Att ha en lön är självklart en enorm trygghet som man inte vill bli av med. Lönen är vanligtvis det som vi försörjer oss på och det som gör att vi överlever livet genom att köpa mat och boende. Vad händer då om du plötsligt blir av med ditt jobb och står utan lön? Din hyra är kvar, dina barn (och du) måste ha mat och räkningarna slutar inte dyka upp i brevlådan. I dessa lägen skulle det vara guld värt att sedan innan ha en löneförsäkring.
En trygghet
Är du med i A-kassan är det en trygghet som ger dig en viss ersättning när du förlorar ditt jobb eller blir sjukskriven. Det är däremot ingen garanti på full ersättning som motsvarar din tidigare lön som du är van med att få varje månad, detta är för att finns begränsningar enligt lag. Vanligtvis täcker a-kassan upp till 25 000 kr, samtidigt är medellönen i Sverige 36 100 kronor. Mellanskillnaden känns såklart i plånboken och en löneförsäkring ger i detta läge ett kompliment till a-kassans ersättning så att mellanskillnaden blir mindre.
Olika typer
Precis som med andra försäkringar, finns det även olika former av löneförsäkringar (även kallat inkomstförsäkring). Dessa är:
- Privat löneförsäkring
- Löneförsäkring för anställda
- Löneförsäkring för egenföretagare
Villkor, potentiell ersättning och månadskostnad skiljer sig åt för de olika typerna. Kriterierna som skiljer dessa åt är exemeplvis din anställningsform, dvs om du är tillsvidareanställd, timanställd eller visstidsanställd. I vissa fall ingår löneförsäkring i facket, därför är det alltid en bra idé att kolla med fackförbundet man är medlem i innan man köper en separat löneförsäkring.
Så fungerar det
Det finns flera teckningskrav som du måste uppnå för att ha rätt till ersättningen från din löneförsäkring. Följande saker är bra att hålla koll på när du funderar på att teckna en löneförsäkring:
- Kvalifikationstid – Försäkringsbolag kan ha en kvalifikationstid upp till ett år. Detta innebär att om du blir uppsagd eller varslad innan det gått 1 år sedan du tecknade försäkringen, har du inte rätt till ersättning. Det är också viktigt att kolla hur kvalifikationstiden påverkas av tjänsteledighet, som exempelvis föräldraledighet.
- Specifika teckningskrav – Vanliga teckningskrav är att du ska vara bosatt i Sverige, inte känna till någon risk för att bli uppsagd vid tecknandet och vara medlem i a-kassa. Vissa försäkringsbolag har även en åldersgräns.
- Håll din inkomst uppdaterad – För att inte riskera att vara underförsäkrad är det viktigt att hålla ditt försäkringsbolag uppdaterade om din lön förändras under tiden du är anställd. Du är själv ansvarig för att försäkringsbolaget har rätt uppgifter om dig och din lön.