Försäkrat.se » Nyheter » Antalet elbilar ökar i Stockholm

Antalet elbilar ökar i Stockholm

Stockholm växer – på flera olika håll. När det kommer till antalet elbilar och hybrider har det ökat med 47 procent jämfört med förra året. Utvecklingen har gått fort men andelen elbilar är fortfarande relativt låg.

I denna artikel kommer vi prata mer om elbilarnas utveckling i storstäderna och försöka råda bukt på om det faktiskt är rimligt att alla i större städer kan ladda samtidigt.

47 procent fler elbilar i Stockholm

Enligt undersökning från Trafikanalys ökade antalet elbilar i Stockholm med 47 procent förra året. Det är numera ungefär 44 000 stycken och andel är 4,8 procent av det totala antalet bilar i länet. Andelen bensindrivna är 49% och diseldrivna 37%.

Ökningen sätter stora krav på städerna och i Stockholm planerar man att bygga 33 000 nya laddplatser till 2030. I skrivande stund finns det drygt 2000 platser. Exakt hur detta kommer se ut eller hur det kommer ske är ännu inte klart. Enligt många är det ohållbart att ha 33 000 platser med laddning på gatorna i Stockholm.

En lösning skulle kunna vara att ladda med form av induktion, precis som är vanligt med mobiltelefoner idag. Hur det kommer se ut kan bara framtiden avgöra.

Ökning innebär fler frågor

Att antalet elbilar ökar skapar inte bara frågor kring hur det ska fungera i stadsmiljön – även användare och potentiella köpare får fler frågor. Några som vi har fått, på grund av att vi jämför försäkringar, de senaste är hur man ska försäkra sin elbil.

Det finns inget tydligt svar på den frågor och vi tror inte heller att det behövs någon specifik lösning. Försäkringsbolagen kommer med största sannolikhet att justera sina villkor så att de även passar elbilar bra. Du behöver med andra ord bara kolla efter en billig bilförsäkring och sedan är saken löst.

Andra relevanta frågor som dyker upp är givetvis vilka elbilar som är vanligast. Under 2021 kom det hela 40 nya modeller. Vi skulle säga att Tesla har tagit en markant stor marknadsandel men utmanare under 2021 är t.ex. Ford Mustang Mach-e, Lexus UX300e och Citroen e-C4.