Försäkrat.se » Nyheter » Allt du behöver veta innan du backpackar för första gången

Allt du behöver veta innan du backpackar för första gången

Att åka ut och resa med endast en ryggsäck, eller att “backpacka” som det också kallas, är något som många unga bestämmer sig för att göra. Det kan vara var som helst i världen, men mest populärt i dagsläget är sydostasien och central- och sydamerika. Oavsett destination finns det saker som kan vara bra att veta och tips som kan vara bra att bära med sig. Om det är första gången man ska ut och backpacka kan det vara läskigt och många frågor dyker vanligtvis upp. Vi förstår det och har varit i den sitsen, därför har vi samlat ihop de bästa tipsen för dig som ska backpacka i denna artikel.

Planera

Att planera är ett måste, men planera inte alla detaljer i förväg. Med detta menar vi att följande punkter är bra att planera i förväg och ha en tydlig bild av:

  • Vart du vill åka. Skapa en lista av destinationer (länder, städer, platser) som du vill besöka och prioritera dem i rangordning. På detta sätt får du en uppfattning av destinationerna du verkligen vill resa till, vilket underlättar när du skapar din resplan.
  • Tänk på säsongerna. Beroende på vilket väder du är ute efter, tänk på att kolla upp vädret som dina destinationer vanligtvis har under den period du hade tänkt att resa. Är du ute efter strålande sol och bad är det till exempel inte optimalt att åka till norra Vietnam under deras vinter (november-april) eftersom du inte kommer få ut det du önskar av din resa. Skissa därför en preliminär rutt av din resa utefter destinationens säsonger.
  • Resans längd. Det kan vara svårt att estimera hur länge du vill vara på varje ställe, men vår rekommendation är att planera in lite längre än vad du tror på varje ställe om du har möjligheten. Detta kan göra att du känner dig mindre stressad och att du faktiskt hinner se allt och uppleva det du tänkt. Viktigt att tillägga i denna punkt är att länder har olika antal dagar på deras turist visum, detta är viktigt att kolla upp innan för att undvika att du råkar stanna i landet illegalt och får böter.

Summan av detta är att planera tillräckligt, men inte för mycket. Boka en flex-biljett ut ur landet som du kan omboka till tidigare eller senare om du trivs/inte trivs. Många hemsidor erbjuder även avbokningsbara och ombokningsbara boenden vilket gör att du kan vara flexibel i dina planer.

Budget

Det kan vara svårt att hinna spara massor av pengar innan man ger sig ut, därför är det viktigt att hushålla om de pengar man hunnit spara ihop. För att kunna resa under en längre period (eller din önskade period) är det en stor fördel att skapa en dagsbudget och försöka hålla sig till den. Olika länder bör ha olika dagsbudgetar eftersom den genomsnittliga kostnaden för bland annat boende och mat varierar beroende på vilket land du besöker. En rekommendation är att fråga i facebookgrupper hur mycket andra backpackers vanligtvis spenderar per dag för att bilda en uppfattning. Du kan även skapa en separat budget för aktiviteter du önskar göra. Om du exempelvis vill ta ditt dykcertifikat eller snorkla med valhajar kan du skapa en generellt budget för sådana aktiviteter eftersom de ofta är i det dyrare laget.När vi även är inne på ämnet pengar passar vi på att rekommendera att du skaffar en reseförsäkring. Om du exempelvis råkar ut för en olycka och skadar dig eller om ditt bagage blir borttappat kan du få ersättning. I grund och botten är det ett skydd för dig på resan, både ekonomiskt och fysiskt.

Packning

För att kunna resa mellan länder så billigt som möjligt behöver du boka biljetter som endast tillåter handbagage (om du inte har möjlighet till andra transportalternativ). Med detta menar vi att du inte bör köpa en biljett som tillåter dig ett incheckat bagage, eftersom detta oftast är dyrare. Det finns många alternativ för ryggsäckar som är rymliga och som räknas som handbagage. De flesta flygbolag har som regel att handbagaget får vara max cirka 55 cm högt, 35 cm brett, 23 cm djupt och väga under 10 kg. För att hitta en ryggsäck (backpack) som håller denna standard finns det flera jämförelsesidor att kika på och de flesta rekommenderar ryggsäckar som rymmer 40 liter.

Vi hoppas att denna artikel har hjälpt dig och att du känner dig mer redo för att backpacka. Vi önskar dig stort lycka till på din resa!