Försäkrat.se » Nyheter » Bada med barn – allt du behöver veta

Bada med barn – allt du behöver veta

Bada med barn

De flesta barn älskar att bada, och när sommaren närmar sig väntar förmodligen bad i antingen sjöar, hav eller simbassänger. Men innan det roliga kan börja är det viktigt att ha koll på säkerheten och allt runt omkring för att badstunden ska bli så avkopplande och trevlig som möjligt för både dig och barnen.

Säkerhet när du badar med barn

Det allra viktigaste när det gäller barn och vatten är att du aldrig lämnar barnet ensamt när det badar. En vuxen behöver alltid vara i närheten och vara beredd att rycka in om barnet inte kan simma och råkar hamna under vattenytan. En drunkningsolycka kan ske helt ljudlöst och på bara några minuter, så det är viktigt att ha respekt för vatten och hålla barnen under uppsikt hela tiden. Även om vattnet är mycket grunt kan en olycka ske, eftersom små barn har sämre balans och lätt kan trilla framåt med huvudet före i vattnet. Därför bör du hålla dig nära barnet även om det badar i en grund barnpool eller står nära strandkanten.

Bada med barn i pool och bassäng

På simhallen kan man bada året om, och många badar i pool under sommaren. Även om barnet bottnar så behöver du alltid finnas i närheten, och tänk på att uppblåsbara puffar eller badringar inte är någon garanti för att barnet inte ska hamna under vattenytan. Om barnet badar i en uppblåsbar pool är det också viktigt att alltid tömma ut badvattnet när barnet har badat färdigt, och har ni en pool i trädgården måste du ha ett skydd över den när den inte används.

Det blir också lätt halt i närheten av bassängen, och därför bör barnet aldrig springa medan ni befinner er på badhuset eller nära en pool. På vattenland eller i vanliga simhallar kan det också ske halk- eller fallolyckor när barnen leker, och därför är det viktigt att ha en giltig barnförsäkring som det går att ansöka om ersättning från om olyckan skulle vara framme.

Bada med barn i hav och sjöar

Om ni badar på stränder där det kan finnas strömmar är det viktigt att lära barnen att de ska simma längs med stranden i stället för inåt om de känner att det börjar bli strömt. Och självklart undvika att bada om strandens varningsflagga är hissad. De bör också lära sig att aldrig hålla fast någon annan under vattnet, eller knuffa någon i närheten av vatten.

Äldre barn vill gärna hoppa eller dyka från bryggor, och då måste ni kontrollera djupet och havs- eller sjöbotten i förväg så att det är säkert att dyka. Vid bad från båtar, eller om ni vistas på bryggor, behövs också flytväst med krage som gör att barnet vänds på rygg om det skulle hamna med ansiktet nedåt i vattnet. Det bästa för att minska risken för olyckor är att barnet får gå i simskola när det är redo för att lära sig simma och bli mer van vid vatten. Många börjar simskolan redan vid fem års ålder, men annars erbjuds kostnadsfri simundervisning i alla skolor. Vattenvana och simkunniga barn är inte lika utsatta när de badar eftersom de själva kan ta sig upp om de hamnar under vattnet, och simma in till stranden eller poolkanten. Men barnet bör vara minst 12 år gammalt innan det badar själv eller med kompisar utan någon vuxen i närheten.