En bostadsrättsförsäkring kan tecknas separat eller som ett tillägg till din hemförsäkring, och lämpar sig för dig som äger eller hyr en bostadsrätt. I en bostadsrättsförening har varje enskild medlem i föreningen ett ansvar för sin del av fastigheten medan föreningen ansvarar för övriga delar. Som ägare till en bostadsrätt har du ansvar för allt innanför dina väggar och ytskikt. Det innebär i praktiken all fast inredning, som t.ex. badkar, handfat och toalett samt dörrar, fläktsystem och golv.
Jämför bostadsrättsförsäkring
Nedan hittar du olika försäkringar för ditt hem som erbjuder bostadsrättstillägget många föreningar och hyresvärdar kräver.
Hedvig är ett av Sveriges snabbast växande försäkringsbolag. Med sin ungdomliga och moderna touch har det möjliggjort en smidigare process till en ny försäkring. Resultatet är en snabb tillväxt med gott omdöme.
Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
ICA Försäkring är ett försäkringsbolag med schyssta villkor och prisvärda försäkringar. Huvudsakligen erbjuder de fordons- och sakförsäkringar till privatpersoner. Du som kund får också ICA-bonus som går nyttja i deras matbutiker.
Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
Vad är en bostadsrättsförsäkring?
Det uppstår ofta missförstånd när det kommer till bostadsrättsförsäkringar och vad syftet egentligen är. Vi kan börja med att reda ut skillnaden jämfört med en vanlig hemförsäkring. Ofta är det på det viset att din ordinarie försäkring ersätter endast dina personliga ägodelar. Ditt lösöre. Det kan till exempel vara möbler eller elektronik. Dock inte inte fast egendom. Eftersom fast egendom som golv, tak och väggar är dyr att reparera är det här viktigt att teckna en bostadsrättsförsäkring. Risken är annars stor att du får begränsad ersättning vid till exempel omfattande brand- eller vattenskada i lägenheten, vilket kan bli väldigt kostsamt.
Kort och gott, du behöver teckna en försäkring som skyddar golvet, väggar, maskiner och allt annat utöver ditt lösöre som TV, mobil och människorna i hemmet. Detta sker antingen som ett tillägg eller genom en separat försäkring.
När du äger en bostadsrätt och är med i en bostadsrättsförening så är det ofta ett krav inom stadgarna för detta att du ska ha en försäkring med ett bostadsrättstillägg. Om du bor i en hyresrätt behöver du inte detta tillägg utan då klarar du dig med ett vanligt skydd. Samma gäller även om du hyr en bostadsrätt eftersom det då är upp till den som äger bostadsrätten att försäkra själva lägenheten och den fasta inredningen.
Med ett bostadsrättstillägg kan du även i
vissa fall få ersättning för självrisk om föreningens egen försäkring måste
användas. Ett exempel är om stora delar av fastigheten drabbas av skadedjur på
grund av en enskild medlem eller om exempelvis en vattenskada från en
ovanstående lägenhet påverkar din lägenhet. Föreningens fastighetsförsäkring
kan då ge ersättning för saneringskostnader och ditt tillägg kan ersätta
självrisken. Det kan vara bra att veta om vad fastigheten du bor i har för
slags för försäkring och denna information bör man kunna få ut genom
bostadsrättsföreningen.
Du kan även ibland ha möjlighet till att få ersättning vid tvister angående om det är du som är ersättningsskyldig eller inte. Till exempel i exemplet ovan där fastigheten drabbats av skadedjur.
Försäkra bostadsrätt
Att försäkra en bostadsrätt är mycket enkelt! Vi hoppas inte att den inledande texten har gjort dig förvirrade eller orolig på något sett. I denna sektion kommer vi tydligt gå igenom hur du går tillväga för att försäkra bostadsrätt.
1. Hitta försäkring med bostadsrättstilläggsförsäkring
Det första steget du ska ta i att försäkra din bostadsrätt är att kolla på de olika alternativen som finns över. Vi har valt ut de bästa bostadsrättsförsäkringarna så att du ska slippa göra allt för mycket undersökning.
2. Gå vidare och fyll i ansökan
När du har hittat ett alternativ som passar dig klickar du dig vidare till valt försäkringsbolags hemsida. Väl där påbörjar du ansökan för att få ett exakta pris och förslag på din nya försäkring.
3. Godkänn och betala
Om allting känns bra och prisbilden korrelerar med dina förväntningar kan du enkelt godkänna din nya försäkring med Bank-ID. Du kommer då hänvisas att betala på angivet sätt och sedan är allting klart.
Grattis! Du har nu skaffat en ny bostadsrättsförsäkring.
En
kollektiv bostadsrättsförsäkring
En bostadsrättsförening kan teckna en kollektiv bostadsrättsförsäkring. Om din förening har en kollektiv försäkring behöver du inte teckna ett bostadsrättstillägg. Börja därför med att kolla upp om din BRF har en kollektiv sådan försäkring. Det kan vara skönt om det ingår en bostadsrättförsäkring via föreningen så du själv slipper tänka på detta. Värt att tillägga är att du fortfarande behöver en egen försäkring för dina privata ägodelar samt reseskydd och annat viktigt.
