Kapitalförsäkring

Spara och säkra ditt kapital för framtiden

Kapitalförsäkring är precis som det låter både en försäkring och sparform. Klumpigt förklarat är det som en försäkring för ditt kapital men i grund och botten är det en depå där du kan köpa och sälja aktier.

Jämför kapitalförsäkring

 1. Avanza
  • Ingen årsavgift
  • Uttag år ett
  • Värdepappershandel
  400
  Om försäkringsbolaget

  Avanza är en uppstickare bland alla traditionella banker i Sverige. De erbjuder flera olika pension- och sparmöjligheter och däribland Kapitalförsäkring.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 2. Länsförsäkringar
  • Spara till dig själv
  • Kostnadsfria fondbyten
  • Ingen kapitalvinstskatt
  3600
  Om försäkringsbolaget

  Länsförsäkringar är ett kundägt försäkringsbolag däribland Agria ingår. De erbjuder försäkringar inom flera områden däribland hem, sak och fordon. Länsförsäkringar försäkring har gott omdöme.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
 3. Folksam
  • Folksam sköter förvaltning
  • Välj förmånstagare
  • Traditionell kapitalförsäkring
  7300
  Om försäkringsbolaget

  Folksam är ett av Sveriges största försäkringsbolag och har ett brett utbud av schyssta försäkringar. Förutom att försäkra de allra vanligaste som bilen, hemmet och familjen har man valt fokusera på mindre ovanligare objekt.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.

(*) Jämförelsepriset utgår från en privatperson som sparar 300 kr i månaden utan tidigare kapital. Sparperioden är 10 år och utbetalning sker även efter 10 år.

Se lista med andra spar- och investeringskonton som inte är kapitalförsäkring. Alla investeringar är förenat med en risk.

 • Investera i lån till fastighetsprojekt
 • Förväntad årlig avkastning 5–15%
 • Ränta varje månad
Om företaget

Kameo grundades 2014 och har sina rötter i Danmark. Grundidén är att finansiera fastighetsprojekt genom crowfunding, de vill säga att kapitalet kommer från allmänheten. Du som privatsparare kan därför öppna ett konto och låna ut pengar till dessa projekt och förvänta dig få avkastning.

 • Aktiespar på autopilot
 • Enkelt igång
 • En av marknadens lägsta avgifter
Om företaget

Sigmastocks gör det enkelt att spara i aktier. Genom deras aktierobot behöver du inte tänka på någonting. Företaget grundades 2014 och vill utmana finansbranschens gamla strukturer hur privatpersoner sparar.

 • Investera i kryptovaluta
 • Enkel handel av alla mynt
 • Gott omdöme
Om företaget

eTorro är en handelsplattform för kryptovalutor, valutor och aktier. Plattformen har en mycket populär social funktion.

kapitalförsäkring illustration

Vad är en kapitalförsäkring?

Kapitalförsäkring är en depå med olika typer av sparprodukter som t.ex. aktier och fonder. De allra flesta försäkringsbolagen och bankerna använder tre typer av kapitalförsäkringar. Exakt vad respektive innehåller varierar beroende på villkoren men i stora drag är de vanligaste fondförsäkring, depåförsäkring och traditionell försäkring.

Delar av kapitalförsäkring

I jämförelse andra mer traditionella sparformer är kapitalförsäkring mer anknutet till försäkringsbolag. Kapitalförsäkring är också mer förekommande bland företag än privatpersoner. Nedan kommer vi gå igenom några fundamentala delar i uppbyggnaden av depån och hur det påverkar dig vid eventuellt sparande/försäkring.

Skatt

En kapitalförsäkring placerar ditt kapital i fonder eller aktier. Eventuell avkastning betalar du avkastningsskatt på. Du beskattas på det kapital som sätts in till försäkringen.

Fördelar

Till skillnad från ett ordinarie aktie-konto beskattas en kapitalförsäkring endast ett schablonbelopp. Det innebär att det lönar sig så länge du har en värdetillväxt på ungefär 1,5 procent.

Nackdelar

Allt kapital som placeras i aktier eller fonder kan inte garanteras avkastning eller att hela beloppet återbetalas. Så en av nackdelarna kontra andra former av sparformer är risken för förlorat kapital.

Bästa kapitalförsäkringen

På den svenska marknaden finns det ungefär olika banker som erbjuder kapitalförsäkring via sin pensionsavdelning. Vad som skiljer dessa åt är en rad olika faktorer som kan komma påverka vilken försäkring som passar bäst i din situation.

För att kunna välja den bästa kapitalförsäkringen behöver du förstå de olika momenten och därefter fundera på vad du faktiskt behöver. Exempel på sådana klassiska moment är t.ex. möjligheten att handla med värdepapper, återköpsavgifter och hur många fonder det går att välja på.

Idag, 2022, finns det ingen oberoende djupgående jämförelse aktörerna emellan och vi på försäkrat.se kommer heller inte att göra en sådan.

Istället kommer du själv, med rätt underlag, få ta beslut kring vilken som är den bästa kapitalförsäkringen 2022 (för dig).

Kolla i vår sammanställning ovan och jämför de följande olika moment:

 • Försäkringsavgift
 • Fasta avgifter
 • Uttag
 • Antalet fonder
 • Handel med aktie (ok eller ej)

Vad går investera i via kontot?

Exakt vad du kan investera i via respektive kapitalförsäkring varierar mellan de olika försäkringsbolagen och nätmäklarna. Generellt handlar det om aktier, fonder och andra värdepapper.

Om du har en specifik investeringsmöjlighet eller typ av värdepapper (t.ex. onoterade aktier) i åtanke vänligen lyft detta innan du skaffar försäkringen. På så sätt helgarderar du dig och kan ha allting i ordning redan innan. Nackdelen med att inte göra så kan vara att du tar fram papper och underskrifter helt i onödan.

När lönar sig kapitalförsäkring?

En kapitalförsäkring lönar sig så fort man gör ett par procent vinst på sina investeringar. Anledningen är att du beskattas med ett schablonbelopp på hela kapitalet och inte med vinstskatt.

Med fördel gynnar det dig som är något aktiv och genomför flera affärer per år. Du som relativt inaktivt placerar och sparar kan efter ett par år vinstskatten och den årliga schablonskatten vara relativt lika.