Släpvagnsförsäkring

Skydda ditt släp

En släpvagnsförsäkring skyddad dig mot stöld, stöldförsök och skador på din släpvagn. Vid en stor släpförsäkring är det även vanligt att vagnskador på ditt och andras fordon ingår.

Vad kul att du hittat till oss! Vi på försäkrat.se jämför alla typer av försäkringar och denna sida handlar specifikt om att försäkra släpvagn. För att komma vidare och hitta det bästa alternativet utefter dina behov rekommenderar vi dig att använda topplistan nedan. Där kan du jämföra självrisk, vad som ingår och andra fördelar. När du känner dig redo att välja är det bara att klicka dig vidare och fylla i din ansökan.

Bäst försäkring släpvagn

Måste jag försäkra en släpvagn?
Nej! Dragbilens trafikförsäkring (bilförsäkring) skyddar även släpet. En extra försäkring är till för att ge ett kompletterande skydd vid t.ex. stöld och brand.

 1. ICA Försäkring

  • Pris per telefon
  • Halv- och helförsäkring
  • ICA-bonus
  Information
  Innehåll: Glasskada, rättskydd, brand, stöld, vagnskada
  Om försäkringsbolaget

  ICA Försäkring är ett försäkringsbolag med schyssta villkor och prisvärda försäkringar. Huvudsakligen erbjuder de fordons- och sakförsäkringar till privatpersoner. Du som kund får också ICA-bonus som går nyttja i deras matbutiker.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 2. Dina Försäkringar

  • Halv och hel
  • Specialsläp
  • Räkna pris online
  Information
  Innehåll: Brandskada, glasskada, rättskydd, stöld och vagnskada
  Om försäkringsbolaget

  Dina Försäkringar är ett mycket omtyckt och stort försäkringsbolag i Sverige. Med ett sort utbud för både privatpersoner och företag är man idag en etablerad och trygg partner.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 3. Trygg Hansa

  • Ersätter stöld
  • Samlingsrabatt
  • Vagnskada vid helförsäkring
  Information
  Innehåll: Brand, glasrutor, stöld och inbrott, rättskydd och vagnskada
  Om försäkringsbolaget

  Trygg-Hansa är ett av nordens största skadeförsäkringsbolag och är en del av det danska försäkringsbolaget Codan.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
släpvagnsförsäkring

Försäkra släpvagn

Behöver man egentligen försäkra en släpvagn? Det är en fråga som många ställer sig. Om du frågar oss så säger vi ja, så länge man önskar ett extra skydd även när släpvagnen inte används.

Att försäkra en släpvagn är oftast väldigt billigt och allt mellan 20 kr/mån till 80 kr/mån. Att bli bestulen sin släpvagn är förstås väldigt tråkigt och för en billig peng varje månad så kan du säkerställa att du inte åker på en ekonomisk smäll genom att ha missat att försäkra sin släpvagn.

Om du äger en släpvagn så äger du mest troligt en bil, i din personbilsförsäkring så ingår ofta ett grundläggande skydd för ditt släp. Detta skydd ersätter oftast skador på annans egendom samt personskador. Dessa skador täcks vid olyckor som har involverat ditt släp påkopplad din bil. Det som inte täcks i detta skydd är din släpvagn. Det saknas skydd för det som fraktas på släpet bland annat. Du kan därför teckna en halv eller helförsäkring för ditt släp för att säkerställa att du får ersättning om du själv exempelvis är vållande till en olycka och ditt släp skadas. Även om en brand uppstår eller om någon stjäl ditt släp så behöver du ha en halvförsäkring för att få ersättning.

Vanliga frågor

Varför ska man försäkra en släpvagn?

Anledningen är ganska tydlig, du ska kunna känna dig trygg i användandet och förvarning av ditt släp. En släpvagnsförsäkring skyddar vanligtvis mot stöld, brand och skadegörelse.

Vad kostar det att försäkra släpvagn?

Kostnaden varierar beroende på en rad olika faktorer och vi kan inte rakt upp och ned berätta vad försäkringen kostar hos olika bolag.

Vad ska jag jämföra hos er?

Vi rekommenderar dig att kolla noggrant på vilka självrisker samt vagnskador som ingår i respektive försäkring.

Måste min släpvagn vara försäkrad enligt lag?

Nej! En släpvagn behöver inte ha en trafikförsäkring utan ingår i den dragande bilens.

Gäller förslagen på denna sida även hästtransport?

Ja! En klassisk släpvagnsförsäkring är ofta rätt skydd för en hästtransport.

Vad ingår i en släpvagnsförsäkring?

Vanligtvis så baserar du ditt beslut på en halv eller helförsäkring beroende på hur rädd du är om ditt släp. Är det ett sprillans nytt släp eller ett fallfärdigt gammalt släp som du snart har tänkt byta ut? Vi går igenom de vanligaste momenten i en släpvagnsförsäkring så att du kan lära dig själv lite grann om vad som ingår och vad som kan vara bra att tänka på när du är ute efter att teckna en släpvagnsförsäkring.

