Försäkrat.se » Nyheter » Båtstölder ökar i Stockholm

Båtstölder ökar i Stockholm

Det första kvartalet 2021 har inte startat bra för båtägare i Sverige – enligt statistiken har 86 båtar och 205 båtmotorer stulits. Dock är siffrorna positiva i jämförelse med föregående år. En region som däremot har drabbats hårt är Stockholm.

I region Stockholm noterades hisnande 180 motorstölder under första kvartalet 2021. En stor ökning och trots att pandemin har lagt ett lugn över antalet båtstölder i Sverige verkar stockholmarna ha klarat sig sämre.

Inget trendbrott

Trots ökningen går det inte att tyda ett trendbrott. Antalet stölder varierar år för år och generellt har det blivit svårare att genomföra en stöld, då många båtägare har bra skydd. Problemet är däremot inte helt utarbetat och vi får helt enkelt hoppas att det ökar kommande åren.

Tips hur du skyddar dig

Att skydda sig emot båtstölder helt och hållet är tyvärr omöjligt. Men det finns däremot en rad olika knep för hur du gör det svårare för tjuvarna, och minskar sannolikheten för att du drabbas.

Det första du kan göra är att ha ett bra säkerhetssystem. De vill säga se till att du har godkända lås och DNA-märkning. Bra lås och en spårbarhet gör det betydligt knepigare för tjuvarna och sannolikheten att de vågar genomföra stöten minskar avsevärt.

Vidare kan det även vara klokt att förvara din båt på en lämplig plats. Det kan vara inomhus, under tak eller synligt för allmänheten. Stölder sker både under sommaren och vintern.

Till sist kan ett båtkort vara på sin plats. Det är information om din båt, utrustning och annan märkning som kan vara bra att ha om någonting skulle hända eller om båten blir stulen. Rätt information till Polismyndigheten gör att de enklare kan lokalisera din båt.

Om det värsta skulle hända kan det vara bra koll över sitt försäkringsskydd. Hos oss på Försäkrat.se kan du läsa allt om hur en båtförsäkring fungerar och vad de bästa innehåller.

Tänk på att ha ett bra skydd redan innan säsong samt att du har någonting som skyddar även under vinterförvaringen. Ditt exakta skydd kan vi inte hjälpa dig med men kontakta respektive försäkringsbolag för bra rådgivning.