Det har faktiskt blivit vanligare att bostadsrättsföreningar tecknar kollektiva försäkringar. Det är en extra trygghet för föreningen att alla medlemmar är försäkrade och dessutom blir det billigare att teckna en kollektiv försäkring än att varje enskild medlem tecknar ett bostadsrättstillägg. Det kan vara en bra punkt att ta upp i sin förening om det är så att man i dagsläget bor i en bostadsrätt som inte har detta tillägg via sin förening.
Vanliga frågor
Vad täcker försäkringen?
Ett bostadsrättstillägg täcker den fasta inredningen som t.ex. parkettgolv, köksbänk, handfat och fönster.
Hur skaffar jag bostadsrättstillägget?
Det är mycket enkelt! Vår bästa tips är att skaffa en helt ny hemförsäkring med bostadsrättstillägg. Då kan du ta tillfället i akt att utvärdera alla alternativ på nytt och faktiskt hitta den försäkringen som är bäst för dig.
Hur jämför jag?
Vi har här på vår sida gjort en topplista med bra alternativ som vi tror kan passa dig och andra svenskar. Du kan där jämföra tillägg, rabatter och de största fördelarna med respektive alternativ.
Vilken
bostadsrättsförsäkring ska du ha?
Vad som passar bäst för dig beror på en rad olika faktorer och ibland även vilket område du bor i. Vad en försäkring kan kosta varierar en hel del beroende på risken att dit hem utsätts för något. Om du exempelvis har en säkerhetsdörr och larm i din bostadsrätt är risken mindre vilken kan för dig innebära en lägre försäkringspremie, vilket såklart är positivt.
När du ska teckna en bostadsrättsförsäkring är det vanligt att man vill hitta en så billig försäkring som möjligt. Genom att jämföra marknaden och gå igenom de olika försäkringar som finns hos de olika försäkringsbolaget så kan du bilda dig en egen uppfattning om vilka prisklasser som finns och vad som ingår hos de olika försäkringsbolagen. Det kan såklart även skilja sig på skaderegleringen hos de olika bolagen så priset är inte alltid allt. Nuförtiden så kan man hitta mycket information och recensioner på internet hur de olika bolagen är på att utföra skadereglering. Med detta sagt så finns det dock alltid nöjda och missnöjda kunder. Ofta kan man dock få en bild på hur ett bolag sköter sig när det kommer till skaderegleringen.
Några saker att tänka på då du bor i en bostadsrätt
Att bo i en bostadsrättsförening är inte helt smärtfritt alla gånger. Det många glömmer bort att ni som boende i föreningar delar ekonomi och på sätt och vis tillgångar. På så sätt delas ett ansvar mellan individer och det kan finnas några saker du ska tänka på.
Vattenskada
Om det skulle vara så att du drabbas av en
vattenskada i lägenheten på grund av vattenläckage från våtutrymme eller kök så
är det du som är ansvarig för dessa skador. Du kan få ersättning för dessa
skador om du har en bra bostadsrättförsäkring som täcker dessa delar, väldigt
viktigt med andra ord. Om en vattenskada skulle uppkomma från en ledning under
tryck så är det ofta föreningen som har ansvaret för dessa skadorna och
fastigheten i övrigt. Föreningen skall i dessa fall ha en fastighetsförsäkring
ska täcker dessa skador.
Badrum och kök
Någonting som är värt att tillägga är att de
flesta försäkringsbolag idag inte ersätter yt- och tätskikt om ett läckage
uppstår genom dessa skikt. Ofta kan man genom att lägga till en
tilläggsförsäkring komplettera med detta skydd i en bostadsrättsförsäkring. Det
är viktigt att här ha koll på vad som gäller för just din försäkring.
Åldersavdrag
Var beredd på ett åldersavdrag när du
utnyttjar din försäkring på både arbetskostnad samt materialskostnad. Storleken
på avdraget baseras på åldern på det material som har skadats och måste bytas
ut här. Även här kan det finnas olika tilläggsförsäkringar som tar bort ett
åldersavdrag.
Bästa försäkringen för bostadsrätt
När man ska göra en bedömningen om den bästa försäkringen för bostadsrätt kan det vara lite knepigt att komma fram till ett konkret och tydligt svar. Din finns flera bra alternativ där ute på marknaden och vilken som är absolut bäst varierar från individ till individ och hem till hem. Vår bästa rekommendation är att fundera ut vilket typ av skydd du faktiskt behöver och se om det ingår i vår lista över. Vidare kan det även vara viktigt se om försäkringen täcker specifika skador på din bostadsrätt som du anser vara större risk inträffar.
Övrigt ansvar mot
föreningen
Större skador som brand och vattenskador kan sprida sig i andra delar av fastigheten och om du har orsakat skadan på ett vårdslöst sätt kan grannarna eller föreningen komma att kräva dig på ersättning. Här är det viktigt att se till så man har en bra försäkring med ansvarsskyddet gällandes. Ansvarsskyddet ger ersättning mot kostnader som kan uppstå genom en skada i din lägenhet som påverkar din granne exempelvis.
Om försäkrat.se
Försäkrat.se är en av Sveriges största försäkringsguider på nätet. Här kan du jämföra försäkringar och effektivt underlätta arbetet inför ditt val.