Försäkrat.se » Nyheter » Ersättning när din arbetsgivare går i konkurs

Ersättning när din arbetsgivare går i konkurs

Din arbetsplats kan få ekonomiska problem och även gå i konkurs av att inte kunna betala av sina skulder. När detta händer blir de anställda uppsagda av en konkursförvaltare, som också ska försöka sälja företaget. När du, som arbetstagare, blir uppsagd eller säger upp dig själv gäller fortfarande ditt anställningsavtal tills dess att uppsägningstiden är över.

Lönegaranti

Om din arbetsgivare inte kan betala ut din lön under uppsägningstiden, så har du rätt till ersättning från den statliga lönegarantin. Lönegarantin täcker tre månaders innestående lön, uppsägningslön och semesterersättning. Konkursförvaltaren beslutar om du kan få lönegaranti, hur mycket du kan få och hur länge den gäller. I de fall arbete finns, så måste du stanna och jobba under hela uppsägningstiden. Däremot kan du stanna hemma om lönegarantin inte gäller. Detta kan ske under följande omständigheter:

  • Om du tidigare har gått med på att arbeta utan lön. När din arbetsgivare inte kan betala din lön, bör du göra en lönefordran snabbt.
  • När du inte blir uppsagd, utan fortsätter att jobba för företaget senare än en månad efter konkursbeslutet.
  • Om du inte har anmält dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen vid uppsägning.

Om du inte kan få ersättning genom lönegarantin, så kan du få lön utbetald genom vinsten vid försäljning av företaget. Din lön har företräde över många andra kostnader.

A-kassa

När din lönegaranti upphör att gälla, så kan du få ersättning från A-kassan istället. Du får även ersättning från A-kassan om du inte är behörig att få lönegaranti.

Inkomstförsäkring

Vi rekommenderar att du tecknar en inkomstförsäkring. Tänk dig att du inte är behörig för lönegarantin och att A-kassans ersättning inte räcker till dina levnadskostnader. Kanske är du behörig för lönegarantin, men upptäcker att A-kassan inte räcker senare när lönegarantin har slutat att gälla. En försäkring kan nämligen inte ge dig ersättning samtidigt som du får pengar från lönegarantin. Inkomstförsäkringen kan ge ersättning upp till 80 % av den lön du tidigare hade. Till följd av en konkurs kan du få ersättning från en inkomstförsäkring under 100-300 dagar och om du också har en tilläggsförsäkring kan du få ersättning ännu längre.

Om du är medlem i A-kassan eller ett fackförbund, så har du redan en inkomstförsäkring. Vill du inte vara medlem i något fackförbund kan du teckna en privat försäkring. En privat inkomstförsäkring är inte mycket dyrare än det första alternativet, då du inte behöver betala avgifter för medlemskap. Tänk dock på att de flesta försäkringar inte kan betala ersättning förrän flera månaders oavbrutet medlemskap.

Så läs på om inkomstförsäkringar och välj den som passar dig bäst.