Försäkrat.se » Nyheter » ID-Kapning – Hur skyddar du dig?

ID-Kapning – Hur skyddar du dig?

En verklighet för många är att upptäckten att någon beställt varor, tjänster eller krediter i deras namn. Fenomenet kallas för ID-kapning och bedragare använder så ditt namn för att göra köp. ID-kapning ska alltid anmälas till Polisen så fort det upptäcks.

Varför sker en ID-kapning?

Vad som föranleder en ID-kapning är inte alltid tydligt. I många fall har din personuppgifter hamnat i fel händer, antingen av ett misstag eller bara med maximal otur. Uppsåtet från bedragarna är ofta att kunna handla varor eller få nyttja krediter på din bekostnad.

Går det att skydda sig?

Det finns flera möjligheter till att skydda sig emot en ID-kapning. I grund och botten handlar det om försiktighetsåtgärder men du kan också köpa försäkringar. Enligt MySafety (som erbjuder skydd mot bedrägerier) finns det 6 viktiga tips och åtgärder man kan göra för att skydda sig.

  1. Lämna inte ut personuppgifter till någon
  2. Undvik att säga dina personuppgifter högt i t.ex. kassan
  3. Håll utkik efter oväntade kreditupplysningar i ditt namn
  4. Lås din brevlåda
  5. Riv sönder och släng papperspost med din personuppgifter på
  6. Handla endast genom säkra betalningar

Hur fungerar en ID-kapning skydd och försäkring?

Om du utöver de försiktighetsåtgärder som rekommenderas även vill teckna en försäkring mot ID-kapning finns det en rad olika alternativ på marknaden. Hos flera av de stora försäkringsbolagen ingår ID-kapning i din hemförsäkring eller villaförsäkring. Men om du inte upplever att det skyddet är tillräckligt finns det också separata lösningar.

Ett separat skydd och försäkring mot ID-kapning/stöld ersätter ofta oönskade fakturor, kreditkortsräkningar, rättskydd, juristhjälp och personlig handläggning. Just personlig handläggning kan vara en stor trygghet för många då situationen allmänt kan vara förvirrande och det är ofta svårt att få grepp om omfattning i bedrägeriet.

Kostnaden för en separat identitetsförsäkring är ungefär 100 kr i månaden men varierar mellan olika försäkringsbolag. Skyddet gäller vanligtvis dygnet runt.