Juristförsäkring

Tvister eller krångliga familjesituationer kan resultera i komplicerade och invecklade situationer som behöver redas ut genom juridisk hjälp. De senaste åren har en ny typ av juristförsäkring börjat ta form – den tar kostnaden om du någongång i livet skulle behöva juridisk rådgivning.

juristförsäkring

Vad är en juristförsäkring?

När vi pratar om en juridisk försäkring för dig som privatperson så talar vi om en försäkring där du kan få juridisk konsultation eller rådgivning då du hamnar i en tvist av något slag. Vad skulle du göra om du gifter dig eller startar ett företag för att sedan hamnar i en tvist? Vart skall du vända dig för att få professionell hjälp när du hamnar i en sits som du inte har någon erfarenhet eller kunskap av. En juristförsäkring är någonting som kan ingå via ett fackförbund eller genom att tecknas separat. Det är inte alla försäkringsbolag som erbjuder en privat juristförsäkring, därför tycker vi att det är viktigt att noggrant jämföra de försäkringar som finns.

I de allra flesta hemförsäkringar ingår ett rättsskydd. Det kan skydda om du hamnar i en tvist men inte ge rådgivande stöd innan något händer.

Innehåll

En juristförsäkring kan se lite annorlunda ut hos olika försäkringsbolag. För att ge ett exempel på hur en juristförsäkring kan se ut hos ett bolag:

Försäkring ger dig som privatperson juridisk rådgivning, ett rättsskydd, en må-bra rådgivning och hjälp du kan få om du blir utsatt för en ID-stöld. Den juridiska ersättningen gäller ett visst par timmar per år, rättsskyddet kan ge ersättning upp till 2 miljoner kronor per tvist. Vid ID-stöld kan försäkringen ge dig telefonassistans för att begränsa skadan och eventuellt få bort felaktiga betalningsanmärkningar.

Jämför juristförsäkringar

För att hitta den bästa juridiska försäkringen så gäller det att jämföra försäkringar mot varandra. Många av de försäkringar vi talar om idag i Sverige ser väldigt lika ut hos olika försäkringsbolag, ibland är de rent av identiska. Det som kan skilja sig på försäkringar mellan bolagen är självrisker, försäkringsbelopp och vissa villkor. När man är ute efter en specifik försäkring som kan kännas tryggt att ha så är det viktigt att gå igenom försäkringsvillkoren för att se så att man får det skydd som man förväntar sig. Förutom det så är det såklart andra saker som skiljer sig mellan försäkringsbolagen, viktiga faktorer som hur snabbt det faktiskt går att få hjälp när man väl behöver det och hur professionell hjälpen man får är. 

Det kan vara smart att jämföra olika försäkringsbolag mot varandra och kolla om ditt fackförbund har någon specifik försäkring som gäller för det juridiska. Den juridiska konsultationer man kan få vid eventuella tvister kan vara väldigt viktig om man själv är helt oerfaren. ID-stöld blir allt vanligare idag för varje dag som går dessutom så även det är ett skydd som vi tycker är väldigt bra att ha.

Vad ingår i en juristförsäkring?

Det finns ett par olika försäkringsbolag som erbjuder juristförsäkring på marknaden, även en del fackförbund. Vi kommer att ge ett exempel på Folksams Juristförsäkring som ingår för dig som är med i Kommunal.

  • Rättsskydd – 2 000 000 miljoner kronor ersättning per tvist, självrisk 3000 kronor
  • Juridisk rådgivning – rätt till 15 timmar hjälp per år gällande tvister
  • ID-stöld – Hjälp när du blir utsatt för en identitetsstöld. Telefonassistans som hjälper dig begränsa skadan, försäkringen gäller utan självrisk. 
  • Må-bra-rådgivning – 3 samtal per år

Som du ser enligt ovanstående så är det ett flertal moment som är trygga att ha om man hamnar i en tvist av något slag eller blir utsatt för en identitetsstöld. Försäkringen är ofta ett tillägg som man kan välja till sin fackavgift och den kostar inte mer än 25 kronor i månaden. Det som är bra med denna försäkring är att den gäller för övriga personer som är folkbokförda på samma adress som dig. 

Sammanfattning

Att ha en juridisk försäkring tecknad på sig själv kan vara skillnaden mot att den eventuella tvist du är drabbad av går din väg istället för att du blir drabbad i slutändan. Vi tycker det är en viktig försäkring att ha som gör att man kan känna sig trygg och säker i sin vardag på den juridiska fronten. Att få snabb och professionell hjälp när du blir utsatt för en identitetsstöld är oerhört betryggande då du vet att någon har stulit din identitet med hjälp av ditt personnummer, kreditkort eller kanske mobila BankID. Om du är medlem i ett fackförbund så bör du kolla om det finns en slags Juristförsäkring tillgänglig att teckna, är du inte med i ett fackförbund så rekommenderar vi försäkringsbolag som erbjuder juristförsäkring med sjysta villkor och rimliga priser. VI rekommenderar alltid bara försäkringsbolag som vi tycker är bra och som vi själva hade kunnat tänka oss vara försäkrad i.