Drulleförsäkring

Vid oförutsedda händelser

Drulleförsäkring, även kallat allriskförsäkring är ett tillägg som ersätter dig när den där klumpiga olyckan är framme. Det handlar t.ex. om en sprucken skärm på mobiltelefonen. Hos oss kan du jämföra och hitta bäst försäkringar med drulle och sedan gå vidare till respektive försäkringsbolag och teckna försäkringen.

januari 13, 2023

Försäkringar med drulle

  Hedvig logo
 1. Hedvig

  • 20% billigare snittpris
  • 4,8 av 5 på TrustPilot
  • Utan bindningstid
  • Allrisk (Drulle): Ingår
  • Lösöre: Upp till 1 000 000 kr
  • Grundsjälvrisk: 1500 kr
  Ersättning
  Lösöre: Upp till 1 000 000 kr
  Rättsskydd: Upp till 250 000 kr
  Allmänt
  Grundsjälvrisk: 1500 kr
  Reseskydd: 45 dagar
  Bostadsrättstillägg: Ja
  Andra tillägg: Olycksfall
  Val:
  Drulle (Allrisk): Ingår
  Om försäkringsbolaget

  Hedvig är ett av Sveriges snabbast växande försäkringsbolag. Med sin ungdomliga och moderna touch har det möjliggjort en smidigare process till en ny försäkring. Resultatet är en snabb tillväxt med gott omdöme.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
  ICA Försäkring logo
 2. ICA Försäkring

  • 60 dagars reseskydd
  • Drulle ingår
  • 3,9 av 5 på Reco
  • Allrisk (Drulle): Ingår
  • Lösöre: 1 000 000 kr eller högre
  • Grundsjälvrisk: 1500 kr
  Ersättning
  Lösöre: 1 000 000 kr eller högre
  Rättsskydd: 400 000 kr
  Allmänt
  Grundsjälvrisk: 1500 kr
  Reseskydd: 60 dagar
  Bostadsrättstillägg: Ja
  Andra tillägg: Hem Plus, Rese Plus
  Val:
  Drulle (Allrisk): Ingår
  Om försäkringsbolaget

  ICA Försäkring är ett försäkringsbolag med schyssta villkor och prisvärda försäkringar. Huvudsakligen erbjuder de fordons- och sakförsäkringar till privatpersoner. Du som kund får också ICA-bonus som går nyttja i deras matbutiker.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
  Gofido logo
 3. Gofido

  • Skräddarsy för dig
  • Välj egen självrisk
  • 100% digitala
  • Allrisk (Drulle): Tillägg
  • Lösöre: Valbart
  • Grundsjälvrisk: 1500 kr
  Ersättning
  Lösöre: Valbart
  Rättsskydd: Upp till 250 000 kr
  Allmänt
  Grundsjälvrisk: 1500 kr
  Reseskydd: 30 dagar
  Bostadsrättstillägg: Ja
  Andra tillägg: Allrisk, cykel, barnvagn, golf och överfall
  Val: Bas + Tillägg
  Drulle (Allrisk): Tillägg
  Om försäkringsbolaget

  Gofido är en försäkringsförmedlare som skapat en hemförsäkring för dina behov och ditt pris. Du väljer själv vad som ska ingå, vad du vill betala i självrisk och skadeanmälan går blixtsnabbt.

  Besök webbplats →

  Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
drulleförsäkring

Vad är en drulleförsäkring?

En drulleförsäkring är den mest utnyttjade försäkringsmomentet på den svenska marknaden idag (enligt skadebelopp, se figur 1.1). Drulleförsäkring ingår eller läggas till i din hemförsäkring, vilket varierar beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Försäkringen kan betala ut ersättning vid oförutsedda och plötsliga händelser på saker du äger, hyr eller lånat. Oavsett om du bor i en hyresrätt, bostadsrätt eller ett hus så täcker allriskförsäkringen din personliga egendom, ditt försäkrade lösöre.

Försäkringsbeloppet, dvs hur stort värde dina saker är försäkrade till, varierar och ett normalt spann är emellan 20 000 – 200 000 kr. Beloppet kan variera beroende på om det är i eller utanför bostaden.

Vad täcker en allriskförsäkring?

En allriskförsäkring täcker det mesta som kan hända din personliga egendom men det gäller ändå att ha koll på villkoren och vilka undantagsfall det finns. Du kan få ersättning om du tappar dina solglasögon i sjön eller din guldkedja. Samtidigt kan det påverka om du exempelvis är påverkad av alkohol – så det gäller att ha koll på vilka tillfällen försäkringen inte ger ersättning och vad som kan påverka din möjlighet att få ersättning.

