 22
Maximal ersättning:
500 000 kr
Rabatter:
50% tillsammans med barnförsäkring
Teckna nu ›
Moderna försäkringar
  • Gravid Gratis, Gravid Large och Gravid Förlossning
  • Ingår i gratis: Dödsfall, krishjälp och olycka
  • Large: Sjukhuskostnader, ärrersättning, sjukdom och mycket mer
Maximal ersättning:
Upp till 500 000
Rabatter:
Ingen rabatt
Teckna nu ›
gravidförsäkring illustration

Vad är en gravidförsäkring?

En gravidförsäkring är vad man brukar säga det enda försäkringsskyddet som finns för ditt ofödda barn. Vanliga olycksfallsförsäkringar och sjukförsäkringar som finns för vuxna idag omfattar sällan komplikationer som kan uppstå under graviditet och förlossning. En barnförsäkring kan man sedan teckna först när barnet har kommit till världen.

Jämför gravidförsäkring

De försäkringsbolag som tillhandahåller gravidförsäkring erbjuder idag oftast två varianter. Den ena försäkringen är gratis och heter oftast gravidförsäkring-gratis. Denna försäkring går sedan att utöka för att ge ett skydd som kan ge högre ersättning och ett bredare skydd helt enkelt. Det ger en extra trygghet för den gravida, barnet och även den andra föräldern. Detta gäller då under graviditeten samt under förlossningen.

Vad är det för skillnad på den som är gratis och den som kostar?

Skillnaden på de olika försäkringarna är stor, den som är gratis fungerar mer som ett grundskydd vilket är en trygghet i sig. Försäkringen som kostar en slant ger ett mer omfattande skydd. Om ditt barn får en skada vid förlossningen eller vid exempelvis tidig födsel så kan den mer omfattande försäkringen ge ersättning. Om du blir inlagd på sjukhus eller ditt nyfödda barn blir inlagt så kan även detta ger ersättning.

Vanliga frågor

Vad kostar en gravidförsäkring?

Enligt vår undersökning har majoriteten av försäkringsbolagen på marknaden en version av gravidförsäkringen som är gratis och en som är utökad.

Den utökade varianten kostar i snitt 1300 kr och beloppet betalas endast en gång och skyddar hela graviditeten.

Från vilken vecka börjar försäkringen vanligtvis att gälla?

Det varierar mellan de olika försäkringsbolagen men tidigaste vi hittat är vecka 16 och senaste vecka 23.

Vad är vanligt att få ersättning för?

En gravidförsäkring skyddar vanligtvis mot medfödda diagnoser, graviditets- och förlossningskomplikationer samt familjestöd.

Om jag väntar tvillingar – behövs då två försäkringar?

Det varierar mellan olika försäkringsbolag men det vanligaste är att du endast behöver en gravidförsäkring som skyddar hela din familj.

Gäller skyddet när jag är ute och reser?

Vanligtvis! Likt andra faktorer skiljer dessa åt men en del av en bra försäkring när du är gravid är just skyddet om du behöver sjukvård utomlands.

Exempel på skador som ersätts för barnet hos olika försäkringsbolag

Nedan hittar du en generell insamling av snittersättning hos olika försäkringsbolag om ditt barn utsätts för olika skador under eller efter graviditeten.

Medicinsk invaliditet vid sjukdom

Gratis gravidförsäkring: ingen ersättning
Utökad gravidförsäkring: Mellan 400.000kr – 1.000.000kr

Engångsbelopp vid allvarlig diagnos

Gratis gravidförsäkring: ingen ersättning
Utökad gravidförsäkring: 50.000kr hos alla försäkringsbolag

Ersättning när vårdbidrag beviljats

Gratis gravidförsäkring: ingen ersättning
Utökad gravidförsäkring: 40.000kr/år – 108.000kr/år.

Andra moment som ingår i en utökad försäkring

Vi rekommenderar definitivt den utökade gravidförsäkringen med tanke på att kostnaden inte brukar vara så hög och för att den ger ett så pass effektivt skydd. Den utökade försäkringen ersätter även medicinsk ivanliditet vid olycksfall för barnet. För den gravida så kan försäkringen ge ersättning vid medicinsk invaliditet som uppstår vid förlossning. Den kan även ge ersättning i form av engångsbelopp vid graviditets-komplikationer. Sjukhusvistelse vid graviditets-komplikationer är även någon som kan ge ersättning per dag. Dessutom finns det ett moment som kan ge ersättning i form av engångsbelopp vid förlossnings-komplikationer

Ersättning vid dödsfall

Om det värsta tänkbara skulle hända och ett dödsfall inträffar under graviditetsvecka 22 till att barnet blir 6 månader så betalas ersättning ut. Beloppen som betalas ut ligger mellan 10.000kr till 50.000kr mellan de olika försäkringsbolagen som erbjuder gravidförsäkring. Om en förälder skulle avlida under graviditetsperioden så betalas även dödsfallsersättning ut och beloppen är att likna ovanstående som gäller barnet.

