Backpackerförsäkring

Känn dig trygg under resan

Ska du ut på en långresa världen över är det rekommenderat att ha en omfattande försäkring som skyddar om olyckan skulle vara framme. Backpackerförsäkringar erbjuds av flera olika försäkringsbolag och det är en typ av reseförsäkring som gäller under längre period. På denna sida kan du läsa vad en backpackerförsäkring är, vad en backpackerförsäkring kostar och hur du hittar den bästa backpackerförsäkringen. Jämför alternativ nedan!

Publicerat av:
Evelina Bernardo

Innehållsansvarig

Backpackerförsäkring illustration

Jämför backpackerförsäkringar

  • ICA-bonus
  • 18-35 år
  • Larmnummer dygnet runt
  Information
  Ingår:Bl.a. sjukvård & hemtransport, bagageförsening, missad avresa, ansvars- & rättsskydd
  Om försäkringsbolaget

  ICA Försäkring är ett försäkringsbolag med schyssta villkor och prisvärda försäkringar. Huvudsakligen erbjuder de fordons- och sakförsäkringar till privatpersoner. Du som kund får också ICA-bonus som går nyttja i deras matbutiker.
  Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till ICA Försäkring.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
  • Olika nivåer
  • Ingen övre åldersgräns
  • Flera tillval
  Information
  Ingår:Bl.a. sjukvård & hemtransport, bagageförsening, missad avresa, ansvars- & rättsskydd
  Om försäkringsbolaget

  ERV är ett försäkringsbolag fokuserat på resor. De har tagit fram en stor bredd av alternativ som passar unga, äldre och även andra mer nischade upplevelser.
  Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Europiska ERV.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
  • Egendomsskydd finns som tillägg
  • Utan självrisk
  • Gäller även vid dykning
  Information
  Ingår:Bl.a. sjukvård & hemtransport, ansvars- & rättsskydd
  Tillägg:Egendomsskydd, semestergaranti
  Om försäkringsbolaget

  Gouda Reseförsäkring är en del av Gjensidige, ett av Nordens största försäkringsbolag. De erbjuder smarta och enkla försäkringar för din resa, både privat och för företag.
  Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Gouda.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.

Vad är backpackerförsäkring?

En backpackerförsäkring är avsedd för dig som planerar att resa utomlands i upp till ett år. Priset baseras på resans varaktighet. Antingen kan försäkringen gälla från din första resdag, eller så träder den in när det reseskydd du har i hemförsäkringen slutar att gälla. Du har också möjlighet att förlänga försäkringen om du väljer att förlänga din vistelse utomlands.  

Eftersom de flesta som ger sig iväg på en backpacker-resa är unga är denna typ av försäkring utformad för dig som är mellan 18-35 år. Den inkluderar bland annat sjukvård och hemtransport, eftersökning och räddning samt ett larmnummer som du kan ringa oavsett tid på dygnet. Försäkringen är därmed mer omfattande än det reseskydd som ingår i hemförsäkringen.  

Backpackerförsäkringar är giltiga globalt, förutom i de områden som Utrikesdepartementet avråder resor till. 

Backpackerförsäkring
Backpackerförsäkring.

Vad ingår i backpackerförsäkring

Sjukdom, olycksfall & hemtransport

Om du blir sjuk eller skadad kan en backpackerförsäkring ersätta dig för eventuella vårdkostnader samt kostnad för hemtransport. Du som är gravid kan också få ersättning för oväntade sjukdomar eller komplikationer kring graviditeten eller förlossningen som uppstår under resan. 

Missad avresa

Om du missar din avresa på grund av oförutsedda händelser, kan försäkringen täcka kostnaden för nya biljetter. Detta inkluderar även missade anslutningsflyg. 

Evakuering

I händelse av ett terrordåd eller en naturkatastrof på din destination kan du få ersättning för eventuella kostnader för att byta boende eller transportera dig till ett säkrare område.

Kristerapi

Skulle olyckan vara framme och du behöver kristerapi på grund av någon traumatisk händelse under resan, ingår även kostnaden för detta i din backpackerförsäkring. Det kan till exempel vara till stor hjälp om du råkar ut för en misshandel, rån eller terrordåd. 

Eftersökning & räddning

Råkar du ut för ett brott eller en olycka och behöver räddas eller eftersökas av räddningstjänst eller polis så ersätter försäkringsbolaget kostnaden för detta upp till ett visst belopp. 

Försenat bagage

Om ditt bagage blir försenat under resan kan du få ersättning via din backpackerförsäkring för att kunna köpa nödvändiga kläder och hygienprodukter tills bagaget har kommit till rätta igen. 

Rättsskydd & ansvarsskydd

Behöver du anlita en advokat eller om du krävs på skadestånd när du är ute och backpackar kan du få ersättning för kostnaderna. 

Bra att veta som backpacker

När du ska ge dig iväg på en backpacker-resa är det förstås mycket att tänka på i  förväg. Därför har vi listat några viktiga punkter som du bör vara medveten om:  

• Om du reser inom EU ska du alltid ha med dig det europeiska sjukförsäkringskortet för att få vård till samma kostnad som landets egna medborgare.

• Ditt reseskydd i hemförsäkringen går ut efter 45 eller 60 dagar (läs mer om det här), så innan dess bör du ha tecknat en backpackerförsäkring.

• Du kan alltid förlänga din försäkring om du bestämmer dig för att stanna längre utomlands.

• Backpackerförsäkringar har begränsningar för de områden som UD avråder från och för att de ska gälla i USA behöver du oftast betala extra.

• Om du vill utöva någon extremsport på resan behöver du en tilläggsförsäkring.

• Det går att teckna en backpackerförsäkring även om du inte är medförsäkrad i hemmet, men du behöver vara folkbokförd i Sverige.

• En backpackerförsäkring kan tecknas ända fram till dagen innan din avresa.

När behöver du en backpackerförsäkring?

Backpackerförsäkringar är till för dig som ännu inte har fyllt 36 år när du ger dig iväg på resan, och som planerar att vara borta mellan 14 och 365 dagar.  

Försäkringen behövs från resans första dag om du inte har någon hemförsäkring, eller om du redan från början vill ha ett mer heltäckande skydd. Annars kan du teckna en backpackerförsäkring från och med det datum som reseskyddet i din hemförsäkring går ut.  

Denna typ av försäkring gäller både om du enbart ska resa eller om du även vill ströjobba lite då och då medan du är borta. Dessutom inkluderas äventyrliga sporter som exempelvis bungyjump, medan mer riskfyllda aktiviteter kräver en extra försäkring för extremsporter (exempelvis dykning).

Bästa backpackerförsäkringen illustration

Bästa backpackerförsäkringen

Vi på Försäkrat anser att den bästa backpackerförsäkringen är ICAs. Detta eftersom ERV och ICA har liknande innehåll i sina försäkringar, men ICAs har ett bättre pris i skrivande stund.

Till sammanställning →

Priset på backpackerförsäkring

Vi förstår att priset kan vara en avgörande faktor för dig. Därför har vi undersökt vad det skulle kosta dig att ha en backpackerförsäkring hos de vanligaste försäkringsbolagen. I vår undersökning avser försäkringen 3 månaders skydd (1 september – 1 december) för en 20-årig person i Asien, Costa Rica eller Mexiko. Den billigaste backpackerförsäkringen i vår undersökning erbjuder ICA (1233 kr). Se hela jämförelsen i tabellen nedan.

FörsäkringsbolagTotalt pris
Erv2787 kr
ICA1233 kr
Gouda3226 kr
Undersökning av kostnad för backpackerförsäkring genomförd av Försäkrat den 2024-04-03.