Försäkrat.se » Nyheter » Klimatsäkra ditt hus – så gör du

Klimatsäkra ditt hus – så gör du

Det finns goda möjligheter att minska dina boendekostnader, sänka premien på din villaförsäkring och samtidigt bidra till att förbättra miljön genom att klimatsäkra ditt hus. Allt tyder nämligen på att klimatet förändras, vilket bland annat resulterar i att de svenska vintrarna blir varmare, att snön minskar och att havsnivån ökar. Detta påverkar också din bostad, men genom att läsa vidare får du våra bästa tips på hur du kan skydda ditt hus mot skyfall och värmeböljor samt minska din elförbrukning på ett klimatvänligt sätt.

Om det blir oväder  

För att skydda ditt hus vid oväder och minska risken för översvämningar vid skyfall behöver du se till så att både tak, dörrar och fönster är helt täta. Du som har en källartrappa utomhus kan med fördel sätta upp ett tak ovanför den för att förhindra att det regnar in i källaren. Dessutom får du inte glömma att kontrollera både hängrännor och stuprör så att de är hela och inte har blockerats av löv eller annat skräp.

Det är också viktigt att förhindra översvämning i golvbrunnar och avlopp, och då är en backventil eller en självstängande golvbrunn ett bra val. Kontrollera också dräneringen så att vattnet rinner bort från huset. Marken ska helst ha en lutning på minst 15 cm mellan husets yttervägg och tre meter utåt från väggen.

Något av det senaste inom klimatsäkring är att anlägga ett så kallat grönt tak, alltså ett tak med gräs och växter på som fångar upp och drar nytta av regnvattnet. Det minskar både energiförbrukningen och risken för översvämning. Du kan också ha en regntunna för att samla in vatten som du sedan använder för att vattna med i trädgården, vilket sparar både på miljön och din plånbok.

Skydda ditt hus mot värmeböljor  

Klimatförändringarna innebär även att somrarna i Sverige blir allt varmare, och därför kan det vara en god idé att anpassa ditt hus så att det blir mer behagligt att vistas i under en värmebölja. Solskydd ovanför fönstret kan till exempel bidra till skugga och minskad värme i  huset under sommaren. Du kan också plantera buskar och träd som både ger skugga under varma dagar och som tar upp vatten under kraftiga skyfall. Bäst är att välja inhemska växter som ökar den biologiska mångfalden.

Minska husets energiförbrukning 

Elpriserna har stigit i höjden de senaste åren, så den ekonomiska aspekten i kombination med miljön är en god anledning till att försöka minska elförbrukningen. En enkel åtgärd är att byta ut tätningslister vid ytterdörrar och fönster och justera gångjärnen. Ännu mer effektivt är att byta till energiglas och eventuellt även till dörrar och fönster med hög energiklass.

Tilläggsisolering av väggar, golv och vind kan också göra stor skillnad, men är ofta en omfattande och kostsam åtgärd som dock brukar löna sig efter ett antal år tack vare den lägre elförbrukningen.

Sist men inte minst bör du överväga att byta till klimatvänliga energikällor, till exempel vind-, vatten- eller solenergi. De är både förnyelsebara och bra för klimatet till skillnad från fossila energikällor. Dessutom kan du som väljer att investera i solenergi till och med gå med vinst på ditt val genom att sälja eventuell överskottsel till elbolagen.