Försäkrat.se » Nyheter » Allt du behöver veta innan du bilar genom Europa

Allt du behöver veta innan du bilar genom Europa

Allt du behöver veta innan du bilar genom Europa

En bilsemester i Europa kan bli ett fantastiskt minne för livet, men det finns också en del risker med att ge sig ut på en långresa utanför Sveriges gränser. Läs vidare för att få en bra överblick över allt du behöver ha koll på när du planerar semestern.

Se till att bilen är i bra skick

Genom att försäkra dig om att din bil är i gott skick slipper du oroa dig över att den ska börja krångla under resan. Kontrollera däcken och oljenivån samt se till att batteriet är i bra skick och att motorn låter som den ska. Lämna gärna in bilen på service i god tid för att få koll på eventuella problem och ha möjlighet att åtgärda dem innan du ger dig iväg. 

Ha koll på viktiga dokument

När du ska på bilresa inom Europa måste du alltid ha med ditt registreringsbevis för bilen du ska köra. Du behöver också ta med ett pass eller nationellt id-kort på resan utöver ditt körkort, eftersom det inte räknas som en giltig id-handling i alla europeiska länder. Dessutom kan du behöva ett så kallat Grönt kort som bevisar att din bil är trafikförsäkrad eftersom du annars riskerar att behöva köpa en trafikförsäkring när du kör in i vissa länder. Ett Grönt kort beställer du enkelt och smidigt via ditt försäkringsbolag.  

Ska du ta med ett barn du har delad vårdnad för eller som du inte är vårdnadshavare för behöver du också ha med ett Föräldramedgivande som ger dig tillåtelse att resa med barnet. Sist men inte minst är det viktigt att ha med EU-kortet för sjukvård samt kontrollera att din reseförsäkring gäller under resan. 

Förbered dig inför eventuella olyckor

Det är alltid skönt att vara förberedd om olyckan skulle vara framme. De skador som är vanligast förekommande på svenska bilar utomlands är kollisioner med andra fordon, motorskador som kräver bärgning, stenskott samt punktering.  

Se därför till att ha med ett reservhjul i bakluckan och packa med stenskottsplåster för att minska skador från eventuella stenskott under färden. Dessutom bör du ta med en domkraft, en förbandslåda, en varningstriangel samt reflexvästar till alla passagerare. Vissa  europeiska länder kräver också att man har en bogserlina, brandsläckare, extra glödlampor och en extra varningstriangel. Kolla därför upp vad som gäller för just de länder du planerar att besöka. Det är också viktigt att du har en bilförsäkring som gäller i de länder du ska köra igenom. De  flesta svenska bilförsäkringar gäller i alla EES-länder, men det kan vara klokt att utöka din försäkring så att den även täcker assistans och hyrbil om du råkar ut för en olycka (läs mer och jämför bilförsäkringar här)

Planera resvägen

Genom att planera rutten i förväg hinner du få koll på vilka trafikregler som gäller i de länder du ska köra genom. Dessutom kan du i största möjliga mån undvika vägarbeten som kan skapa långa köer och vägar där säkerheten inte är på topp. För en bättre körupplevelse kan du också försöka välja dagar och tider då det är färre fordon på de mest trafikerade sträckorna. Tänk även på att vägavgifter förekommer i en hel del europeiska länder, så att du inte glömmer att inkludera dem i din resbudget. 

Om du är väl förberedd innan du åker på bilsemester i Europa kan du väsentligt förbättra både körupplevelsen och säkerheten på resan. Gå igenom rubrikerna ovan en gång till innan du ger dig iväg för att förbättra förutsättningarna för en oförglömlig Europasemester i sommar.