Andra exempel som kan ge ersättning

Om din bebis exempelvis skulle drabbas av ett hjärtfel, CP-skada, gomspalt, downs syndrom eller en allvarlig synnedsättning så får man en form av direktersättning på 50.000kr hos de flesta försäkringensbolagen. Om den gravida skulle drabbas av komplikationer som exempelvis havandeskapsförgiftning, missfall, akut kejsarsnitt eller andra olika typer av allvarliga skador som kan uppstå vid förlossningen så betalar försäkringsbolagen ut en ersättning som varierar mellan 2000kr-5000kr.

Giltighetstid på gravidförsäkring

Gravidförsäkringen gäller hos de flesta bolag från vecka 16 eller 22 tills att barnet har blivit 6 månader. Efter detta så är det viktigt att omgående teckna en barnförsäkring. Barnförsäkringen rekommenderas faktiskt att tecknas så fort att barnet har fötts. Barnförsäkringen är den mest generösa försäkringen som finns på marknaden idag rent villkorsmässigt. Barnen är det viktigaste vi har och skyddet som finns i dessa försäkringen har oftast väldigt höga ersättningar. Ekonomiskt sett så är barnförsäkringen till för att hjälpa till kraftigt så att man slipper oroa sig över den ekonomiska delen om barnet skulle drabbas av en allvarlig sjukdom eller vara med om en olycka. Det är inte alla barn som har en barnförsäkring idag men vi tycker det är oerhört viktigt att man ser till att försäkra sitt barn med en barnförsäkring så fort barnet är fött.

Kostnad

De försäkringar med utökat skydd som finns på marknaden idag ligger i princip i samma prisklass oavsett vilket försäkringsbolag du väljer. Priset ligger oftast mellan 1000kr till 1500kr. Du betalar ett engångsbelopp och sedan inget mer än så. Det är en väldigt liten summa som är värd att lägga ut för att få ett utökat skydd. Den försäkring som är gratis är bättre att ha än ingenting alls, men den är otroligt avskalad jämfört med den utökade försäkringen.

Nyttig information

En gravidförsäkring gäller normalt under hela graviditetens tid och tills dess att barnet är 6 månader gammalt. Om du eller barnet drabbas av en skada, sjukdom eller olycka under graviditeten så betalas oftast ett belopp ut i en klumpsumma. Om du skulle bli inlagd på sjukhus så är det en ersättning som kan komma att betalas ut månadsvis. Det finns många olika försäkringsbolag på marknaden som erbjuder gravidförsäkring idag så du kanske ställer dig frågan vilket försäkringsbolag du ska välja? Vi kan med detta säga att de flesta gravidförsäkringar ser identiska ut hos de olika försäkringsbolagen. Det som kan vara värt att undersöka är om du har några ärftliga sjukdomar i din familj eller släkt. Vissa sjukdomar eller diagnoser kan skilja sig hos försäkringsbolagen. Om du vet om att du har en viss ärftlig sjukdom i släkten så kan det alltså därför vara värt att läsa villkoren hos alla olika försäkringsbolag som erbjuder gravidförsäkring idag. Det kan vara ett lite omfattande jobb från din sida att utföra denna efterforskning. Vi tycker dock det är värt det ifall det skulle vara så att det faktiskt händer någonting i framtiden som kan påverka dig eller ditt barn.

Slutord

Du kan teckna en gravidförsäkring online eller genom att ringa till ett försäkringsbolag. Vi rekommenderar att du kollar upp detta så fort du vet att du är gravid och gör en liten undersökning på marknaden vad som kan vara intressant för dig. Kom ihåg att teckna en barnförsäkring så fort barnet är fött för att se till att barnet har det bästa skydd som kan fås. Vi påminner också om vikten av att ha en egen sjuk och olycksfallförsäkring för föräldrarna och gärna komplettera det med en livförsäkring som ger en extra trygghet. Det är många som idag försäkrar allt det dom har och äger som sina hus och sina bilar men tänker inte på att försäkra sig själva.