Ansvarsförsäkring

Genom att teckna ansvarsförsäkring kan du och ditt företag effektivt minska risken för kostsamma skadestånd vid oväntade konsekvenser av beslut. Hos oss får du all information du behöver och du kan enkelt begära en skräddarsydd offert genom att klicka dig vidare nedan!

Publicerat av:
Martin Bäckman

Redaktör företagsförsäkringar

ansvarsförsäkring företag med rådgivning

Rekommenderad ansvarsförsäkring

  • 10% lägre pris i snitt
  • Bättre eller samma villkor
  • Skräddarsydd lösning
  Mer info
  Utbud:Egendomsförsäkring, Avbrottsförsäkring, Ansvarsförsäkring, Rättsskyddsförsäkring, Tjänstereseförsäkring, Cyberförsäkring, Förmögenhetsbrottsförsäkring, Vd- och styrelseansvarsförsäkring, Kollektiv olycksfallsförsäkring, Entreprenadförsäkring, Evenemangsförsäkring, Fastighetsförsäkring, Fullgörandeförsäkring, Garantiförsäkring, Konsultansvarsförsäkring, Kreditförsäkring, Kriminalitetsförsäkring, M&A-försäkring, Maskinförsäkring, Patientansvarsförsäkring, Professionsansvarsförsäkring, Recallförsäkring, Sjukvårdförsäkring för anställda, Skogsmaskiner, Transportförsäkring, Transportöransvarsförsäkring, Utställningsförsäkring, Varuförsäkring, Åkeriförsäkring
  Om försäkringsbolaget

  Söderberg & Partners erbjuder en skräddarsydd företagsförsäkring för ditt företag till i snitt 10% lägre pris med samma eller bättre villkor än konkurrenterna.
  Se deras utbud och få ett prisförslag genom att gå till Söderberg & Partners.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.

Vad är ansvarsförsäkring?

En ansvarsförsäkring ger dig och ditt företag trygghet genom skydd mot potentiella skadeståndskrav för en skada som ditt företag, era produkter eller dina anställda har orsakat. En ansvarsförsäkring är något som alla företag bör ha och oftast har. I vissa fall kan du behöva ett utökat ansvarsskydd beroende på vilken verksamhet eller bransch du är verksam inom. I regel hjälper försäkringsbolaget med att ersätta skadestånd och eventuella rättegångskostnader. Du kan även få juridisk hjälp som utreder ärendet och försöker förhandla kring detta.

Ansvarsförsäkring illustration
Ansvarsförsäkring.

När du har en ansvarsförsäkring kan bland annat du få hjälp om:

 • Om företagets produkter orsakar skada på en kund
 • Dina anställda orsakar en skada ute hos kund
 • Personskada uppstår, till exempel om en kund halkar på en osandad entré
 • Få hjälp med att anpassa skyddet specifikt för företagets verksamhet och uppfylla branschkraven

Jämför ansvarsförsäkringar

Precis som med övriga försäkringar för ditt företag är det minst lika viktigt att jämföra ansvarsförsäkringar. Vi skulle faktiskt vilja säga att ansvarsförsäkringen kan vara en av företagets viktigaste försäkringar. Självklart påverkas risken av vilken bransch ditt företag verkar inom, samt vilka händelser som kan uppstå relaterade till era produkter eller tjänster. Det är dock omöjligt att förutse alla skador som kan inträffa för dina anställda eller dina kunder. Det finns flera dokumenterade fall där det inträffat skador som gjort att företag fått betala mångmiljonbelopp i skadeståndskrav. Oavsett vad som kan hända, ger en gedigen ansvarsförsäkring ditt företag stor trygghet. 

Att jämföra försäkringar mellan olika försäkringsbolag är något som vi uppmanar dig att göra eftersom det kan skilja sig stort i vilket skydd som erbjuds och vad du får betala för din ansvarsförsäkring. En ansvarsförsäkring ingår oftast i grundskyddet i din företagsförsäkring, däremot kan du behöva lägga till andra tilläggsförsäkringar beroende på vilken bransch du har ditt företag i. Eftersom inte alla försäkringsbolag erbjuder utökade ansvarsförsäkringar, är det extra viktigt att jämföra olika alternativ.

