Försäkrat.se » Nyheter » Europeiska sjukförsäkringskortet

Europeiska sjukförsäkringskortet

Europeiska sjukförsäkringskortet

Om du planerar att resa utomlands är det viktigt att ta med det europeiska sjukförsäkringskortet för att göra det lättare att få rätt vård. Då kan du känna dig trygg på resan eftersom du kan få nödvändig vård till samma kostnad som landets egna invånare. Du beställer EU-kortet gratis via Försäkringskassan och det är bra att göra det i god tid innan du reser. 

Vad är det europeiska sjukförsäkringskortet?

Det sjukförsäkringskort som utfärdas i de europeiska länderna fungerar som ett bevis på att du är försäkrad i ett EU-land. Därför behöver du alltid ta med kortet när du åker utomlands. Kortet är giltigt för sjuk- och tandvård inom EU/EES, Schweiz och Storbritannien, samt en del läkemedelskostnader. Den vård du har rätt till är sådan som inte kan vänta tills du är hemma igen och som erbjuds inom det allmänna sjukvårdssystemet. Dit hör även vård under graviditet och för kroniska sjukdomar, men du kan inte få ersättning för privat vård.  

Du betalar själv samma patientavgift som de som bor i landet du reser till. I en del länder behöver du också själv stå för vårdkostnaden som du sedan kan begära ersättning för,  medan du i andra EU-länder enbart betalar patientavgiften. Även om det europeiska sjukförsäkringskortet ger dig tillgång till nödvändig vård på resan får du inte ersättning för hemresor, till exempel med ambulansflyg förutom i vissa fall när  du reser inom Norden. Därför behöver du också ha en privat reseförsäkring.

Så beställer du EU-kortet

Det är helt gratis att beställa det europeiska sjukförsäkringskortet på Försäkringskassans hemsida. Alla familjemedlemmar ska ha ett eget kort, vilket även gäller barn, och kortet är giltigt i 3 år. Leveranstiden är upp till 10 arbetsdagar och det är viktigt att beställa EU-kortet i god tid innan du ska resa för att vara säker på att du får hem det i tid. Skulle du inte hinna få kortet innan resan kan du få ett provisoriskt intyg genom att ringa Försäkringskassan.  

För att beställa det europeiska sjukförsäkringskortet behöver du bara följa stegen nedan: 

  • Besök Försäkringskassans hemsida och gå vidare till “Beställ EU-kort”
  • Fyll i ditt personnummer
  • Klicka på knappen ”Beställ EU-kort” 
  • Kortet skickas sedan hem till din folkbokföringsadress

Inget kort behövs för resor inom Norden

Tack vare nordiska överenskommelser behöver du inget EU-kort för att få nödvändig vård när du reser till ett annat land inom Norden. Då räcker det med att du visar upp din ID-handling och uppger din svenska adress.

Du har rätt till vård även utan EU-kortet

Även om det underlättar att ha med det europeiska sjukförsäkringskortet om du behöver vård kan du aldrig förvägras vård i ett land där EU-kortet är giltigt när du är europeisk medborgare. Då kan du ansöka om att få ersättning för nödvändig tandvård eller vård efter att du kommer hem från resan. För att din ansökan ska kunna beviljas behöver du skicka in digitala kopior på de kvitton och medicinska underlag du fått under tiden som du har vårdats under resan. Du har också möjlighet att få ett provisoriskt intyg skickat via fax eller e-post till sjukhuset där du vårdas genom att ringa till Försäkringskassan och uppge ditt  personnummer.  

Det europeiska sjukförsäkringskortet underlättar alltså när du behöver vård på resan, men är inte obligatoriskt för att du ska få hjälp om du blir sjuk. För att kunna njuta av semestern  rekommenderar vi ändå att du alltid har ett giltigt EU-kort hemma och tar med det när du reser. Då kan du vara säker på att alltid få nödvändig vård utan krångel och onödiga utlägg om du skulle bli sjuk under resan.