Försäkrat.se » Nyheter » Plocka fram din motorcykel från vinterförvaringen

Plocka fram din motorcykel från vinterförvaringen

Nu börjar solen smälta bort snön från gatorna och värma våra ansikten. Det härliga vårvädret lockar människor att återigen ta sig ut i den friska luften. Det är äntligen dags att ta fram motorcykeln från vinterförvaringen. Det finns en del saker att tänka på nu när motorcykeln har stått orörd i ett par månader och du ska börja använda den igen. Det kommer vi att gå igenom alldeles strax. Först och främst reder vi ut vad som gäller om du upptäcker att din motorcykel olyckligtvis har gått sönder under vinterförvaringen eller är stulen. 

Är din motorcykel försäkrad?

För att du ska kunna få ersättning om din motorcykel går sönder eller blir stulen under vinterförvaringen, så behöver du en mc-försäkring. Följ länken och jämför olika försäkringar för att hitta en som passar dig, ditt fordon och ditt användande bäst. Om du har för vana att ställa din motorcykel i vinterförvaring, så kan det vara av intresse att titta på en så kallad året runt-försäkring. Denna typ av försäkring innebär att din motorcykel har samma omfattning av skydd under hela året, men att du betalar mindre under de månader som du inte använder motorcykeln. Den betalning du gör under vintern motsvarar ofta en garageförsäkring eller avställningsförsäkring. 

När du ska ställa din motorcykel i vinterförvar är det bra om du först rådfrågar ditt försäkringsbolag om lokal och lås är godkända. Om de inte är godkända och din motorcykel skulle gå sönder eller blir stulen är det inte säkert att du får någon ersättning.

Skulle du ställa din motorcykel i förvar hos ett företag behöver du ta reda på om din eller företagets försäkringar gäller vid skador eller stöld. Det kan också vara bra att veta hur mycket du kan få i ersättning.

Förberedelser inför den nya säsongen

När det är dags att starta motorcykeln behöver den först få lite extra kärlek. Den har ju trots allt stått utan i ett par månader. Följande bör kontrolleras innan din motorcykel är körklar:

  • Om det har funnits bensin kvar i tanken över vinter, bör den tömmas och fyllas på nytt. Gammal bensin gör motorn svårstartad.
  • Kontrollera tändstiften och rengör dem vid behov.
  • Kontrollera vätskenivån i batteriet (om du inte har ett underhållsfritt batteri). Fyll på med destillerat vatten vid behov. 
  • Om du inte har underhållsladdat batteriet över vintern, så behöver du ladda det nu.
  • Byt olja i motorcykeln.
  • Kontrollera sträckningen på och smörj in kedjan.
  • Kontrollera att ingen vätska i motorcykeln läcker.
  • Däcken bör du också kontrollera. Däckmönstret ska vara minst 1 millimeter. Kontrollera lufttrycket och se till att det inte finns några sprickor.
  • Kontrollera att gas och koppling fungerar som de ska.
  • Belysning, blinkers, bromsljus och instrumentbelysning bör du kontrollera.

Trevlig körning!