Ersättningen du får är baserat på marknadsvärdet på din personliga egendom. Ofta är detta marknadsvärde ett värde du får utbetalat eller som motsvarar en reperation. Försäkringsbolagen gör alltid ett visst åldersavdrag, framförallt om det är en sak som ska ersättas helt och hållet. Värt att notera gällande just detta är att handläggningstiden vanligtvis går oerhört snabbt. Många gånger går olyckan att identifiera redan vid första samtalet och du kan ha ersättning utbetald väldigt snart efter detta. Vilket såklart är väldigt positivt.

I Figur 1.1 nedan visas den överrepresentation av antalet drulle-skador i hemmet under ett år. Däremot är skadebeloppet relativt lågt i förhållande till andra skador.

stapeldiagram antal skador och skadebelopp i hemmet med högsta stapel drulleförsäkring
Figur 1.1 – Antal skador och skadebelopp för Drulle / Allrisk i förhållande till andra skador i hemmet.

När betalar drulleförsäkring inte ut ersättning?

Det finns en rad olika situationer där försäkringen inte betalar ut ersättning, trots att den ska gälla för alla klantiga händelser. Det kan t.ex. vara på grund av slitage eller förutsedda händelser. Det förväntas alltid att du ska vara rädd och försiktig om dina personliga ägodelar. En mindre skada eller repa kanske inte ersätts efter som det inte betyder att föremålet blir obrukbart.

Cykel och golfutrustning är också ett klassiskt exempel som oftast inte täcks av allriskförsäkringen. Orsaken till detta är att risken för oförutsedda händelser är väldigt stor gällande denna slags egendom.

Om en skada sker i samband med felaktig användning av maskiner eller andra verktyg kan du också bli utan ersättning.

Att tappa nycklarna till ditt hem så ingår sällan ett låsbyte för att åtgärda detta. Om du tappar bort något föremål och det sedan blir stulet kan även vara ett scenario där försäkringen inte betalar ut ersättning. Det är ett fall som kan vara svårbedömt, men vi skulle säga att det är fel att räkna med att försäkringsersättning betalas ut för detta.

Din allrisk gäller inte vid/på:

 • Slitage
 • Förutsedda händelser
 • Cyklar
 • Golfutrustning
 • Felaktig användning

Vanliga frågor

Vad täcker en drulleförsäkring?

Otursförsäkringen, som den ofta kallas, skyddar mot otur. Det kan vara oväntade händelser som att mobilen går sönder, dina glasögon krossas eller datorn åker i marken.

Är det en separat försäkring?

Båda ja och nej! Det finns försäkringsbolag som erbjuder skyddet separat som enskild försäkring men det vanligaste är som ett tillägg för ditt boende/hem.

Vi rekommenderar att du letar efter en som tillägg till din vanliga boendeförsäkring snarare än helt separat.

När gäller skyddet inte?

Det kan t.ex. vara om du är oaktsam och tappar bort saker helt och hållet. Vi pratar om att lämna telefonen på en restaurang obevakad.

Vad kostar drulle?

Som tillägg kostar drulle i genomsnitt drygt 50 kr per månad.

Vad är självrisken på en drulleförsäkring?

En vanlig självrisk ligger runt 750 till 1500 kronor, men det kan variera större än så mellan de olika försäkringsbolagen.

vanligaste skada drulleförsäkring spricka i mobilskärm statistik
Figur 1.2 – Undersökning av hur många telefonskärmar som fick sprickor under ett år i USA. Källa: Squaretrade 2022-10-24.

Drulleförsäkring för mobiltelefon

Via mobiltelefon-operatörer som t.ex. Telia eller Telenor går det ofta att teckna en separat drulle- eller allriskförsäkring som skyddar din mobiltelefon. Dessa separata allriskförsäkringar är ofta utformade för att skapa en konkurrens mot tilläggsförsäkringen i hemförsäkringen och ett vanligt säljargument är bland annat att de har en betydligt lägre självrisk än den drulleförsäkring som du har i ditt ordinarie försäkringsskydd.

Vi tycker att detta faktiskt är ett onödigt och dyrt skydd eftersom att de allra flesta skador som kan uppstå på din telefon faktisk täcks av den vanliga drulleförsäkringen. Självrisken kan också ibland vara lägre, men premien för en separat drulle- eller allriskförsäkring för mobil är väldigt dyr i jämförelse med vad ett tillägg ofta kostar.