Halvförsäkring släpvagn

Vanligt förekommande villkor för en halvförsäkring på en släpvagn.

Stöld

Stöldmomentet ger ersättning om någon själ din släpvagn. Även om någon själv kapellet till din släpvagn eller andra tillbehör så kan du möjligtvis få ersättning. Det man ska tänka på här är att lös egendom som inte hör till vagnen i fråga ersätts inte. För att stöldförsäkringen ska gälla krävs det att du har den låst i ett godkänt lås. Det bästa är att kolla med det aktuella försäkringsbolaget om vilka lås som klassas som godkända.

Ansvar

Ansvarsskyddet finns till för att kunna betala ersättning mot sådant du blir betalningsskyldig mot vid en olycka. Det kan vara om släpet börjar rulla och skador någon annan eller någon annans egendom eller fordon, exempelvis.

Brand

Om en explosion, blixtnedslag eller en brand uppstår av skadegörelse så täcks detta i alla flesta fall av en halvförsäkring.

Rättskydd

Om du är involverad i en olycka eller liknande där din släpvagn har varit med på ett hörn så kan detta rättsskydd hjälpa dig med juridisk hjälp. Det kan vara en tvist som har uppstått eller om släpet varit på reparation exempelvis och du inte är nöjd. Rättsskyddet finns till för att du själv inte ska behöva stå för stora kostnader om det uppstår en tvist där du behöver juridisk hjälp.

Helförsäkring släpvagn

Vid en helförsäkring på en släpvagn ingår vanligtvis allt i en halvförsäkring plus allt nedan.

Vagnskadeförsäkring

En helförsäkring täcker alla ovanstående moment i samt att det lägger till ett skydd för eventuella skador som uppstår på din vagn, även om du är vållande till en olycka. Om du har backat på någonting eller kört ned släpet i ett dike. Det spelar egentligen ingen roll vad som har hänt så länge skadan inte är uppsåtlig, vagnskadeförsäkringen fungerar likadant som på en personbilsförsäkring.

Vid en olycka betalar du en självrisk som ofta ligger på 1000 kr eller 1500 kr för att sedan få ersättning om din vagn blir skadad av en olycka eller genom sabotage. Ofta märker vi att priset på en halvförsäkring för ett släp och en helförsäkring skiljer sig väldigt lite. I vissa fall är det nästan ingen skillnad allt vilket såklart gör det smartast i att försäkra din släpvagn med en helförsäkring. Det är en bra idé att jämföra mellan bolagen för att se hur pass stor skillnad det är, innan du gör ett beslut om vart du ska försäkra din släpvagn.

Försäkra hästtransport

En hästtransport är även det en slags släpvagn och här kan det skilja sig lite grann i villkoren. Det är viktigt att din hästtransport faktiskt är försäkrad och registrerad som en hästtransport. Du kan oftast även här försäkra din släpgvagn på samma sätt genom att välja antingen en halvförsäkring eller en helförsäkring.

En helförsäkring på en hästtransport kan ersätta fler moment än en vanlig släpvagnsförsäkring kan göra. Du kan exempelvis få ersättning om din häst får panik och du behöver assistans bland annat. Om någonting inuti din hästtransport skadas så är det också möjligt att få ersättning för detta. Det viktiga att tänka på här är att försäkringen inte gäller om du hyr ut din hästtransport mot betalning eller liknande.

Säkerhetskrav

En del skydd för hästsläp ställer säkerhetskrav för att gälla. Ett sådant exempel är t.ex. att du måste ha en säkerhetsbom monterad.

Exakt vad som gäller för att få fullt skydd framgår alltid i dina villkor som presenteras av försäkringsbolaget.

Jämför släpvagnsförsäkring

En släpvagnsförsäkring är ganska simpel och rakt fram, det finns oftast inte några speciella eller specifika tilläggsförsäkring att lägga till utan det är upp till dig som försäkringstagare att avgöra vad som passar dig. I denna sektion kommer vi introducera olika element och faktorer som kan vara smart att kolla på när du ska jämföra din nästa släpvagnsförsäkring.

Halv eller hel

Bedömningen på om du ska försäkra den till minsta möjliga mån eller om du ska ta den största möjliga försäkringen beror helt enkelt på hur rädd du är om din släpvagn. Oftast är det vanligast att försäkra inte allt för gamla släpvagnar på en helförsäkring samtidigt som man ofta försäkrar äldre släpvagnar utan något större värde, med en halvförsäkring.

Med det sagt så är det fortfarande många som försäkrar sin släpvagn med en helförsäkring även om släpet är väldigt gammalt just på grund av att priset skiljer sig så lite. Det är definitivt värt att undersöka hos de olika bolagen hur priserna ligger till då de kan variera till en viss del.

Skillnader

Även fast det enklare valet att ta är om du behöver en halv- eller helförsäkring för din släpvagn finns det andra skillnader.

Vi uppmanar dig därför att jämföra för- och nackdelar med respektive släpvagnsförsäkring för att bilda dig en uppfattning vilken som passar dig.

Många använder släp på olika sett, vilket innebär att det optimala försäkringsskyddet också skiljer sig åt.