Kapitalförsäkring

Spara och säkra ditt kapital för framtiden

Kapitalförsäkring är precis som det låter både en försäkring och sparform. Det är en försäkring för ditt kapital, men i grund och botten är det en depå där du kan köpa och sälja aktier. På denna sida kan du läsa allt du behöver veta och även klicka dig vidare för att börja spara redan idag!

Publicerat av:
Joel Ahlby

Skribent & sajtens grundare

Kapitalförsäkring illustration

Jämför kapitalförsäkring

  • Ingen årsavgift
  • Uttag år ett
  • Värdepappershandel
  400
  Om försäkringsbolaget

  Avanza är en uppstickare bland alla traditionella banker i Sverige. De erbjuder flera olika pensions- och sparmöjligheter och däribland kapitalförsäkring.
  Läs mer och investera dina pengar genom att klicka dig vidare nedan.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
  • Spara till dig själv
  • Kostnadsfria fondbyten
  • Ingen kapitalvinstskatt
  3600
  Om försäkringsbolaget

  Länsförsäkringar är ett kundägt försäkringsbolag där bland annat Agria ingår. De erbjuder försäkringar inom flera områden däribland hem, sak och fordon. Länsförsäkringar försäkring har ett dåligt betyg på externa omdömessidor samt hos oss, men vi rekommenderar alltid att du läser på om försäkringsbolaget och skapar en egen uppfattning.
  Jämför försäkringar och få ett prisförslag inom några minuter genom att klicka dig vidare nedan.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
  • Folksam sköter förvaltning
  • Välj förmånstagare
  • Traditionell kapitalförsäkring
  7300
  Om försäkringsbolaget

  Folksam är ett av Sveriges största försäkringsbolag och har ett brett utbud av schyssta försäkringar. Förutom att försäkra de allra vanligaste som bilen, hemmet och familjen har man valt fokusera på mindre ovanligare objekt.
  Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Folksam.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.

(*) Jämförelsepriset utgår från en privatperson som sparar 300 kr i månaden utan tidigare kapital. Sparperioden är 10 år och utbetalning sker även efter 10 år.

Se lista med andra spar- och investeringskonton som inte är kapitalförsäkring. Alla investeringar är förenat med en risk.

  • Aktiespar på autopilot
  • Enkelt igång
  • En av marknadens lägsta avgifter
  Om företaget

  Sigmastocks gör det enkelt att spara i aktier. Genom deras aktierobot behöver du inte tänka på någonting. Företaget grundades 2014 och vill utmana finansbranschens gamla strukturer hur privatpersoner sparar.

  • Handel av över 3 000 tillgångar
  • Gott omdöme
  Om företaget

  eToro är en handelsplattform för valutor och aktier. Plattformen har en mycket populär social funktion.
  74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel

Vad är en kapitalförsäkring?

Kapitalförsäkring är en depå med olika typer av sparprodukter som exempelvis aktier och fonder. De flesta försäkringsbolagen och bankerna erbjuder tre typer av kapitalförsäkringar. Exakt vad respektive innehåller varierar beroende på villkoren, men i stora drag är de vanligaste: fondförsäkring, depåförsäkring och traditionell försäkring.

kapitalförsäkring illustration
Kapitalförsäkring.

Delar av kapitalförsäkring

I jämförelse med andra mer traditionella sparformer är kapitalförsäkring mer anknutet till försäkringsbolag. Kapitalförsäkring är också mer förekommande bland företag än privatpersoner. Nedan går vi igenom några grundläggande aspekter av kapitalförsäkring och hur de kan påverka ditt sparande eller din försäkring.

Skatt

En kapitalförsäkring placerar ditt kapital i fonder eller aktier och du betalar då en schablonskatt varje år. Skatten du ska betala beräknas på värdet av ditt sparade som du har i din försäkring.

Fördelar

Till skillnad från ett ordinarie aktie-konto beskattas en kapitalförsäkring endast ett schablonbelopp. Det innebär att det är fördelaktigt så länge du har en värdetillväxt på minst 1,5 procent.

Nackdelar

Avkastning på kapital som placeras i aktier eller fonder kan inte garanteras, och hela beloppet kan gå förlorat. En av nackdelarna jämfört med andra former av sparformer är alltså risken för förlorat kapital.

Bästa kapitalförsäkringen

På den svenska marknaden erbjuder olika banker kapitalförsäkringar genom sina pensionsavdelningar. Vad som skiljer dessa åt är en rad olika faktorer som kan komma påverka vilken försäkring som passar bäst i din situation.

För att kunna välja den bästa kapitalförsäkringen behöver du förstå de olika momenten och därefter fundera på vad du faktiskt behöver. Exempel på sådana klassiska moment är möjligheten att handla med värdepapper, återköpsavgifter och hur många fonder det går att välja på.

För närvarande (2024) finns det ingen oberoende, djupgående jämförelse av aktörer, och vi på försäkrat.se har inte heller publicerat en sådan.

Istället kommer du själv, med rätt underlag, få ta beslut kring vilken som är den bästa kapitalförsäkringen 2024 (för dig).

Kolla i vår sammanställning ovan och jämför de följande olika moment:

 • Försäkringsavgift
 • Fasta avgifter
 • Uttag
 • Antalet fonder
 • Handel med aktie (tillåtet eller ej)

Vad kan du investera i via kontot?

Exakt vad du kan investera i via respektive kapitalförsäkring varierar mellan de olika försäkringsbolagen och nätmäklarna. Generellt handlar det om aktier, fonder och andra värdepapper.

Om du har en specifik investeringsmöjlighet eller typ av värdepapper (exempelvis onoterade aktier) i åtanke vänligen lyft detta innan du skaffar kapitalförsäkringen. På så sätt helgarderar du dig och kan ha allting i ordning redan innan. Nackdelen med att inte göra så kan vara att du tar fram papper och underskrifter helt i onödan.

Vanliga frågor och svar

Vad är kapitalförsäkring?

Det är en slags sparform för att skydda ditt kapital, både privatpersoner och företag kan teckna en kapitalförsäkring. Kika i listan ovan för att jämföra olika företag och deras kapitalförsäkringar.

Hur beskattas kapitalförsäkring?

Med en kapitalförsäkring betalar du en schablonskatt varje år och skatten beräknas på värdet av de sparprodukter som du har i din försäkring.

Varför kapitalförsäkring?

En kapitalförsäkring passar dig som vill investera i ett långsiktigt sparande och som inte har problem att kapitalet är bundet i några år.

När lönar sig kapitalförsäkring?

En kapitalförsäkring lönar sig så fort du gör ett par procent vinst på dina investeringar. Anledningen är att du beskattas med ett schablonbelopp på hela kapitalet och inte med vinstskatt.

Med fördel gynnar det dig som är något aktiv och genomför flera affärer per år. Du som relativt inaktivt placerar och sparar kan efter ett par år vinstskatten och den årliga schablonskatten vara relativt lika.