Försäkrat.se » Nyheter » Inkomstförsäkring för egenföretagare

Inkomstförsäkring för egenföretagare

Många innovativa affärsidéer blir aldrig verklighet. Kanske är de nedskrivna på en dator eller ett papper, som du tar fram när drömmen vill ha extra uppmärksamhet. Kanske hamnar de sedan i papperskorgen. Det kan kännas övermäktigt att bli företagare. Det finns ingen garanti för att ditt företag ska bli lönsamt, men det finns goda chanser för att du ska få inkomst även om det inte skulle gå så bra som det var tänkt från början. Med en inkomstförsäkring kan egenföretagaren göra drömmar till verklighet.

En inkomstförsäkring är en värdefull investering för egenföretagaren som vill satsa helhjärtat på det egna företaget. Lyckligtvis kan även en egenföretagare försäkra en inkomst om karriären skulle ta en olycklig vändning. Försäkringen möjliggör en rejäl satsning och agerar som skydd genom att du har en inkomst att hämta ut om du skulle bli arbetslös. Ersättning kan endast betalas ut vid ofrivillig arbetslöshet. Det innebär att ersättning inte betalas ut om bolaget har blivit sålt eller vid utdelning från likvidation. 

Det kan vara bra att veta att inte alla inkomstförsäkringar gäller för egenföretagare. Det du framför allt ska tänka på när du jämför inkomstförsäkringar för egenföretagare är månadsavgiften, antalet ersättningsdagar och hur stor ersättning du kan få. Ett axplock av exempel på försäkringar ser du nedan:

  • Unionen
  • Accept

Dessutom krävs oftast ett 12 månaders medlemskap innan försäkringen kan börja ge ersättning. Därför att det viktigt att teckna en inkomstförsäkring så snabbt som möjligt.

A-kassa och ersättning för företagare

För att få ersättning behöver du som egenföretagare teckna ett separat medlemskap i svensk a-kassa och anmäla dig som arbetslös på Arbetsförmedlingen. Kanske är det dock så att endast ersättningen från a-kassan inte täcker alla utgifter du har. Med en inkomstförsäkring för egenföretagare kan din ersättning bli större. Hur stor ersättningen kan bli från inkomstförsäkringen beror på den tidigare inkomsten. Fördelen med att ha en inkomstförsäkring för egenföretagare är att när inkomsten ska räknas ut tas hänsyn till både tidigare lön och eventuell utdelning. På så sätt kan företagaren få upp till 80 procent av den tidigare inkomsten vid arbetslöshet. 

Privat inkomstförsäkring eller via fackförbund

För egenföretagare finns både privata inkomstförsäkringar och inkomstförsäkringar som ingår vid medlemskap i ett fackförbund. Med vissa inkomstförsäkringar för egenföretagare via fackförbund ingår flera andra förmåner som kan vara av intresse. Exempelvis kan du med Unionen Egenföretagare få inkomstförsäkring, men även hjälp med affärsjuridisk rådgivning, bokföring och fakturering, utformande av företagsavtal och kompetensutveckling.

Huruvida en privat eller facklig inkomstförsäkring för egenföretagare passar bäst för dig kan du enklast ta reda på genom att jämföra inkomstförsäkringar för egenföretagare.

Läs även: Unionen som erbjuder inkomstförsäkring för egenföretagare