Vanliga frågor

Vad är egentligen ansvar?

Företag är enskilda juridiska individer och bör stå till svars om skador orsakas av dem. Oavsett om det är uppsåtligt eller inte. Att stå till svars innebär att ta ansvar i form av ekonomisk ersättning till den skadade eller andra former av straff.

Hur hjälper en försäkring?

Genom att ha en ansvarsförsäkring skyddar du ditt företags personal för att begå förödande misstag som kan generera dyra ersättningar.

Är det något alla företag bör ha?

Det finns inget rätt eller fel svar på denna fråga, men fördelarna med en ansvarsförsäkring för företag är flera.

Vad kostar en ansvarsförsäkring?

Det beror helt på omfattningen av ansvarsförsäkringen. Priset är beroende av många faktorer. Bland annat storleken av ditt företag, företagsform och bransch. Begär en offert längst upp på denna sida!

Aspekter att beakta för din ansvarsförsäkring

Som tidigare nämnt ingår oftast en ansvarsförsäkring i ditt ordinarie skydd. I vissa branscher kan du behöva teckna till en tilläggsförsäkring. Det kan vara inom yrken som läkare, massörer och hudterapeuter. 

Arbetar du som konsult eller inom rådgivning? När du arbetar ute för kund och hanterar olika projekt kan det ske misstag som du inte kunnat förutse. Inom ansvarsförsäkringar finns ofta tilläggsalternativ för extra skydd. Hos många försäkringsbolag finns det dessutom skydd för GDPR-relaterade skadestånd riktade mot företaget, även om de inte täcker specifika böter för bristande efterlevnad av GDPR-direktiv. 

Ansvarsförsäkringar för utsatta branscher

Ibland räcker det inte för ett företag att ha den ansvarsförsäkring som ingår i grundskyddet. I vissa branscher bör man tänka lite extra på vilket skydd man kan behöva och vilka slags situationer som kan uppstå. Hos flertalet försäkringsbolag finns det utökade ansvarsförsäkringar som ofta har olika namn beroende på vilket försäkringsbolag du jämför försäkringar hos.

Andra typer av ansvarsförsäkringar inkluderar:

 • Byggherreansvar
 • Professionsansvar
 • Patientansvar
 • Rättsskydd
 • Miljökostnad
 • Transportansvar
 • Förmögenhetsbrott

Ovanstående försäkringar är specifikt utformade för olika branscher och företag. Eftersom olika situationer kan uppstå som drabbar ditt företag, dess anställda eller kunder, är en noggrann jämförelse av olika försäkringsbolag avgörande för att hitta den bästa försäkringen.

Obligatorisk ansvarsförsäkring företag

Inom en del branscher är ansvarsförsäkring ett krav för att få bedriva sin verksamhet. Det regleras ofta genom tillstånd som inte godkänns om inte företaget har sin försäkring.

Drönare och försäkring

En annan slags ansvarsförsäkring är en drönarförsäkring. Ett företag som vill köra en drönare för olika ändamål behöver en ansvarsförsäkring för att få köra drönaren. Om drönaren skulle kollidera med någon och orsaka allvarlig skada, eller om den skadar en värdefull egendom, vad inträffar då? Jo, företaget blir skadeståndsskyldigt och därför är det viktigt att ha en ansvarsförsäkring eftersom du aldrig kan förutse sådant. Inte alla försäkringsbolag täcker drönaren själv; oftast täcks enbart ansvarsdelen.

Försäkringsförmedling

Försäkringsförmedling är en bransch där obligatorisk försäkring krävs. Syftet är att åsidosätta förmedlarens skyldigheter i samband med en tvist mellan försäkringstagaren och försäkringsbolaget.