Försäkrat.se » Nyheter » Importera bil till Sverige – Allt du behöver veta

Importera bil till Sverige – Allt du behöver veta

Att importera en bil till Sverige behöver inte alls vara krångligt – i denna artikel kommer vi berätta allt du behöver veta. Efter vår gedigna läsning bör du känna dig trygg att ta saken från tanke till verklighet.

Anledningen till att många önskar att importera biler till Sverige är ofta att man har hittat en unik bil eller tidigare varit bosatt utomlands. Andra fördelar kan vara att vissa modeller har ett bättre pris utomlands, t.ex. i Tyskland.

Importera bil (steg-för-steg)

Processen är inte helt okomplicerad men med rätt struktur kommer det att kännas mycket enklare. Vid en enkel överblick kan dessa 8 steg kännas övermäktiga men gå igenom ett för ett så kommer det att kännas bättre.

1. Tull

Att importera en bil kostar en tullavgift. Det första du ska göra efter att ha transporterat bilen till Sverige är att anmäla importen hos ett tullkontor. Nuförtiden går det även att göra online.

2. Mervärdesskatt

På nya bilar behöver du även betala mervärdesskatt, till vardags kallat moms. Definitionen av en ny bil är en som har gått färre än 600 mil eller varit i trafik under 6 månader. Om det är så att att din importerade bil definieras som ny behöver du anmäla det till Skatteverket och betala moms på köpet.

3. Registrering

Nästas steg är att registrera om din nuvarande utländska bil till en svensk, och få ett svenskt registreringsnummer och plåt. För att kunna genomföra denna process behöver du först ha genomfört en ursprungskontroll, identitetskontroll och kontroll besiktning. Ursprungskontroll genomförs hos Transportstyrelsen och besiktning hos valfri bilprovning.

Från dagen du kör in i Sverige har du en veckas tillfällig registrering innan detta arbeta måste påbörjas.

4. Ställa på med trafikförsäkring

När du har fått ett registreringsbevis och ditt fordon är godkänt i Sverige behöver det försäkras och ställas på. Minst behöver du en trafikförsäkring men det finns fördelar med att välja en ordentlig bilförsäkring.

Importera från

Beroende på vart du importerar din bil från kan det tillkomma eventuella avgifter eller extra regler. Vi kommer i denna sektion att reda ut de allra vanligaste frågorna och länderna som svenskar importerar bilar från.

Importera bil från Tyskland

När du importerar en bil från Tyskland behöver du betala 19% i moms i Tyskland. Det gäller däremot endast om bilen är begagnad. Som nämnt tidigare betalar du annars moms i Sverige på 25%.

Att köpa bil från Tyskland och sedan importera är relativt enkelt. Tänk däremot på att alltid få registreringsbevis och andra handlingar i original.

Importera bil från USA

Att importera en bil från USA är en helt annan uppgift. Då krävs det en transport över havet som ofta dyr – däremot får man sätta det i korrelation med bilens unikhet eller rabatterade pris. Utöver kostnader för transport behöver du även betala 10% i tullavgift.