En av de vanligaste skadorna som försäkringsbolag stöter på dagligen är alla spräckta skärmar på smartphones och läsplattor. Spruckna skärmar uppstår i regel just vid plötsliga och oförutsedda händelser och är därmed i en olycka som definitivt ersätts via drulleförsäkringen. Med detta så täcks sådana skador av drulle- eller allriskförsäkringen, men du får själv stå för självrisken, vilken vanligtvis ligger på omkring 1 500 kronor. Det finns dock försäkringsbolag som har självrisker lågt som 500 kr eller 750 kr.

Dock är borttappade eller stulna mobiltelefoner bland de vanligaste olyckorna som anmäls till försäkringsbolag. Det kan handla om en telefon som glömts kvar på ett restaurangbord och försvunnit inom bara några minuter, eller en ficktjuv som tagit mobiltelefonen ifrån en väska eller liknande. Detta räknas dock inte som “plötsliga och oförutsägbara händelser”, eftersom du trots allt är skyldig att vara vaksam över dina saker. Med andra ord täcks dessa skador varken av hemförsäkringens drulleförsäkring, eller en separat försäkring för din mobiltelefon.

FörsäkringsbolagIngårSjälvriskbeloppBeloppÅldersavdrag 2 år
IFJa (Stor & Extra)1500 kr (går ändra)50 000 – 100 000 kr70%
HedvigJa1500 kr50 000 kr
ICAJa1500 kr100 000 – 200 000 kr60%
Vår undersökning av villkor drulleförsäkring för mobiltelefoner hos tre stora försäkringsbolag.
bästa drulleförsäkringen illustration

Bästa drulleförsäkringen

Den bästa drulleförsäkringen ger ett skydd som du litar på. Alla oförutsedda händelser och skador ersätts och du kan, utan att vara vårdslös, bruka dina saker utan att vara onödigt försiktig. När det kommer till att konkretisera detta i villkor och avtal pratar man ofta om pris (premie), självrisker och åldersavdrag.

En schysst drulle försäkring ger dig ett bra skydd till ett lågt pris utan orimligt höga självrisker. Åldersavdrag förekommer men bör vara inom rimliga gränser. Priset på en drulleförsäkring som tillägg bör inte vara mer än 200 kr per månad. Självrisker bör heller inte vara över 2500 kr. Åldersavdrag är en värdeminskning som görs över en period av tid, t.ex. 0-6 månader 90% av ordinarie värde, 6-12 månader 75% osv.

Genom att kolla på alla dessa tre faktorer kommer du kunna ta ett enkelt beslut och hitta den bästa drulleförsäkringen 2023 för dig och ditt hem. Vi önskar dig stort lycka till och gå direkt till vår sammanfattning för att komma vidare idag

Till sammanställning →

Drulle i olika försäkringar

Vanligtvis då man talar om drulleförsäkring så syftar man främst på den allriskförsäkring som är kopplad till hemförsäkringen när man använder orden drulleförsäkring eller allriskförsäkring. Det är även vanligt att teckna en så kallad allriskförsäkring till din privata bilförsäkring, alltså en drulleförsäkring i din bil. Om det är vad du besöker besök vår sida om billiga bilförsäkringar. Denna försäkring ger ersättning för plötsliga och oförutsägbara händelser som kan uppstå i bilen, exempelvis en utspilld läsk över sätet eller om man spiller ut färg i baksätet.

Det finns även någonting som heter allrisk Villa. Ett tilläggsskydd mot plötsliga skador på ditt hus som ofta ingår i din villaförsäkring. I grundskyddet i din hemförsäkring ingår alltid ett ansvarsskydd oavsett vilket försäkringsbolag du än har. Det innebär att försäkringen ger ersättning för de skador som du orsakar på andra privatpersoners lösa egendom för att ge ett exempel. Lånar du en dator av en vän som du råkar tappa i golvet, kan vännens dator ersättas av din hemförsäkring. Även i dessa fall betalar du en självrisk. Som vanligt är det alltid viktigt att läsa vilka krav och villkor som finns i de separata tilläggsförsäkringarna. Det kan alltid skilja sig en del mellan försäkringsbolagen.

Exempel drulle i hemförsäkring:

 • Spricka mobilskärm
 • Borttappade saker

Exempel drulle i bilförsäkring:

 • Feltankning
 • Tappa bort nycklar

Exempel drulle i företagsförsäkring:

 • Oförutsedda händelser kontor/butik
 • Skadad utrustning och teknik