Försäkrat.se » Nyheter » Halkat i höstvädret? Här kan du får ersättning!

Halkat i höstvädret? Här kan du får ersättning!

Halkat i höstvädret? Här kan du får ersättning!

En olycka kan lätt hända, särskilt på hösten när löven faller ner från träden och lägger sig på trottoarer och cykelbanor. Men, visste du att du kan ha rätt till ersättning från ditt försäkringsbolag om du skulle råka halka när du är ute och promenerar, cyklar eller åker elsparkcykel? Läs vidare för att få reda på hur du kan undvika att halka i höstvädret och vad du kan göra om du ändå skulle råka ut för en olycka.

Så undviker du att halka under hösten och vintern

När höstlöven faller och vädret bjuder på regn och fukt är det lätt att halka av misstag när man är ute och promenerar eller tar sig fram på cykel eller sparkcykel. Därför är det säkrast att vara extra försiktig under vinterhalvåret. Försök att använda skor med räfflad sula som minskar risken för halkolyckor, och sänk hastigheten om du cyklar eller åker elsparkcykel. Det är också viktigt att alltid ha hjälm när man framför en cykel eller elsparkcykel, och att inte vara påverkad eftersom det försämrar omdömet och gör det lättare att halka.

Med en cykel eller sparkcykel är det lätt att råka skada andra eftersom de både är tunga och svårstyrda om de hamnar ur kurs på grund av hala löv på marken. Därför är det viktigt att du ser till att cykeln eller sparkcykeln fungerar som de ska. Du bör ha både fungerande bromsar och ringklocka så att du kan stanna om cykeln eller sparkcykeln börjar slira, och samtidigt varna andra omkring dig med hjälp av ringklockan. Däcken bör också vara relativt nya så att de får bra grepp mot marken, vilket bidrar till att undvika halkolyckor.

Om du råkar ut för en halkolycka

Om du ändå råkar halka och skadar dig själv eller någon annan kan du ha rätt till ersättning från din olycksfallsförsäkring. Det gäller om du får en skada som kräver vård.

Har du flera försäkringar kan du i de flesta fall få ersättning från mer än en av dem. Det enda undantaget är den vård och de resor som är förknippade med olycksfallet. De kan du bara bli beviljad ersättning för från en av dina försäkringar. Om du arbetar eller studerar och råkar ut för en halkolycka på väg till jobbet eller skolan har du också möjlighet att få ersättning via försäkringar som tecknats av din arbetsgivare eller skola.

Skador på andra

Skulle du råka skada någon annan under en halkolycka, till exempel om du kör på någon med din cykel eller elsparkcykel, behöver personen ansöka om ersättning från sin egen försäkring. I vissa sällsynta fall kan du som orsakar olyckan också bli skyldig att betala skadestånd till den drabbade. Då kan personen få ersättning via din ansvarsförsäkring i hemförsäkringen, men då krävs det att du har varit vårdslös, det vill säga att du inte har varit tillräckligt försiktig när du har framfört cykeln eller elsparkcykeln. Till exempel om du har brutit mot en trafikregel.

Genom att vara förberedd innan du ger dig ut på promenad eller cykeltur i höstvädret kan du minimera risken för halkolyckor. Förbered dig med passande skor och var uppmärksam under promenaden. Se också till att din cykel eller sparkcykel är servad och utrustad för att undvika skador på både dig och andra i din närhet.