Försäkrat.se » Nyheter » Fira ett säkert nyår!

Fira ett säkert nyår!

Ring klocka, ring! Gott nytt år önskar vi till alla våra besökare på Försäkrat.se! Nyårsafton firar vi ofta med fyrverkerier, raketer och smällare, samt gärna med något bubbligt att släcka törsten med. 

Fyrverkerier må vara ett färgglatt och spektakulärt sätt att avsluta året på, men ibland går det inte riktigt som man har tänkt sig. Fyrverkerierna kan orsaka skada på person eller egendom om de inte hanteras varsamt. Nedan går vi igenom två scenarion där någon form av skada har åstadkommits med fyrverkerier:

Skador på person

Knappt 100 personer per år skadar sig själva i samband med hantering av fyrverkerier. Vanligast är skador på händer, huvudet, ansiktet och ögonen. De vanligaste orsakerna till att skador sker är på grund av att pjäsen inte avfyrar som den ska, att du eller någon annan har experimenterat med pjäsen eller att du tappat kontrollen över pjäsen vid uppskjutningen. 

Om någon annan person blir skadad när du hanterar fyrverkerier, så kan personen kräva skadestånd från dig. Då behöver du ha hanterat fyrverkerierna vårdslöst.

Skador på egendom

När fyrverkerierna orsakar skada på din egendom så gäller normalt sett din hemförsäkring. Har du ingen? Börja jämföra och teckna en! De är väldigt bra att ha om skador uppstår på din bostad. Om bostaden tar skada av fyrverkerier kräver dock försäkringsbolagen att skadan ska ha uppstått till följd av vårdslöshet. Annars betalar de inte ut någon ersättning till dig. 

Om du råkar skada någon annans egendom när du avfyrar fyrverkerier, så är du skyldig att betala skadestånd. Hur mycket du behöver betala till egendomens ägare beror på skadans omfattning och egendomens värde. Dock gäller även detta endast om skadan tillkom på grund av vårdslöshet från din sida.

Tips för att avfyra fyrverkerier säkert

  • När du hanterar fyrverkerier bör du inte vara berusad.
  • Håll dig och andra åskådare på behörigt avstånd från fyrverkerierna.
  • Låt inte barn hantera fyrverkerierna.
  • Läs och följ instruktioner och bruksanvisningar.
  • Håll inte en tänd pjäs i handen.
  • Gå inte fram till en defekt pjäs förrän du vet att det är säkert att göra det.

I Sverige behöver du ha utbildning och tillstånd för att få skjuta raketer och smällare på pinne. Du behöver också vara minst 18 år gammal och du får inte köpa fyrverkerier till minderåriga. Tillstånd krävs också om du tänkt skjuta i ett tätbebyggt område, på en plats där det kommer att vara mycket människor, samt vid offentliga tillställningar.