Försäkrat.se » Nyheter » Ärver man skulder och lån?

Ärver man skulder och lån?

Om det värsta skulle hända och du gå bort – ärver dina anhöriga skulder och lån? Svaret är nej. Enligt svensk lag kan du inte ärva några skulder.

Varför ska jag då ha olika skydd och försäkringar?

Vi kan förstår att det kan vara rörligt och att många blandar ihop olika skydd och försäkringar med varandra, och kanske inte heller förstår syftet med respektive. På denna sida kommer vi att förklara tydligt vad som gäller om du eller någon anhörig går bort, samt vad som händer med de som är kvar i livet.

När våra besökare syftar undrar varför de behöver diverse skydd eller försäkringar då skulder ändå inte ärvs börjar vi alltid med att förklara skillnaden i syftet. Det stämmer, om du går bort kommer ingen av dina anhöriga att ärva skulder eller lån. Det kan däremot finna andra situationer som kan bli ekonomiskt påfrestande av olika anledningar.

Ett sådant exempel är t.ex. ett låneskydd som många banker erbjuder när man tecknar ett bostadslån. Syftet med detta låneskydd är inte att skydda dig emot att du ärver din partners lån på lägenheten utan säkerställer istället att du har råd att bo kvar om något tråkigt skulle hända.

Skyddar en livförsäkring mina anhöriga mot mina lån?

Nej! Om du har en livförsäkring skyddar den inte emot att dina skulder och lån faller på dina anhöriga. Detta har vi redan klargjort att skulder ärvs. Syftet med en försäkring på ditt liv är istället att betala ut en engångssumma i ersättning till dina anhöriga. Det kan vara en tröst i den jobbiga situationen men även fungera som en ekonomisk första hjälpen mot oväntade kostnader.

Finns det några undantag?

Som förtydligat tidigare kan du inte enligt svensk lag ärva några skulder eller lån. Det finns däremot undantag och det gäller svenskar som är bosatta utomlands. Sedan 2015 är det nämligen enligt EU-lag landet som man är bosatt i som bestämmer om skulder ärvs eller inte.